Energie-vergelijker 20 juli 2022 • 1 Reactie • 6 minuten
Betekent de overname van Lampiris door TotalEnergies eerder goed nieuws of slecht nieuws voor de consumenten? Wordt de Luikse leverancier dan duurder of minder groen?
Overzicht
Het was een grote shock voor veel klanten van Lampiris toen de leverancier in 2016 aankondigde een akkoord te hebben gesloten met oliereus TotalEnergies. Zij hebben Lampiris intussen 100% overgenomen en Lampiris heet ook sinds februari 2022 officieel TotalEnergies. Maar het groene Lampiris en TotalEnergies – gaat dat wel samen?
Veel klanten van Lampiris waren verbaasd en zelfs ontevreden over deze overname en uitten die gevoelens op de sociale media. Want Lampiris, dat was toch de 100% groene en Belgische energieleverancier? Hoe vielen die waardes te rijmen met een overname door TotalEnergies, de Franse oliegigant? Was Lampiris ooit écht groen?
De Luikse leverancier lijkt toch trouw te willen blijven aan zijn waardes, getuige zijn investeringen in hernieuwbare energiebronnen en het akkoord in juni 2020 met Rentel, een windmolenpark in de Nordzee.
Is TotalEnergies dus nog “Belgisch, groen en goedkoper”?
Regio | Elektriciteit | Gas |
Wallonië | 13,46% | 15,28% |
Vlaanderen | 7,50% | 9,44% |
Brussel | 18,67% | 18,71% |
Deze marktaandelen hebben we berekend volgens de hoeveelheid leveringspunten.
Op 31 maart 2020 is TotalEnergies in Wallonië de derde grootste leverancier na ENGIE en Luminus en in Brussel de tweede grootste na ENGIE. In Vlaanderen komt TotalEnergies als vierde grootste uit de bus na ENGIE, Luminus en Eneco.
We beschouwen elektriciteit als 100% groen wanneer ze opgewekt wordt door hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, waterkracht of biomassa. De stroombehoeften in België kunnen we momenteel helaas nog niet volledig afdekken met hernieuwbare energie. Grijze stroom uit kern -of gascentrales is tegenwoordig dus nog een ‘noodzakelijk kwaad’.
Desondanks geeft de Europese Unie de toestemming aan de leveranciers om grijze stroom als 100% groene stroom te verkopen als ze voor elke verkochte megawattuur (1.000 kWh) een garantie van oorsprong leveren (GvO).
In de praktijk krijgt een producent van hernieuwbare energie, voor elke megawattuur elektriciteit, een garantie van oorsprong (GvO). Als de producent ook leverancier is, mag hij de GvO bijhouden om zijn verkochte stroom te certifiëren als 100% groen. Als de producent geen leverancier is, zal hij zijn GvO mogen verkopen voor een klein bedrag (rond 35 eurocent).
Dit systeem wordt door verschillende regionale regulatoren gecontroleerd. De VREG doet dat in Vlaanderen, Brugel in Brussel en CWaPE in Wallonië. De eerste twee helpen u te verifiëren of de verbruikte energie ook effectief gecompenseerd werd door GvO’s. Zo bent u zeker over de oorsprong ervan.
Hoewel TotalEnergies een windmolen in Couvin bezit en hydro-elektrische installaties aan de meren van de Eau d’Heure, genereren ze zelf te weinig hernieuwbare energie voor de behoeften van al hun klanten. Zoals veel concurrenten koopt TotalEnergies het verschil op de Europese markt waarvan de energiemix niet 100% groen is. Ook TotalEnergies moet dus GvO’s kopen om zijn stroom 100% groen te mogen noemen.
Tegenwoordig zijn er maar een handvol leveranciers die even veel hernieuwbare energie leveren als ze produceren. Voor een coöperatief als Aeco is dit bijvoorbeeld het geval.
Greenpeace bekritiseert het principe van GvO’s al sinds 2003. Zij vinden dat dit systeem geen enkele garantie geeft over de echte oorsprong van de geleverde stroom of over de investeringen in installaties voor hernieuwbare energie van het bedrijf. Meer over dit onderwerp komt u te weten in volgende video van Greenpeace:
Kan TotalEnergies zich naar goed geweten ‘groen’ noemen, wetende dat hij deel uitmaakt van de Franse oliegigant? Een terechte vraag, al heeft de overname door TotalEnergies weinig impact op de energiemix. Ze lijken hun waarden te hebben behouden en blijven investeren in hernieuwbare energie en bieden geen fossiele energie aan. Dat is bemoedigend voor andere leveranciers die overgenomen werden zoals Eneco.
In België produceren we geen aardgas. Alle gasleveranciers doen dus beroep op gas uit het buitenland, en TotalEnergies is daar geen uitzondering op.
Voor de overname door TotalEnergies, speelden de leverancier graag de troef uit dat hij lokaal en Belgisch was. Dat is sinds 2016 natuurlijk niet meer het geval. Veel klanten stellen zich vragen over de toekomst van het bedrijf. Ze vinden het bovendien jammer dat een deel van de winst nu ons land verlaat.
TotalEnergies stelt de klanten gerust door te benadrukken dat ze volledig toegewijd blijven aan de Belgische markt, binnen de structuren van een Franse multinational.
Het van oorsprong Luikse bedrijf blijft Belgische klanten bovendien interessante aanbiedingen en promoties bieden, niet op hun eigen site maar via Energie-Vergelijker.be.
Na het vrijmaken van de energiemarkt in België, onderscheidde TotalEnergies, toen Lampiris, zich met bijzonder voordelige prijzen. Sinds 2015 zijn hun gas- en elektriciteitsprijzen beginnen stijgen en tegenwoordig is TotalEnergies gemiddeld qua prijs.
Die verandering ligt aan een evoluerende strategie. Om klanten te lokken, begonnen ze met goedkope prijzen. Toen hun klantenbestand groot genoeg was, deden ze de prijzen en hun winstmarge weer stijgen.
Prijsbewuste consumenten hebben twee hulpmiddelen om steeds te kunnen profiteren van de laagste prijzen:
Voor een groepsaankoop brengen we zoveel mogelijk mensen samen en kloppen samen aan bij verschillende spelers op de energiemarkt. Dankzij de kracht van de groep krijgen we fikse kortingen op het aanbod dat ze die slimme consumenten doen via de groepsaankoop van bijvoorbeeld Wikipower. Zo lukt het elk jaar duizenden consumenten om hun energiefactuur te doen zakken.
Heeft u daar nog vragen over, dan kan u Wikipower ook digitaal of telefonisch bereiken. Hun service is helemaal gratis.
Met de energieprijsvergelijker analyseert u de verschillende contracten die in België beschikbaar zijn op basis van de verbruiksgegevens van de consument: postcode, type elektriciteitsmeter, leverancier, verbruik…
Om zeker te zijn dat u van de beste prijzen profiteert, raden wij u aan om goed te letten op kortingen en eventuele promoties, die voor een gemiddeld huishouden tot 150 € kunnen oplopen.
Een bijkomend voordeel van Energie-Vergelijker.be is dat wij u via mail helemaal gratis begeleiden.
Nadat TotalEnergies Lampiris heeft overgenomen, kreeg de leverancier heel wat kritiek te verduren. Maar als puntje bij paaltje komt, is TotalEnergies zijn groene en Belgische waarden altijd redelijk trouw gebleven. Elk jaar investeren ze meer in hernieuwbare energie, ze geven zoveel mogelijk de voorkeur aan Belgische producenten en voorzien acties en kortingen voor hun klanten. Alles kan beter, maar het blijft bemoedigend dat ze t.a.v. de moederonderneming onafhankelijk blijven.
Bronnen
Dur B 0/5 • 1 april 2021 • 14:57
Tussen haakjes: 'Geschreven door Xavier Dumont', dezelfde als bij public affairs Total?