Het onderhoud van je gasketel is van groot belang voor zijn goede werking, onze planeet en jouw veiligheid. Wees dus slim en volg de tips van de experts!

Overzicht

 1. Wat voor onderhoud heeft jouw ketel nodig en hoe wordt dit uitgevoerd?
 2. Wanneer moet je een onderhoud van je gasketel laten uitvoeren?
 3. Hoeveel kost het?
 4. Huurder of eigenaar: wie moet het onderhoud uitvoeren?
 5. Waarom een onderhoud laten uitvoeren?
 6. Extra: het onderhoud van je individuele verwarmingstoestellen, zoals je gaskachel

Niets zo vervelend als een verwarming die het midden in de winter laat afweten! In zo’n heikele situatie zul je dringend op zoek moeten gaan naar een verwarmingstechnicus. Maar die hebben het in deze periode vaak erg druk … Hoe voorkom je dit probleem? De controle van je gasketel lijkt de geknipte oplossing. Maar je moet dan wel weten hoe je hieraan begint!

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

1. Welk onderhoud heeft je ketel nodig?

Het nazicht van je gasketel gebeurt in België op twee manieren: met de periodieke controle en met het jaarlijks onderhoud.

De periodieke controle

De periodieke controle is om de 2 jaar verplicht voor alle verwarmingsketels. Die controle moet bovendien door een erkende specialist worden uitgevoerd. Dit is het grote onderhoud.

Het omvat voornamelijk 3 werken:

 • de reiniging van de gasketel;
 • de reiniging van het systeem dat de dampen afvoert;
 • de afstelling van de brander.

Tijdens zo’n onderhoud wordt ook de kwaliteit van de verbranding nagekeken en wordt gecontroleerd of het apparaat voldoet aan de eisen van de gewestelijke EPB-regelgeving (energieprestatieregelgeving). Deze regelgeving streeft trouwens een dubbel doel na: luchtvervuiling door centrale verwarmingsinstallaties voorkomen en het energieverbruik verminderen.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Het jaarlijks onderhoud

Het regelmatig onderhoud (doorgaans jaarlijks) van de ketel is dan weer een klein onderhoud. Het verschilt van de periodieke controle omdat de EPB-regelgeving hier niet moet worden gevolgd. Het spreekt voor zich dat dit kleine onderhoud geen zin heeft in de jaren dat je de verplichte periodieke controle moet laten uitvoeren. En hoewel een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht is voor stookolieketels blijft dit optioneel voor gasketels zolang de tweejaarlijkse EPB-controle maar wordt uitgevoerd. Toch wordt sterk aanbevolen om waakzaam te blijven en je gasketel jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven.

De verwarmingsaudit

Wist je dit al? De ‘verwarmingsaudit’ is een soort van diagnose en een aanvulling op de periodieke controle en het jaarlijks onderhoud. Het bestaat uit een grondig onderzoek van de verwarmingsinstallatie om haar energieprestaties te beoordelen en eventueel rendementsverlies op te sporen. In Brussel moet die audit gebeuren in het jaar vóór of na de vijftiende verjaardag van de ketel. In Wallonië is die audit nodig tijdens de eerste periodieke controle (of de volgende), maar ook na een aanpassing van de installatie. In Vlaanderen is een diagnose tot slot om de 5 jaar verplicht.

2. Wanneer een onderhoud van je gasketel laten uitvoeren?

In de drie Gewesten is een onderhoud van je gasketel volgens de EPB-regelgeving dus verplicht. Hoewel ieder Gewest een strikt wettelijk kader bepaalde, worden de regels steeds meer op elkaar afgestemd. 

Kalender om een onderhoudsdatum te kiezen

Een verplichte controle om de twee jaar

Zo moeten de Brusselaars sinds 1 januari 2019 om de twee jaar een periodieke controle van hun gasketel laten uitvoeren voor gasvormige brandstoffen, in plaats van om de 3 jaar.

In Vlaanderen is deze tweejaarlijkse verplichting al sinds 2007 in voege. Het Vlaamse Gewest wil bovendien dat de controle gepaard gaat met een reiniging van de schoorsteen die de verbrandingsgassen afvoert.

Ook voor de Walen is een tweejaarlijks onderhoud verplicht, behalve voor verwarmingsketels met een vermogen van 100 kW of minder (de periode is dan 3 jaar).

Doe een beroep op een erkende specialist

Opgelet! Zoals we eerder al schreven, moet de periodieke controle worden uitgevoerd door een erkend technicus. Voor het gewone onderhoud is dat geen verplichting. Na het onderhoud overhandigt de technicus je een onderhoudsattest waarop de staat van de ketel en zijn handtekening staan.

Tip: bewaar altijd minstens de twee laatste attesten. Het zou kunnen dat je die tijdens een controle moet kunnen tonen.

Het ideale moment voor een onderhoud van je ketel

Denk er tot slot aan om een afspraak te maken voor het onderhoud van je ketel in de zomer. In die periode van het jaar hebben verwarmingstechnici het immers minder druk. Veel mensen denken daar pas aan in de herfst, wanneer het frisser wordt. Maar tegen dan is het al veel moeilijker om een afspraak te maken. Het gebeurt dan wel eens dat je weken moet wachten voor je verwarmingstechnicus je ketel een onderhoudsbeurt kan komen geven.

3. Hoeveel kost het?

Gemiddeld kost het onderhoud van een gascondensatieketel of een ander model tussen 110 en 130 euro incl. btw. Die prijs kan echter stijgen als er stukken moeten worden vervangen of als er verplaatsingskosten worden aangerekend.

Doorgaans duurt een onderhoud 1 tot 2.30 uur, afhankelijk van de staat van de ketel..

Voorkom onaangename verrassingen na je bezoek van de technicus door al naar de prijs te vragen wanneer je de afspraak maakt. Of beter nog: vraag een vrijblijvende offerte bij verschillende specialisten. Zo heb je de garantie dat je geniet van het beste tarief of toch op zijn minst de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Een onderhoudscontract: wat kost het?

Om de rekening te drukken, kun je een onderhoudscontract afsluiten bij een energieleverancier of een gespecialiseerde firma. De bedoeling? De toekomstige onderhoudsbeurten aan je installatie toevertrouwen aan hetzelfde verwarmingsbedrijf. De voordelen van zo’n contract zijn talrijk:

 • in de loop der jaren zal dit bedrijf je ketel tijdig controleren, zodat jij je wettelijke verplichtingen nakomt;
 • het verhelpt pech aan je ketel op elk moment van het jaar;
 • het garandeert een vaste prijs gedurende de hele looptijd van het contract.

Beslis je zo’n onderhoudscontract af te sluiten? Aarzel dan niet om over de prijs te onderhandelen door je voor een hele tijd te verbinden. In de meeste gevallen kost het tussen 150 en 200 euro voor een onderhoud om de twee jaar.

Geen idee welk onderhoudscontract je moet kiezen? Het eerste en veiligste wat je altijd moet doen, is nagaan wat het contract zoal inhoudt. Afhankelijk van de forfaits en dienstverleners omvat het – naast de controle van de ketel – de verplaatsingskosten, de reiniging van de schoorsteen, het onderhoud van de radiatoren en thermostaten en de kostprijs van wisselstukken (allemaal of slechts bepaalde stukken). Weet wel dat als er een probleem voorvalt dat niet onder het contract valt, het goed mogelijk is dat je dit uit eigen zak zult moeten betalen, of je nu een beroep doet op dezelfde technicus of op een andere.

4. Wie moet het onderhoud uitvoeren?

Wie moet in België het onderhoud van de gasketel betalen: de huurder of de eigenaar? 

Zoals in de meeste huurcontracten staat, moet de huurder de woning in goede staat houden. Dat betekent dat hij onder meer regelmatig een onderhoud moet laten uitvoeren aan de verwarmingsinstallaties en boilers. Hij heeft er dus alle belang bij om de facturen van de periodieke controles en het jaarlijks onderhoud bij te houden om die aan de eigenaar te laten zien wanneer dat nodig zou zijn, bijvoorbeeld als er een probleem opduikt.

Huurcontract waarin wordt gedetailleerd wie moet betalen voor het onderhoud van de gasketel

Soms bepaalt de huurovereenkomst dat de eigenaar de periodieke controle of het onderhoud van het toestel kan plannen. Hij kan dan normaal gezien eisen dat de huurder dat onderhoud terugbetaalt.

Opgelet: de verplichtingen op het vlak van onderhoud verschillen van die voor reparaties aan de gasketel. Als de installatie het laat afweten, dan zal de oorzaak van de schade bepalen wie hiervoor zal opdraaien. In een notendop: als het defect te wijten is aan veroudering, normale slijtage of overmacht (een plotse en onvermijdelijke gebeurtenis), moet de eigenaar de reparaties betalen. Als de oorzaak daarentegen een verkeerd gebruik of schade veroorzaakt door de huurder is, moet die laatste de herstellingskosten betalen.

5. Waarom een onderhoud laten uitvoeren?

Waarom moet je zo vaak een onderhoud van je ketel laten uitvoeren? Naast het feit dat dit een verplichting is, heeft dit onderhoud talloze voordelen en kun je zo rampen voorkomen.

Geniet van een goed onderhouden ketel

Waarom moet je je aardgasketel laten onderhouden? Omdat die ingreep verschillende voordelen heeft, of het nu om een condensatieketel gaat of niet:

 • Een gegarandeerde veiligheid, omdat een CO-vergiftiging zo wordt voorkomen;
 • De installatie gaat langer mee;
 • Het risico op pech wordt beperkt;
 • Een beter rendement en dus een lager gasverbruik, wat goed nieuws is voor je portemonnee én het milieu.

Wil je nog meer kunnen besparen op je verwarmingskosten? Niets zo gemakkelijk! Vergelijk de prijzen van aardgas om zo de goedkoopste energieleverancier te vinden! Hulp nodig om te weten welk gasabonnement het goedkoopst is en de prijs per m³ gas te kennen? Neem contact op met onze energieadviseurs.

Voorkom schadelijke gevolgen van verwaarlozing

De prijs van het jaarlijkse onderhoud van een gasketel of van de periodieke controle kan hoog lijken. Toch blijft het een noodzakelijke uitgave. Als je het nazicht van je ketel op de lange baan schuift loop je het risico op een boete als je een controle krijgt en zou je brandverzekeringsmaatschappij wel eens kunnen weigeren tussen te komen in het geval van schade.

Vergeet tot slot niet dat je ketel je zal laten betalen voor die nalatigheid. Want een reiniging van je ketel verhoogt zijn energieprestaties en beperkt slijtage van de onderdelen. Wie dit onderhoud verwaarloost, zal dus al snel veel hogere verwarmingsfacturen betalen dan wie een goed gereinigde en goed werkende ketel heeft.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

6.Onderhoud van individuele verwarmingstoestellen, zoals gaskachel

Hoewel de Belgische wet het onderhoud van centrale verwarmingsinstallaties verplicht, is ze minder veeleisend wat gaskachels of boilers betreft. Het is namelijk niet verplicht om die regelmatig te laten nakijken. Toch blijft dit sterk aanbevolen als je risico’s voor je gezondheid en veiligheid wilt voorkomen en nog lang van je toestel wilt kunnen genieten. De gewenste onderhoudsfrequentie vind je in de handleiding van het apparaat of bij de fabrikant.


Wil je graag meer weten over de verschillende kachels en verwarmingsketels en over de brandstoffen die verkrijgbaar zijn in België? Heb je een vraag over het periodieke onderhoud van een gasketel en zijn brander? Bel onze adviseurs gerust op 0800 37 447 of mail ons (info@energie-vergelijker.be).

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!