Je wilt je in de toekomst graag met gas verwarmen? Bestaande of nieuwe woning, daar heb je natuurlijk een gasaansluiting voor nodig. Dat hoeft je geen extra kopzorgen te kosten – met ons stappenplan is het zo geregeld.

Overzicht

Je verhuist binnenkort naar een nieuwe woning en je wilt graag voor aardgas kiezen? Geen slecht idee want deze brandstof, ook wel stadsgas genoemd, heeft heel wat voordelen. Aardgas is goedkoper dan elektriciteit, minder vervuilend dan de andere fossiele brandstoffen en biedt consumenten heel wat mogelijkheden. Ze kunnen aardgas gebruiken om hun woning lekker warm te houden, water op te warmen en om te koken. Wie voor aardgas kiest moet zich eerst natuurlijk aansluiten op het distributienet van de stad. Klaar om de noodzakelijke stappen uit te voeren?

Wat is een gasaansluiting?

Iedereen die voor aardgas kiest, moet zijn woning eerst aansluiten op het stadsgasnet. Zonder gasaansluiting, geen aardgas, ook niet als je er alleen maar een gasfornuis mee wilt aansteken.

In de praktijk houdt een aardgasaansluiting in dat je woning, en meer bepaald je aardgasmeter, aangesloten wordt op het aardgasdistributienet van je distributienetbeheerder – (ORES, Eandis, Sibelga, …). Daarom moet er een gasaansluiting (buis) tussen je woning en de openbare weg gelegd worden.

Als je een huis aan het bouwen bent, vraag je best even na welke werken voorzien zijn. In bepaalde gevallen kunnen de aansluitingswerken opgenomen zijn in de prijs. Als dat niet zo is, moet je een aanvraag indienen bij je DNB.

Opgelet, het kan zijn dat je woonwijk niet gedekt wordt door het aardgasnet van je DNB. Vraag dan even na welke uitbreidingen er nog op de kalender staan. Staat je woonwijk er niet tussen? Dan kan je DNB nog altijd beslissen om een aansluiting te voorzien als de investering haar geld waard blijkt te zijn. Je weet niet wie je netbeheerder is? Geef gewoon even je postcode in onze zoekmachine in of contacteer ons via e-mail.

Hoe kan jij je woning op gas aansluiten?

Het is een fluitje van een cent om je aardgasmeter op het distributienet aan te sluiten! Volg gewoon de volgende vier stappen.

1. Een aardgasaansluiting aanvragen – bij Fluvius of een andere DNB

Neem contact op met je DNB als jij je woning op aardgas wilt aansluiten. Controleer eerst of je woning op het aardgasnet aangesloten kan worden. De netbeheerders zijn sinds 2017 niet meer verplicht om te voorzien in nieuwe aansluiting van aardgas. Je netbeheerder kan je dan ook enkel aansluiten indien er in de buurt van je woning al aardgasaansluitingen zijn en de woning een geldige bouwvergunning heeft.

Om te weten of dat het geval is, stel je de vraag aan je DNB of zoek je even op het internet. Bij Fluvius kun je bijvoorbeeld een aansluitbaarheidstest uitvoeren zodat je meteen weet of je woning aangesloten kan worden. Als het resultaat positief is, kun je je aansluitingsaanvraag indienen door een online formulier in te vullen. Je kan je aanvraag ook op papier doen maar in beide gevallen dien je een aantal gegevens te verschaffen zoals de gewenste aansluitingsdatum en het type woning (nieuwe woning of bestaande woning).

Daarnaast zal je DNB verschillende documenten opvragen om je aanvraag verder af te handelen. Als je een nieuwe woning op het aardgasnet wilt aansluiten, overhandig je best een kopie van het kadastraal plan, een plattegrond en een plan dat aanduidt waar de gasmeter geplaatst moet worden. Als het om een bestaande woning gaat, moet je foto‘s van de zij- en voorkant van het gebouw maken.

Om het type aansluiting en het type aardgasmeter te bepalen, moet je DNB ook het totale vermogen van je toestellen op aardgas kennen. Heb je daar geen idee van? Geen paniek, vraag het gewoon even na bij je installateur (je verwarmingstechnicus). Ter info, een gemiddelde woning heeft meestal een gasstroom van maximaal 6 m³/u nodig. Hiermee kan jij je woning verwarmen, voor warm water zorgen en je fornuis aansteken.

Wist je dat je aardgasmeter niet om het even waar geplaatst kan worden? Je moet rekening houden met de eisen van je DNB. Meestal moet de aardgasmeter geïnstalleerd worden op een droge, goed verlichte, gemakkelijk bereikbare plaats die permanent verlucht wordt.

2. De noodzakelijke werken voor de aansluiting uitvoeren

Door de DNB gestuurde medewerker om de aansluiting van uw aardgasmeter op het aardgasnet te plannen en uit te voeren.

Zodra je aanvraag behandeld is, stuurt jouw DBN een technicus naar je woning. Hij geeft je alle noodzakelijke informatie en de bal ligt vervolgens in jouw kamp: je aanvaardt al dan niet de offerte die je DNB later zal doorsturen.

Je gaat akkoord? De planning voor je aardgasaansluiting kan beginnen. Je DNB zal je vragen om een aantal voorbereidende werken uit te voeren op basis van het rapport van de technicus. Die werken worden vermeld in de documenten als bijlage aan je offerte. Vervolgens zal je DNB voor de aansluiting zorgen en wordt de aardgasmeter op de overeengekomen datum geplaatst. Gemiddeld duurt een aansluiting maar een halve dag.

Opgelet: het kan zijn dat je DNB je eerst zal vragen om de kosten van de gasaansluiting te betalen voordat alles in orde gemaakt wordt. De aansluiting moet binnen 30 dagen in orde gemaakt worden of binnen 60 dagen indien de weg opengebroken wordt of het netwerk uitgebreid moet worden. Je kan er echter wel voor kiezen om je gastoestellen later aan te sluiten.

3. Een gascontract bij een energieleverancier afsluiten

Het is zover, je woning is aangesloten op het aardgasnet en je aardgasmeter is geplaatst. Je hebt bovendien een nieuwe EAN-code van je DNB ontvangen. Nu is het tijd om een aardgascontract bij een energieleverancier af te sluiten. We raden je aan om de verschillende gasleveranciers in België met elkaar te vergelijken. Zo kun je zien welke leverancier je de interessantste oplossing kan aanbieden. Misschien ben je op zoek naar het goedkoopste aanbod of misschien wil je eerder een leverancier met een uitstekende klantendienst? Dat bepaal je helemaal zelf.

Vergeet wel niet om regelmatig je meterstand op te nemen nadat je je installatie in dienst neemt. Hierdoor vermijd je een aantal onaangename verrassingen op je jaarafrekening. Door zelf je gasverbruik te meten, kan je aanpassingen aanbrengen aan het verbruik dat door jou of je leverancier aan het begin van je contract geschat werd. Dat is een belangrijke stap omdat je zelf je voorschotten kunt aanpassen.

Een vraag over de gasprijs in België of de duur van je contract? Contacteer onze adviseurs op info@energie-vergelijker.be, ze helpen je graag verder!

4. Een gasmeter aanvragen en laten activeren

Een aardgasmeter activeren (of openen)

Je hebt een aardgascontract aangevraagd. Nu is het tijd om met je netbeheerder een afspraak te maken om je aardgasinstallatie te activeren. Het is pas na deze stap dat je effectief aardgas kunt verbruiken.

Je aardgasmeter wordt enkel en alleen geopend als je een gelijkvormigheidsattest van je binneninstallatie kunt voorleggen. Dat attest wordt opgesteld door je installateur en vermeldt dat alle geldende normen voor aardgasinstallaties nageleefd worden. Als je installateur niet over een Cerga-label beschikt, dien je een attest van een erkend keuringsorganisme voor te leggen. Om zeker te zijn dat alles in orde is, raadpleeg je best de lijst met Cerga-installateurs.

Zijn alle voorwaarden vervuld? Perfect, je DNB moet enkel nog maar een dichtheidsproef uitvoeren voor de aansluiting definitief geactiveerd wordt.

Wist je dat? Als je centrale verwarming op aardgas werkt, moet je in Vlaanderen om de twee jaar je gasketel laten controleren. Woon je in Wallonië of Brussel, dan moet je jouw gasketel om de drie jaar laten controleren. Doe bovendien steeds beroep op een specialist om je aardgasketel aan te sluiten. Het gaat immers over jouw eigen veiligheid.

Een gasaansluiting aanvragen – de kosten vallen meestal mee

De kosten van een gasaansluiting worden vastgelegd door je DNB en hangen af van welke tussenkomst er gevraagd wordt. Er wordt rekening gehouden met verschillende technische factoren, in het bijzonder de gasstroom en de druk wat voor gasaansluiting je nodig hebt. Voor normaal huishoudelijk gebruik volstaat een eenvoudige aansluiting. Ga je merkelijk meer gas gebruiken dan gemiddeld, bijvoorbeeld voor je eigen bedrijf of zaak, dan zou het kunnen dat je een ander type aansluiting nodig hebt. De prijs van een gasaansluiting varieert per netbeheerder. Je doet er dus goed aan te checken wie je netbeheerder is en met hen contact op te nemen voor de technische details. Als we kijken naar gemiddelden, dan valt de kostprijs van een gasaansluiting op maximaal 250 euro. (indien je aan alle voorwaarden voldoet).

>>Ook lezen: jouw aansluiting elektriciteit geregeld in 4 snelle stappen

Kortom, vraag een offerte bij je DNB om de kost van je aansluiting te kennen!