U wilt zich in de toekomst graag met gas verwarmen? Bestaande of nieuwe woning, daar hebt u natuurlijk een gasaansluiting voor nodig. Dat hoeft u geen extra kopzorgen te kosten – met ons stappenplan is het zo geregeld.


Overzicht

U verhuist binnenkort naar een nieuwe woning en u wilt graag voor aardgas kiezen? Geen slecht idee want deze brandstof, ook wel stadsgas genoemd, heeft heel wat voordelen. Aardgas is goedkoper dan elektriciteit, minder vervuilend dan de andere fossiele brandstoffen en biedt consumenten heel wat mogelijkheden. Ze kunnen aardgas gebruiken om hun woning lekker warm te houden, water op te warmen en om te koken.  Wie voor aardgas kiest moet zich eerst natuurlijk aansluiten op het distributienet van de stad. Klaar om de noodzakelijke stappen uit te voeren?

Wat is een gasaansluiting?

Iedereen die voor aardgas kiest, moet zijn woning eerst aansluiten op het stadsgasnet. Zonder gasaansluiting, geen aardgas, ook niet als u er alleen maar een gasfornuis mee wilt aansteken.

In de praktijk houdt een aardgasaansluiting in dat uw woning, en meer bepaald uw aardgasmeter, aangesloten wordt op het aardgasdistributienet van uw distributienetbeheerder – (ORES, Eandis, Sibelga, …). Daarom moet er een gasaansluiting (buis) tussen uw woning en de openbare weg gelegd worden.

Als u een huis aan het bouwen bent, vraagt u best even na welke werken voorzien zijn. In bepaalde gevallen kunnen de aansluitingswerken opgenomen zijn in de prijs. Als dat niet zo is, moet u een aanvraag indienen bij uw DNB.

Opgelet, het kan zijn dat uw woonwijk niet gedekt wordt door het aardgasnet van uw DNB. Vraag dan even na welke uitbreidingen er nog op de kalender staan. Staat uw woonwijk er niet tussen? Dan kan uw DNB nog altijd beslissen om een aansluiting te voorzien als de investering haar geld waard blijkt te zijn. U weet niet wie uw netbeheerder is? Geef gewoon even uw postcode in onze zoekmachine in of contacteer ons telefonisch op 0800 37 447 of via e-mail.

Hoe sluit u uw woning aan op aardgas?

Het is een fluitje van een cent om uw aardgasmeter op het distributienet aan te sluiten! Volg gewoon de volgende vier stappen.

1. Een aardgasaansluiting aanvragen

Neem contact op met uw DNB als u uw woning op aardgas wilt aansluiten. Controleer eerst of uw woning op het aardgasnet aangesloten kan worden. De netbeheerders zijn sinds 2017 niet meer verplicht om te voorzien in nieuwe aansluiting van aardgas. Uw netbeheerder kan u dan ook enkel aansluiten indien er in de buurt van uw woning al aardgasaansluitingen zijn en de woning een geldige bouwvergunning heeft.

Om te weten of dat het geval is, stelt u de vraag aan uw DNB of zoekt u even op het internet. Bij Fluvius kunt u bijvoorbeeld een aansluitbaarheidstest uitvoeren zodat u meteen weet of uw woning aangesloten kan worden. Als het resultaat positief is, kunt u uw aansluitingsaanvraag indienen door een online formulier in te vullen. U kunt uw aanvraag ook op papier doen maar in beide gevallen dient u een aantal gegevens te verschaffen zoals de gewenste aansluitingsdatum en het type woning (nieuwe woning of bestaande woning).

Daarnaast zal uw DNB verschillende documenten opvragen om uw aanvraag verder af te handelen. Als u een nieuwe woning op het aardgasnet wilt aansluiten, overhandigt u best een kopie van het kadastraal plan, een plattegrond en een plan dat aanduidt waar de gasmeter geplaatst moet worden. Als het om een bestaande woning gaat, moet u foto‘s van de zij- en voorkant van het gebouw maken.

Om het type aansluiting en het type aardgasmeter te bepalen, moet uw DNB ook het totale vermogen van uw toestellen op aardgas kennen. Hebt u daar geen idee van? Geen paniek, vraag het gewoon even na bij uw installateur (uw verwarmingstechnicus). Ter info, een gemiddelde woning heeft meestal een gasstroom van maximaal 6 m³/u nodig. Hiermee kunt u uw woning verwarmen, voor warm water zorgen en uw fornuis aansteken.

Wist u dat uw aardgasmeter niet om het even waar geplaatst kan worden? U moet rekening houden met de eisen van uw DNB. Meestal moet de aardgasmeter geïnstalleerd worden op een droge, goed verlichte, gemakkelijk bereikbare plaats die permanent verlucht wordt.

2. De noodzakelijke werken voor de aansluiting uitvoeren

Door de DNB gestuurde medewerker om de aansluiting van uw aardgasmeter op het aardgasnet te plannen en uit te voeren. Zodra uw aanvraag behandeld is, stuurt uw DBN een technicus naar uw woning. Hij geeft u alle noodzakelijke informatie en de bal ligt vervolgens in uw kamp: u aanvaardt u al dan niet de offerte die uw DNB later zal doorsturen.

U gaat akkoord? De planning voor uw aardgasaansluiting kan beginnen. Uw DNB zal u vragen om een aantal voorbereidende werken uit te voeren op basis van het rapport van de technicus. Die werken worden vermeld in de documenten als bijlage aan uw offerte. Vervolgens zal uw DNB voor de aansluiting zorgen en wordt de aardgasmeter op de overeengekomen datum geplaatst. Gemiddeld duurt een aansluiting maar een halve dag.

Opgelet: het kan zijn dat uw DNB u eerst zal vragen om de kosten van de gasaansluiting te betalen voordat alles in orde gemaakt wordt. De aansluiting moet binnen 30 dagen in orde gemaakt worden of binnen 60 dagen indien de weg opengebroken wordt of het netwerk uitgebreid moet worden. U kunt er echter wel voor kiezen om uw gastoestellen later aan te sluiten.

3. Een gascontract bij een energieleverancier afsluiten

Het is zover, uw woning is aangesloten op het aardgasnet en uw aardgasmeter is geplaatst. U hebt bovendien een nieuwe EAN-code van uw DNB ontvangen. Nu is het tijd om een aardgascontract bij een energieleverancier af te sluiten. We raden u aan om de verschillende gasleveranciers in België met elkaar te vergelijken. Zo kunt u zien welke leverancier u de interessantste oplossing kan aanbieden. Misschien bent u op zoek naar het goedkoopste aanbod of misschien wilt u eerder een leverancier met een uitstekende klantendienst? Dat bepaalt u helemaal zelf.

Vergeet wel niet om regelmatig uw meterstand op te nemen nadat u uw installatie in dienst neemt. Hierdoor vermijdt u een aantal onaangename verrassingen op uw jaarafrekening. Door zelf uw gasverbruik te meten, kunt u aanpassingen aanbrengen aan het verbruik dat door uzelf of uw leverancier bij de aanvang van uw contract geschat werd. Dat is een belangrijke stap omdat u zelf uw voorschotten kunt aanpassen.

Een vraag over de gasprijs in België of de duur van uw contract? Bel onze adviseurs op 0800 37 447, ze helpen u graag verder!

4. Uw aardgasmeter laten activeren

Een aardgasmeter activeren (of openen) U hebt een aardgascontract aangevraagd. Nu is het tijd om met uw netbeheerder een afspraak te maken om uw aardgasinstallatie te activeren. Het is pas na deze stap dat u effectief aardgas kunt verbruiken.

Uw aardgasmeter wordt enkel en alleen geopend als u een gelijkvormigheidsattest van uw binneninstallatie kunt voorleggen. Dat attest wordt opgesteld door uw installateur en vermeldt dat alle geldende normen voor aardgasinstallaties nageleefd worden. Als uw installateur niet over een Cerga-label beschikt, dient u een attest van een erkend keuringsorganisme voor te leggen. Om zeker te zijn dat alles in orde is, raadpleegt u best de lijst met Cerga-installateurs.

Zijn alle voorwaarden vervuld? Perfect, uw DNB moet enkel nog maar een dichtheidsproef uitvoeren voor de aansluiting definitief geactiveerd wordt.

Wist u dat? Als uw centrale verwarming op aardgas werkt, moet u in Vlaanderen om de twee jaar uw gasketel laten controleren. Woont u in Wallonië of Brussel, dan moet u uw gasketel om de drie jaar laten controleren. Doe bovendien steeds beroep op een specialist om uw aardgasketel aan te sluiten. Het gaat immers over uw eigen veiligheid.

Een gasaansluiting – valt de prijs mee?

De kosten van een gasaansluiting wordt vastgelegd door uw DNB en hangen af van welke tussenkomst er gevraagd wordt. Er wordt rekening gehouden met verschillende technische factoren, in het bijzonder de gasstroom en de druk wat voor gasaansluiting u nodig hebt. Voor normaal huishoudelijk gebruik volstaat een eenvoudige aansluiting. Gaat u merkelijk meer gas gebruiken dan gemiddeld, bijvoorbeeld voor een handelszaak, dan zou het kunnen dat u een ander type aansluiting nodig hebt. De prijs van een gasaansluiting variëren per netbeheerder. U doet er dus goed aan te checken wie uw netbeheerder is en met hen contact op te nemen voor de technische details. Als we kijken naar gemiddelden, dan valt de kostprijs van een gasaansluiting op maximaal 250 euro. (indien u aan alle voorwaarden voldoet).

>>Ook lezen: jouw aansluiting elektriciteit geregeld in 4 snelle stappen

Kortom, vraag een offerte bij uw DNB om de kost van uw aansluiting te kennen!

Reageren!