Je gasaansluiting geregeld in 4 stappen
Je woning laten aansluiten op het gasnetwerk is eenvoudig als de nodige infrastructuur in je straat voorzien is. Wel zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Wij vertellen je welke stappen je moet doorlopen voor een correcte en veilige gasaansluiting.
Verhuis je binnenkort en wil je graag kiezen voor aardgas? Goed idee want deze brandstof heeft heel wat voordelen. Aardgas is goedkoper dan elektriciteit, minder vervuilend dan de andere fossiele brandstoffen en is geschikt voor verschillende toepassingen. Consumenten kunnen aardgas gebruiken om hun woning te verwarmen, water op te warmen en om te koken. Wie voor aardgas kiest, moet zich eerst aansluiten op het distributienet van de stad. Wij doorlopen met jou de nodige stappen.
Wat is een gasaansluiting?
Iedereen die voor aardgas kiest, moet zijn woning eerst aansluiten op het stadsgasnet. Zonder gasaansluiting, geen aardgas.
Concreet moet je aardgasmeter aangesloten worden op het aardgasdistributienet van je distributienetbeheerder (Fluvius, Sibelga, ORES…). Daarom moet er een gasaansluiting (buis) tussen je woning en de openbare weg gelegd worden.
Gasaansluiting voor een nieuwe woning
Als je een huis aan het bouwen bent, vraag je best na welke werken voorzien zijn. In bepaalde gevallen kunnen de aansluitingswerken inbegrepen zijn in de prijs. Als dat niet zo is, moet je een aanvraag indienen bij je distributienetbeheerder (DNB).
Achterhalen of je woning op gas is aangesloten
Dit kan je checken via je DNB. Het kan zijn dat er in jouw woonwijk geen aardgasnet voorzien is. Dan vraag je best na of het nog uitgebreid zal worden. Zijn er geen plannen in je woonwijk? Dan kan je DNB nog altijd beslissen om een aansluiting te voorzien als de investering de moeite loont. Weet je niet wie je netbeheerder is? Stuur een e-mail naar info@energie-vergelijker.be of bel ons.
Neem contact op met een adviseur
Hoe kan je je woning op gas aansluiten?
Je aardgasmeter op het distributienet aansluiten, is heel makkelijk! Volg gewoon de volgende vier stappen.
1. Een aardgasaansluiting aanvragen bij Fluvius of een andere DNB
Neem contact op met je DNB als je je woning op aardgas wil aansluiten. Controleer eerst of je woning of perceel aansluitbaar is op het aardgasnet. De netbeheerders zijn sinds 2017 niet meer verplicht om nieuwe aansluitingen voor aardgas te voorzien. De overheid wil immers het gebruik van hernieuwbare energie stimuleren. Een aansluiting van je woning is dus enkel mogelijk als er in de buurt al aardgasaansluitingen zijn en je woning een geldige bouwvergunning heeft.
Als je DNB Fluvius is, kan je bijvoorbeeld een aansluitbaarheidstest doen om te weten of je woning aangesloten kan worden. Zo ja, kan je de aansluiting aanvragen via een online-formulier of per post. In beide gevallen moet je een aantal gegevens bezorgen, zoals de gewenste aansluitingsdatum en het type woning (nieuwe woning of bestaande woning).
Vereiste documenten voor je aanvraag
Je DNB zal verschillende documenten opvragen om je aanvraag af te handelen. Voor de aansluiting van een nieuwe woning op het aardgasnet heeft je DNB je kadastergegevens nodig (kopie van het kadasterplan) en een grondplan dat aanduidt waar de gasmeter geplaatst moet worden. Als het om een bestaande woning gaat, moet je foto‘s van de zij- en voorkant van het gebouw maken.
Om het type aansluiting en het type aardgasmeter te bepalen, moet je DNB ook het totale vermogen van je toestellen op aardgas kennen. Heb je daar geen idee van? Geen paniek, vraag het na bij je verwarmingstechnieker. Ter info, een gemiddelde woning heeft meestal een gasstroom van maximaal 6 m³/u nodig. Hiermee kan je je woning verwarmen, voor warm water zorgen en je fornuis aansteken.
Profiteer van promoties en kortingen!
Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.
Wist je dat je aardgasmeter niet om het even waar geplaatst kan worden? Je moet rekening houden met de eisen van je DNB. Meestal moet de aardgasmeter geïnstalleerd worden op een droge, goed verlichte, gemakkelijk bereikbare plaats, die permanent verlucht wordt.
2. De nodige werken voor de aansluiting uitvoeren
Zodra je aanvraag behandeld is, stuurt de DBN een technieker, die je alle nodige informatie bezorgt. Vervolgens ligt de bal in jouw kamp: je aanvaardt al dan niet de offerte die je DNB later zal doorsturen.
Als je akkoord gaat, kan de planning voor je aardgasaansluiting beginnen. Je DNB zal je vragen een aantal voorbereidende werken uit te voeren op basis van het rapport van de technieker. Die werken staan beschreven in de bijlagen van je offerte. Vervolgens zal je DNB voor de aansluiting zorgen en wordt de aardgasmeter op de overeengekomen datum geplaatst. Gemiddeld duurt de aansluiting een halve dag.
Opgelet: mogelijk vraagt je DNB dat je de kosten van de gasaansluiting vooraf betaalt. De aansluiting moet binnen de 30 dagen in orde gemaakt worden of binnen de 60 dagen indien de weg opengebroken wordt of het netwerk uitgebreid moet worden. Je kan er wel voor kiezen om je gastoestellen later aan te sluiten.
3. Een gascontract bij een energieleverancier afsluiten
Zodra je woning is aangesloten op het aardgasnet, je aardgasmeter is geplaatst en je een nieuwe EAN-code van je DNB hebt ontvangen, is het tijd om een contract voor aardgas af te sluiten. We raden je aan om de verschillende gasleveranciers in België met elkaar te vergelijken. Misschien ben je op zoek naar het goedkoopste aanbod of misschien wil je eerder een groene leverancier of een leverancier met een uitstekende klantendienst? Dat bepaal je helemaal zelf.
Om onaangename verrassingen bij de jaarafrekening te voorkomen, neem je best regelmatig je meterstand op na de ingebruikname van je installatie. Zo weet je hoeveel gas je effectief verbruikt en kan je het door de leverancier geschatte verbruik laten aanpassen. Daardoor kan je voorschotfactuur aangepast worden.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
4. Een gasmeter aanvragen en laten activeren
Zodra je een aardgascontract hebt aangevraagd, is het tijd om een afspraak te maken met je netbeheerder om je aardgasinstallatie te activeren. Het is pas na deze stap dat je effectief aardgas kan verbruiken.
Je aardgasmeter wordt enkel geopend als je een gelijkvormigheidsattest van je binneninstallatie kan voorleggen. Dat attest wordt opgesteld door je installateur en bevestigt dat alle geldende normen voor aardgasinstallaties nageleefd worden. Als je installateur niet over een Cerga-label beschikt, dien je een attest van een erkend keuringsorganisme voor te leggen. Om zeker te zijn dat alles in orde is, raadpleeg je best de lijst met Cerga-installateurs.
Zijn alle voorwaarden vervuld? Dan moet je DNB alleen nog een dichtheidsproef uitvoeren voor de aansluiting definitief geactiveerd wordt.
Wat kost een gasaansluiting in jouw gemeente?
De kosten van een gasaansluiting worden vastgelegd door je DNB en hangen af van de interventie. Er wordt rekening gehouden met technische factoren die te maken hebben met de gasstroom en de druk. Voor normaal huishoudelijk gebruik volstaat een eenvoudige aansluiting. Verbruik je meer gas dan gemiddeld, bijvoorbeeld voor een eigen bedrijf of zaak, dan heb je mogelijk een ander type aansluiting nodig. De prijs van een gasaansluiting varieert per netbeheerder. Je doet er dus goed aan te checken wie je netbeheerder is en contact op te nemen voor de technische details. Als er een uitbreiding van het netwerk plaatsvindt, zal de factuur natuurlijk oplopen.
Kortom, vraag een offerte bij je DNB om de kost van je aansluiting te kennen! Tip: informeer of jouw DNB een premie toekent voor je gasaansluiting.
Neem contact op met een adviseur
Meer lezen op onze blog
Je hebt je EAN-code nodig voor zo goed als alle procedures die met je energieverbruik te maken hebben. Het is dus fijn als je ze d…
In 2020 duwde de gezondheidscrisis de kWh-prijzen voor gas en elektriciteit sterk omlaag. Maar begin 2021 begon het plots de ander…
Tussen een schatting van de facturen en de afrekening gebaseerd op je reële energieverbruik, soms is het moeilijk om er nog aan ui…
De jongste jaren is het aanbod van elektriciteits- en gascontracten voor particulieren in Brussel er fors op achteruit gegaan. Den…