Op zo’n 30 jaar tijd kreeg het energielabel vele vormen. Van meest tot minst energie-efficiënt, gebruikt dit verplichte kleursysteem van de Europese Unie een kleurcode (van groen naar rood) en een letter (van A+++ naar D) om zo de energieprestaties van je huishoudapparaten weer te geven.

De energieprestatie van huishoudapparaten ging in de loop der jaren met rasse schreden vooruit. Het energielabel “A” werd al snel ingehaald door “A+”, “A++” en ten slotte “A+++”. Dat spelletje kan zo natuurlijk nog even verder gaan, maar om verwarring te vermijden worden de energielabels nu herbekeken en zullen weer uitsluitend uit letters bestaan. Dankzij de nieuwe energielabels vinden consumenten sneller hun weg in het aanbod!

Nieuwe energielabels voor huishoudapparaten

Weg met de « + », « ++ » en « +++ » die we achter de letter A plakten. De zeven energielabels lopen vanaf maart 2021 weer van A tot G. Sinds afgelopen november hanteren producenten een overgangssysteem met twee etiketten (het oude en het nieuwe). Tot maart 2021 zou je dus dubbele etiketten in de winkels kunnen tegenkomen.

Dankzij die weergave van de consumptie in elektriciteit in kWh/jaar, krijg je precieze informatie over elk apparaat te zien, ongeacht het merk. Van de televisie tot de diepvriezer, koelkast, oven, was- en droogmachine… het nieuwe energielabel vind je binnenkort overal. Een maatregel die producenten er hopelijk ook zal toe aansporen energie-efficiëntere producten te maken.

Perfect voor wie nieuwe elektronica gaat aanschaffen, zou het energielabel je vanaf nu moeten helpen energie te besparen. Zo wordt het kinderspel om te berekenen hoeveel je straks kwijt bent aan het verbruik van je nieuwe toestel. Wetende dat de gemiddelde prijs voor elektriciteit per kWh in België 0,23 € TTC bedraagt, heb je de energie-impact van een koelkast met een vermogen van 210 kWh zo berekend. Op je energiefactuur zou haar verbruik je jaarlijks ongeveer 210 x 0,23 oftewel 48,30 € moeten kosten.

Opgepast: de stroomprijzen variëren natuurlijk constant. Let er dus goed op dat je de meest recente cijfers in rekening brengt alvorens je een precies idee van je kWh berekent… en dus van de kosten van je toestel!

Wist je dat je ook kan besparen door van energiecontract te veranderen? Probeer het snel uit via Energie-Vergelijker.be. Wij tonen jou het voordeligste aanbod in minder dan 5 minuutjes!

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Wat is een energieklasse?

De energieklasse is dus een classificatiesysteem waarmee je de energie-efficiëntie van je toestellen kunt meten. Via een gekleurd systeem, helpen de energielabels je de energieprestatie van elk toestel in je huishouden in te schatten. Een handig hulpmiddel om je verbruik te optimaliseren en een eventueel stroomverlies op te sporen.

Hoe lees en bereken ik de energieklasse?

Momenteel loopt de schaal nog van A+++ voor heel energie-efficiënte apparaten, tot D voor apparaten die meer verbruiken. Dankzij die kleurcode is het interpreteren van een energieklasse extreem simpel: hoe donkerder groen het etiket, des te beter scoort het apparaat en des te minder energie het dus verbruikt. Is het label daarentegen eerder rood, dan verbruikt je apparaat ook veel en is er nog vooruitgang te maken. Vanaf de lente van dit worden de letters allemaal wat simpeler. Maar de kleurschaal, die blijft gewoon de oude.

Wat het berekenen van de energieklasse betreft: dat wordt nog makkelijker wanneer die zich verhoudt tot de elektrische huishoudapparaten. Sinds 2012 is het namelijk verboden apparaten onder A+ te leveren. En daarom lopen de energielables nu van A+ naar A+++. Binnenkort dus van A naar C.

Wat is het verschil tussen A+ en A+++?

Wanneer we het over energielabels hebben, heeft de “+” zeker zijn belang. Tot nu toe wou een apparaat van de energieklasse A+++ kopen ook zeggen dat het energieverbruik ongeveer 20 à 50% onder dat van een energielabel A+ lag. Al naargelang het apparaat in kwestie kon dat verschil nog groter zijn.

Een koelkast, afwasmachine of elektrische oven met energielabel A+++ verbruikt 70% minder dan een model met A+. Voor een wasmachine is het verschil minder uitgesproken: daar ligt het verschil op 30%.

*Bron Eco-conso & Source Suisse énergie

>>Meer lezen: Hoe bespaar je energie in de keuken?

Van A tot G: iedereen moet mee

Gedaan dus met symbooltjes en terug naar de classificatie van A tot G. Vanaf nu is er geen verwarring meer mogelijk: bij elke energieklasse hoort één letter. Zo hoef je je over de energieprestatie van je huishoudelijke toestellen het hoofd niet meer te breken.

Wat is vanaf nu het beste energielabel?

Hoe groener des te beter! In het klassement voor 2021 zal de klasse A de hoogste score worden en de klasse G de laagste. Deze keer houden de labels wél rekening met een evolutie van de energie-efficiëntie. Door energielabels toe te voegen, houden we zo alvast rekening met eventuele technologische verbeteringen in de toekomst. Zo zijn we hopelijk voorgoed af van de plus.

Hoe zit het met mijn energieverbruik thuis?

Of je nu in een paddenstoel of een luxueuze villa woont: de energieconsumptie van je huishoudapparaten heeft een grote impact op je jaarlijks verbruik. Studio’tje, apparement, rijwoning of villa: de energielabels van je apparaten hebben wel degelijk een impact op je factuur. Afhankelijk van het toestel kan het om tientallen en zelfs honderden euro’s per jaar gaan.

Om de kosten van je apparaten te weten te komen, hoeveel energie ze verbruiken en of het voordeliger is om ze meteen te vervangen, geven we je alvast enkele tips om orde te scheppen in de chaos:

  • Maak een lijst van je huishoudapparaten en hun energieklasse ;
  • Sorteer ze per energielabel (van groen naar rood);
  • Schrijf het jaarlijks verbruik in kWh op van de apparaten waarvan het verbruik gelijk is aan of hoger dan A+ (die info kan je online vinden);
  • Observeer en noteer het jaarlijk verbruik van de huishoudapparaten met een gelijkaardige of betere energiescore (A+++ of A++);
  • Bereken het verschil in verbruik van de huidige apparaten en hun energievriendelijkere tegenhangers;
  • Zet de waarde van dit verschil om in euros (verbruikte kWh >< huidige kWh);
  • Maak de balans op van de totale extra kost waar een energieverslindend huishoudapparaat goed voor is.

Om te berekenen hoeveel energieverslindende apparaten je jaarlijks kosten, of ze te veel verbruiken en het voordeliger zou zijn te vervangen, kan je ook contact opnemen met één van onze energie-experts. Zij helpen je met plezier door de bomen het bos te zien: