Op 20 december vorig jaar vroeg Watz, waarvan de cashflow volledig uitgeput is, de rechter om bescherming tegen zijn schuldeisers. Sindsdien heeft de VREG, de Vlaamse energieregulator, zijn vergunning stopgezet, waardoor de leverancier op de rand van het faillissement is komen te staan. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van deze beslissing voor Watz en zijn klanten?

Watz zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers: op weg naar een mogelijk faillissement?

Op maandag 20 december heeft de Antwerpse leverancier Watz, die voornamelijk in Vlaanderen 22.000 huishoudens telt, de rechter gevraagd om bescherming tegen zijn schuldeisers. De oorzaak? Stijgende energieprijzen, die de cashflow volledig drooggelegd hebben. “We zijn altijd winstgevend geweest, tot de energieprijzen zo dramatisch stegen“, zegt Gert Haubrechts, CEO en eigenaar van het bedrijf.

In tegenstelling tot zijn concurrent, de Vlaamse Energieleverancier, is Watz nog niet failliet verklaard. De Vlaamse energieregulator VREG heeft de vergunning van de leverancier echter geschorst, waardoor de distributienetbeheerders (DNB’s) de leverancier de toegang tot het netwerk konden ontzeggen. Dit betekent dat Fluvius, de Vlaamse DNB, Watz sinds 21 december niet langer toegang verleent tot het elektriciteits- en gasnet.

>> Lees ook: de Vlaamse Energieleverancier is failliet verklaard

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Wat is de verklaring voor deze reeks faillissementen?

Volgens Febeg – de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven – hangt het risico op faillissement bij energieleveranciers af van verschillende factoren:

  • De grotere hoeveelheid energie die leveranciers moeten aankopen om aan de piek in gasverbruik in de winter te voldoen, is niet langer in overeenstemming met de van de afnemers verlangde aanbetalingen, die het hele jaar door gelijk blijven.
  • De steeds hogere aankoopkosten van energie voor leveranciers op de groothandelsmarkten.
  • De hoge onevenwichtskosten, namelijk de boetes die leveranciers moeten betalen wanneer zij op de groothandelsmarkten niet genoeg energie gekocht hebben in verhouding tot het eindverbruik van hun afnemers.

>> Lees ook – Het begrotingsakkoord van de federale regering: wat er verandert in het energiedomein

Volgens het persbureau Belga roept Febeg op tot hervormingen “die de risico’s beter spreiden over de verschillende partijen die de energierekening bepalen”, waaronder de herinvoering van opzeggingsvergoedingen voor contracten tegen vaste prijzen, een compensatie van leveranciers voor de extra kosten die het sociale tarief met zich meebrengt en het delen van het risico van wanbetaling (voor leveranciers, distributienetbeheerders en overheidsinstanties).

Wat zijn de oplossingen voor bestaande klanten?

Zonder toegang tot de energienetwerken is Watz momenteel niet in staat elektriciteit en gas te leveren aan zijn klanten. Welke oplossingen zijn er dan voor hen?

De overname van Watz-klanten door Mega

Om zijn klanten goede voorwaarden te kunnen bieden, heeft Watz een overeenkomst gesloten met de Luikse leverancier Mega, die een overnamebod gedaan heeft aan de bij Watz aangesloten huishoudens.

Dit komt erop neer dat Mega een e-mail verstuurd heeft naar alle Watz-klanten met een nieuw aanbod dat voordeliger was dan hun huidige contract. Aangezien Watz alleen contracten met variabele prijzen aanbood, ging Mega uit van hetzelfde uitgangspunt, maar met een aantrekkelijkere prijs per kWh. Indien de klant dit nieuwe aanbod aanvaardt, zal de wijziging automatisch doorgevoerd worden, zonder enige administratieve stappen voor de consument, bevestigt Elsie Van Linthout, woordvoerster van Mega.

Deze overeenkomst is gebaseerd op een ‘opt-in’, niet op een ‘opt-out’. De klant is dus niet verplicht deze overdracht te aanvaarden. Thomas Coune, CEO van Mega Belgium, verklaart: “Wij wensen dat klanten ons aanbod aanvaarden, aangezien we over een interessant aanbod beschikken. Op die manier kunnen Watz-klanten bij een lokale groene energieleverancier blijven, die zich ertoe verbindt efficiënt te handelen en in te spelen op wat er zich op de markt afspeelt.”

Energieprijzen vergelijken

Hoe weet ik of het aanbod van Mega echt concurrerend is? Heel eenvoudig! Dankzij onze online vergelijkingstool kun je in een paar klikken het tarief van Mega vergelijken met het huidige marktaanbod. Vul je persoonlijke gegevens in om een vergelijking op maat te krijgen.

Als je een leverancier vindt die bij je past, kun je je rechtstreeks en gratis inschrijven, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de administratieve procedures, aangezien wij die voor jou afhandelen. Ben je niet vertrouwd met computertools? Neem in dat geval gratis contact op met een van onze adviseurs op 0800 37 369, van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur.

Hoe dan ook, als je Watz-klant bent, zul je een nieuwe energieleverancier moeten kiezen. Fluvius geeft je tot 21 januari 2022 de tijd om een nieuw contract te ondertekenen. Indien dit niet het geval is, wordt Fluvius je ‘noodleverancier’ voor een periode van maximaal 60 dagen. Gezien de huidige marktsituatie is het van essentieel belang erop te wijzen dat de netbeheerder hogere tarieven hanteert dan het huidige gemiddelde.

>> Lees ook: Energie-Vergelijker.be is de eerste online prijsvergelijker die werd erkend door de CREG

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Zich inschrijven voor een groepsaankoop energie

Een ander alternatief voor het vinden van een goedkope energieleverancier is om je in te schrijven voor een groepsaankoopaanbod. Dit concept is gebaseerd op de kracht van de groep. Hoe meer inschrijvers er zijn, hoe beter de platforms voor groepsaankopen in staat zullen zijn de beste prijs te bedingen bij de verschillende leveranciers op de markt.

Dit is het geval voor Wikipower, het eerste groepsaankoopplatform in Franstalig België, gecertificeerd door de CREG, de federale energieregulator.

>> Meer informatie over de groepsaankopen van Wikipower

De EU en de energiesector: welke faillissementen moeten uitgesproken worden?

Helaas blijft de stijging van de energiekosten niet beperkt tot België. De prijsstijging is het gevolg van verschillende factoren die van invloed zijn op de wereldmarktprijs en dus ook op de marktprijs in de EU.

In België kan, na Energy2Business en de Vlaamse Energieleverancier, nu ook Watz niet langer aan zijn verplichtingen voldoen. In Engeland werden sinds augustus 2021 al een twintigtal leveranciers failliet verklaard, waardoor 3,7 miljoen huishoudens in de kou komen te staan. Het recentste slachtoffer van de stijgende energieprijzen? De energiegigant Bulb, die 1,7 miljoen klanten telt, werd in november insolvent verklaard. Deze leverancier vertegenwoordigt 5,5% van de elektriciteitsmarkt en 5% van de gasmarkt in het Verenigd Koninkrijk.

In Frankrijk heeft de leverancier Hydroption, die gespecialiseerd is in industriële klanten, het faillissement aangevraagd. De Franse overheid, die bijna 18.500 sites beheert in Frankrijk, heeft het voortouw genomen en verklaard dat in geval van faillissement de gevestigde leverancier EDF het roer zal overnemen als ‘noodleverancier’. Ten slotte gingen in Nederland vijf leveranciers failliet, samen goed voor een klantenbestand van ongeveer 160.450 huishoudens.

Het is niet ondenkbaar dat de dreiging van nieuwe faillissementen in de komende maanden zal blijven toenemen, aangezien voor het einde van de winter geen verlaging van de elektriciteits- en gasprijzen verwacht wordt.

Wat zijn de risico’s voor de leveranciers deze winter en in 2022?

De stijgende energieprijzen hebben gevolgen voor de eindklant en dus ook voor de leverancier zelf. Zo zou er een groot risico voor leveranciers kunnen ontstaan op het moment van de eindafrekening, met name bij contracten met variabele prijzen. Aangezien de energiekosten sterk gestegen zijn, is het logisch dat ook het bedrag van de jaarlijkse afrekening toeneemt. Veel huishoudens zouden bijgevolg wel eens niet in staat kunnen zijn om het aanzienlijke bedrag te betalen dat zij aan hun leverancier verschuldigd zijn, wat zou kunnen leiden tot een sterke stijging van de dubieuze vorderingen op de facturen van de leveranciers en uiteindelijk tot een netto verlies dat voor sommige leveranciers fataal zou kunnen zijn.

De stijging van de energieprijzen doet zich vooral voor op de groothandelsmarkt, waar commerciële leveranciers hun energie inkopen om die vervolgens aan consumenten te leveren. Hoe hoger de groothandelsmarktprijs, des te meer zullen de leveranciers dus tegen hoge prijzen moeten verkopen, terwijl zij toch zo concurrerend mogelijk proberen te blijven. Dit dilemma kan ook de financiële gezondheid van leveranciers in gevaar brengen.

>> Stijgende energieprijzen op de groothandelsmarkt: volgt jouw factuur?

De huidige crisis treft vele sectoren. Zo is de situatie in de energiesector volledig onbeheersbaar voor alle spelers. Hopelijk zullen vraag en aanbod in de komende maanden opnieuw in evenwicht komen om terug te keren naar een redelijker en betaalbaarder tarief (op de groothandels- en kleinhandelsmarkten).

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking