Energieleverancier Watz op de rand van het faillissement

Energieleverancier Watz op de rand van het faillissement

  • 29 december 2021
  • |
  • Laatste update op 28 november 2024
  • |
  • 7 min.

Op 20 december 2021 vroeg Watz de rechter om bescherming tegen zijn schuldeisers. De VREG, de Vlaamse energieregulator, zette daarom zijn vergunning stop. Daardoor kwam de leverancier op de rand van het faillissement te staan. Wat de oorzaken en gevolgen van die beslissing waren voor Watz en zijn klanten, lees je hier.

Watz zoekt bescherming tegen schuldeisers: op weg naar een faillissement?

Op maandag 20 december 2021 heeft de Antwerpse leverancier Watz, die voornamelijk in Vlaanderen 22.000 huishoudens telt, de rechter gevraagd om bescherming tegen zijn schuldeisers. De oorzaak? Stijgende energieprijzen, die de cashflow volledig drooggelegd hebben. “We zijn altijd winstgevend geweest, tot de energieprijzen zo dramatisch stegen“, zegt Gert Haubrechts, CEO en eigenaar van het bedrijf.

In tegenstelling tot zijn concurrent, de Vlaamse Energieleverancier, is Watz nog niet failliet verklaard. De Vlaamse energieregulator VREG heeft de vergunning van de leverancier echter geschorst, waardoor de distributienetbeheerders (DNB’s) de leverancier de toegang tot het netwerk konden ontzeggen. Dit betekent dat Fluvius, de Vlaamse DNB, Watz sinds 21 december niet langer toegang verleent tot het elektriciteits- en gasnet.

Faillissement van Vlaamse Energieleverancier

Meer lezen

Faillissement van Vlaamse Energieleverancier

Wat is de verklaring voor deze reeks faillissementen?

Volgens Febeg, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, hangt het risico op faillissement bij energieleveranciers af van verschillende factoren:

  • De grotere hoeveelheid energie die energieleveranciers moeten aankopen om aan de piek in gasverbruik in de winter te voldoen, is niet langer in overeenstemming met de van de afnemers verlangde aanbetalingen, die het hele jaar door gelijk blijven.
  • De steeds hogere aankoopkosten van energie voor leveranciers op de groothandelsmarkten.
  • De hoge onevenwichtskosten, namelijk de boetes die leveranciers moeten betalen wanneer zij op de groothandelsmarkten niet genoeg energie gekocht hebben in verhouding tot het eindverbruik van hun afnemers.
Het budgettair akkoord van de federale regering voor 2022: veranderingen op het vlak van energie

Meer lezen

Het budgettair akkoord van de federale regering voor 2022: veranderingen op het vlak van energie

Volgens het persbureau Belga roept Febeg op tot hervormingen “die de risico’s beter spreiden over de verschillende partijen die de energierekening bepalen”, waaronder de herinvoering van opzeggingsvergoedingen voor contracten tegen vaste prijzen, een compensatie van leveranciers voor de extra kosten die het sociale tarief met zich meebrengt en het delen van het risico van wanbetaling (voor leveranciers, distributienetbeheerders en overheidsinstanties).

Wat zijn de oplossingen voor bestaande klanten?

Zonder toegang tot de energienetwerken is Watz momenteel niet in staat elektriciteit en gas te leveren aan zijn klanten. Welke oplossingen zijn er dan voor hen?

Overname van Watz-klanten door Mega

Om zijn klanten goede voorwaarden te kunnen bieden, heeft Watz een overeenkomst gesloten met de Luikse leverancier Mega, die een overnamebod gedaan heeft aan de bij Watz aangesloten huishoudens.

Dit komt erop neer dat Mega een e-mail verstuurd heeft naar alle Watz-klanten met een nieuw aanbod dat voordeliger was dan hun huidige contract. Aangezien Watz alleen contracten met variabele prijzen aanbood, ging Mega uit van hetzelfde uitgangspunt, maar met een aantrekkelijkere prijs per kWh. Indien de klant dit nieuwe aanbod aanvaardt, zal de wijziging automatisch doorgevoerd worden, zonder enige administratieve stappen voor de consument, bevestigt Elsie Van Linthout, woordvoerster van Mega.

Deze overeenkomst is gebaseerd op een ‘opt-in’, niet op een ‘opt-out’. De klant is dus niet verplicht deze overdracht te aanvaarden. Thomas Coune, CEO van Mega Belgium, verklaart: “Wij wensen dat klanten ons aanbod aanvaarden, aangezien we over een interessant aanbod beschikken. Op die manier kunnen Watz-klanten bij een lokale groene energieleverancier blijven, die zich ertoe verbindt efficiënt te handelen en in te spelen op wat er zich op de markt afspeelt.”

Profiteer van promoties en kortingen!

Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.

Energieprijzen vergelijken

Hoe weet ik of het aanbod van Mega echt interessant is? Heel eenvoudig! Dankzij onze online-vergelijkingstool kan je in een paar klikken het tarief van Mega vergelijken met het huidige marktaanbod. Vul je persoonlijke gegevens in om een vergelijking op maat te krijgen.

Als je een leverancier vindt die bij je past, kan je je rechtstreeks en gratis inschrijven, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de administratieve procedures. Ben je niet zo handig met de computer? Neem in dat geval gratis contact op met een van onze adviseurs op 0800 37 369, van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur.

Hoe dan ook, als je Watz-klant bent, zal je een nieuwe energieleverancier moeten kiezen. Fluvius geeft je tot 21 januari 2022 de tijd om een nieuw contract te ondertekenen. Indien dit niet het geval is, wordt Fluvius je ‘noodleverancier’ voor een periode van maximaal 60 dagen. Gezien de huidige marktsituatie is het van essentieel belang erop te wijzen dat de netbeheerder hogere tarieven hanteert dan de gemiddelde leverancier.

Energie-Vergelijker.be is de eerste online-prijsvergelijker erkend door de CREG

Meer lezen

Energie-Vergelijker.be is de eerste online-prijsvergelijker erkend door de CREG

Jezelf inschrijven voor een groepsaankoop energie

Een ander alternatief voor het vinden van een goedkope energieleverancier is om je in te schrijven voor een groepsaankoop van energie. Dit concept is gebaseerd op de kracht van de groep. Hoe meer mensen zich inschrijven, hoe scherper de prijzen die de organisatoren van de groepsaankopenzullen kunnen bekomen. Dit is het geval voor Wikipower, het eerste groepsaankoopplatform in Franstalig België gecertificeerd door de CREG, de federale energieregulator.

>> Meer informatie over de groepsaankopen van Wikipower

Neem contact op met een adviseur

Faillissementen in de energiesector in de EU

Helaas blijft de stijging van de energiekosten niet beperkt tot België. De prijsstijging is het gevolg van verschillende factoren die van invloed zijn op de wereldmarktprijs en dus ook op de marktprijs in de EU.

In België kan, na Energy2Business en de Vlaamse Energieleverancier, nu ook Watz niet langer aan zijn verplichtingen voldoen. In Engeland werden sinds augustus 2021 al een twintigtal leveranciers failliet verklaard, waardoor 3,7 miljoen huishoudens in de kou komen te staan. Het recentste slachtoffer van de stijgende energieprijzen? De energiegigant Bulb, die 1,7 miljoen klanten telt, werd in november insolvent verklaard. Deze leverancier vertegenwoordigt 5,5% van de elektriciteitsmarkt en 5% van de gasmarkt in het Verenigd Koninkrijk.

In Frankrijk heeft de leverancier Hydroption, die gespecialiseerd is in industriële klanten, het faillissement aangevraagd. De Franse overheid, die bijna 18.500 sites beheert in Frankrijk, heeft het voortouw genomen en verklaard dat in geval van faillissement de gevestigde leverancier EDF het roer zal overnemen als ‘noodleverancier’. Ten slotte gingen in Nederland vijf leveranciers failliet, samen goed voor een klantenbestand van ongeveer 160.450 huishoudens.

Het is niet ondenkbaar dat de dreiging van nieuwe faillissementen in de komende maanden zal blijven toenemen, aangezien voor het einde van de winter geen verlaging van de elektriciteits- en gasprijzen verwacht wordt.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !

Wat zijn de risico’s voor de energieleveranciers in 2022?

De stijgende energieprijzen hebben gevolgen voor de eindklant en dus ook voor de leverancier zelf. Zo zou er een groot risico voor leveranciers kunnen ontstaan op het moment van de eindafrekening, met name bij contracten met variabele prijzen. Aangezien de energiekosten sterk gestegen zijn, is het logisch dat ook het bedrag van de jaarlijkse afrekening toeneemt. Veel huishoudens zouden bijgevolg wel eens niet in staat kunnen zijn om het aanzienlijke bedrag te betalen dat zij aan hun leverancier verschuldigd zijn, wat zou kunnen leiden tot een sterke stijging van de dubieuze vorderingen op de facturen van de leveranciers en uiteindelijk tot een netto verlies dat voor sommige leveranciers fataal zou kunnen zijn.

De stijging van de energieprijzen doet zich vooral voor op de groothandelsmarkt, waar commerciële leveranciers hun energie inkopen om die vervolgens aan consumenten te leveren. Hoe hoger de groothandelsmarktprijs, des te meer zullen de leveranciers dus tegen hoge prijzen moeten verkopen, terwijl zij toch zo concurrerend mogelijk proberen te blijven. Dit dilemma kan ook de financiële gezondheid van leveranciers in gevaar brengen.

De huidige crisis treft vele sectoren. Zo is de situatie in de energiesector volledig onbeheersbaar voor alle spelers. Hopelijk zullen vraag en aanbod in de komende maanden opnieuw in evenwicht komen om terug te keren naar een redelijker en betaalbaarder tarief (op de groothandels- en kleinhandelsmarkten).

Stijgende energieprijzen op de groothandelsmarkt: volgt jouw factuur?

Meer lezen

Stijgende energieprijzen op de groothandelsmarkt: volgt jouw factuur?
Author

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Het verband tussen watt en kilowattuur begrijpen!
Verbruik en advies
Het verband tussen watt en kilowattuur begrijpen!

Wat is het verschil tussen watt en kilowatt? Wat is het belang ervan, en hoe bereken je het verschil? Dat leggen wij je uit in dez…

10 min.
Meer lezen
Een budgetmeter verwijderen: hoe doe je dat via Fluvius, ORES of een andere DNB?
Meters
Een budgetmeter verwijderen: hoe doe je dat via Fluvius, ORES of een andere DNB?

Je woning is uitgerust met een budgetmeter voor stroom of gas, maar je hebt hem niet meer nodig. Misschien is jouw financiële situ…

8 min.
Meer lezen
Waarom je bij de verlenging van je energiecontract te veel betaalt
Prijzen en facturen
Waarom je bij de verlenging van je energiecontract te veel betaalt

Wat betekent een automatische verlenging van je energiecontract? Misschien wel dat je factuur plots de hoogte ingaat! Ontdek snel …

8 min.
Meer lezen
Een groenestroomcontract: bedrog of wel degelijk milieuvriendelijk?
Technologie en milieu
Een groenestroomcontract: bedrog of wel degelijk milieuvriendelijk?

‘100% groene stroom’, dat is wat de meeste energieleveranciers aanbieden. Achter die term gaan echter subtiliteiten schuil die som…

8 min.
Meer lezen