Heeft u getekend voor een variabele offerte voor elektriciteit of aardgas? Dan mag u zich vanaf januari 2018 verwachten aan een maandelijkse aanpassing van de tarieven en dus aan een complexere energiefactuur.

In oktober 2017 had de regering Michel een verrassing van formaat voor de Belgische consumenten. Ze besloten toen om het mechanisme van het veiligheidsnet, dat werd ingevoerd tijdens de vorige legislatuur, op 31 december 2017 af te schaffen, met als gevolg een energiemarkt met minder transparante tarieven.

Momenteel worden de variabele prijzen gecontroleerd

Ter herinnering, de indexering van de variabele tarieven van stroom en aardgas hangt vooral af van de groothandelsprijs van de energie. Door de belangrijke volatiliteit hiervan in België, werd er in januari 2013 beslist om de consument te beschermen door een mechanisme van een veiligheidsnet op te stellen.

Zo verzekert de CREG sedert verschillende jaren een correcte indexatie van de variabele prijzen. Hierbij moet u verstaan dat de leveranciers niet zomaar eender welke parameter kunnen gebruiken en ze zijn niet geautoriseerd om de prijzen om de drie maanden aan te passen. Bovendien ziet de federale regulering erop toe dat de tarieven van stroom en aardgas de prijzen van de buurlanden niet overschrijden. Dankzij deze verschillende maatregelen, wordt er niet enkel voor gezorgd dat de energiefactuur binnen de perken blijft maar ook dat de energiemarkt een beetje transparant blijft.

Maar in 2018 zal elke leverancier verschillende formules gebruiken

In het kader van een energiecontract aan een variabele prijs, ontdekt de consument de verschillende jaarlijkse fluctuaties wanneer hij zijn regularisatiefactuur ontvangt. Dat zal in de toekomst altijd zo blijven, het mechanisme van het veiligheidsnet zal echter niet meer aan de orde zijn.

Concreet, vanaf 1 januari 2018 zullen de leveranciers het recht hebben om de variabele prijzen van elektriciteit en aardgas maandelijks te indexeren. Bovendien kunnen ze opnieuw de indexatieparameters gebruiken die ze willen. Belangrijker nog, is dat de in acht genomen waarden een direct verband hebben met de groothandelaars in energie.

De regering verantwoordt deze beslissing door haar wens om „de factuur meer te laten overeenstemmen met de realiteit van de markt“ want de energiekosten variëren voornamelijk naar gelang de seizoenen. In werkelijkheid variëren ze zelfs naar gelang het uur van de dag. Om die reden bijvoorbeeld, stellen de leveranciers aan de klanten die over een tweevoudige meter beschikken, al een elektriciteitstarief voor dat interessanter is tijdens de nacht en het weekend, wanneer de vraag dus zwakker is.

>> Lees ook: Vast of variabel tarief? Wat kies je voor je energiecontract?

Wat is de impact voor de consument?

In de praktijk zal dit nieuwe systeem een minder grote stabiliteit van de prijzen teweeg brengen, omdat deze regelmatiger kunnen stijgen of dalen. Wat opnieuw voor een complexere markt zal zorgen. In feite zal het ingewikkelder zijn om de evolutie van de factuur te begrijpen en om erop in te spelen en om energie-offertes te vergelijken. Met een zicht op zulke korte termijn, is er dus weinig kans om na te gaan welke energieleverancier werkelijk de goedkoopste is. Vooral als de samenstelling van deze variabele formules niet openbaar en expliciet wordt weergegeven.

Denk eraan, de vrijmaking van de markt had als doel om de concurrentie te vergroten en om de consument aan te moedigen om van energieleverancier te veranderen. Ondertussen, door een gebrek aan transparantie en een duistere werking, riskeren ze het tegenovergestelde, namelijk om immobiel te worden op de markt. Waarom? Omdat het onbekende angstaanjagend is! Tussen de angst om verkeerd te doen, om nog meer te betalen bij een andere onderneming of nog minder stroom en gas te kunnen gebruiken, verkiezen sommigen om niets meer te veranderen en bij dezelfde leverancier te blijven.

Er is echter nog een oplossing: kiezen voor een elektriciteits- en gascontract met vaste prijzen. Het vergelijken van dit soort formule is eigenlijk makkelijker omdat de leverancier verplicht is om identieke prijzen te garanderen gedurende de volledige duur van het energiecontract.

>> Te ontdekken: promoties van de maand voor elektriciteits- en gascontracten

Wenst u te ontdekken welk soort formule het meest geschikt is voor u? Aarzel dan niet om ons te contacteren op info@energie-vergelijker.be, onze medewerkers nemen de tijd om uw situatie te analyseren en om het bedrag van uw potentiële besparing te berekenen!