Genoeg is genoeg! Is je laatste energiefactuur buitensporig hoog? Geen paniek, daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Waarschijnlijk valt er zelfs een mouw aan te passen!


Overzicht


Is je contract net vernieuwd en is het bedrag van je voorschotfacturen verhoogd? Ben je net van leverancier veranderd om geld te besparen en zijn je voorschotten dan toch hoger? Wil je het bedrag van je voorschotfacturen aanpassen of wijzigen, maar weet je niet hoe je te werk moet gaan? Heb je een buitensporig hoge afrekeningsfactuur ontvangen? Hieronder vind je enkele tips om je weg te vinden.

Wat is een voorschotfactuur?

Het voorschot is een gedeeltelijke betaling van een verschuldigd bedrag. In de elektriciteits- en gassector kun je de periodiciteit van die voorschotfacturen zelf bepalen. Doorgaans betalen consumenten die voorschotten maandelijks, maar je kunt er ook voor kiezen die om de twee of drie maanden te betalen, al naargelang de elektriciteits- en gasleverancier die je via de energievergelijker gekozen hebt. Met een digitale meter kun je zelfs voor zogenoemde maandelijkse afrekeningen, waarmee je elke maand betaalt voor wat je effectief hebt verbruikt.

>> Infografiek: Waartoe dient een voorschotfactuur?

Hoe worden mijn voorschotbedragen berekend?

Het voorschot wordt doorgaans berekend op basis van je verbruikshistoriek. Dat wordt afgelezen van je energiemeter en meegedeeld aan je leverancier via de distributienetbeheerder (DNB) die in jouw gemeente actief is.

Maar wie is overgestapt naar een andere leverancier, of in een woning is ingetrokken die net op het elektriciteits- en/of aardgasnet is aangesloten, heeft nog geen verbruikshistoriek. In die gevallen zal de leverancier uitgaan van het verbruik dat jij hem bij je aanmelding meegedeeld hebt, of van de grootte van je woning, je energiegebruik en het aantal personen binnen het huishouden.

Vervolgens zal de leverancier het tarief van zijn aanbieding toepassen om je jaarlijkse energiefactuur voor elektriciteit en/of aardgas in te schatten op basis van dat verbruik, en zo gaat hij het voorschotbedrag kunnen berekenen.

energiefactuur-onrechtmatige-bedragen-Rekenmachine-met-munten-ernaast
De voorschotfacturen worden opgemaakt op basis van je verbruik van het voorgaande jaar.

Stijgt mijn tussentijdse energiefactuur zodra het veel kouder wordt?

Ook met de seizoenstemperaturen wordt er rekening gehouden om het bedrag van je voorschotfacturen te bepalen. Maar na een bijzonder strenge winter waarin je meer elektriciteit- en/of aardgas hebt verbruikt, zal de leverancier die voorschotten het daaropvolgende jaar niet noodzakelijk verhogen.

NB: de berekeningsmethodes van de verschillende leveranciers zijn niet altijd dezelfde. Het kan dan ook dat je voorschotfacturen iets hoger worden nadat je overstapt, ook al blijft je verbruik hetzelfde. Voor meer info kan je ons contacteren op info@energie-vergelijker.be.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Hoe wordt mijn jaarlijkse energiefactuur berekend?

Voor de jaarlijkse afrekening komt je distributienetwerkbeheerder je meterstanden opnemen (of kun je ze ook zelf doorgeven), die hij vervolgens doorgeeft aan de leverancier. Op basis van die cijfers kan je leverancier je exacte elektriciteits– en/of aardgasverbruik van dat jaar bepalen. Hij zal je dan ook meedelen of je een bedrag teruggestort krijgt (je hebt minder verbruikt dan verwacht), of indien je nog moet bijbetalen (je hebt meer verbruikt dan verwacht). Dit heet een regularisatie.

Als je woning is uitgerust met de digitale meter hoef je zelfs de meterstanden niet meer zelf te communiceren (per post, telefoon of online) of een technicus te laten komen. Met dit soort meters kan de DNB de meterstanden op afstand opnemen, zonder dat je een vinger hoeft uit te steken.

Is mijn voorschotfactuur altijd dezelfde, ongeacht het seizoen?

Het voorschotbedrag blijft in principe het hele jaar door hetzelfde, ongeacht de duur van het gekozen contract en de bepalingen erin. Dit betekent dat je, of je contract een vast of variabel tarief hebt, elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Tenzij u er akkoord mee gaat, kan je energieleverancier je voorschotbedrag niet eenzijdig verhogen.

Waarom is mijn voorschotbedrag gestegen?

Dit gebeurt meestal in de volgende gevallen:

Buitensporig-hoge-energieafactuur-Bliksemschicht

Loopt je contract ten einde, dan geldt er een nieuwe tariefkaart. Deze nieuwe tarieven kunnen zowel je nieuwe voorschotbedragen als je jaarlijkse energiefactuur beïnvloeden. Elk jaar kun je dus best de elektriciteits- en aardgasprijzen vergelijken om zeker te zijn dat je van de scherpste energieprijzen op de markt geniet. Overigens zijn slapende contracten sinds 1 januari 2022 verboden en moet je leverancier sindsdien je twee maanden voor de vervaldatum van je contract een brief sturen om je te waarschuwen als je contract niet meer wordt aangeboden en je dan een voordeliger tarief aan te bieden. Op die manier heb je altijd zicht op het vastgestelde tarief.

Op je elektriciteits- of aardgasfactuur vind je een aantal bedragen die niet door de leverancier bepaald worden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor distributie en transport, die respectievelijk door de netbeheerders in rekening gebracht worden en jaarlijks kunnen wijzigen. De leverancier moet die kosten dus doorrekenen op je voorschotfacturen, ook al staat dit volledig los van je tariefformule! Een hypothetische grote verhoging van die kosten zou kunnen verklaren waarom je voorschotfacturen stijgen.

Bovendien zal het bedrag van je voorschotfacturen ook veranderen als je de frequentie van je facturering laat wijzigen. Naargelang je maandelijks of om de drie maanden betaalt, zal je niet hetzelfde bedrag in één keer moeten betalen.

Wist je dit? Gezien de forse stijging van de energiekosten vanaf 2021 hebben meeste leveranciers besloten om het voorschotbedrag van hun klanten te verhogen na hun afrekening. De bedoeling hiervan is om te voorkomen dat consumenten bij hun volgende afrekening te veel betalen.

Bovendien heeft de VREG, de Vlaamse energieregulator, in de loop van het jaar 2022 beslist om zijn methodologie voor het schatten van de energiefacturen te wijzigen. Terwijl de CREG, de federale regulator, de laatst gekende indices gebruikt, maakt de VREG nu gebruik van de prijzen op de energiemarkt. Hij maakt dus een raming van de toekomstige prijzen. Hoewel deze nieuwe methodologie een nauwkeuriger beeld geeft van de dagelijkse energiesituatie, is het vrijwel onmogelijk te voorspellen hoe de energiemarkt, die nu heel onstabiel is, zich zal ontwikkelen. De realiteit ligt waarschijnlijk ergens tussenin. Verscheidene energieleveranciers hebben er echter voor gekozen de VREG te volgen voor hun berekeningen. Dit verklaart mogelijk waarom nieuwe klanten of klanten wiens contract hernieuwt hogere voorschotten krijgen bij deze leveranciers.

>> Dat is dan ook de reden waarom je meer betaalt als je je energiecontract verlengt

Hoe kan ik mijn voorschotbedrag wijzigen als ik het verbruik onderschat of overschat heb?

Ook al zijn de voorschotbedragen nog zo goed afgestemd op je verbruik, toch kan het altijd zijn dat je wilt inspelen op bepaalde veranderingen (een persoon meer of minder in het huishouden, installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen, isolatie van je woning, aankoop van apparaten die veel energie verbruiken, …). Je mag dan je leverancier vragen de voorschotbedragen aan te passen als je er een goede rechtvaardiging voor hebt. Bij de meeste leveranciers kan je ook de periodiciteit van de voorschotfacturen aanpassen (maandelijks, twee- of driemaandelijks).

Meestal volstaat het gewoon even te bellen naar de leverancier, om je voorschotbedrag te wijzigen. Maar ook per post kun je de nodige aanpassingen vragen of zelfs ze online zelf doorvoeren. In onderstaand overzicht vind je voor elke leverancier de makkelijkste manier om het voorschotbedrag te wijzigen.

Mocht je, na aanpassing van je voorschotbedragen, nog altijd vinden dat je te veel betaalt, dan is het misschien wel aangewezen de prijzen van elektriciteit en aardgas te vergelijken, en voor een leverancier te kiezen die scherpere prijzen hanteert.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Hoe vraag ik mijn leverancier om mijn maandelijkse voorschotbedragen aan te passen?

Engie

Luminus

TotalEnergies

Eneco

Mega

Kan een hoge energiefactuur te wijten zijn aan een fout?

foute-energiefactuur-Rode kruis

Indien na controle blijkt dat het ongewoon hoge bedrag op je energiefactuur niet te verklaren valt door een wijziging van je gebruiksgedrag, extra toestellen of een stijging van de kosten van gas of elektriciteit, dan kan er wel eens een fout gebeurd zijn bij het opnemen van de meterstanden. Om te weten of dit al dan niet het geval is, moet je de op je afrekeningsfactuur vermelde meterstand controleren. Is die niet correct? Dien dan een klacht in bij je leverancier met verzoek dit te corrigeren en een correcte factuur op te sturen. Zorg er daarentegen wel voor dat je alvast het bedrag betaalt dat je niet betwist. Zo bewijs je dat je te goeder trouw handelt en vermijd je dat je elektriciteit of aardgas afgesloten wordt.

De foute informatie kan overigens ook te wijten zijn aan een defecte meter, ook al zijn die gevallen zeer zeldzaam. Opgelet, na het vervangen van een meter, kan het opgegeven verbruik soms buitensporig lijken. Dit bewijst enkel dat de vorige defect was. Hou je toch rekening met die mogelijkheid, neem dan contact op met je DNB om te zeggen dat je twijfels hebt. Die zal dan een controlemeter komen plaatsen die samen met de huidige zal draaien. Deze interventie is betalend. Als achteraf blijkt dat er wel degelijk een probleem was, krijg je dat bedrag terugbetaald.

Mocht je tenslotte vaststellen dat je zonder aanwijsbare reden abnormaal veel verbruikt, ga dan ook na of je geen slachtoffer bent van een elektriciteitsdiefstal. Het is altijd mogelijk dat een andere verbruiker zich op je meter heeft aangesloten.

>> Lees ook: De onmisbare gids om je energiefactuur te begrijpen!

Hoe kun je je energiefactuur verlagen?

Werkt je meter nog goed en zijn je geen fouten opgevallen op je energiefactuur? Dan verbruik je misschien wel te veel energie! We raden je daarom aan een paar tips toe te passen om je verbruik en dus je elektriciteits- en/of aardgasfactuur te doen dalen.

Als je bijvoorbeeld beschikt over een tweevoudige meter, raden we je aan je meest energieverslindende toestellen tijdens de daluren te gebruiken. Je kunt dan ook best je was- en vaatwasmachine ’s avonds of in het weekend gebruiken.

Vervang in de keuken je oude toestellen door nieuwe van energieklasse A, die beschouwd worden als de meest zuinige en ecologische.

Let ten slotte ook op het sluipverbruik! Zet je stekkerdozen uit als je ze niet gebruikt, trek de stekker uit je internetmodem als je op vakantie gaat en trek de stekker uit alle toestellen die je niet gebruikt of die niet meteen opgeladen moeten worden (gsm, koffiezetapparaat, keukenrobot, …).

>> Lees ook: 8 tips om snel elektriciteit te besparen

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro