Elektriciteit en gas: factuur 28 september 2022 • 17 Reacties • 9 minuten
Genoeg is genoeg! Is je laatste energiefactuur buitensporig hoog? Geen paniek, daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Waarschijnlijk valt er zelfs een mouw aan te passen!
Overzicht
Is je contract net vernieuwd en is het bedrag van je voorschotfacturen verhoogd? Ben je net van leverancier veranderd om geld te besparen en zijn je voorschotten dan toch hoger? Wil je het bedrag van je voorschotfacturen aanpassen of wijzigen, maar weet je niet hoe je te werk moet gaan? Heb je een buitensporig hoge afrekeningsfactuur ontvangen? Hieronder vind je enkele tips om je weg te vinden.
Het voorschot is een gedeeltelijke betaling van een verschuldigd bedrag. In de elektriciteits- en gassector kun je de periodiciteit van die voorschotfacturen zelf bepalen. Doorgaans betalen consumenten die voorschotten maandelijks, maar je kunt er ook voor kiezen die om de twee of drie maanden te betalen, al naargelang de elektriciteits- en gasleverancier die je via de energievergelijker gekozen hebt. Met een digitale meter kun je zelfs voor zogenoemde maandelijkse afrekeningen, waarmee je elke maand betaalt voor wat je effectief hebt verbruikt.
>> Infografiek: Waartoe dient een voorschotfactuur?
Het voorschot wordt doorgaans berekend op basis van je verbruikshistoriek. Dat wordt afgelezen van je energiemeter en meegedeeld aan je leverancier via de distributienetbeheerder (DNB) die in jouw gemeente actief is.
Maar wie is overgestapt naar een andere leverancier, of in een woning is ingetrokken die net op het elektriciteits- en/of aardgasnet is aangesloten, heeft nog geen verbruikshistoriek. In die gevallen zal de leverancier uitgaan van het verbruik dat jij hem bij je aanmelding meegedeeld hebt, of van de grootte van je woning, je energiegebruik en het aantal personen binnen het huishouden.
Vervolgens zal de leverancier het tarief van zijn aanbieding toepassen om je jaarlijkse energiefactuur voor elektriciteit en/of aardgas in te schatten op basis van dat verbruik, en zo gaat hij het voorschotbedrag kunnen berekenen.
Ook met de seizoenstemperaturen wordt er rekening gehouden om het bedrag van je voorschotfacturen te bepalen. Maar na een bijzonder strenge winter waarin je meer elektriciteit- en/of aardgas hebt verbruikt, zal de leverancier die voorschotten het daaropvolgende jaar niet noodzakelijk verhogen.
NB: de berekeningsmethodes van de verschillende leveranciers zijn niet altijd dezelfde. Het kan dan ook dat je voorschotfacturen iets hoger worden nadat je overstapt, ook al blijft je verbruik hetzelfde. Voor meer info kan je ons contacteren op info@energie-vergelijker.be.
Voor de jaarlijkse afrekening komt je distributienetwerkbeheerder je meterstanden opnemen (of kun je ze ook zelf doorgeven), die hij vervolgens doorgeeft aan de leverancier. Op basis van die cijfers kan je leverancier je exacte elektriciteits– en/of aardgasverbruik van dat jaar bepalen. Hij zal je dan ook meedelen of je een bedrag teruggestort krijgt (je hebt minder verbruikt dan verwacht), of indien je nog moet bijbetalen (je hebt meer verbruikt dan verwacht). Dit heet een regularisatie.
Als je woning is uitgerust met de digitale meter hoef je zelfs de meterstanden niet meer zelf te communiceren (per post, telefoon of online) of een technicus te laten komen. Met dit soort meters kan de DNB de meterstanden op afstand opnemen, zonder dat je een vinger hoeft uit te steken.
Het voorschotbedrag blijft in principe het hele jaar door hetzelfde, ongeacht de duur van het gekozen contract en de bepalingen erin. Dit betekent dat je, of je contract een vast of variabel tarief hebt, elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Tenzij u er akkoord mee gaat, kan je energieleverancier je voorschotbedrag niet eenzijdig verhogen.
Dit gebeurt meestal in de volgende gevallen:
Loopt je contract ten einde, dan geldt er een nieuwe tariefkaart. Deze nieuwe tarieven kunnen zowel je nieuwe voorschotbedragen als je jaarlijkse energiefactuur beïnvloeden. Elk jaar kun je dus best de elektriciteits- en aardgasprijzen vergelijken om zeker te zijn dat je van de scherpste energieprijzen op de markt geniet. Overigens zijn slapende contracten sinds 1 januari 2022 verboden en moet je leverancier sindsdien je twee maanden voor de vervaldatum van je contract een brief sturen om je te waarschuwen als je contract niet meer wordt aangeboden en je dan een voordeliger tarief aan te bieden. Op die manier heb je altijd zicht op het vastgestelde tarief.
Op je elektriciteits- of aardgasfactuur vind je een aantal bedragen die niet door de leverancier bepaald worden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor distributie en transport, die respectievelijk door de netbeheerders in rekening gebracht worden en jaarlijks kunnen wijzigen. De leverancier moet die kosten dus doorrekenen op je voorschotfacturen, ook al staat dit volledig los van je tariefformule! Een hypothetische grote verhoging van die kosten zou kunnen verklaren waarom je voorschotfacturen stijgen.
Bovendien zal het bedrag van je voorschotfacturen ook veranderen als je de frequentie van je facturering laat wijzigen. Naargelang je maandelijks of om de drie maanden betaalt, zal je niet hetzelfde bedrag in één keer moeten betalen.
Wist je dit? Gezien de forse stijging van de energiekosten vanaf 2021 hebben meeste leveranciers besloten om het voorschotbedrag van hun klanten te verhogen na hun afrekening. De bedoeling hiervan is om te voorkomen dat consumenten bij hun volgende afrekening te veel betalen.
Bovendien heeft de VREG, de Vlaamse energieregulator, in de loop van het jaar 2022 beslist om zijn methodologie voor het schatten van de energiefacturen te wijzigen. Terwijl de CREG, de federale regulator, de laatst gekende indices gebruikt, maakt de VREG nu gebruik van de prijzen op de energiemarkt. Hij maakt dus een raming van de toekomstige prijzen. Hoewel deze nieuwe methodologie een nauwkeuriger beeld geeft van de dagelijkse energiesituatie, is het vrijwel onmogelijk te voorspellen hoe de energiemarkt, die nu heel onstabiel is, zich zal ontwikkelen. De realiteit ligt waarschijnlijk ergens tussenin. Verscheidene energieleveranciers hebben er echter voor gekozen de VREG te volgen voor hun berekeningen. Dit verklaart mogelijk waarom nieuwe klanten of klanten wiens contract hernieuwt hogere voorschotten krijgen bij deze leveranciers.
>> Dat is dan ook de reden waarom je meer betaalt als je je energiecontract verlengt
Ook al zijn de voorschotbedragen nog zo goed afgestemd op je verbruik, toch kan het altijd zijn dat je wilt inspelen op bepaalde veranderingen (een persoon meer of minder in het huishouden, installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen, isolatie van je woning, aankoop van apparaten die veel energie verbruiken, …). Je mag dan je leverancier vragen de voorschotbedragen aan te passen als je er een goede rechtvaardiging voor hebt. Bij de meeste leveranciers kan je ook de periodiciteit van de voorschotfacturen aanpassen (maandelijks, twee- of driemaandelijks).
Meestal volstaat het gewoon even te bellen naar de leverancier, om je voorschotbedrag te wijzigen. Maar ook per post kun je de nodige aanpassingen vragen of zelfs ze online zelf doorvoeren. In onderstaand overzicht vind je voor elke leverancier de makkelijkste manier om het voorschotbedrag te wijzigen.
Mocht je, na aanpassing van je voorschotbedragen, nog altijd vinden dat je te veel betaalt, dan is het misschien wel aangewezen de prijzen van elektriciteit en aardgas te vergelijken, en voor een leverancier te kiezen die scherpere prijzen hanteert.
Indien na controle blijkt dat het ongewoon hoge bedrag op je energiefactuur niet te verklaren valt door een wijziging van je gebruiksgedrag, extra toestellen of een stijging van de kosten van gas of elektriciteit, dan kan er wel eens een fout gebeurd zijn bij het opnemen van de meterstanden. Om te weten of dit al dan niet het geval is, moet je de op je afrekeningsfactuur vermelde meterstand controleren. Is die niet correct? Dien dan een klacht in bij je leverancier met verzoek dit te corrigeren en een correcte factuur op te sturen. Zorg er daarentegen wel voor dat je alvast het bedrag betaalt dat je niet betwist. Zo bewijs je dat je te goeder trouw handelt en vermijd je dat je elektriciteit of aardgas afgesloten wordt.
De foute informatie kan overigens ook te wijten zijn aan een defecte meter, ook al zijn die gevallen zeer zeldzaam. Opgelet, na het vervangen van een meter, kan het opgegeven verbruik soms buitensporig lijken. Dit bewijst enkel dat de vorige defect was. Hou je toch rekening met die mogelijkheid, neem dan contact op met je DNB om te zeggen dat je twijfels hebt. Die zal dan een controlemeter komen plaatsen die samen met de huidige zal draaien. Deze interventie is betalend. Als achteraf blijkt dat er wel degelijk een probleem was, krijg je dat bedrag terugbetaald.
Mocht je tenslotte vaststellen dat je zonder aanwijsbare reden abnormaal veel verbruikt, ga dan ook na of je geen slachtoffer bent van een elektriciteitsdiefstal. Het is altijd mogelijk dat een andere verbruiker zich op je meter heeft aangesloten.
>> Lees ook: De onmisbare gids om je energiefactuur te begrijpen!
Werkt je meter nog goed en zijn je geen fouten opgevallen op je energiefactuur? Dan verbruik je misschien wel te veel energie! We raden je daarom aan een paar tips toe te passen om je verbruik en dus je elektriciteits- en/of aardgasfactuur te doen dalen.
Als je bijvoorbeeld beschikt over een tweevoudige meter, raden we je aan je meest energieverslindende toestellen tijdens de daluren te gebruiken. Je kunt dan ook best je was- en vaatwasmachine ’s avonds of in het weekend gebruiken.
Vervang in de keuken je oude toestellen door nieuwe van energieklasse A, die beschouwd worden als de meest zuinige en ecologische.
Let ten slotte ook op het sluipverbruik! Zet je stekkerdozen uit als je ze niet gebruikt, trek de stekker uit je internetmodem als je op vakantie gaat en trek de stekker uit alle toestellen die je niet gebruikt of die niet meteen opgeladen moeten worden (gsm, koffiezetapparaat, keukenrobot, …).
>> Lees ook: 8 tips om snel elektriciteit te besparen
Hahn René Morel Françoise 0/5 • 28 december 2017 • 23:13
Betreft afrekening electriciteitsfactuur. Iedere maand betaalden we 120 euro. Nu kregen we een afrekening van 1479,74 euro en moeten we vanaf januari 243,22 euro betalen.
Ons verbruik is nochtans gedaald : in 2014 was verbruik 9655kwh. In 2015 10146kwh. In 2016 8763kwh en in 2017 is verbruik 8004 kwh
Ik weet niet hoe we dat moeten betalen. Het bedrag moet tegen 11 januari betaald worden en ondertussen verdubbelt de prijs per maand ondanks lager verbruiK. Kan toch niet. Waar zal dat stoppen? Ik weet niet hoe we dit moeten oplossen;
Kunt u raad geven aub?
Alvast hartelijk dank.
Mvg
René en Françoise
Nancy serkeyn 0/5 • 28 januari 2019 • 23:17
Ik heb een afrekening gekregen van bijna 7000€ en ik zou da jaar 27,049kwh hebben verbruikt op een jaar !! Dit kan toch niet kloppen ik ben een gezin van 6 waar van 4 kids en ik en mijn man . Kan u ons misschien helpen hoe we dit kunnen oplossen ?
Mvg
Nancy serkeyn
0/5 • 7 februari 2019 • 17:52
We bieden een platform aan om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken in België : www.energie-vergelijker.be
Om uw situatie te verduidelijken nodig ik u uit om uw leverancier te contacteren.
Het komt me voor dat € 7000 inderdaad veel is voor de aangekondigd verbruiksgegvens (27049 kwh)
Met vriendelijke groeten,
L’équipe Comparateur-Energie.be
Eliverta Ceno 0/5 • 26 mei 2019 • 08:55
Voor een appartementen gebouw van 9 appartementen met een ondergrondse garage, lift, 2 winkels op gelijkvloer, is onze gemeenschappelijke elektriciteitsrekening van 104.67 €/ maand vorige jaar naar 342€/maand dit jaar.
Het kan toch niet dat we zoveel moeten bijbetalen, terwijl alle lichten zijn led en staan enkel aan met bewegingssensoren.
We hebben geklaagd bij onze syndicus Wijns Beheer, en hij stuurde ons naar de Luminus leverancier.
Mijn/ons vermoeden is dat een of meerdere appartementen zouden aangesloten zijn in de gemeenschappelijke elektriciteitsmeter. Hoe kunnen we dat controleren, of laten controleren?
Alvast bedankt
Eliverta Ceno
0/5 • 28 mei 2019 • 09:57
Inderdaad, u kunt contact opnemen met uw netwerkbeheerder.
Vriendelijke groeten.
Energie-Vergelijker.be team
francine callebaut 0/5 • 17 juni 2019 • 11:33
0/5 • 18 juni 2019 • 10:35
Voor meer informatie, nodigen wij u uit om contact op te nemen met de verschillende leveranciers.
Onze taak is om u te helpen van leverancier te veranderen. Tegelijkertijd kunt u geld besparen.
Vriendelijke groeten,
Energie-Vergelijker.be team
hendrik breugelmans 0/5 • 22 juli 2019 • 22:07
kan het zijn dat mijn netwerkkosten hoger liggen dan mijn verbruik? mijn verbruik is namelijk voor een bedrag van 1066 euro voor elektriciteit maar ik moet meer dan 1500 euro netwerkkosten betalen dus met btw bij zou ik nu nog 1833 euro moeten opleggen.
alle maanden zijn correct betaald dus rekening houdende met de voorschotten die ik betaald heb en mijn verbruik heb ik al meer betaald voor mijn verbruik met mijn voorschotten. dus nu moet ik enkel mijn netwerkkosten betalen die hoger liggen dan mijn verbruik hier snap ik toch niet de logica van. Hoe kan je nu meer netwerkkosten hebben dan dat je verbruikt hebt ??
hopende dat u mij hier kan meedelen of dit correct is of niet groet ik u vriendelijk
0/5 • 24 juli 2019 • 15:45
Dank u voor uw comentaar op onze blog.
Spijtig genoeg kan dat omdat de netwerkosten het hoogste deel van de factuur is.
Daar is inbegrepen de distibutie taxen en een helleboel andere taxen en kosten.
Als u een meter hebt geopend is dat ook bijgefactureerd.
Voor meer vragen kunt u nog bij uw netwerkbeheerder bellen en extra informatie vragen over die bepalde kosten.
Energie-Vergelijker.be team
Vanden Berghe 0/5 • 23 februari 2020 • 17:15
Ons verbruik is normaal 2052 Kwh.
Nu geef ik onze meterstand door en hebben we plots op 6 maand meer dan 5000 Kwh verbruikt.
We hebben nochtans geen extra elec. verbruikt en we verwarmen met mazout.
Waar zou dit aan kunnen liggen?
Kapotte meter?
Mvg,
Kristof
Océane Debeur 0/5 • 25 februari 2020 • 09:00
Dit kan een elektrisch lek zijn of een fout in uw indexwaarden. U kunt contact opnemen met uw netwerkbeheerder : https://www.energie-vergelijker.be/mijn-dnb-vinden
Energie-Vergelijker.be team
Amelie 0/5 • 22 augustus 2020 • 00:51
Uyen Nguyen 0/5 • 31 augustus 2020 • 17:10
Een verbruik van 4000 kwh op 3 maanden tijd is inderdaad erg ongewoon. Dit kan meerdere redenen hebben. Een eerste reden kan de aanwezigheid van een warmtepomp zijn in uw woning. Anderzijds kan het liggen aan een lek of een storing op uw netwerk. Dit laat u best extensief nakijken door uw Netbeheerder. Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op via het gratis nummer 0800 37 447.
Met vriendelijke groeten,
Het Energie-Vergelijker.be team
Katrien P 0/5 • 29 maart 2022 • 18:03
Robin Heuschen 0/5 • 19 april 2022 • 09:53
Bedankt voor je bericht. De energieprijzen waren de laatste maanden heel hoog, dus kan het helaas wel dat je factuur zo duur is. Kijk toch goed na of de meterstanden op je factuur kloppen (als je ze er niet op staan, vraag je leverancier om de gedetailleerde factuur). Als je denkt dat het niet klopt, kun je de netbeheerder er op de hoogte van brengen en dan eventueel een klacht indienen. Let op dat er mogelijk kosten aan verbonden zijn. Meer info geeft de website van VREG.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be
Jos DEVROE 0/5 • 1 juni 2022 • 21:19
We zijn sinds 2018 klant bij energieleverancier ELINDUS. Tot oktober 2021 betaalden we 170€ voorschot (gas+elect.) Vanaf november 2021 werd dit ineens 459€. Bemiddelen voor een lager voorschot werd niet aanvaard. In september ontvingen we onze jaarlijkse afrekening. Deze liep over een vol jaar. Door de stijgende gasprijzen werd de factuur eerlijk opgedeeld in 3 tarieven (tot eind
dec, 2e deel tot eind maart, 3e deel tot eind sep). Nu we per 1 mei 2022 veranderd zijn van energieleverancier hebben we van ELINDUS onze slotfactuur GAS ontvangen. Deze gaat over de laatste 7 maanden. Waar we in oktober 0.04375 €/Kwh betaalden , rekenen ze nu over de volle 7 maanden dezelfde prijs van 0.12923 €/Kwh (excl 21% BTW) aan.
Kan dit zomaar dat ze nu ineens één en dezelfde eenheidsprijs hanteren?
E-mails naar de klantendienst blijven onbeantwoord. De telefoniste was niet bevoegd en kon me niet verder helpen en haar belofte
dat een vertegenwoordiger ons terug zou bellen is niet gebeurd. Intussen is het bedrag per domiciliëring betaald.
We staan met onze rug tegen de muur en willen hierbij advies inwinnen of er tegen dergelijke wanpraktijken iets te doen valt.
Met dank Jos DEVROE
Robin Heuschen 0/5 • 19 juli 2022 • 09:47
Bedankt voor je bericht.
Aangezien we geen inzicht hebben in je contract, kunnen we moeilijk antwoorden. Wat je kunt doen als je denkt dat je factuur in strijd is met de algemene voorwaarden van de leverancier of de voorwaarden van je contract, is contact opnemen met de ombudsman.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be