Hoeveel verbruikt elektrische verwarming? Welk model van elektrische radiator is het minst energieverslindend? In deze gids geven we een overzicht van de belangrijkste vormen van elektrische verwarming en hun gemiddelde verbruik. Zo weet je hoe je je verbruik moet berekenen en wat je kunt doen om je verwarmingsfactuur te verlagen.

Verbruikt elektrische verwarming veel?

elektrische-verwarming

Elektrische verwarming wordt al enkele jaren beschouwd als de meest energieverslindende verwarmingsmethode op de markt. Wist je echter dat er vandaag verschillende modellen van elektrische verwarming te koop zijn waarvan de werking en het verbruik toch anders zijn?

Hieronder vertellen we je alles over deze verschillende modellen en hun gemiddelde elektriciteitsverbruik.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Elektrische verwarming met convectie (of elektrische convector)

Dit is het bekendste model van elektrische radiatoren op de markt. Dit model is eenvoudig te installeren en goedkoop. Het werkt via het principe van convectie. Dat wil zeggen dat het de lucht opwarmt tot de gewenste temperatuur via een weerstandssysteem. Het belangrijkste nadeel van dit model is dat het de neiging heeft om de lucht uit te drogen en bijgevolg geen comfortabel warmtegevoel geeft. In dat geval zal de consument de temperatuur nog verder verhogen om het warmer te krijgen. Daardoor wordt de elektrische convector een verwarmingsmethode die relatief veel energie verbruikt.

Als je elektrische convector deel uitmaakt van je centrale verwarming, dan wordt hij aan de muur bevestigd. Toch bestaat dit model ook als bijverwarming. Zo’n toestel is ideaal voor kleine ruimten zoals een badkamer, waar je het meteen kunt aansluiten op een stopcontact. Het voordeel is dat deze bijverwarming de ruimte zeer snel opwarmt, maar zodra je de stekker uit het stopcontact haalt, verdwijnt de warme lucht alweer even snel. Net als het model dat je aan de muur bevestigt, verbruikt ook dit verwarmingssysteem vrij veel energie.

Elektrische verwarming via inertie

Er bestaan twee verschillende modellen van elektrische verwarming via inertie, ook wel ‘accumulatieradiator’ genoemd:

  • Elektrische verwarming via inertie met een droog systeem brengt de warmte over naar een vast element zoals gietijzer, aluminium of metaal;
  • Elektrische verwarming via inertie met een nat systeem brengt de warmte over via een vloeistof zoals olie.

Of je kiest voor een nat of droog systeem maakt eigenlijk niet uit, want beide systemen werken hetzelfde: de warmte wordt overgebracht naar een warmtegeleidend element dat de warmte opstapelt en geleidelijk herverdeelt in de ruimte. Bij dit systeem wordt de lucht niet rechtstreeks opgewarmd, maar de volledige ruimte, wat zorgt voor een homogeen warmtegevoel. De accumulatieradiator is eenvoudig te installeren en warmt de gekozen ruimten snel op. Hoewel deze radiator niet de meest energieverslindende op de markt is, heeft hij toch een hoog verbruik.

Elektrische centrale verwarming

Voor elektrische centrale verwarming moet je een elektrische verwarmingsketel installeren. Zo’n elektrische cv-ketel kan een prima oplossing zijn als je geen aardgasaansluiting hebt in je gemeente en/of als je geen stookolie wilt gebruiken, een brandstof die schadelijk is voor het milieu. De elektriciteitsprijzen zijn evenwel hoger dan die van andere brandstoffen. Kijk dus zeker goed naar de toestand van je woning en je verbruiksgewoonten vooraleer je een elektrische verwarmingsketel laat plaatsen.

  • Is je huis goed geïsoleerd?
  • Heb je zonnepanelen om zelf elektriciteit te produceren en het verbruik van je cv-ketel te compenseren?
  • Woon je klein (want een kleine woning is beter geschikt voor elektrische centrale verwarming)?

Je hebt het goed begrepen: elektrische centrale verwarming is een goede oplossing als je in een appartement woont of als je een fotovoltaïsche installatie hebt. Wil je je woning verwarmen op elektriciteit, dan blijft de warmtepomp echter nog steeds de meest voordelige en ecologische oplossing.

>> Welk model van warmtepomp kies je?

Elektrische verwarming met stralingswarmte (of infraroodverwarming)

infrarood-verwarming

Infraroodverwarming verwarmt met haar stralen meteen op wat ze voor zich ziet (mensen, meubelen, muren). Deze verwarmingsmethode wordt vaak gebruikt voor kleine ruimten zoals badkamers en heeft als grootste voordeel dat ze die ruimten ook zeer snel opwarmt. Zodra infraroodverwarming wordt uitgeschakeld, verdwijnt de warmte ook weer bijna meteen.

Deze vorm van elektrische verwarming is evenwel niet de beste oplossing. Infraroodverwarming verbruikt immers zeer veel energie en is niet aangepast aan oudere woningen. Ook het thermische comfort is nogal wisselvallig, want de warmte die eruit voortkomt is vrij doelgericht, net als zonnestralen. Tot slot is infraroodverwarming relatief duur in aankoop.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Besluit: welke verwarming verbruikt het minst?

Kies je voor elektrische verwarming voor je volledige woning? Stel je dan eerst de volgende vragen zodat je kunt kiezen voor het meest geschikte model:

  1. Hoeveel bedraagt de aankoopprijs?
  2. Hoeveel verbruikt het systeem gemiddeld?
  3. Hoe stel je de verwarming af?

Als we kijken naar de aankoopprijs zelf, dan is de elektrische convector een van de goedkoopste systemen op de markt. De prijs voor een elektrische convector varieert tussen 25 en 200 euro, zonder kosten voor het werk van de installatie. Een accumulatieradiator daarentegen vind je vanaf 750 euro, ook zonder werkkosten.

Naast de prijs, moet je ook rekening houden met het verbruik van een elektrische radiator. Een verwarmingssysteem via inertie heeft volgens ons het laagste verbruik: dit systeem zou slechts 2.000 W verbruiken voor een ruimte van 20 m². Ook de accumulatieradiator heeft op dat vlak zijn sporen al verdiend. Deze radiator is duurder in aankoop, maar dankzij het thermische comfort kun je op lange termijn heel wat energie besparen en kun je dus rekenen op een uitstekende terugverdientijd.

Denk tot slot ook goed na over het model van elektrische verwarming dat je wenst te kopen. Voor een lager verbruik en een homogener warmtegevoel, kies je het best voor een elektrische radiator met een slimme thermostaat. Deze technologie is wat duurder in aankoop maar helpt je om de temperatuur in de verschillende ruimten makkelijker te regelen. Bovendien kun je je verwarming hiermee op afstand bedienen.

Als we alle elementen hierboven samen bekijken, lijkt de radiator via inertie het elektrische verwarmingssysteem met het laagste verbruik en de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Houd bij je aankoop echter ook rekening met de bewoonbare oppervlakte van je woning en het vermogen (in watt) van het verwarmingssysteem. Ter informatie: een verwarming van 2.500 W is gemiddeld genomen ideaal om een ruimte van 25 m² te verwarmen.

Hoe bereken je het verbruik van je elektrische verwarming?

Het maandelijkse verbruik van je elektrische verwarming berekenen is vrij eenvoudig: vermenigvuldig het vermogen van je verwarming (in watt) met het aantal gebruiksuren per dag. Vermenigvuldig dat resultaat vervolgens met 30 om het maandelijkse gemiddelde te krijgen. Deel vervolgens door 1.000 en je krijgt het resultaat uitgedrukt in kWh.

Stel dat jouw verwarming bijvoorbeeld een vermogen heeft van 1.500 W en je ze 6 uur per dag gebruikt. Dan bereken je het maandelijkse verbruik als volgt: (1.500 x 6 x 30)/1.000 = 270 kWh/maand.

Wil je ook weten hoeveel je verwarmingsverbruik kost? Vermenigvuldig bovenstaand resultaat dan gewoon met de prijs per kWh die je betaalt bij je energieleverancier.

Waar vind je die informatie?

  • Het vermogen staat meestal aangeduid op de verpakking van je verwarmingstoestel;
  • De prijs per kWh staat vermeld in je energiecontract.

>> Lees ook: 5 praktische tips om je elektriciteitsverbruik in te schatten

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Hoe verlaag je het verbruik van je elektrische verwarming?

In de winter kunnen je verwarmingskosten al snel een grote kostenpost worden op je energiefactuur. Om astronomische bedragen op je factuur te vermijden, geven wij je alvast enkele tips om het verbruik van je elektrische verwarming te beperken.

1- Verlucht je ruimten goed

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar toch helpt het. Door je woning een tiental minuten per dag te verluchten, wordt de lucht ververst en kan waterdamp – bijvoorbeeld uit je keuken – naar buiten worden afgevoerd. Een eenvoudige actie die de vochtige omgevingslucht droog maakt, waardoor je minder moet verwarmen en dus ook minder verbruikt.

2- Zet je verwarming 1 °C lager

Met deze eenvoudige tip bespaar je tot 7% op je energiefactuur! Dat zegt althans de studie van het Franse Agentschap voor EnergietransitieADEME.

Bovendien is het niet aan te raden om je verwarming ’s nachts op omgevingstemperatuur te laten draaien. Slapen in een te warme ruimte kan je bloedsomloop immers verstoren en keelpijn en andere ongewenste effecten veroorzaken. In verschillende analyses raden experten dan ook aan om je verwarming ’s nachts niet hoger dan 16 tot 19 °C te zetten.

3- Zet je meubelen op strategische plaatsen

Zet je meubelen niet te dicht bij je radiatoren zodat ze de warmte optimaal kunnen verspreiden. Er wordt zelfs aangeraden om helemaal niets rond je radiatoren te zetten zodat de warmte zich gelijkmatig kan verdelen in je leefruimte.

4- Kies het allernieuwste radiatormodel

Radiatoren met een geconnecteerde thermostaat zijn duurder in aankoop, maar wel een stuk interessanter omdat ze je een volledige controle over je elektriciteitsverbruik bieden. Je kunt je verschillende radiatoren immers op verschillende temperaturen instellen, specifieke tijdsperiodes kiezen om bepaalde ruimten te verwarmen of zelfs je verbruikshistoriek van dichtbij opvolgen.

5- Onderhoud je materiaal

Om ervoor te zorgen dat de warmte zich goed kan verspreiden en je verwarming langer meegaat, raden we sterk aan om je radiatoren te ontluchten. Doe dat minstens eenmaal per jaar, bijvoorbeeld vóór de start van de winter wanneer je op het punt staat om je verwarmingsketel opnieuw in te schakelen.

Je bespaart ook energie door de roostertjes van je convectoren stofvrij te houden. Er kan immers vuil in de ribben van je convectoren komen te zitten, waardoor de warmte niet meer goed vrijkomt en je radiatoren dus harder moeten werken om de ruimte te verwarmen.

6- Verwarm alleen als het nodig is

Het is zinloos om je radiatoren te laten draaien als de zon je leefruimte op natuurlijke wijze opwarmt. Hetzelfde geldt wanneer je voor enkele uren of zelfs dagen het huis uit bent voor je werk of je jaarlijkse vakantie.

Denk ook aan kamers die slechts af en toe verwarmd moeten worden. Je inkomhal verwarmen is bijvoorbeeld echt niet nodig en ook je badkamer hoeft niet de hele dag verwarmd te zijn.

7- Vergelijk energieleveranciers

Heb je al onze tips toegepast maar vind je je elektriciteitsfactuur nog altijd te hoog? Dan ligt het probleem wellicht niet bij jouw verbruiksgewoontes maar wel bij de keuze van je energieleverancier.

Maar hoe kom je te weten of jouw leverancier de beste prijzen biedt? Heel eenvoudig! Surf naar onze website Energie-Vergelijker.be, vergelijk leveranciers met elkaar en vind de leverancier die het best bij jouw elektriciteitsverbruik past. Word je graag persoonlijk begeleid? Bespreek je vraag met een van onze energieadviseurs op info@energie-vergelijker.be.

>> Hoe gebruik je onze prijsvergelijker voor energieleveranciers?

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking