We zijn niet van gisteren!” – Niemand betaalt graag te veel, en al zeker niet voor energie. Bij het afsluiten van een energiecontract heb jij waarschijnlijk ook de verschillende energieleveranciers vergeleken en er de voordeligste leverancier uitgekozen. Maar hoe lang is dat al geleden? En is je leverancier wel nog steeds de goedkoopste op de markt? Er komen leveranciers bij, en de leveranciers passen hun aanbod aan… hoe weet je dan welke leverancier een voordelig aanbod biedt? Energie-Vergelijker.be verklapt jou hoe je de energieleveranciers vergelijkt en steeds van de meest voordelige tarieven geniet, jaar na jaar.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Stroom- en gascontracten: in België de keuze te over

Laat ons eerst en vooral de context bekijken. Want de Belgische energiemarkt is natuurlijk verre van simpel.

Voor 2007 hadden we geen keuze: we moesten het stellen met Electrabel (het huidige ENGIE) en… dat was het. Deze leverancier had een totale monopolie op de markt. 2007 blijkt een keerpunt in de Belgische energiemarkt. In dat jaar besluit België de energiemarkt vrij te maken en zo aan andere energieleveranciers de concurrentiestrijd aan te gaan met ENGIE. Dankzij die vrijmaking telt ons land tegenwoordig een tiental leveranciers.

energieleveranciers van gas en elektriciteit vergelijken

Welke type tarief je ook prefereert (vaste of variabele prijs, bi- of mono-horair), facturering (overschrijving of domiciliëring), contractduur (van 1 tot 5 jaar, of zelfs onbeperkte duur) en ook energietype (groene energie), dankzij het groot aanbod aan leveranciers heb jij de keuze te over.

Het is niet altijd het beste idee “het goedkoopste energieproduct te kiezen”. Misschien past de wijze van afrekenen of klantendienst van die specifieke leverancier niet bij jou, of bij jouw waarden. Beter is het dan om eerst je behoeften in kaart te brengen en daarna de tarieven te vergelijken o.b.v. jouw criteria.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Energieleveranciers vergelijken – wie is de voordeligste in België?

Sinds de vrijmaking kan de Belgische consument zich dus afvragen of er een goedkope leverancier is, die systematisch betere resultaten levert dan de anderen. De energieprijzen worden namelijk voor een groot deel niet bepaald door de energie zelf. Deze maakt ongeveer tussen 2/3 à 4/5 uit van wat je betaalt. Voor de verlaging van de btw tot 6 % op elektriciteit en gas (eerst tijdelijk tijdens de energiecrisis van 2022, en dan permanent), lag dat onderdeel eerder rond de 20 %. De rest van je elektriciteits- en gasfactuur bestaat uit distributiekosten, taksen en heffingen.

Omdat een groot deel van de energieprijs dus buiten de controle van de energieleveranciers ligt, hebben ze niet echt de mogelijkheid te streven naar bodemprijzen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ze jou voor een zo voordelig mogelijke prijs een zo goed mogelijke service kunnen bieden. Als eindafnemer heb jij natuurlijk weinig interesse in de winstmarge van je leverancier: je wil vooral een zo goed mogelijke prijs bekomen voor je energiecontract.

energieleveranciers vergelijken, want wie houdt niet van besparingen?

Tijdelijke aanbiedingen: het stokpaardje van de energieleveranciers

Om de prijzen toch te kunnen doen zakken, doen veel leveranciers een beroep op tijdelijke kortingen. Het doel? Jou uitzonderlijk lage tarieven per kilowattuur kunnen voorstellen of je de jaarlijkse vergoeding cadeau geven, zodat jij bij hen klant wordt.

Niets nieuws dus, want elke handelaar zal zijn klanten op een bepaald moment één of andere promotie aanbieden. Maar als het op energie aankomt ben je maar beter extra voorzichtig, want een korting op je energiecontract is ingewikkelder dan een korting op een bakje plattekaas.

Wees je er vooral bewust van dat die promoties tijdelijk zijn. In de meeste gevallen lopen ze maar een jaar. Wanneer die periode afgelopen is, zullen jouw tarieven per kWh dus stijgen naar hun normale niveau en dus drastisch omhoog gaan.

De meeste consumenten zijn zich niet bewust van de tariefverhoging bij de verlenging van hun contract. Ze laten hun leverancier dus hun contract verlengen zonder er verder veel aandacht aan te besteden. Heb jij bij het afsluiten van je contract er de meest interessante promotie uitgekozen? Dan heb je momenteel wellicht een contract rond het marktgemiddelde, of misschien zelfs een nog minder voordelig contract. Tijd om opnieuw te beginnen!

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

De oplossing: vergelijk de leveranciers elk jaar!

Om die automatische verlenging te vermijden is er maar één oplossing: vergelijk elk jaar de energieleveranciers, bij voorkeur iets meer dan een maand voor je contract afloopt. Zo ga je van korting naar korting en profiteer je van de beste prijs per kWh voor al je energiebehoeften! Dat is de beste tip om jaar na jaar zoveel mogelijk te besparen op je energiefactuur.

Hoe begin je daaraan?

>>Meer lezen: Wanneer moet je de energieprijzen vergelijken?

Energie-Vergelijker.be, de eerste vergelijker van de energieleveranciers die gecertificeerd werd door de CREG

Geen zin om zelf de datum in je agenda te noteren wanneer je energiecontract ingaat, en dan te berekenen wat het juiste moment is om de leveranciers te vergelijken? Goed nieuws, Energie-Vergelijker.be stuurt jou een reminder wanneer het weer tijd is! Jij hoeft nergens naar om te kijken terwijl wij jouw energietarieven bewaken. Ons platform wordt jouw adviseur en je slimme agenda.

Om op die gratis dienst een beroep te kunnen doen, volstaat het om via ons online platform van contract te veranderen. Zo doe je dat:

 1. Surf naar onze gratis vergelijkingstool en geef je vebruiksgegevens en eventueel persoonlijke voorkeuren in (tarieftype, facturering, duur, energietype, type klantendienst,…)
 2. Bij de contracten die wij je o.b.v. de informatie die je ons gaf voorstellen, kies je het contract dat het best bij je past. Zit in dat contract een promotie inbegrepen, dan zal onze website je dat meedelen.
 3. Eenmaal jij je ideale contract gevonden hebt, moet je het alleen nog afsluiten. Vul alle info (adres, EAN-code,…) in en bevestig je aanvraag door van contract te veranderen.
 4. Je krijgt een mail ter bevestiging van je aanvraag. Wij geven je dossier door aan je oude leverancier om zo je contractverandering te bevestigen. Nu moet je alleen de meterstanden nog opnemen.
 5. Ons systeem houdt bij wanneer je huidige promotie ten einde loopt. Wij sturen je ten laatste een maand voor het zover is een mailtje dat je de energieprijzen weer moet vergelijken.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Je merkt het, een bijzonder snel en makkelijk proces. En dat zeggen we niet alleen zelf: de CREG schonk ons haar vertrouwen via de CREG-certificering. Niet alleen een eer voor ons, ook voor jou, de consument, een bevestiging dat je bij ons op relevante, volledige en actuele informatie kan rekenen. Des te beter voor jou!

Je voelt je toch meer op je gemak met de hulp van een expert om er een geschikte leverancier uit te kiezen? Neem dan gratis contact op met ons via info@energie-vergelijker.be. We kijken er naar uit je te mogen verder helpen!

J'appelle un conseiller Gratuit et sans engagement

Voorbeeld van een leveranciervergelijking voor Hasselt

Laat ons even aannemen dat je in Hasselt (postcode 3500) woont en een nieuw elektriciteitscontract wilt aflsuiten met een tweevoudig tarief. Voor mei 2023 kan je dan op volgende tarieven rekenen:

Class. Leverancier en voorgesteld contract Totaal/jaar (incl. BTW)
1 Mega
Group Green Flex

€ 1 121,37 (promotie!)

2 Luminus
Optimal
€ 1 141,54 (promotie!)
3 Octa +
Clear
€ 1 166,53 (promotie!)
4 Energie.be
Elektriciteit
€ 1 183,93
5 Trevion
Groene Energie Full Spot
€ 1 185,44

De geschatte jaarlijkse facturen in de tabel hierboven zijn aan de hand van de geschatte jaarprijzen berekend, overeenkomstig de methodologie van de VREG.

Voorwaarden van de vergelijking:

 • Huishouden van 3 personen
 • Gemiddeld verbruik (dubbele meter) :
  • Dagtarief: 1.600 kWh/jaar
  • Nachttarief: 1.900 kWh/jaar
 • Tarief met vaste of variabele prijs
 • Uitsluitend groene energie
 • Geen bepaalde contractduur
 • Overige criteria:
  • Promo’s = ja
  • Domiciliëring = ja
  • Factuur per mail = ja
  • Online klantenservice = ja
  • Vooruit betalen = ja

Probeer het zelf uit met je eigen criteria!

Profiteer voortdurend van de beste promoties in Vlaanderen, Brussel of Wallonië!

Je hebt het nu onder de knie; de beste tarieven vinden is nog nooit zo eenvoudig geweest. Overal in België kun je makkelijk de laatste promoties van de energieleveranciers genieten dankzij Energie-Vergelijker.be.

Het extraatje? Onze klantendienst zorgt ervoor dat je altijd de beste tarieven geniet. Daarom zullen we je eraan herinneren het balans van je prijzen op te maken wanneer het tijd wordt. Je hoeft nu alleen nog maar elk jaar te genieten van de voordeligste tarieven voor je woning!


Vind nu de laatste promoties op Energie-Vergelijker.be en profiteer van de langdurige begeleiding van ons team van experten!

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro