COVID-19 bracht een pijnlijke stilte teweeg op de beurzen, en dat hebben de energieprijzen gevoeld. Ze zijn in vrije val geraakt! Voor sommigen onder jullie is dit het uitgelezen moment om van elektriciteits- of gascontract te veranderen. Je kunt immers mooie besparingen doen nu. Ontdek hoe je dat doet.


Inhoud:


Consumenten die hun huidige contract hebben afgesloten tussen juni 2018 en december 2018 (of van wie het contract tijdens diezelfde periode werd vernieuwd) behoren zeker tot de doelgroep: zij hebben hun contract immers ondertekend in een periode met sterke prijsstijgingen. Sindsdien zijn de tarieven voor gas en elektriciteit ingestort.

“Voor producten met een vaste prijs daalden de prijzen in Vlaanderen tussen april 2019 en april 2020 gemiddeld met 13 procent voor elektriciteit en 23 procent voor aardgas, vertelt CREG-woordvoerster Sophie Lenoble (bron: De Tijd).

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Hoe verklaren we de daling van de energieprijzen?

Over het algemeen is de daling van de prijzen een seizoensgebonden en terugkerend fenomeen, maar deze keer is de daling opvallender dan gewoonlijk. Sterker zelfs: ze blijft aanhouden. Dat is vooral toe te schrijven aan het mooie weer en een uitzonderlijke economische conjunctuur door de coronacrisis.

Om beter te begrijpen waarom het zo interessant is om op dit moment van energiecontract te veranderen, zullen we de economische context even schetsen.

Na een onzeker 2018 omdat verschillende kerncentrales werden stilgelegd, keert de rust in 2019 terug in België. De meeste kerncentrales zijn opnieuw actief en de productie van hernieuwbare energie brak nieuwe records. De gasprijs bleef maar zakken (of toch bijna) sinds januari 2019.

2020 en de coronacrisis: een duizelingwekkende daling van de energieprijzen

De prijsdalingen zijn in theorie cyclisch. Na die van 2019 had het dus niet mogen verbazen dat de energieprijzen weer de hoogte in gaan, vooral met het nakende einde van kernenergie in België. Maar dat was zonder de coronacrisis gerekend, die de hele wereld op zijn kop zette en iedere prognose van tafel veegde. Het gevolg:

 • De aardolieprijs is ingestort, en we weten dat de energiemarkten elkaar beïnvloeden. Die daling zette dus druk op de prijzen van elektriciteit en gas, waardoor ook die zakten.
 • Het elektriciteitsverbruik daalt algemeen in heel België door de lockdown en de vermindering van de economische activiteiten.
 • Een lager elektriciteitsverbruik betekent een lagere productie. De gasfabriekenmoesten dus worden stilgelegd.

Bovendien was de winter van 2019-2020 een van de zachtste winters die in België werden opgetekend. Het gasverbruik liep dit jaar dus verder terug. En de zon? De eerste lentedagen van 2020 gaven ons uitzonderlijk mooi weer. Dat leidde dus tot een wel heel interessante fotovoltaïsche productiviteit bij wie over zonnepanelen beschikt.

Met een meer dan voldoende energieproductie en een dalende vraag kunnen de prijzen voor elektriciteit en gas alleen maar dalen. Dit is dus een perfect moment om van energiecontract te veranderen en gemiddeld 350 euro te besparen. De omstandigheden op de energiemarkt zijn onvoorspelbaar. Dat is nu meer dan ooit duidelijk. Grijp dus nu je kans, nu de prijzen zo laag zijn.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

En wat met het totale bedrag op je energiefactuur?

Je elektriciteits- en gasfacturen bestaan uit zo veel elementen dat het niet altijd eenvoudig is om alle informatie in één oogopslag te vatten. Zo bevat je factuur niet alleen de prijs van de energie, maar ook de kosten voor het netwerk, de belastingen en heffingen enz.

Alleen het eerste deel van je factuur, de prijs van de energie dus, kun je echt zelf beïnvloeden. Die prijs omvat immers de prijs per kWh voor gas of elektriciteit en de vaste vergoeding, die beide worden vastgelegd door de energieleverancier. Dat gedeelte is goed voor ongeveer de helft van het totale factuurbedrag. Met andere woorden: als de prijs van energie door twee wordt gedeeld, betekent dat niet dat je volledige factuurbedrag door twee wordt gedeeldHet volledige bedrag zal dus met 25% dalen. Bovendien hangt alles af van de duur van de prijsdaling én van de periode waarin die zich voordoet. Een prijsdaling in de winter heeft meer impact dan een prijsdaling in de zomer.

Raadpleeg onze gids om je energiefactuur beter te begrijpen

Kies je voor een vast of een variabel tarief?

De meeste energieleveranciers verkopen verschillende soorten contracten voor de levering van elektriciteit. Meestal heeft de consument bijvoorbeeld de keuze tussen een aanbod groene elektriciteit, een 100% online aanbod of een klassiek aanbod.  Eén criterium gaat echter verder dan deze specifieke kenmerken: het tarief dat wordt toegepast in je contract. Dat tarief kan vast of variabel zijn en heeft niet alleen een impact op de kostprijs per kWh en van je elektriciteitsabonnement, maar ook op de garantie voor de klant.

Bij een vast tarief wordt immers een identieke prijs per kWh elektriciteit toegepast tijdens de volledige duur van je energiecontract. In ruil voor die veiligheid vragen leveranciers vaak meer geld voor hun abonnement. Een variabel tarief wordt dan weer elk kwartaal geïndexeerd. De consument ontdekt deze prijsdaling of -stijging doorgaans pas op het moment dat hij zijn jaarlijkse afrekening krijgt. Het risico is dus dat hij bij een stijging een vrij hoge toeslag moet betalen.

Hetzelfde geldt voor de contracten voor de levering van gas. Heb je al een contract met een variabel tarief? Dan is dit misschien het moment om een contract met een vast tarief te overwegen omdat de tarieven nu lager zijn. Wat dacht je van een simulatie in onze prijsvergelijker? Eenvoudig, snel en gratis!

Vaste vergoeding, verbrekingsvergoeding … Wat zegt de wet?

Om zijn administratieve kosten te dekken, kan de energieleverancier een vaste vergoeding (of abonnementskost) vragen.  Volgens de CREG kan het gaan om kosten voor het opmaken van een factuur of het organiseren van een klantendienst.

Er bestaan verschillende modaliteiten om de vaste vergoeding te factureren:

 • Ofwel op basis van de effectieve duur van het contractHeb je bijvoorbeeld een contract afgesloten met een vaste vergoeding van 50 euro per jaar, maar verander je na zes maanden van leverancier? Dan wordt de vaste vergoeding gefactureerd op basis van de effectieve contractduur en moet je slechts 25 euro betalen.
 • Ofwel forfaitair, per begonnen jaarHeb je bijvoorbeeld een contract afgesloten met een vaste vergoeding van 50 euro per jaar, maar verander je na zes maanden van leverancier? Dan wordt de vaste vergoeding gefactureerd per begonnen jaar en zal de energieleverancier je vragen om 50 euro te betalen.
 • Ofwel, voor bepaalde contracten met een bepaalde duur van langer dan een jaar, per begonnen jaar maar enkel voor het eerste jaar.Voor de volgende jaren wordt de vergoeding dan gefactureerd:
  • per begonnen jaar maar met aftrek van de vaste vergoeding vanaf het tweede jaar;
  • naar rato van de geleverde dagen vanaf het tweede jaar;
  • in twee delen vanaf het tweede jaar: een vast deel per begonnen jaar en een deel naar rato van het aantal geleverde dagen.

Vergelijken en veranderen? Verlies dit element dan niet uit het oog, zeker als je van plan bent om regelmatiger van energiecontract te veranderen om voortdurend van de scherpste prijzen te profiteren.

Opgelet! Energieleveranciers mogen geen verbrekingsvergoeding factureren.

Op 13 september 2012 trad de wet betreffende de afschaffing van de verbrekingsvergoedingen in werking. Sindsdien kan iedere particuliere consument op elk moment van leverancier veranderen zonder een verbrekingsvergoeding te moeten betalen. Je zult wel de vooropzegtermijn moeten naleven. Die termijn staat in je contract en bedraagt doorgaans één maand. Probeert een energieleverancier je toch een vergoeding te doen betalen? Dan kun je hem aan die wet herinneren. Blijft hij aandringen? Neem dan contact op met de Ombudsdienst voor Energie.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Hoe verander je van energiecontract?

Van energiecontract of -leverancier veranderen, kan eenvoudig, gratis en zonder dat je gas- of elektriciteitstoevoer wordt onderbroken. In België verandert slechts 10 tot 15% van de consumenten regelmatig van contract.

1. Stap 1 om van energiecontract te veranderen: vergelijk de prijzen.

Met behulp van onze vergelijker voor gas- en elektriciteitsprijzen krijg je een volledig overzicht van de energiemarkt, met prijzen die voortdurend worden bijgewerkt. Op die manier zie je makkelijk welk contract op dit moment het best bij je past, rekening houdend met je woonplaats, je verbruik en je type elektriciteitsmeter.

2. Stap 2: sluit een nieuw energiecontract af.

Doe dat rechtstreeks op onze website Energie-Vergelijker.be. Het is snel en gratis én je wordt persoonlijk begeleid voor, tijdens en na je contractverandering.

3. Stap 3: vergeet niet dat de energiemarkt en de tarieven van de leveranciers voortdurend veranderen.

Blijf dus waakzaam en vergelijk de prijzen van de leveranciers ten minste één keer per jaar. Zo behoud je een scherpe prijs en kun je besparen als er zich een betere aanbieding aandient. Vaak kan dat op jaarbasis tot honderden euro’s verschillen!

Wil je meer weten over de werking van de vergelijker of heb je hulp nodig om het bedrag op je elektriciteitsfactuur te verlagen? Onze adviseurs helpen je graag via 0800 37 369, van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur.

Is vandaag geen geschikt moment voor jou? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse newsletter en blijf op de hoogte van de beste aanbiedingen van het moment.

Reageren!