De coronacrisis bracht een pijnlijke stilte teweeg op de beurzen, en dat hebben de energieprijzen gevoeld. De prijzen raakten in vrije val, maar zijn intussen weer licht beginnen stijgen. Tijdelijk lage prijzen zijn het uitgelezen moment om van energiecontract te veranderen. U doet nu mooie besparingen. Hier ontdekt u hoe!


Inhoud:


Van leverancier of van contract veranderen is vooral interessant voor consumenten die hun huidige contract hebben afgesloten tussen juni 2018 en december 2018 (of van wie het contract tijdens diezelfde periode werd vernieuwd): er waren in die periode sterke prijsstijgingen. Dan kwam er de coronacrisis, die de energiefactuur van particulieren sterk deed dalen. Sinds oktober 2020 zijn die cijfers echter weer licht gaan stijgen.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Hoe verklaren we de daling van de energieprijzen?

Over het algemeen is de daling van de prijzen een seizoensgebonden en terugkerend fenomeen, maar deze keer was de daling opvallender dan gewoonlijk. Sterker zelfs: ze is lang blijven aanhouden, wat vooral te wijten was aan de milde winters van de afgelopen jaren en de ongunstige economische conjunctuur, veroorzaakt door de coronacrisis.

2018 was een onzeker jaar, toen werden de kerncentrales stilgelegd. In 2019 keerde in ons land de rust terug. De meeste kerncentrales schoten terug in actie en we produceerden meer hernieuwbare energie dan ooit tevoren. De gasprijs stond op een bepaald moment erg hoog, maar begon en bleef zakken (of toch bijna) vanaf januari 2019.

2020 en de coronacrisis: een duizelingwekkende daling van de energieprijzen

In ‘normale’ tijden zijn de prijsdalingen cyclisch. Na de prijsdaling van 2019 verwachtten de meeste mensen zich dus aan een stijging, vooral met het nakende einde van kernenergie in België. Maar dat was zonder de coronacrisis gerekend, die de hele wereld op zijn kop zette en iedere prognose van tafel veegde. Het gevolg:

 • De aardolieprijs stortte in, en we weten dat de energiemarkten elkaar beïnvloeden. Die daling zette dus druk op de prijzen van elektriciteit en gas, waardoor ook die zakten.
 • Het elektriciteitsverbruik daalde in heel België door de lockdown en de vermindering van de economische activiteiten.
 • Een lager elektriciteitsverbruik betekende een lagere productie. De gasfabrieken moesten dus worden stilgelegd.

Bovendien was de winter van 2019-2020 een van de zachtste winters die in België werden opgetekend. Het gasverbruik liep nog verder terug. En de zon? De eerste lentedagen van 2020 gaven ons uitzonderlijk mooi weer. Dat leidde dus tot een wel heel interessante fotovoltaïsche productiviteit bij wie over zonnepanelen beschikt.

Er werd meer dan voldoende energie geproduceerd en de vraag daalde. De prijzen bereikten in september 2020 historisch lage niveaus. Intussen beginnen de prijzen weer lichtjes te stijgen, in oktober stonden ze weer hoger. Om u tegen toekomstige prijswijzigingen te beschermen, vergelijkt u de prijzen, verandert van energiecontract en bespaart gemiddeld 350 euro.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteert u van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

En wat met het totale bedrag op uw energiefactuur?

Een elektriciteit- en gasfactuur bestaan uit zoveel onderdelen dat het niet altijd eenvoudig is om alle informatie in één oogopslag te vatten. Een energiefactuur brengt niet allen de energieprijs in rekening, maar ook de kosten voor het netwerk en belastingen en heffingen.

Er is maar één onderdeel van de factuur die u zelf beïnvloedt, en dat is de energieprijs zelf. Die prijs omvat immers de prijs per kWh voor gas of elektriciteit en de vaste vergoeding, die beiden worden bepaald door de energieleverancier. Samen maken ze ongeveer de helft van het totale factuurbedrag uit. Staat de energieprijs met andere woorden half zo laag als een jaar geleden, dan wilt dat nog niet zeggen dat uw factuur ook met de helft daalt, maar eerder met ca. 25%. Alles hangt bovendien af van de duur van de prijsdaling en de periode waarin ze zich voordoet. Een prijsdaling in de winter heeft meer impact dan een prijsdaling in de zomer.

Raadpleeg onze gids om uw energiefactuur beter te begrijpen

Kiest u voor een vaste of variabele energieprijs?

De meeste energieleveranciers verkopen verschillende soorten contracten voor de levering van elektriciteit. Meestal heeft de consument bijvoorbeeld de keuze tussen een aanbod groene elektriciteit, een 100% online aanbod of een klassiek aanbod.  Eén criterium gaat echter verder dan deze specifieke kenmerken: het prijstype dat in uw contract wordt toegepast. Dat tarief kan vast of variabel zijn en heeft niet alleen een impact op de kostprijs per kWh van uw abonnement, maar ook op de zekerheid waarvan u geniet als klant.

Bij een vaste energieprijs wordt immers een identieke prijs per kWh elektriciteit toegepast tijdens de volledige duur van uw energiecontract. In ruil voor die veiligheid vragen leveranciers vaak meer geld voor hun abonnement. Een variabel tarief wordt dan weer elk kwartaal geïndexeerd. De consument ontdekt deze prijsdaling of -stijging doorgaans pas op het moment dat hij zijn jaarlijkse afrekening krijgt. Bij een variabel energiecontract loopt u dus het risico dat u voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hetzelfde geldt voor de contracten voor de levering van gas. Hebt al een contract met een variabele prijs? Dan is dit misschien het moment om een contract met een vaste prijs te overwegen omdat de tarieven nu lager zijn. Wat dacht u van een simulatie via onze prijsvergelijker? Eenvoudig, snel en gratis!

Vaste vergoeding, verbrekingsvergoeding … Wat zegt de wet?

Om zijn administratieve kosten te dekken, kan de energieleverancier een vaste vergoeding (of abonnementskost) vragen.  Volgens de CREG kan het gaan om kosten voor het opmaken van een factuur of het organiseren van een klantendienst.

Er bestaan verschillende modaliteiten om de vaste vergoeding te factureren:

 • Ofwel op basis van de effectieve duur van het contract. Hebt u bijvoorbeeld een contract afgesloten met een vaste vergoeding van 50 euro per jaar, maar verandert u na zes maanden van leverancier? Dan wordt de vaste vergoeding gefactureerd op basis van de effectieve contractduur en moet u slechts 25 euro betalen.
 • Ofwel forfaitair, per begonnen jaar. Hebt u bijvoorbeeld een contract afgesloten met een vaste vergoeding van 50 euro per jaar, maar verandert u na zes maanden van leverancier? Dan wordt de vaste vergoeding gefactureerd per begonnen jaar en zal de energieleverancier u vragen om 50 euro te betalen.
 • Ofwel, voor bepaalde contracten met een bepaalde duur van langer dan een jaar, per begonnen jaar maar enkel voor het eerste jaar. Voor de volgende jaren wordt de vergoeding dan gefactureerd:
  • per begonnen jaar maar met aftrek van de vaste vergoeding vanaf het tweede jaar;
  • naar rato van de geleverde dagen vanaf het tweede jaar;
  • in twee delen vanaf het tweede jaar: een vast deel per begonnen jaar en een deel naar rato van het aantal geleverde dagen.

Vergelijken en veranderen? Dan maakt u best vliegensvlug gebruik van de nog lage prijzen van het moment.

Opgelet! Bij het veranderen van energiecontract is een verbrekingsvergoeding illegaal.

Op 13 september 2012 trad de wet betreffende de afschaffing van de verbrekingsvergoedingen in werking. Sindsdien kan iedere particuliere consument wanneer hij/zij maar wilt van leverancier veranderen zonder een verbrekingsvergoeding te moeten betalen. U respecteert wel de opzegtermijn. Die termijn staat in uw contract en bedraagt doorgaans één maand. Probeert een energieleverancier u toch een vergoeding te doen betalen? Wijs hem er dan op dat hij de wet aan het overtreden is. Blijft hij aandringen? Neem dan contact op met de Ombudsdienst voor Energie.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteert u van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Hoe verandert u van energiecontract?

Van energiecontract of -leverancier veranderen, kan eenvoudig, gratis en zonder dat uw gas- of elektriciteitstoevoer wordt onderbroken. In België verandert slechts 10 tot 15% van de consumenten regelmatig van contract. Een gemiste kans. De slimme consument bespaart jaarlijks honderden euro’s door van contract te veranderen.

1. Vergelijk de prijzen.

Met behulp van onze vergelijker voor gas- en elektriciteitsprijzen krijgt u een volledig overzicht van de energiemarkt, met prijzen die voortdurend worden bijgewerkt. Op die manier ziet u makkelijk welk contract op dit moment het best bij u past, rekening houdend met uw woonplaats, verbruik en type elektriciteitsmeter.

2. Sluit een nieuw energiecontract af.

Doe dat rechtstreeks op onze website Energie-Vergelijker.be. Het is snel en gratis én u wordt persoonlijk begeleid voor, tijdens en na de omschakeling.

3. Vergeet niet dat de energiemarkt en de tarieven van de leveranciers voortdurend veranderen.

Blijf dus waakzaam en vergelijk de prijzen van de leveranciers ten minste één keer per jaar. Zo behoudt u een scherpe prijs en kan u besparen, mocht u een nog beter aanbod vinden. Vaak kan dat op jaarbasis tot honderden euro’s verschillen!

Wilt u meer weten over de werking van onze vergelijker of hebt u hulp nodig om het bedrag op uw elektriciteitsfactuur te verlagen? Onze adviseurs helpen u graag via 0800 37 369, van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur. Zij helpen u niet alleen bij het veranderen van energiecontract, maar geven ook andere tips om thuis geld te besparen.

Past vandaag niet? Schrijf u dan in voor onze maandelijkse newsletter en blijf op de hoogte van de beste aanbiedingen van het moment.

Reageren!