Elektriciteit en gas: factuur 4 mei 2022 • 8 minuten
De coronacrisis bracht een pijnlijke stilte teweeg op de beurzen, en dat hebben de energieprijzen gevoeld. De prijzen raakten in vrije val, maar zijn intussen weer licht beginnen stijgen. Tijdelijk lage prijzen zijn het uitgelezen moment om van energiecontract te veranderen. Je doet nu mooie besparingen. Hier ontdek je hoe!
Inhoud:
Van leverancier of van contract veranderen is vooral interessant voor consumenten die hun huidige contract hebben afgesloten tussen juni 2018 en december 2018 (of van wie het contract tijdens diezelfde periode werd vernieuwd): er waren in die periode sterke prijsstijgingen. Dan kwam er de coronacrisis, die de energiefactuur van particulieren sterk deed dalen. Sinds oktober 2020 zijn die cijfers echter weer sterk gaan stijgen.
Over het algemeen is de daling van de prijzen een seizoensgebonden en terugkerend fenomeen, maar deze keer was de daling opvallender dan gewoonlijk. Sterker zelfs: ze is lang blijven aanhouden, wat vooral te wijten was aan de milde winters van de afgelopen jaren en de ongunstige economische conjunctuur, veroorzaakt door de coronacrisis.
2018 was een onzeker jaar, want toen werden de kerncentrales stilgelegd. In 2019 keerde in ons land de rust terug. De meeste kerncentrales schoten terug in actie en we produceerden meer hernieuwbare energie dan ooit tevoren. De gasprijs stond op een bepaald moment erg hoog, maar begon en bleef zakken (of toch bijna) vanaf januari 2019.
In ‘normale’ tijden zijn de prijsdalingen cyclisch. Na de prijsdaling van 2019 verwachtten de meeste mensen zich dus aan een stijging, vooral met het nakende einde van kernenergie in België. Maar dat was zonder de coronacrisis gerekend, die de hele wereld op zijn kop zette en iedere prognose van tafel veegde. Het gevolg:
Bovendien was de winter van 2019-2020 een van de zachtste winters die in België werden opgetekend. Het gasverbruik liep nog verder terug. En de zon? De eerste lentedagen van 2020 gaven ons uitzonderlijk mooi weer. Dat leidde dus tot een wel heel interessante zonne-productiviteit bij wie over zonnepanelen beschikt.
Er werd meer dan voldoende energie geproduceerd en de vraag daalde. De prijzen bereikten in september 2020 historisch lage niveaus. De prijzen zijn sindsdien weer lichtjes beginnen stijgen. Om je tegen toekomstige prijswijzigingen te beschermen, vergelijk je de prijzen, verander je van energiecontract en bespaar je zo gemiddeld 350 euro.
Een elektriciteit- en gasfactuur bestaan uit zoveel onderdelen dat het niet altijd eenvoudig is om alle informatie in één oogopslag te vatten. Een energiefactuur brengt niet alleen de energieprijs in rekening, maar ook de kosten voor het netwerk en belastingen en heffingen.
Er is maar één onderdeel van de factuur die je zelf beïnvloedt, en dat is de energieprijs zelf. Die prijs omvat immers de prijs per kWh voor gas of elektriciteit en de vaste vergoeding, die beiden worden bepaald door de energieleverancier. Samen maken ze ongeveer de helft van het totale factuurbedrag uit. Staat de energieprijs met andere woorden half zo laag als een jaar geleden, dan wilt dat nog niet zeggen dat je factuur ook met de helft daalt, maar eerder met ca. 25%. Alles hangt bovendien af van de duur van de prijsdaling en de periode waarin ze zich voordoet. Een prijsdaling in de winter heeft meer impact dan een prijsdaling in de zomer.
Raadpleeg onze gids om jouw energiefactuur beter te begrijpen.
De meeste energieleveranciers verkopen verschillende soorten contracten voor de levering van elektriciteit. Meestal heeft de consument bijvoorbeeld de keuze tussen een aanbod groene elektriciteit, een 100% online aanbod of een klassiek aanbod. Eén criterium gaat echter verder dan deze specifieke kenmerken: het prijstype dat in je contract wordt toegepast. Dat tarief kan vast of variabel zijn en heeft niet alleen een impact op de kostprijs per kWh van je abonnement, maar ook op de zekerheid waarvan je geniet als klant.
Bij een vaste energieprijs wordt immers een identieke prijs per kWh elektriciteit toegepast tijdens de volledige duur van je energiecontract. In ruil voor die veiligheid vragen leveranciers vaak meer geld voor hun abonnement. Een variabel tarief wordt dan weer elk kwartaal geïndexeerd. De consument ontdekt deze prijsdaling of -stijging doorgaans pas op het moment dat hij zijn jaarlijkse afrekening krijgt. Bij een variabel energiecontract loop je dus het risico dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.
Hetzelfde geldt voor de contracten voor de levering van gas. Heb je al een contract met een variabele prijs? Dan is dit misschien het moment om een contract met een vaste prijs te overwegen omdat de tarieven nu lager zijn. Wat dacht je van een simulatie via onze prijsvergelijker? Eenvoudig, snel en gratis!
Om zijn administratieve kosten te dekken, kan de energieleverancier een vaste vergoeding (of abonnementskost) vragen. Volgens de CREG kan het gaan om kosten voor het opmaken van een factuur of het organiseren van een klantendienst.
Er bestaan verschillende modaliteiten om de vaste vergoeding te factureren:
Vergelijken en veranderen? Dan maak je best vliegensvlug gebruik van de nog lage prijzen van het moment. Het ziet er namelijk naar uit dat de prijzen in 2021 alleen nog maar meer zullen stijgen.
Op 13 september 2012 trad de wet betreffende de afschaffing van de verbrekingsvergoedingen in werking. Sindsdien kan iedere particuliere consument wanneer hij/zij maar wilt van leverancier veranderen zonder een verbrekingsvergoeding te moeten betalen. Je respecteert wel de opzegtermijn. Die termijn staat in je contract en bedraagt doorgaans één maand. Probeert een energieleverancier je toch een vergoeding te doen betalen? Wijs hem er dan op dat hij de wet aan het overtreden is. Blijft hij aandringen? Neem dan contact op met de Ombudsdienst voor Energie.
Van energiecontract of -leverancier veranderen, kan eenvoudig, gratis en zonder dat jouw gas- of elektriciteitstoevoer wordt onderbroken. In België verandert slechts 10 tot 15% van de consumenten regelmatig van contract. Een gemiste kans. De slimme consument bespaart jaarlijks honderden euro’s door van contract te veranderen.
Met behulp van onze vergelijker voor gas- en elektriciteitsprijzen krijg je een volledig overzicht van de energiemarkt, met prijzen die voortdurend worden bijgewerkt. Op die manier zie je makkelijk welk contract op dit moment het best bij je past, rekening houdend met je woonplaats, verbruik en type elektriciteitsmeter. Vergelijk ook de bijkomende diensten van de leveranciers, zoals bijvoorbeeld de pechverhelpingdienst.
Doe dat rechtstreeks op onze website Energie-Vergelijker.be. Het is snel en gratis én je wordt persoonlijk begeleid voor, tijdens en na de omschakeling.
Blijf dus waakzaam en vergelijk de prijzen van de leveranciers ten minste één keer per jaar. Zo behoud je een scherpe prijs en kan je besparen, mocht je een nog beter aanbod vinden. Vaak kan dat op jaarbasis tot honderden euro’s verschillen!
Wil je meer weten over de werking van onze vergelijker of heb je hulp nodig om het bedrag op je elektriciteitsfactuur te verlagen? Onze adviseurs helpen je graag via 0800 37 369, van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur. Zij helpen je niet alleen bij het veranderen van energiecontract, maar geven ook andere tips om thuis geld te besparen.
Past vandaag niet? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse newsletter en blijf op de hoogte van de beste aanbiedingen van het moment.