De verwarming uitschakelen, elektrische toestellen uit het stopcontact trekken of je koelkast leegmaken en uitschakelen… Ontdek onze vijf tips om energie te besparen terwijl je op vakantie bent.

De coronacrisis is nu bijna echt voorbij, en daardoor zijn ook tripjes en vakanties weer een mogelijkheid. Er is veel om naar uit te kijken, maar houd zeker ook de praktische details in de gaten. Wij vertellen je alvast wat je op vlak van energie moet weten voor je op reis vertrekt.

Of je nu enkele dagen of verschillende weken weg bent, zorg er steeds voor dat je huis geen energie verbruikt tijdens deze periode. Hoe regel je je toestellen voor je vertrekt? Welke eenvoudige handelingen kunnen een stroomverlies en onnodig hoge elektriciteitsfactuur voorkomen wanneer je weg bent?

1. Schakel je verwarmingstoestellen uit

Ketel en verwarming

In de zomer kun je je verwarming uitschakelen of de ‘zomermodus’ activeren. De meeste stookolie- en gasketels beschikken over deze functie. Zo wordt je verwarming niet ingeschakeld wanneer de temperaturen onverwacht dalen.

Zet ook de thermostatische koppen van je radiatoren op het maximum om te voorkomen dat ze vast komen te zitten door verkalking wanneer je ze terug wil gebruiken.

Tijdens de winterperiode zet je je toestellen uiteraard in de ‘antivriesmodus’. De thermostatische koppen van de radiatoren draai je naar de stand met het sneeuwvloksymbool.

Alvorens te vertrekken draai je de thermostatische kleppen van je radiatoren volledig open – energie-vergelijker

Boiler

Heb je een elektrische verwarming? Controleer dan of ze over een anticorrosiebescherming beschikt (van het type ACI). In dat geval moet ze ingeschakeld blijven. Als je een slimme boiler hebt, kies dan de modus ‘afwezig’ en geef je datum van terugkeer in. Op die dag wordt je boiler automatisch weer opgestart, zodat je bij je terugkeer over voldoende warm water beschikt.

Uitzondering: airconditioning

Opgelet, heb je airco, dan schakel je die best niet uit. Dat lijkt misschien tegenstrijdig maar er is een heel goede reden voor: wanneer de buiteneenheid niet onder spanning blijft staan, loop je het risico deze te beschadigen.

2. Maak je koelkast en diepvriezer leeg

Een goed gevulde koelkast verbruikt meer energie dan een lege koelkast. Om energie te besparen en te voorkomen dat er schimmels opduiken, begin je minstens een week voor je vertrek je koelkast leeg te maken, zodat ze geen bederfbare voedingswaren meer bevat wanneer je vertrekt.

Krijg je je koelkast helemaal leeg? Trek dan de stekker uit en laat de deur open. Vergeet niet dat je koelkast een van de grootste energievreters van je woning is, om de eenvoudige reden dat ze het hele jaar door draait. Onderhoud ze dus regelmatig, niet alleen wanneer je op reis vertrekt.

Doe indien mogelijk hetzelfde met je diepvriezer. Dat kan je een aanzienlijke energiebesparing opleveren. Een diepvriezer is echter niet zo eenvoudig leeg te maken als een koelkast. Om je elektriciteitsverbruik toch te verminderen, doe je er goed aan de diepvriezer te ontdooien voor je vertrek.

>>Meer lezen: energie besparen in de keuken

3. Trek je elektrische toestellen uit het stopcontact

 alt: Trek alle elektrische toestellen uit het stopcontact voor je op vakantie vertrekt – Energie-vergelijker

Televisie, computer, koffiezet… Trek al deze toestellen uit voor je vertrekt om sluipverbruik te elimineren. Zelfs bij toestellen met een laag stroomverbruik en beperkte impact op je factuur, is elk nutteloos verbruik een overbodige kost. Denk aan onze planeet: bespaar energie waar je kunt en verbruik niet meer energie dan nodig.

Bovendien vermijd je dat elektrische huishoudtoestellen bij een eventuele blikseminslag of stroompanne worden beschadigd. Als je toestellen zijn aangesloten op een verdeelstekker met bliksemafleider, volstaat het om de voeding uit te schakelen.

Wist je dit al? Je hoeft de elektriciteit niet helemaal uit te schakelen aan de meterkast. Bepaalde toestellen (alarm, aquarium, enz.) moeten immers blijven werken tijdens je afwezigheid.

4. Draai de gas- en watertoevoer dicht

Denk eraan om voor je vertrek (uit voorzorg) de gaskraan aan de teller dicht te draaien, evenals de kranen van propaanflessen en de toevoerkleppen van je gas- en stookolietoestellen te sluiten.

Draai ook de waterkraan dicht. Een waterlek tijdens je afwezigheid kan de terugkeer van vakantie nog minder aangenaam maken.

energie besparen op vakantie

5. Sluit je luiken en/of gordijnen

Om te voorkomen dat je woning te sterk opwarmt, doe je er goed aan om je gordijnen en luiken te sluiten.

Opgelet: vraag iemand om ze regelmatig te openen en te sluiten om te voorkomen dat je de aandacht van inbrekers trekt. Wanneer een woning dagenlang volledig afgesloten blijft, weten ook mensen met slechte bedoelingen dat de eigenaars voor langere tijd afwezig zijn. Ook kan je automatische timers inschakelen om je lichten op bepaalde uren te ontsteken en te doven. Zo geef je de indruk dat de woning bezet is.

Zin om nog meer energie te besparen? Vergelijk en kies het goedkoopste aanbod op de markt!

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Energie besparen op vakantie is kortom kinderspel

De vakantie dient om je te ontspannen. Toch kunnen verre reizen een bron van stress zijn. Maak je echter geen zorgen: enkele eenvoudige en doeltreffende handelingen volstaan om je gemoedsrust te bewaren. De tips die we in dit artikel hebben opgesomd, voorkomen onnodige energie-uitgaven (toch al een zorg minder!). Houd het artikel dus binnen handbereik voor je vertrek, om energie te besparen terwijl je afwezig bent.

Voor het overige vraag je gewoon aan een vertrouwenspersoon om regelmatig langs te gaan en te controleren of alles in orde is. Zo kun je optimaal genieten van je welverdiende pauze in de zon (of elders).

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!