Energiemarkt 19 juli 2022 • 1 Reactie • 7 minuten
Wil je een contract afsluiten met een leverancier die in hernieuwbare energie investeert? Dan is er goed nieuws: het nieuwe Greenpeace-klassement geeft inzicht in de goede en slechte leerlingen op milieugebied.
Overzicht
Een aanbod voor groene stroom aanvaarden is een mooie geste. Veel mensen maken zich zorgen over de klimaatverandering en de toekomst van onze planeet. Overstromingen, hittegolven, bosbranden: de problemen zijn aanzienlijk. Gelukkig staan we tegenover die veranderingen niet machteloos, en schieten steeds meer mensen ook in hun persoonlijk leven in actie. Kleine veranderingen maken een groot verschil! Minder vlees eten, het vliegtuig vermijden, afval recycleren… en natuurlijk zorgvuldig een stroom- en/of gasleverancier uitkiezen.
Dat laatste was tot voor kort niet altijd simpel voor consumenten, maar daar is gelukkig verandering in gekomen. Dankzij het internet en de grote aandacht die er tegenwoordig naar het milieu gaat, is de transparantie op vlak van groene energie behoorlijk toegenomen. Het Belgische Greenpeace-groene stroomklassement is daar een mooi voorbeeld van. Greenpeace vindt groene stroom natuurlijk belangrijk, en maakt daarom elk jaar een lijst op van de leveranciers die het wel en niet goed doen en waarom.
De lijst van Greenpeace is interessant omdat ze een omstreden maar legale praktijk onder de aandacht brengt: de aankoop van labels van garantie van oorsprong (LGO).
In Europa mogen energieleveranciers hun energie namelijk als “100% groen” verkopen, waardoor je als consument logischerwijze denkt dat de stroom die je verbruikt 100% groen is. Maar dat is niet per se het geval.
Een leverancier die in Europa 100% groene stroom verkoopt, is inderdaad verplicht te bewijzen dat er een hoeveelheid groene energie geproduceerd wordt die even groot is als wat hij verkoopt. Om aan de voorwaarden van LGO’s te voldoen zijn er echter drie mogelijke scenario’s:
In de praktijk is het dus heel goed mogelijk om groene stroom aan te bieden en toch in vervuilende energie te investeren. Dat is natuurlijk vervelend voor huishoudens die liever niet willen dat hun centen terecht komen bij kernenergie en gas- of kolencentrales. Daarom wil de lijst van Greenpeace milieubewuste consumenten helpen om een leverancier te vinden die écht bijdraagt aan de ontwikkeling van groene elektriciteit.
Om de bewuste consument te helpen bij het kiezen van een echt verantwoorde leverancier, besloot Greenpeace een rankgschikking te maken van de meeste en minst verantwoorde leveranciers als het op milieuvriendelijkheid aankomt. Ze geven elke leverancier daarvoor een cijfer van 1 tot 20 afhankelijk van zijn energiebeleid en de weging van de verschillende factoren. Vervolgens kent de ngo op basis van deze score een kleur toe, gaande van donkergroen tot rood.
In 2016 haalden Cociter, Ecopower en Wase Wind de top van de lijst. Ook in 2021 staan deze coöperaties bovenaan het klassement, maar ze hadden deze keer gezelschap gekregen van Aeco, dat gestegen is in de ranglijst, maar dat sindsdien is gestopt als leverancier. In het lichtgroen treffen we nieuwkomer Bolt aan, die het met een 15/20 prima doet. Eneco en Mega zitten in de gele zone en doen het dus ook vrij goed. TotalEnergies is in 2020 licht gestegen, omdat hun moederonderneming Total investeringen in hernieuwbare energie plant. Zij staan momenteel in het oranje. Onderaan de lijst van Greenpeace bungelen enkele van de grootste energieleveranciers van België: Engie en Luminus. Vervelend nieuws maar eigenlijk geen verrassing.
Bron: https://mijngroenestroom.be/#ranking
Wil je naar aanleiding van het Greenpeace-klassement veranderen van energieleverancier? Een uitstekend idee! Overstappen naar een milieuvriendelijkere energieleverancier is niet alleen een duwtje in de rug voor moeder aarde, maar kan ook financieel een bijzonder slimme beslissing zijn.
Een lagere elektriciteitsrekening is echter alleen mogelijk als je kiest voor het beste, en liefst groene aanbod. Hiervoor kan je eenvoudig gebruikmaken van onze prijsvergelijker.
Heb je nog vragen over de methodologie van Greenpeace, neem dan contact op met een van onze adviseurs via e-mail: info@energie-vergelijker.be. Zij helpen je met plezier verder en checken meteen even welke elektriciteitsprijs voor jou het voordeligst is, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren én verbruiksprofiel.
Weg met kernenergie en fossiele brandstoffen, want die zijn rampzalig voor het milieu! Dit is in het kort het principe dat Greenpeace toepast bij het opstellen van zijn klassement van Belgische elektriciteitsleveranciers.
Concreet rangschikt de ngo de leveranciers op basis van drie criteria:
De ngo geeft elke leverancier een score op basis van een wetenschappelijke berekening van die drie criteria. Op basis van de kleur weet je welke eneregieleverancier echt milieuvriendelijk is en welke niet. Een overzichtelijk systeem dat de organisatie echter regelmatig verandert – een paar jaar geleden bijvoorbeeld maakten ze nog gebruik van zonnen.
De reden? Greenpeace wil via deze aanpassingen zo dicht mogelijk in de buurt van de feitelijke situatie komen. Dus na een unieke score van maximaal 20 (in 2014) en een beoordelingssysteem met hooguit drie zonnen (in 2016) worden leveranciers in 2020 volgens kleur gesorteerd. Voor leveranciersbedrijven die schone energie willen stimuleren is dit een streefdoel. Een goede score is namelijk ook een commercieel argument dat het bij de klanten bijzonder goed doet.
Greenpeace heeft in 2017 besloten om anders naar de investeringen te kijken en ook rekening te houden met desinvesteringen. Dit is een niet onbelangrijke verandering, want de organisatie geeft dit gedeelte de zwaarste weging, dat wil zeggen de helft van de punten. Hiervoor werd alleen nota genomen van nieuwe investeringen van bedrijven. Deze werden vergeleken met de huidige productie (of met de aankoop) van energie om het belang ervan juist in te schatten.
Deze methodologie is nog steeds actueel, maar Greenpeace heeft de investeringen deze keer in twee categorieën verdeeld: investeringen van de laatste twee jaar en geplande investeringen voor de komende twee jaar. Daarnaast beloont de organisatie bedrijven die desinvesteren in steenkool, bruinkool en kernenergie, met als doel de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het gaat namelijk om miljoenen euro’s die niet in vervuilende projecten worden gestoken, en in plaats daarvan de overgang naar hernieuwbare energie stimuleren. Concreet betekent dit dat bedrijven voor de maximale score op verschillende niveaus inspanningen moeten leveren.
Nu je hebt begrepen hoe Greenpeace groene stroom classificeert, kijk je wellicht ook met andere ogen naar je huidige energieleverancier en besef je pas echt hoeveel beter het kan. Kijk dan snel welk cijfer jouw huidige leverancier heeft! En ben je niet tevreden, twijfel dan niet om je geld te gaan investeren in een bedrijf dat jouw waarden wél vertegenwoordigt. Elk jaar switchen via Energie-Vergelijker.be steeds meer Belgen naar een groener contract, een slimme beslissing waar de generaties na ons je dankbaar voor zullen zijn! Vergeet niet dat jij als consument het recht hebt wanneer je maar wilt gratis je elektriciteitscontract gratis op te zeggen. En je staat er niet alleen voor: Energie-Vergelijker.be is bereikbaar op info@energie-vergelijker.be.
Els Van Durme 0/5 • 29 december 2020 • 16:41
Wij kunnen geen warmtepomp installeren omdat onze tuintje te klein is. In onze stad (Lokeren) is nog geen initiatief opgestart om een netwerk te ontwikkelen. Dus wij moeten wel gas afnemen.
We hebben reeds zonnepanelen, maar vermits de batterijen nog volop in ontwikkeling zijn, kunnen we niet op elektriciteit rekenen voor onze verwarming.