Het voordeligste marktaanbod is de nieuwe heilige graal van de verbruikers. De slimste onder hen is momenteel degene die wacht op de goedkoopste energieleverancier, maar hoe mist u de boot niet?


Overzicht

  1. Check of er kortingen zijn op de kWh-prijs
  2. Geniet van een lagere vergoeding voor het leveren van energie
  3. Houd rekening met andere promoties
  4. Gebruik de juiste diensten en tools om te besparen op uw energiefactuur
  5. Raadpleeg de online aanbiedingen

De goedkoopste leverancier van elektriciteit en/of gas is geen absoluut gegeven, maar eerder relatief. In feite hangt de energieprijs vooral af van uw regio, uw verbruik en uw soort elektriciteitsmeter. Het is dus onmogelijk om u een kant-en-klaar antwoord te geven. Aan de andere kant kunnen we u wel helpen bepalen welk aanbiedingen het interessantst zijn voor u door de kenmerken van de beste aanbiedingen met u door te nemen en u te begeleiden in uw zoektocht.

1. Check of er kortingen zijn op de kWh-prijs

Om te profiteren van aantrekkelijke tarieven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan promoties. Over het algemeen geven leveranciers een korting op de kWh-prijs voor elektriciteit of gas. Let dus op als u van leverancier verandert, want volgens de tarieven die op hun website gepubliceerd staan, lijken de aanbiedingen soms goedkoop, maar een korting kan net een gans ander effect hebben. Vooral voor middelgrote en grote elektriciteitsverbruikers kan een korting op de kWh-prijs een aanzienlijke besparing op de elektrictieitsfactuur opleveren.

Voorbeelden van competitieve elektriciteitsaanbiedingen* – bijgewerkt in juli 2020
Leverancier Aanbieding kWh-prijs zonder korting (c€/kWh) Korting op de elektriciteitsprijs (c€/kWh) kWh-prijs met korting (c€/kWh)
Luminus Optimal 6,43 3,7 2,73
Eneco Zon & Wind Vast 7,89 3,71 4,18
Engie Easy Vast 7,87 3,54 4,33

*Aanbiedingen voorgesteld in Vlaanderen (2000, Antwerpen) voor een enkelvoudige meter en interessant voor een elektriciteitsverbruik van 1200 kWh per jaar. De toegekende kortingen zijn geldig voor één jaar vanaf de datum van de aanvang van het contract.

Ter info: De bovengenoemde aanbiedingen zijn voor een vast elektriciteitstarief (behalve ‘Optimal’). Dit betekent dat deze dezelfde blijven gedurende de ganse duur van het contract. Op die manier is de consument beschermd tegen eventuele prijsstijgingen op de markt.

Voorbeelden van competitieve gasaanbiedingen** – bijgewerkt in juli 2020
Leverancier Leverancier kWh-prijs zonder korting (c€/kWh) Korting op de gasprijs (c€/kWh) kWh-prijs met korting (c€/kWh)
Lampiris Top 2,23 1 1,23
Eneco Gas Natural Flex 1,45 0,80 0,65
Engie Easy Fixe 2,54 1,27 1,27

**Aanbiedingen voorgesteld in Vlaanderen (2000, Antwerpen) voor een gasverbruik van 23.260 kWh per jaar. De toegekende kortingen zijn geldig voor één jaar vanaf de datum van de aanvang van het contract.

Van deze drie gasaanbiedingen valt Eneco’s “Flex Aardgas” op door zijn variabele prijs. In de praktijk wordt het gastarief geïndexeerd volgens de leveringswet, de vraag en de speculaties.

Opgepast: het is mogelijk dat de aanbiedingen zonder korting op de energieprijs minder duur zijn dan die met korting. Alles hangt af van het handelsbeleid van de leverancier en zijn bereidheid om al dan niet onmiddellijk lage tarieven aan te bieden.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

2. Geniet van een lagere vergoeding voor het leveren van energie

Sommige leveranciers hebben gekozen voor een lagere vergoeding voor het leveren van energie. Anderen passen een dergelijke korting toe, naast een vermindering van de kWh-prijs. In ieder geval moeten we opmerken dat een korting op het jaarlijks abonnement vooral dient om de kleine verbruikers te bevoordelen. Voor hen is het immers inderdaad interessanter om te besparen op het vast gedeelte van de energiefactuur.

Naargelang de contracten is de toegepaste korting bijna of zelfs helemaal hetzelfde als de vergoeding, of hoger. In combinatie met een lage kWh-prijs wordt het nog aantrekkelijker doordat de energiecomponent van de factuur op een aanzienlijke manier verlaagt.

3. Houd rekening met andere promoties

Logo "beste prijs".Voor wat betreft de promoties, ongeacht op welk niveau ze zich voordoen, moeten we in gedachten houden dat ze variëren volgens leverancier, maar ook volgens de aanbiedingen. Daarom is het belangrijk om de elektriciteits- en/of gascontracten te vergelijken om zo te kunnen profiteren van het meest voordelige tarief. Eenmaal u deze stap hebt afgerond komt het er op aan om u snel in te schrijven voor de gewenste optie zodat u kunt genieten van de speciaal toegekende voorwaarden. De leveranciers updaten de aanbiedingen elke maand, maar het is beter om proactief te zijn dan het risico te lopen de aangegeven besparingen te missen!

Naast de kortingen op de kWh-prijs en de vergoeding bestaan er ook andere soorten. Zo kunnen leveranciers een korting geven wanneer de klant kiest voor de betaling van zijn facturen via domiciliëring of wanneer u uw facturen per e-mail wenst te ontvangen en niet per post. Zelfs als u niet verwacht dat uw factuur gehalveerd wordt, resulteert het optellen van alle kleine kortingen over het algemeen in een goede prijs voor u.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

4. Gebruik de juiste diensten en tools om te besparen op uw energiefactuur

Een ander besparingsmiddel: sponsoring. Engie Electrabel, Poweo, Lampiris, Mega … Al heel wat leveranciers hebben een dergelijk systeem opgezet. Het doel? Hun huidige klanten aanmoedigen om hun familieleden en vrienden uit te nodigen en zich op hun beurt in te schrijven. In ruil ontvangen de ‘aanmoedigers’ een bepaald bedrag voor elk aangeleverd contract. Deze vorm van besparen is vooral interessant voor de verbruikers die goede volgelingen wilen worden en natuurlijk ook voor de leveranciers. Ze kunnen zich immers veroorloven om hun investeringen in reclamecampagnes te verminderen omdat al meermaals gebleken is dat mond-aan-mond reclame veel effectiever is.

Tenslotte is het vergelijken van de prijs voor elektriciteit en/of gas volgens uw persoonlijk verbruik nog steeds de meest effectieve oplossing om te profiteren van de beste aanbieding.

Goed nieuws: dat kan heel eenvoudig zoals blijkt uit de werking van onze Energievergelijker. Nadat u uw verbruiksgegevens hebt ingevoerd, krijgt u meteen een ranking van de vijf meest competitieve aanbiedingen op de markt. Deze ranking is opgemaakt op basis van uw verbruiksprofiel. De verschillende tariefformules zijn gerangschikt van de goedkoopste naar de duurste. U kunt de aanbiedingen ook zelf sorteren volgens verschillende criteria:

  • De prijs: van de goedkoopste naar de duurste;
  • Het soort contract: vast of variabel;
  • De oorsprong van elektriciteit: 100% groen of niet;
  • De contractduur: één, twee, drie of vijf jaar.

Daarnaast geeft deze simulator ook weer welke energiemix de leverancier gebruikt om zijn elektriciteit te produceren. Aan de hand van duidelijke pictogrammen en informatie op de leveranciersfiches weet u met zekerheid waar de elektriciteit vandaan komt die u verbruikt (kerncentrale, gasfabriek, steenkolencentrale, windturbines, zonnepanelen, enz.)

5. Raadpleeg de online aanbiedingen

Web browser om online een energie aanbieding te vinden.Voor wie vertrouwd is met het internet, zijn de online energieaanbiedingen over het algemeen interessant door hun aantrekkelijke tarieven. Dat laatste wordt verklaard door het feit dat met dit systeem de leverancier zijn bedrijfskosten verminderd en de gegenereerde besparing recupereert op de factuur van de verbruiker. De keerzijde van de medaille? De formules die 100% via het internet verlopen, zijn minder handig. Een verplichte inschrijving via internet, domiciliëring en e-facturen maken immers vaak deel uit van deze formules.

Anderzijds is het principe van een online aanbieding dat u uw energiesituatie kan beheren via een beveiligde internettoepassing. Ter info, dergelijk platform geeft u de mogelijkheid om uw facturen te raadplegen, alsook uw verbruik, uw betalingen en uw jaarlijkse meterstanden op te volgen. Kortom, het gaat hier om een ideale tool om de administratieve procedures te verminderen en u kunt zelfs uw energiecontracten regelen in het kader van een verhuizing.

En nu is het uw beurt! Ontdek snel welke elektriciteits- en/of gasaanbieding het meest voordelig is voor u en reken af met uw hoge energiefacturen! Hebt u hulp nodig? Contacteer ons op het telefoonnummer 0800 37 447 en wij helpen u graag met het realiseren van mooie besparingen op uw energiefactuur.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking
Reageren!