Het voordeligste energieaanbod op de markt is de nieuwe heilige graal van de verbruikers. De slimste onder hen zijn voortdurend op zoek naar de goedkoopste energieleverancier. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet uit de boot valt?


Overzicht

  1. Check of er kortingen zijn op de kWh-prijs
  2. Geniet van een lagere vergoeding voor het leveren van energie
  3. Houd rekening met andere promoties
  4. Gebruik de juiste diensten en tools om te besparen op uw energiefactuur
  5. Raadpleeg de online aanbiedingen

Iedereen wil natuurlijk genieten van ‘het beste energieaanbod’ en iedereen wil de goedkoopste energieleverancier om zoveel mogelijk te besparen op zijn gas- en elektriciteitsfactuur. Helaas is het beste of goedkoopste aanbod geen absoluut gegeven. In feite hangt de energieprijs vooral af van je regio, je verbruiksgewoonten en het type van elektriciteitsmeter dat je hebt. Het is dus onmogelijk om je een pasklaar antwoord te geven want dat bestaat simpelweg niet.

Anderzijds kunnen we je wel helpen om te bepalen welke aanbiedingen voor jou het interessantst zijn door de kenmerken van de verschillende contracten onder de loep te nemen. Wanneer je dit artikel hebt gelezen, ben je klaar om het beste energieaanbod op jouw maat te vinden!

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

1. Controleer of er kortingen zijn op de kWh-prijs

Om te profiteren van aantrekkelijke tarieven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan promoties. Doorgaans geven de goedkoopste leveranciers nieuwe klanten korting op de kWh-prijs voor elektriciteit of gas.

Let dus op als u van leverancier verandert, want volgens de tarieven die op hun website gepubliceerd staan, lijken de aanbiedingen soms allesbehalve goedkoop. Een korting kan dat echter veranderen. Vooral voor middelgrote en grote elektriciteitsverbruikers kan een korting op de kWh-prijs een aanzienlijke besparing op de elektrictieitsfactuur opleveren.

Voorbeelden van competitieve elektriciteitsaanbiedingen* – bijgewerkt in september 2020

Leverancier Aanbieding kWh-prijs zonder korting (c€/kWh) Korting op de elektriciteitsprijs (c€/kWh) kWh-prijs met korting (c€/kWh)
Luminus Optimal 6,43 3,70 2,73
Eneco Zon & Wind Vast 7,78 3,97 3,81
Engie Easy Vast 8,16 4,08 4,08

*Aanbiedingen voorgesteld in Vlaanderen (2000, Antwerpen) voor een enkelvoudige meter en interessant voor een elektriciteitsverbruik van 1200 kWh per jaar. De toegekende kortingen zijn geldig voor één jaar vanaf de datum van de aanvangsdatum van het contract.

Ter info: de aanbiedingen hierboven gelden voor een vast elektriciteitstarief (behalve ‘Optimal’). Dit betekent dat deze dezelfde blijven gedurende de ganse duur van het contract. Op die manier is de consument beschermd tegen eventuele prijsstijgingen op de markt.

Voorbeelden van competitieve gasaanbiedingen** – bijgewerkt in september 2020

Leverancier Leverancier kWh-prijs zonder korting (c€/kWh) Korting op de gasprijs (c€/kWh) kWh-prijs met korting (c€/kWh)
Lampiris Top 2,45 1,1 1,35
Eneco Gas Natural Flex 1,47 0,67 0,78
Engie Easy Fixe 2,62 1,18 1,44

**Aanbiedingen voorgesteld in Vlaanderen (2000, Antwerpen) voor een gasverbruik van 23.260 kWh per jaar. De toegekende kortingen zijn geldig gedurende één jaar vanaf de aanvangsdatum van het contract.

Van deze drie gasaanbiedingen valt Eneco’s “Flex Aardgas” op door zijn variabele prijs. In de praktijk wordt het gastarief geïndexeerd volgens de wet van vraag en aanbod en speculaties.

Opgepast: het is mogelijk dat de aanbiedingen zonder korting op de energieprijs minder duur zijn dan die met korting. Alles hangt af van het handelsbeleid van de gas- en elektriciteitsleverancier en zijn bereidheid om al dan niet onmiddellijk lage tarieven aan te bieden.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

2. Geniet van een lagere leveringsvergoeding

Sommige Belgische leveranciers hebben ervoor gekozen om de vergoeding voor de levering van energie te verlagen. Anderen passen een dergelijke korting toe bovenop de verlaagde kWh-prijs.

In ieder geval moeten we opmerken dat een korting op het jaarabonnement vooral dient om de kleine verbruikers te bevoordelen. Voor hen is het immers interessanter om te besparen op het vaste gedeelte van de energiefactuur.

Naargelang de contracten is de toegepaste korting bijna of helemaal gelijk aan de vergoeding. In sommige gevallen ligt ze zelfs hoger. In combinatie met een lage kWh-prijs wordt het nog aantrekkelijker doordat de energiecomponent van de factuur sterk wordt gereduceerd.

3. Houd rekening met andere promoties

Logo "beste prijs".

Voor de promoties moeten we – ongeacht het niveau waarop ze zich situeren – onthouden dat ze niet alleen variëren van leverancier tot leverancier maar ook van aanbieding tot aanbieding. Daarom is het zo belangrijk om de elektriciteits- en/of gascontracten te vergelijken om zo het voordeligste tarief voor jou te vinden.

>> Vergelijk nu de energiecontracten

Naast de kortingen op de kWh-prijs en de vergoeding bestaan er ook andere voordelen. Zo kunnen leveranciers een korting geven wanneer de klant zijn facturen via domiciliëring betaalt of wanneer hij bereid is zijn facturen per e-mail te ontvangenin plaats van per post.

Hoewel je er niet op hoeft te rekenen dat je factuur gehalveerd wordt, resulteren al deze kleine kortingen vaak in een aantrekkelijke besparing, waardoor een onderneming de goedkoopste elektriciteits- of gasleverancier kan worden voor jou.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

4. Gebruik de juiste diensten en tools om te besparen op je energiefactuur

De leveranciers stellen je nog andere middelen ter beschikking om je factuur te verlagen. Maar zij zijn niet de enige. Ook onafhankelijke organisaties zoals online prijsvergelijkers kunnen je helpen om aanzienlijke besparingen te realiseren.

Peterschap

Nog een besparingsmiddel: peterschap. ENGIE, Lampiris, Mega… Al heel wat leveranciers hebben een dergelijk systeem opgezet. Het doel? Hun huidige klanten aanmoedigen om familieleden en vrienden uit te nodigen om op hun beurt een contract te nemen. In ruil ontvangen de ‘peters’ een bepaald bedrag voor elk aangeleverd contract.

Deze vorm van besparen is vooral interessant voor aspirant-vertegenwoordigers en natuurlijk ook voor de leveranciers zelf. Zij kunnen immers hun investeringen in reclamecampagnes verminderen omdat al meermaals is gebleken dat mond-aan-mondreclame veel effectiever is.

Prijsvergelijkers

Om met kennis van zaken het beste aanbod te kiezen, is het vergelijken van de elektriciteits- en/of gasprijs op basis van je persoonlijke verbruik nog steeds de meest effectieve oplossing om te profiteren van de beste aanbieding.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Goed nieuws: dat kan heel eenvoudig zoals blijkt uit de werking van onze Energievergelijker. Dit is de enige online prijsvergelijker die werd gecertificeerd door de CREG (de nationale energieregulator). Dat betekent dus dat je relevante, objectieve en kwalitatieve informatie ontvangt.

>> Meer weten over het kwaliteitslabel van de CREG

Het grootste voordeel van de prijsvergelijker is echter dat iedereen er een beroep op kan doen. Het volstaat om je verbruiksgegevens in te voeren. Vervolgens krijg je een ranking van de vijf meest competitieve aanbiedingen op de markt. Deze ranking is opgemaakt op basis van je verbruiksprofiel. De tariefformules zijn gerangschikt van de goedkoopste naar de duurste. Je kunt de aanbiedingen ook zelf sorteren volgens verschillende criteria:

  • De prijs: van de goedkoopste naar de duurste;
  • Het soort contract: vast of variabel;
  • De oorsprong van elektriciteit: 100% groen of niet;
  • De contractduur: één, twee, drie of vijf jaar.

Daarnaast geeft deze simulator ook weer welke energiemix de leverancier gebruikt om zijn elektriciteit te produceren. Aan de hand van duidelijke pictogrammen en informatie op de leveranciersfiches weet je met zekerheid waar de elektriciteit vandaan komt die je verbruikt (kerncentrale, gasfabriek, steenkoolencentrale, windturbines, zonnepanelen, enz.)

En nog een laatste troef: je kunt onmiddellijk online van contract veranderen vanaf de vergelijker! Enkele kliks volstaan om de leverancier met het voordeligste tarief te kiezen.

5. Raadpleeg de online aanbiedingen om een goedkoper contract te vinden

Web browser om online een energie aanbieding te vinden.Welke leverancier is de goedkoopste voor elektriciteit? En voor gas? Voor wie vertrouwd is met het internet, zijn de online energieaanbiedingen over het algemeen interessant door hun aantrekkelijke tarieven. Dat is logisch aangezien dit systeem de bedrijfskosten van de leverancier vermindert en de gegenereerde besparing op de gas- op elektriciteitsfactuur van de verbruiker recupereert. De keerzijde van de medaille? De formules die 100% via het internet verlopen, bieden minder gebruikscomfort want ze gaan vaak hand in hand met een verplichte inschrijving via internet, domiciliëring en e-facturen.

Het principe van een online aanbieding is immers dat je je energiesituatie kunt beheren via een beveiligde internettoepassing. Ter info, een dergelijk platform geeft je de mogelijkheid om je facturen te raadplegen, alsook je elektriciteits- en gasverbruik op te volgen, je betalingen te beheren en je jaarlijkse meterstanden door te geven.

Kortom, een ideaal instrument om de administratieve procedures te beperken en je kunt zelfs je energiecontracten regelen in het kader van een verhuizing.

Besluit: het beste energieaanbod voor jou ligt voor het grijpen!

Er bestaan verscheidene oplossingen om te genieten van interessantere tarieven voor elektriciteit en gas. De promoties zijn talrijk en instrumenten zoals de prijsvergelijker helpen je om gemakkelijk het beste energieaanbod op maat te vinden.

Nu is het aan jou! Ontdek snel welke elektriciteits- en/of gasaanbieding het meest voordelig is voor jou en reken af met je hoge energiefacturen! Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons via het telefoonnummer 0800 37 447 en wij helpen je graag om een mooie besparing te realiseren op je energiefactuur.

Reageren!