De goedkoopste energieleverancier op de markt vinden is de nieuwe heilige graal van de verbruikers. De slimme consument is voortdurend op zoek naar de lage tarieven. Maar welke energieleverancier is het meest geschikt voor jouw situatie?

Iedereen wil natuurlijk genieten van ‘het beste energieaanbod’ en iedereen wil de goedkoopste energieleverancier om zoveel mogelijk te besparen op zijn gas- en elektriciteitsfactuur. Helaas is het ‘beste’ of ‘goedkoopste’ aanbod geen absoluut gegeven. In feite hangt de energieprijs vooral af van je regio, verbruiksgewoonten en het type van elektriciteitsmeter dat je hebt. Een pasklaar antwoord bestaat niet: je moet slim je persoonlijk profiel analyseren, en dan bekijken welke leverancier op dat moment het beste aanbod biedt.

Echter kunnen we je wel helpen om te bepalen welke aanbiedingen voor jou de voordeligste zijn en welke energieleverancier voor jou de goedkoopste is door de kenmerken van de verschillende contracten onder de loep te nemen. Na het lezen van dit artikel zul je in staat zijn om hét energieaanbod op te scharrelen dat het best bij je past!


Overzicht


Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

1. Controleer of er kortingen zijn op de kWh-prijs van gas en elektriciteit

Om te profiteren van aantrekkelijke tarieven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan promoties. Vaak geven de goedkoopste energieleveranciers nieuwe klanten korting op de kWh-prijs voor elektriciteit of gas.

Let dus op als je van leverancier verandert, want volgens de tarieven die op hun website gepubliceerd staan, lijken de aanbiedingen soms allesbehalve goedkoop. En toch… een korting kan dat echter veranderen. Vooral voor middelgrote en grote elektriciteitsverbruikers kan een korting op de kWh-prijs een aanzienlijke besparing op de elektriciteitsfactuur opleveren.

Voorbeelden van competitieve elektriciteitsaanbiedingen* – bijgewerkt in mei 2023

LeverancierAanbiedingkWh-prijs zonder korting (c€/kWh)Korting op de elektriciteitsprijs (c€/kWh)kWh-prijs met korting (c€/kWh)
MegaGroup Green Flex20,054,2415,81
Octa+Clear17,640/
Energie.beElektriciteit16,630/

De tarieven in de tabel hierboven komen met de geschatte jaarprijzen overeen, volgens de methodologie van de VREG.

*Aanbod voor Vlaanderen (2000, Antwerpen) voor een enkelvoudige meter en interessant voor een elektriciteitsverbruik van 3500 kWh per jaar. De toegekende kortingen zijn geldig voor één jaar vanaf de begindatum van het contract.

Ter info: de aanbiedingen hierboven gelden voor een variabel elektriciteitstarief. Dit betekent dat het elke maand of elk kwartaal geïndexeerd wordt en dat de consument dus zal genieten van toekomstige dalingen van de energiemarktprijzen.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Voorbeelden van competitieve gasaanbiedingen** – bijgewerkt in mei 2023

LeverancierAanbiedingkWh-prijs zonder korting (c€/kWh)Korting op de gasprijs (c€/kWh)kWh-prijs met korting (c€/kWh)
TrevionAardgas PURE5,280/
MegaPixel 7,230,746,49
TotalEnergiePixel 6,740/

De tarieven in de tabel hierboven komen met de geschatte jaarprijzen overeen, volgens de methodologie van de VREG.

**Aanbiedingen geldig in in Vlaanderen (2000, Antwerpen) voor een gasverbruik van 17 000 kWh per jaar. De toegekende kortingen zijn geldig gedurende één jaar vanaf de begindatum van het contract.

In de praktijk wordt de prijs per kWh van gas geïndexeerd volgens de wet van vraag en aanbod en schommelingen.

>> Lees ook: De echte waarheid achter de schatting van je energiefacturen

Opgepast: het is mogelijk dat de aanbiedingen zonder korting op de energieprijs minder duur zijn dan die met korting. Alles hangt af van het handelsbeleid van de gas- en elektriciteitsleverancier en zijn bereidheid om al dan niet onmiddellijk lage tarieven aan te bieden.

2. Geniet van een lagere vaste vergoeding

Sommige Belgische leveranciers hebben ervoor gekozen om de vaste vergoeding voor de levering van energie te verlagen. Anderen passen een dergelijke korting toe bovenop de verlaagde kWh-prijs.

Een korting op het jaarabonnement dient vooral om de kleine verbruikers te bevoordelen. Voor hen is het immers interessanter om te besparen op het vaste gedeelte van de energiefactuur.

Naargelang de contracten is de toegepaste korting bijna of helemaal gelijk aan de vergoeding. In sommige gevallen ligt ze zelfs hoger. In combinatie met een lage kWh-prijs wordt het nog aantrekkelijker doordat de energiecomponent van de factuur sterk wordt gereduceerd.

3. Houd rekening met andere promoties

Voor de promoties moeten we – ongeacht het niveau waarop ze zich situeren – onthouden dat ze niet alleen variëren van leverancier tot leverancier maar ook van aanbieding tot aanbieding. Daarom is het zo belangrijk om de elektriciteits- en/of gascontracten te vergelijken om zo de voor jou voordeligste energieleverancier te vinden.

Eens je er klaar mee bent, moet je het gewenste contract snel sluiten om te kunnen genieten van de toegekende voorwaarden. Energieleveranciers passen ze immers elke maand bij, dus ben je beter reactief om naast mogelijke besparingen niet te grijpen!

>> Vergelijk nu de energiecontracten

Naast de kortingen op de kWh-prijs en de vaste vergoeding bestaan er tal van andere voordelen. Zo kunnen leveranciers bijvoorbeeld een korting geven wanneer de klant zijn facturen via domiciliëring betaalt of wanneer hij bereid is zijn facturen per e-mail te ontvangen in plaats van per post.

Zo’n aanbod zal je factuur natuurlijk niet halveren, maar al die kleine kortingen leiden opgeteld vaak toch tot een aantrekkelijke besparing, waardoor een onderneming de voor jou goedkoopste elektriciteits- of gasleverancier kan worden.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

4. Gebruik de juiste diensten en tools die de factuur kunnen verlagen

De leveranciers stellen je nog andere middelen ter beschikking om je factuur te verlagen. Maar zij zijn niet de enige. Ook onafhankelijke organisaties zoals online prijsvergelijkers kunnen je helpen de goedkoopste energieleverancier te vinden en je factuur aan het eind van de maand laag te houden!

Peterschap

Nog een besparingsmiddel: peterschap. ENGIE, TotalEnergies, Mega… Al heel wat leveranciers zetten zo’n systeem op. Het doel? Hun huidige klanten aanmoedigen om familieleden en vrienden uit te nodigen om op hun beurt een contract te nemen. In ruil ontvangen de ‘peters’ een bepaald bedrag voor elk aangeleverd contract.

Deze vorm van besparen is vooral interessant voor aspirant-vertegenwoordigers en natuurlijk ook voor de leveranciers zelf. Zij kunnen immers hun investeringen in reclamecampagnes verminderen omdat al meermaals is gebleken dat mond-aan-mondreclame veel effectiever is.

Energie vergelijken via prijsvergelijkers

Om met kennis van zaken het beste aanbod te kiezen, is het vergelijken van de elektriciteits- en/of gasprijs op basis van je persoonlijke verbruik nog steeds de meest effectieve oplossing.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

✓ Betrouwbaar

Goed nieuws: dat is kinderspel, zoals blijkt uit de werking van onze Energievergelijker. Wij zijn de eerste online prijsvergelijker die werd gecertificeerd door de CREG (de nationale energieregulator). Bij ons ontvang je dus gegarandeerd relevante, objectieve en kwalitatieve informatie.

>> Meer weten over het kwaliteitslabel van de CREG

✓ Eenvoudig en compleet

Het grootste voordeel van de prijsvergelijker is echter dat iedereen er een beroep op kan doen! Het volstaat om je verbruiksgegevens in te voeren. Je krijgt vervolgens een ranking van de vijf meest competitieve aanbiedingen op de markt. Deze ranking maken wij op o.b.v. je persoonlijke verbruiksprofiel. De tariefformules zijn gerangschikt van de goedkoopste naar de duurste. Je kunt de aanbiedingen ook zelf sorteren volgens verschillende criteria:

Daarnaast geeft deze simulator ook weer welke energiemix de leverancier gebruikt om zijn elektriciteit te produceren. Zo weet je met zekerheid waar de elektriciteit vandaan komt die je verbruikt (kerncentrale, gasfabriek, steenkoolencentrale, windturbines, zonnepanelen, enz.)

Voor veel consumenten is het niet alleen belangrijk dat hun energieleverancier de goedkoopste is, maar andere waarden spelen ook een rol spelen bij het kiezen ervan.

✓ Handig om de stappen te centraliseren

En nog een laatste troef: via onze vergelijker kan je meteen online van contract veranderen! Met enkele muisklikken selecteer je de voordeligste energieleverancier en schakel je meteen over op de energieleverancier die voordeligere tarieven voorstelt.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

5. Kijk online voor een goedkopere gas- of elektriciteitscontract

Welke energieleverancier is de goedkoopste voor elektriciteit? En voor aardgas? Ben je vertrouwd met het internet, dan zijn online energieaanbiedingen doorgaans het meest interessant door hun scherpe tarieven. Dat is logisch:  zo’n systeem verlaagt de bedrijfskosten van een leverancier, die de voorgebrachte besparingen doorberekent op de elektriciteits- of aardgasfactuur van de consumenten.

De keerzijde van de medaille? Sommige mensen vinden de formules die 100% via het internet verlopen, minder gebruiksvriendelijk. Ze gaan vaak hand in hand met een verplichte inschrijving via internet, domiciliëring en e-facturen.

Het idee achter een online aanbieding is immers dat je jouw energiesituatie kunt beheren via een beveiligde internettoepassing. Via zo’n platform kan je jouw facturen raadplegen, je elektriciteits- en gasverbruik opvolgen, je betalingen beheren en je jaarlijkse meterstanden doorgeven.

Zo’n online portaal kan je het leven ook vergemakkelijken: je beperkt er de administratieve procedures mee en je kan bijvoorbeeld bij een verhuis makkelijk je energiecontracten in orde brengen.

Conclusie: de goedkoopste energieleverancier in België is niet ver weg!

Er bestaan verschillende manieren om de voor jou goedkoopste energieleverancier voor elektriciteit en gas te vinden. Er zijn talrijke instrumenten op de markt zoals onze prijsvergelijker die je helpen om gemakkelijk het beste energieaanbod op maat te vinden!

Nu is het aan jou! Ontdek snel welke elektriciteits- en/of gasaanbieding voor jou het meest voordelig is en reken af met te hoge energiefacturen! Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op info@energie-vergelijker.be. Onze energie-experts weten hoe ze er de voor jou meest voordelige leverancier uitpikken… en dat doen ze helemaal gratis!