Hoe doe ik mijn gasfactuur dalen? Door er goede gewoontes op na te houden, die essentieel zijn om het aardgasverbruik te doen dalen, en door een voordelige prijs te betalen. Daarmee kun je al heel wat besparen!

Overzicht

Stel je voor, plots valt een gepeperde factuur in de bus voor aardgas, ook nog wel eens stadsgas genoemd, en je wilt daar iets aan doen. Als je jezelf hierin herkent, wees dan waakzaam: alle tips om je gasverbruik op een eenvoudige en vooral efficiënte manier te doen dalen vind je hieronder.

Het verbruik van je aardgasketel doen dalen

Om je energie-uitgaven te beperken moet je over een performante installatie beschikken. Sinds september 2015 zijn condensatieketels de norm op vlak van centrale verwarming. De simpele reden daarvoor is dat enkel die modellen voldoen aan de door de Europese richtlijn “Ecodesign” bepaalde hoge rendementseisen. Een condensatieketel is duurder in aankoop maar energiezuinig en gemiddeld goed voor tussen de 10 en 35 % minder stookkosten.

De installatie ervan is evenwel enkel verplicht bij de vervanging van de ketel of bij de bouw van een nieuwe woning. Zolang je aardgasketel werkt, ben je dus niet verplicht in een nieuwe ketel te investeren, ook al zijn oude installaties minder efficiënt. Dit hoeft je er echter niet van te beletten andere trucjes toe te passen. Er zijn nog tal van andere middelen om het aardgasverbruik voor de verwarming te beperken:Een verwarming op aardgas is voordelig, zolang je thermostaat goed is afgesteld.

  • Onderhoud van je gasketel door een erkend professioneel: deze controle is om de 2 jaar verplicht in Vlaanderen en om de 3 jaar in Wallonië en Brussel, en zorgt ervoor dat je tot 10 % minder energie verbruikt, de risico’s op pannes beperkt en je de levensduur van je ketel verlengt.
  • Een efficiënte thermische isolatie: warmteverlies vermijden door deuren en ramen af te dichten en muren en dak te isoleren is essentieel om energie te besparen.
  • Jaarlijks schoonmaken en ontluchten van radiatoren.
  • Regelmatig afstellen van de temperatuur van elke kamer van het huis in functie van je behoeften. Denk eraan dat door de verwarming één graad lager te zetten, je energieverbruik met 7 % daalt. Doorgaans volstaat 17 °C in een slaapkamer en 19 °C in een leefruimte. Vergeet de verwarming ook niet af te zetten als je er niet bent.

Wil je meer informatie over de manier waarop je je verwarmingsfactuur kunt doen dalen, neem dan gerust contact op met onze adviseurs via e-mail. Ze zullen je ook kunnen helpen bij de berekening van je gasverbruik in België.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Je aardgasverbruik voor de warmwaterproductie beperken

Je warmwaterproductie controleren is niet alleen nodig om je financiën gezond te houden, het is ook goed voor het milieu omdat je water en ook gas verbruikt. Wil je besparen op warm water neem dan liever een douche in plaats van een bad, was je handen met koud water, vervang je gewone douchekop door een waterbesparende versie en je gewone kranen door thermostatische mengkranen, en voorzie je kranen van een drukregelaar.

En denk er bovendien aan je boiler te onderhouden, het rendement van een verkalkte boiler en de levensduur ervan liggen immers lager.

Een ander belangrijk punt om minder aardgas te verbruiken is het optimaliseren van je boiler of gasgeiser. Stel de temperatuur in op 60 °C, niet hoger. Dit zou nutteloos zijn want deze temperatuur is voldoende om de ontwikkeling van bacteriën te vermijden, 55 °C is daarvoor het vereiste minimum. Bovendien is die temperatuur ideaal om zuinig te stoken.

Om warmteverlies te vermijden kun je best ook de leidingen voor sanitair warm water in de koude ruimtes, zoals het washok of de kelder, isoleren. Je kunt daarvoor soepele moffen in minerale vezels of elastomeerschuim gebruiken.

Blijft de betaling van je aardgasfactuur desondanks nog een pijnlijk moment, wegens exorbitant hoog? Zakt je factuur nog steeds niet, ondanks je inspanningen om het verbruik van je warm water voor sanitair en verwarming terug te dringen? Hou dan misschien eens je jaarlijks gasverbruik in het oog. Een abnormaal hoge gasfactuur kan soms, hoewel zelden, ook te wijten zijn aan een fout bij de opname van de gas meterstanden.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Zuinig koken op aardgas

Wil je zuinig koken, doe het dan op aardgas.Op gas koken is doorgaans een goedkope oplossing. Behalve dat je dan geen aangepaste potten en pannen hoeft te kopen, kun je door het hanteren van een aantal vuistregeltjes nog heel wat kosten besparen.

Zet om te beginnen tijdens het koken een deksel op je potten, zo kan de warmte niet ontsnappen. Deze tip blijkt heel efficiënt omdat je zo niet alleen 20 à 30 % energie uitspaart, maar ook heel wat kostbare minuten. Zo heeft water drie tot vier keer minder tijd nodig om het kookpunt te bereiken. Een nog beter idee om water aan de kook te brengen is een waterkoker gebruiken. Dit is de meest energiezuinige manier, denk er dus aan als je pasta wil koken of thee zetten!

Wil je je aardgasverbruik onder controle houden, gebruik dan het bekken waarvan de diameter het best is aangepast aan de grootte van je pot en zorg dat de vlammen er netjes onder passen.

Een laatste tip, regelmatig de branders van je fornuis schoonmaken en ontvetten. Zo zorg je voor een optimaal rendement van je fornuis en doe je ook het aardgasverbruik in je keuken dalen. Je kunt ze ook dagelijks schoonmaken met een spons met afwasmiddel en spoelen met warm water. Voor een grondigere schoonmaakbeurt leg je de branders een nachtje in de witte azijn, vervolgens spoel je ze gewoon af. Je kunt ze ook schoonmaken met natriumbicarbonaat verdund met water. Een paar minuutjes laten inwerken, vervolgens afwrijven en spoelen.

Meer tips over energiezuinig koken geven we je in dit artikel.

De prijzen vergelijken om je aardgasfactuur te doen dalen

Nu de Belgische aardgasmarkt is vrijgemaakt kunnen consumenten kiezen uit tal van leveranciers. Om gepeperde aardgasfacturen te vermijden kies je uiteraard best de leverancier met de scherpste gasprijzen.

De eenvoudigste oplossing daarvoor is nog altijd onze vergelijker van aardgastarieven te gebruiken. Al naargelang je jaarlijkse verbruik kom je via deze tool te weten wat het interessantste aardgasaanbod in jouw situatie is. Uiteraard houdt de vergelijker rekening met de prijs per kWh voor aardgas en met het bijdragebedrag. Een vergelijking van de gasleveranciers is ook nuttig omdat je op die manier ook de promoties van de verschillende leveranciers ontdekt. Je kunt deze optie dus best op de vergelijker activeren omdat het vaak de kortingen voor nieuwe klanten zijn die de aardgasfactuur helpen doen dalen.

Heb je hulp nodig om de aardgasprijzen te vergelijken of je gasfactuur te laten doorlichten? Onze adviseurs zijn bereikbaar op info@energie-vergelijker.be en helpen je graag verder. Zo vermijd je een verdubbeling van je aardgasverbruik!

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking