Alle geheimen om je aardgasfactuur te doen dalen
Hoe doe ik mijn gasfactuur dalen? Door minder gas te verbruiken door er goede gewoontes op na te houden. En dankzij een voordelig energietarief natuurlijk! Ontdek hoe je kan besparen door een beetje discipline en een slim gekozen contract.
Ontving je laatst een gepeperde factuur voor aardgas? Mogelijk heb je het gevoel dat je best zuinig omspringt met energie, maar is dat wel echt zo? En ben je zeker dat je profiteert van de beste energietarieven?
Als deze situatie herkenbaar voor je is, lees dan snel verder en ontdek hoe je makkelijk en efficiënt je gasverbruik doet dalen.
Het verbruik van je gasketel doen dalen
Om je energie-uitgaven te beperken, heb je een performante installatie nodig. Sinds september 2015 zijn condensatieketels de norm wat betreft centrale verwarming. Enkel die modellen voldoen aan de hoge rendementseisen bepaald door de Europese richtlijn ‘Ecodesign’. Een condensatieketel is duurder in aankoop, maar energiezuinig. Gemiddeld zal je 10 tot 35% minder stookkosten betalen.
De installatie ervan is enkel verplicht als je je ketel vervangt of een nieuwe woning bouwt. Zolang je aardgasketel werkt, ben je dus niet verplicht in een moderne ketel te investeren. Je hebt er uiteraard wel baat bij aangezien oude installaties minder efficiënt zijn. Gelukkig zijn er nog andere manieren om je aardgasverbruik voor verwarming te beperken:
Profiteer van promoties en kortingen!
Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.
- Onderhoud van je gasketel door een erkend professional: om de 2 jaar verplicht in Vlaanderen en om de 3 jaar in Wallonië en Brussel. Het zorgt ervoor dat je tot 10% minder energie verbruikt, het risico op pannes beperkt en de levensduur van je ketel verlengt.
- Een efficiënte thermische isolatie: vermijd warmteverlies door deuren en ramen af te dichten en je muren en dak te isoleren.
- Jaarlijkse schoonmaak en ontluchting van radiatoren.
- Regelmatige temperatuurregeling in elke kamer van het huis in functie van je behoeften. Door de verwarming één graad lager te zetten, daalt je energieverbruik met 7%. Doorgaans volstaat 17°C in een slaapkamer en 19°C in een leefruimte. Vergeet de verwarming ook niet af te zetten als je er niet bent.
- Een goede verluchting van je huis: zet dagelijks gedurende enkele minuten je ramen open zodat vochtige lucht naar buiten kan en de lucht in huis droger en gezonder is. Zo kan je ketel optimaal werken.
Wil je meer informatie over de manier waarop je je verwarmingsfactuur kan doen dalen, neem dan gerust contact op met onze adviseurs via info@energie-vergelijker.be. Ze zullen je ook kunnen helpen bij de berekening van je gasverbruik in België.
Je aardgasverbruik voor de productie van warm water beperken
Je warmwaterverbruik beperken, is niet alleen interessant voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Zo kan je de natuur helpen én je portemonnee sparen door een douche in plaats van een bad te nemen, je handen met koud water te wassen, je gewone douchekop te vervangen door een waterbesparende versie, je gewone kranen in te ruilen voor thermostatische mengkranen en je kranen van een drukregelaar te voorzien.
Probeer verder je boiler te onderhouden. Een verkalkte boiler heeft een lager rendement en een minder lange levensduur.
Ook de optimalisatie van je boiler of gasgeiser is belangrijk. Stel de temperatuur in op 55 tot 60°C. Dit is een voldoende hoge temperatuur om de ontwikkeling van bacteriën te vermijden. Bovendien is die temperatuur ideaal om zuinig te stoken.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Om warmteverlies te vermijden, isoleer je best ook de leidingen voor sanitair warm water in koude ruimtes, zoals het washok of de kelder. Je kan daarvoor soepele moffen uit minerale vezels of elastomeerschuim gebruiken.
Blijf je ondanks je inspanningen hoge facturen ontvangen? Hou dan je jaarlijks gasverbruik in het oog. Een abnormaal hoge gasfactuur kan zeer uitzonderlijk ook te wijten zijn aan een fout bij de opname van de gasmeterstanden.
Zuinig koken op aardgas
Op gas koken is goedkoop. Je hoeft geen aangepaste potten en pannen te kopen en, mits je een aantal vuistregels respecteert, kan je je kosten drukken.
Zet tijdens het koken een deksel op je potten zodat de warmte niet ontsnapt. Zo spaar je 20 à 30% energie uit én heel wat kostbare minuten. Het water zal namelijk drie tot vier keer minder tijd nodig hebben om het kookpunt te bereiken.
De meest energiezuinige manier is om het water aan de kook te brengen met een waterkoker en het dan over te gieten in je kookpot.
Gebruik om je aardgasverbruik te beperken het bekken waarvan de diameter het best is aangepast aan de grootte van je pot en zorg dat de vlammen er netjes onder blijven.
Een laatste tip: regelmatig de branders van je fornuis schoonmaken en ontvetten voor een optimaal rendement. Je kan ze ook dagelijks schoonmaken met een spons en afwasmiddel en spoelen met warm water. Voor een grondigere schoonmaakbeurt leg je de branders een nachtje in keukenazijn, waarna je ze gewoon met water afspoelt. Je kan ze ook schoonmaken met natriumbicarbonaat verdund met water. Een paar minuutjes laten inwerken, afwrijven en spoelen.
De prijzen vergelijken om je aardgasfactuur te doen dalen
Nu de Belgische aardgasmarkt is vrijgemaakt, kunnen consumenten kiezen uit tal van energieleveranciers. Om gepeperde aardgasfacturen te vermijden, kies je uiteraard best de leverancier met de scherpste gasprijzen.
De eenvoudigste oplossing daarvoor is om onze vergelijker van aardgastarieven te gebruiken. Al naargelang je jaarlijkse verbruik kom je via deze tool te weten wat het interessantste aardgasaanbod voor je is. Uiteraard houdt de vergelijker rekening met de prijs per kWh voor aardgas en met het bedrag van de verplichte vergoeding. Dankzij de vergelijking van de gasleveranciers ontdek je ook de promoties van de verschillende leveranciers. Je activeert dan best de promo-optie op de vergelijker omdat het vaak de kortingen voor nieuwe klanten zijn die de aardgasfactuur doen dalen.
Heb je hulp nodig om de aardgasprijzen te vergelijken of je gasfactuur in te schatten? Onze adviseurs staan je met plezier te woord via info@energie-vergelijker.be.
Neem contact op met een adviseur
Meer lezen op onze blog
Tijdens de coronacrisis spraken de Belgische distributienetbeheerders gemeenschappelijke maatregelen af. Zo bleven de vitale toele…
500.000 gezinnen betalen jaarlijks 500 euro te veel voor hun energie. Voor bijna 20.000 kmo’s kan dat bedrag zelfs oplopen tot 345…
Een verhuis geeft heel wat stress en laat je best niet aan het toeval over. Om je te begeleiden bij deze grote verandering in je l…
Opgelet: dit artikel werd recent niet bijgewerkt Wist je dat je maar 30 dagen de tijd hebt om een energieleverancier te vinden als…