Hoe maak je een accurate schatting of nauwkeurige berekening van je gasverbruik? Simpel, door de meter correct af te lezen en de juiste elementen te analyseren. Wie een correcte berekening van het gasverbruik maakt, komt bij het lezen van de factuur niet voor onaangename verrassingen te staan.

Overzicht

De verwarmingskosten zijn een belangrijke post op de totale energiefactuur van de Belgische huishoudens. Ondanks de mildere winters betalen huishoudens elk jaar nog steeds bijna 1000 euro voor hun verwarming. Gelukkig bestaan er heel wat trucjes om het gasverbruik te beperken. Maar meten is weten: om je budget te kunnen beperken, moet je eerst weten hoeveel je verbruikt. Gebruik je aardgas enkel in de keuken of voor het sanitair warm water? Energie-Vergelijker.be helpt je bij een correcte berekening!

1. Neem de meterstand op en zet de m³ om in kWh

De stand van de gasmeter aflezen.Het verbruik van gas berekenen doe je in twee stappen. De eerste is het opnemen van de energiemeterstand. Dat is niet moeilijk, je berekent gewoon het verschil tussen de huidige stand en die van de vorige periode. Dit is trouwens ook wat je distributienetwerkbeheerder (DNB) jaarlijks doet.

Om je uitgaven beter onder controle te houden, houd je die meterstanden best regelmatig bij, om de maand bijvoorbeeld. Gaat jouw gasverbruik opeens onverwacht de hoogte in, dan kan je bijsturen. Verwarm je met gas, wees dan niet verbaasd dat je verbruik tijdens de wintermaanden fors de hoogte ingaat.

Opgelet, een aardgasmeter meet de geleverde kubieke meter (m³), dus niet de effectief verbruikte hoeveelheid energie. Om die te achterhalen, komen we bij tweede stap, het omzetten van de m³ in kWh (kilowattuur). Daarvoor vermenigvuldig je het verschil tussen de twee indexen met 10, of de gemiddelde waarde van de gasenergieverhouding (1 m³ = 10,3 kWh).

Voorbeeld:

 • Meterstand op 5 januari 2020 : 24 000 m³
 • Meterstand op 5 januari 2019 : 22 000 m³
 1. Jaarlijks verbruik: 24 000 – 22 000 = 2 000 m³
 2. Hoeveelheid energie: 2 000 x 10 = 20 000 kWh

Op basis van het aantal verbruikte kWh zal je gasleverancier je jaarlijkse factuur kunnen opmaken. Hij hoeft dit cijfer enkel te vermenigvuldigen met de aardgaskost die in je energiecontract vermeld staat.

2. Je gasverbruik berekenen op basis van nauwkeurige criteria

Op basis van je aardgasmeterstand kom je te weten hoeveel energie je effectief hebt verbruikt. Maar wat doe je als je de meterstand niet kunt gebruiken om je verbruik te berekenen? Dat is bijvoorbeeld mogelijk indien je woning nog maar net op het net hebt aangesloten. In zo’n geval bent u wel verplicht een schatting te maken van uw verbruik.

Om uw gasverbruik te berekenen houdt u rekening met verschillende factoren:Aardgasverbruik van een huishouden van vier personen.

 • de bewoonbare oppervlakte van de woning;
 • manier waarop u gas gebruikt: wie aardgas gebruikt als brandstof voor de verwarming en voor de productie van sanitair warm water zal meer verbruiken dan iemand die enkel gas gebruikt om te koken;
 • het aantal bewoners;
 • de energiegewoontes van de leden van het huishouden: iemand die de hele dag thuis is verbruikt meer dan iemand die regelmatig afwezig is;
 • de eventuele aanwezigheid van een bijzetverwarming: een huishouden dat aardgas gebruikt voor de verwarming maar daarnaast ook een hout- of pelletkachel, of een elektrische radiator, kan zijn aardgasfactuur doen dalen;
 • de isolatie van het huis of appartement.

Uw gasverbruik is dus afhankelijk van de kenmerken van uw woning maar ook van uw consumentenprofiel. Dat vermoeilijkt de berekening natuurlijk. Gelukkig is er hulp, bijvoorbeeld via een online simulatie. Of u roept de hulp van een expert in. Onze adviseurs hebben ervaring met het berekenen van gasverbruik, en brengen factoren in rekening die u in eerste instantie misschien over het hoofd hebt gezien.  Zij bekijken dan meteen wat voor u het voordeligste gasaanbod is. En dat doen ze helemaal gratis!

3. Berekening van uw gasverbruik o.b.v. het Belgisch gemiddelde

Net als voor stroom kan u een vrij accurate inschatting maken van uw gasverbruik zonder zware berekeningen. U gaat dan af op het verbruik van een gemiddeld gasverbruik van een Belgisch gezin (in m3), met evenveel inwoners als het uwe en gelijkaardige energiegewoontes. 100% accuraat is het natuurlijk niet, maar het kan u wel een mooie inschatting opleveren. 

Om een onder- of overschatting uit te sluiten, neemt u regelmatig de meterstand op. Na enkele maanden moet dan in principe een eventuele foutmarge blijken. U hebt dan voldoende tijd om het voorschotbedrag bij uw gasleverancier naar boven of naar beneden aan te passen.

Gemiddeld verbruik van gas in België* 
Type klant Gebruik van aardgas Jaarlijks verbruik in kWh
Kleine verbruiker Koken en warm water 2 326 kWh
Relatief kleine verbruiker Koken en warm water 4 652 kWh
Doorsnee verbruik van een gezin Koken, warm water en centrale verwarming 23 260 kWh**
Grote verbruiker Koken, warm water en centrale verwarming 34 890 kWh

*Referentieverbruik op basis van de gegevens van de VREG, de Vlaamse energieregulator, en gebruikt in het geval van een simulatie zonder dat het gasverbruik bekend is.

**Ter informatie, een verbruik van 23 260 kWh komt overeen met het verbruik van een residentiële typeklant (huishouden van drie personen).

4. Ga af op het aardgasverbruik van de vorige bewoner

U bent net ingetrokken in een huis of appartement die door iemand anders was bewoond? Vraag de vorige bewoner hoeveel aardgas hij verbruikte, om alvast een eerste idee van uw factuurbedrag te krijgen. Vraag hem ook hoeveel hij de vorige jaren heeft verbruikt, om een gemiddelde te berekenen en dus al te grote verschillen in verbruik te vermijden.

Weet de vorige bewoner niet hoeveel gas hij heeft verbruikt, vraag hem dan naar het bedrag van zijn maandelijks voorschot en vermenigvuldig dat met 12 en vervolgens met 20. Zo krijg u een resultaat in kWh. Dit levert evenwel enkel een zeer onnauwkeurige schatting op omdat het voorschotbedrag afhankelijk is van de leverancier en van de afgesloten overeenkomst. Het is bovendien mogelijk dat het voorschotbedrag niet aan het reële verbruik van de persoon is aangepast.

Dit is dus een simpele en snelle, maar verre van nauwkeurige methode . De vorige huurder of eigenaar houdt er misschien andere verbruiksgewoonten op na dan de uwe. Zo is hij bijvoorbeeld alleenstaand en heeft u een kroostrijk gezin. Pas dus zeker het aantal kilowattuur aan want onderschatting bij het verbruik kan voor een gepeperde jaarlijkse afrekening zorgen. Dit is logisch, die laatste (ook wel regularisatiefactuur genaamd) is zoals bekend gebaseerd op uw reële aardgasverbruik.

Wat als u uw verbruik hebt onderschat?

Bij het zien van uw energiefactuur was u misschien wel onaangenaam verrast: het bedrag op uw regularisatiefactuur was zeer hoog. Daar zijn twee mogelijke verklaringen voor:aardgasverbruik

 1. U hebt om een aantal redenen (koudere en langere winter, gezinsuitbreiding, hogere temperatuur in de woning) meer aardgas verbruikt dan het jaar daarvoor.
 2. Mogelijks hebt u zelf of heeft uw energieleverancier, bij het aflsuiten van het contract uw aardgasverbruik onderschat.

In die gevallen zit er niets anders op dan uw factuur te betalen. Doet u dit niet, dan kan de leverancier de gaskraan dichtdraaien. U kan uw leverancier wel vragen om in schijven te mogen betalen (ook wel afbetalingsplan genoemd). Zo betaalt u uw aardgasfactuur op eigen tempo.

Voor het daaropvolgende jaar zal de leverancier dan het voorschotbedrag aanpassen, rekening houdend met het extra verbruik. De tussentijdse facturen zullen hoger zijn maar u komt tenminste niet voor onaangename verrassingen te staan. Dit gaat natuurlijk alleen op indien u uw gasverbruik vanaf nu nauwkeurig opvolgt.

Opgelet: een abnormaal hoge aardgasfactuur kan ook te wijten zijn aan een slecht werkende meter. Dit komt eerder zelden voor maar u kan de mogelijkheid toch met uw DNB bespreken. Andere mogelijke oorzaken zijn een lek in een aardgasaanvoerleiding (fornuis, boiler, enz.) of een slecht werkende ketel. Dit laatste is meestal het gevolg van een slecht (of helemaal niet) uitgevoerd onderhoud van de gasketel of van een slechte afstelling ervan. Laat uw installaties dus regelmatig nazien, niet alleen voor uw portefeuille maar ook voor uw eigen veiligheid.

Hoe beperkt u uw gasverbruik?

In een woning gebruikt u aardgas voor drie doeleinden:

 1. verwarming;
 2. productie van warm water;
 3. koken.

Wilt u minder aardgas verbruiken, dan zal u op één van die plekken uw gewoontes moeten aanpassen. Voor de verwarming kan u bijvoorbeeld uw woning beter isoleren, de temperatuur een graadje lager zetten en een zuinige verwarmingsinstallatie aanschaffen. Wat het warm water betreft neemt u beter een douche dan een bad en stelt u de temperatuur van de gasboiler in tussen de 55 en 60 °C. Hoger is nutteloos, deze temperatuur is immers ruim voldoende om de eventuele verspreiding van bacteriën en microben te beletten. En denk er ten slotte aan om slim te koken! Zet tijdens het koken een deksel op uw potten. Om te vermijden dat u te veel aardgas verbruikt en om geld te besparen maakt u bovendien regelmatig de branders van uw fornuis schoon.

Wilt u nog meer tips om uw aardgasfactuur te doen dalen of om de laagste gasprijs te vinden? Bel dan gratis onze adviseurs op het nummer 0800 37 447, zij luisteren naar uw persoonlijke behoeftes en bedenken oplossingen op maat.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Kortom

U leest het, om uw verbruik van gas te berekenen en snel te reageren bij een onverwachte stijging heeft u meerdere opties

Ten eerste kan u regelmatig de meterstand laten opnemen om uw precieze verbruik te kennen.

Als dat niet mogelijk is, vergelijkt u uw verbruik met een gemiddeld Belgsch huishouden, rekening houdend met de gezinsgrootte en de energiegewoontes.

Tot slot kan u contact opnemen met de vorige inwoner om zo de berekening van uw gasverbruik te kunnen maken.

Heeft u nog vragen over de berekening van uw gasverbruik? Laat ze achter in de comments, ons team helpt graag verder!

Reacties2