Sinds de stroom- en gasprijzen de hoogte in geschoten zijn, is het belangrijker dan ooit inzicht te hebben in je energiefactuur én je gasverbruik. Maar hoe maak je een accurate schatting of nauwkeurige berekening van dat verbruik? Simpel, door de meter correct af te lezen en de juiste elementen onder de loep te nemen. Wie een correcte berekening van zijn gasverbruik maakt, komt bij het lezen van de factuur niet voor onaangename verrassingen te staan.

Overzicht

De verwarmingskosten zijn een belangrijk onderdeel van de totale energiefactuur van de Belgische huishoudens. In de winter weten huishoudens die op aardgas verwarmen dat deze periode hen duur komt te staan. Gelukkig bestaan er heel wat trucjes om je gasverbruik te beperken. Maar meten is weten: om je budget onder controle te kunnen houden, moet je eerst weten hoeveel je verbruikt. Gebruik je aardgas enkel in de keuken of voor het sanitair warm water? Energie-Vergelijker.be helpt je je gemiddelde aardgasverbruik correct te berekenen!

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

1. Neem de meterstand op en zet de m³ om in kWh

gemiddelde-gasverbruik-stand-van-de-gasmeter-aflezen.

Je gasverbruik berekenen doe je in twee stappen. De eerste is het opnemen van de energiemeterstand. Dat is niet moeilijk, je berekent gewoon het verschil tussen de huidige stand en die van de vorige periode. Dit is trouwens ook wat je distributienetwerkbeheerder (DNB) jaarlijks doet.

Je gemiddelde maandelijkse verbruik gas berekenen

Om je uitgaven beter onder controle te houden, houd je die meterstanden best regelmatig bij, bijvoorbeeld elke maand. Gaat jouw gasverbruik opeens onverwacht de hoogte in, dan kan je bijsturen. Verwarm je op gas, wees dan niet verbaasd dat je verbruik tijdens de wintermaanden fors de hoogte ingaat.

Hoe zet je m³ aardgas om in kWh?

Opgelet, een aardgasmeter meet de geleverde kubieke meters (m³), dus niet de effectief verbruikte hoeveelheid energie. Om die te achterhalen, komen we bij de tweede stap, het omzetten van de m³ in kWh (kilowattuur). Daarvoor vermenigvuldig je het verschil tussen de twee indexen met 10, of het gemiddelde energievermogen van gas (1 m³ = 10,3 kWh).

Voorbeeld:

Stel dat je onderstaande meterstanden hebt:

 • Meterstand op 31 januari 2022: 24 000 m³
 • Meterstand op 31 januari 2021: 22 000 m³

Je hoeft vervolgens maar deze eenvoudige berekening te maken:

 1. Jaarlijks verbruik: 24 000 – 22 000 = 2000 m³
 2. Hoeveelheid energie: 2000 x 10 = 20 000 kWh

Op basis van het aantal verbruikte kWh zal je gasleverancier je jaarlijkse factuur kunnen opmaken. Hij hoeft dit cijfer enkel te vermenigvuldigen met de aardgaskost die in je energiecontract vermeld staat.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

2. Je gemiddelde gasverbruik inschatten op basis van nauwkeurige criteria

Op basis van je aardgasmeterstand kom je te weten hoeveel energie je effectief hebt verbruikt. Maar wat doe je als je de meterstand niet kunt gebruiken om je verbruik te berekenen? Dat is bijvoorbeeld mogelijk indien jij je woning nog maar kort geleden op het net hebt aangesloten. In zo’n geval ben je wel verplicht een schatting te maken van je gemiddelde verbruik gas.

gemiddeld-verbruik-gas-van-een huishouden-van-vier-personen.

Om je gasverbruik te berekenen houd je rekening met verschillende factoren :

 • de bewoonbare oppervlakte van de woning ;
 • de manier waarop je gas gebruikt : wie aardgas gebruikt als brandstof voor de verwarming en voor de productie van sanitair warm water zal meer verbruiken dan iemand die enkel gas gebruikt om te koken ;
 • het aantal bewoners ;
 • de energiegewoontes van de leden van het huishouden : iemand die de hele dag thuis is, verbruikt meer dan iemand die regelmatig afwezig is ;
 • de eventuele aanwezigheid van een bijzetverwarming : een huishouden dat aardgas gebruikt voor de verwarming maar daarnaast ook een hout- of pelletkachel, of een elektrische radiator, doet zijn aardgasfactuur onvermijdelijk dalen ;
 • de isolatie van het huis of appartement.

Je gemiddelde gasverbruik is dus afhankelijk van de kenmerken van je woning maar ook van je consumentenprofiel. Dat vermoeilijkt de berekening natuurlijk. Gelukkig is er hulp, bijvoorbeeld via een online simulatie. Of je kan ook de hulp van een expert inroepen. Onze adviseurs hebben ervaring met het berekenen van gasverbruik. Zij bekijken dan meteen wat voor jou het voordeligste gasaanbod is. En dat doen ze helemaal gratis !

>> Alle geheimen om je aardgasfactuur te doen dalen

3. Berekening van je gasverbruik o.b.v. het Belgische gemiddelde

Net als voor stroom kan je een vrij accurate inschatting maken van je gasverbruik zonder zware berekeningen. Je gaat dan af op het gemiddeld verbruik gas van een Belgisch gezin (in m3), met evenveel inwoners als in je huishouden en gelijkaardige energiegewoontes. 100% accuraat is het natuurlijk niet, maar het kan je wel een mooie inschatting opleveren.

Om een onder- of overschatting uit te sluiten, neem je regelmatig de meterstand op. Na enkele maanden kan dan een eventuele foutmarge blijken. Je hebt dan voldoende tijd om het voorschotbedrag bij je gasleverancier omhoog of omlaag aan te passen.

Wat is het gemiddelde verbruik gas in België?

Zoals hierboven vermeld, is het moeilijk om een eenvoudig antwoord te geven op deze vraag. Net als alle soorten energiebronnen, varieert het gasverbruik in functie van tal van factoren, bijvoorbeeld de isolatie van je woning of de grootte van je huishouden. Toch heeft de Vlaamse energieregulator, de VREG, een jaarlijks gemiddeld gasverbruik in België opgesteld:

Type klantGebruik van aardgasJaarlijks verbruik in kWh
Kleine verbruikerKoken en warm water2 326 kWh
Relatief kleine verbruikerKoken en warm water4 652 kWh
Doorsnee verbruik van een gezinKoken, warm water en centrale verwarming17 000 kWh**
Grote verbruikerKoken, warm water en centrale verwarming34 890 kWh

*Referentieverbruik op basis van de gegevens van de VREG, de Vlaamse energieregulator, gebruikt in het geval van simulatie zonder gekend gasverbruik.

**Ter informatie, een verbruik van 17.000 kWh komt overeen met het verbruik van een residentiële typeklant (huishouden van drie personen).

Dankzij energie-vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

4. Ga af op het aardgasverbruik van de vorige bewoner

Je bent net ingetrokken in een huis of appartement die door iemand anders was bewoond? Vraag de vorige bewoner hoeveel aardgas hij (per maand of jaar) verbruikte, om alvast een eerst idee van je factuurbedrag te krijgen. Vraag hem ook hoeveel hij de vorige jaren heeft verbruikt, om het gemiddelde te berekenen en dus al te grote verschillen in gasverbruik te vermijden.

Weet de vorige bewoner niet hoeveel gas hij heeft verbruikt, vraag dan naar het bedrag van zijn maandelijks voorschot en vermenigvuldig dat met 12. Deel dat getal vervolgens door het tarief per kilowattuur en zo krijg je een resultaat in kWh. Dit levert evenwel enkel een zeer onnauwkeurige schatting op omdat het voorschotbedrag afhankelijk is van de leverancier en van de afgesloten overeenkomst. Het is bovendien mogelijk dat het voorschotbedrag niet aan het reële verbruik van de persoon is aangepast.

Dit is dus een simpele en snelle, maar verre van nauwkeurige methode. De vorige huurder of eigenaar houdt er misschien andere verbruiksgewoonten op na dan de jouwe. Zo is hij bijvoorbeeld alleenstaand en heb je een kroostrijk gezin. Pas dus zeker het aantal kilowattuur aan want onderschatting bij het verbruik kan voor een gepeperde jaarlijkse afrekening zorgen. Dit is logisch daar die laatste (ook wel regularisatiefactuur genaamd) zoals bekend is gebaseerd op je reële aardgasverbruik.

Wat als jij je verbruik hebt onderschat?

gemiddeld-verbruik-gas-onderschat

Bij het lezen van uw energiefactuur was je misschien wel onaangenaam verrast: het bedrag op je regularisatiefactuur was zeer hoog. Daar zijn twee mogelijke verklaringen voor:

 1. Je hebt om een aantal redenen (koudere en langere winter, gezinsuitbreiding, hogere temperatuur in de woning, thuiswerk…) meer aardgas verbruikt dan het jaar daarvoor.
 2. Mogelijk heb je zelf of heeft je energieleverancier, bij het aflsuiten van het contract je aardgasverbruik onderschat.

In die gevallen zit er niets anders op dan je factuur te betalen. Doe je dit niet, dan kan de leverancier de gaskraan dichtdraaien. Je kan je leverancier wel vragen om in schijven te mogen betalen (ook wel afbetalingsplan genoemd). Zo betaal je je aardgasfactuur op eigen tempo.

Voor het daaropvolgende jaar zal de leverancier dan het voorschotbedrag aanpassen, rekening houdend met het extra verbruik. De tussentijdse facturen zullen hoger zijn maar je komt tenminste niet voor onaangename verrassingen te staan. Dit gaat natuurlijk alleen op indien je je gasverbruik vanaf nu nauwkeurig opvolgt.

Het geval van een technisch probleem (meter, ketel enz.)

Opgelet: een abnormaal hoge aardgasfactuur kan ook te wijten zijn aan een slecht werkende meter. Dit komt eerder zelden voor maar je kan de mogelijkheid toch met je DNB bespreken.

Andere mogelijke oorzaken zijn een lek in een aardgasaanvoerleiding (fornuis, boiler, enz.) of een slecht werkende ketel. Dit laatste is meestal het gevolg van een slecht (of helemaal niet) uitgevoerd onderhoud van de gasketel of van een slechte afstelling ervan. Laat je installaties dus regelmatig nazien, in het ideale geval elk jaar. Niet alleen voor je portemonnee maar ook voor je eigen veiligheid.

Hoe beperk je je gasverbruik?

In een woning gebruik je aardgas voor drie doeleinden:

 1. verwarming;
 2. productie van sanitair warm water;
 3. koken.

Met andere woorden, wil je minder aardgas verbruiken, dan zal je op één van die plekken je gewoontes moeten aanpassen.

Voor de verwarming kan je bijvoorbeeld je woning beter isoleren, de temperatuur een graadje lager zetten en een zuinige verwarmingsinstallatie aanschaffen.

>> Lees ook: 5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen

Wat het warm water betreft neem je beter een douche dan een bad en stel je de temperatuur van de gasboiler in tussen de 55 en 60 °C. Hoger is nutteloos, deze temperatuur is immers ruim voldoende om de eventuele verspreiding van bacteriën en microben te beletten.

En denk er ten slotte aan om slim te koken! Zet tijdens het koken een deksel op uw potten. Om te vermijden dat je te veel aardgas verbruikt en om geld te besparen maak je bovendien regelmatig de branders van uw fornuis schoon.

>> Lees ook: 7 tips om energie te besparen in de keuken

Wil je nog meer tips om je aardgasfactuur te doen dalen of om de laagste gasprijs te vinden? Bel dan gratis onze adviseurs op het nummer 0800 37 447, zij luisteren naar je persoonlijke behoeftes en bedenken oplossingen op maat.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

En hoe zit het met het (gemiddeld) elektriciteitsverbruik?

Om je elektriciteitsverbruik in te schatten, doe je hetzelfde als voor aardgas. Je kan beginnen met het gemiddeld elektriciteitsverbruik in Vlaanderen, dat 2.944 kWh bedraagt. Dit kan je als richtlijn gebruiken, al stroken jouw energiegewoontes wellicht helemaal niet met die van de gemiddelde Vlaming.

Denk daarom eens goed na over volgende elementen:

 • Je gezinssamenstelling;
 • Het aantal huishoudtoestellen in je woning, hun energielabel (A voor de minst energieverslindende en G voor de meest) en hoe ze gebruikt worden (verwarm je enkel op elektriciteit of heb je ook een bijzetverwarming?);
 • Je verbruiksgewoontes;
 • De kenmerken van je woning in verband met isolatie, verwarming, en elektriciteitsproductie (bijvoorbeeld met zonnepanelen).

>> Wil je zelf je jaarlijkse elektriciteitsverbruik inschatten? Aarzel dan niet om onze gids te raadplegen over het onderwerp: 5 praktische tips om je elektriciteitsverbruik in te schatten

Bovendien bestaan er tegenwoordig tal van domotica-apparaten die je in staat stellen om je verbruik gas of elektriciteit te analyseren in real time. Die apparaten, bijvoorbeeld slimme thermostaten, maken je huis steeds slimmer en laten je aanzienlijke besparingen maken. Ben je op vakantie of denk je dat je een gas- of stroomverlies hebt in je woning, dan word je ervan verwittigd dankzij je verbonden objecten.

>> Lees ook: 8 tips om snel elektriciteit te besparen

Kortom

Je leest het, om je verbruik van gas te berekenen en snel te reageren bij een onverwachte stijging heb je meerdere opties. Ten eerste kan je regelmatig de meterstand laten opnemen om je precieze verbruik te kennen. Als dat niet mogelijk is, vergelijk je je verbruik gas met een gemiddeld Belgisch huishouden, rekening houdend met de gezinsgrootte en de energiegewoontes. Tot slot kan je contact opnemen met de vorige bewoner om zo de berekening van je gasverbruik te kunnen maken.

Je weet nu hoeveel je gasverbruik bedraagt en hoe je het dus kan verlagen! Let toch op dat het geen zin heeft om je verwarming of je warmwaterverbruik onredelijk te beperken. Voor je welzijn, zorg ervoor dat je huis comfortabel blijft. Als je energiefacturen je budget te boven gaan, denk eraan de prijzen te vergelijken om een voordeliger aardgasleveringscontract te kiezen. Energie-Vergelijker.be kan je helpen een goedkoper contract te vinden! Waar wacht je nog op?

Heb je nog vragen over de berekening van je gasverbruik? Laat ze achter in de comments, ons team helpt graag verder!

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!