4 manieren om je gemiddelde verbruik van gas (en elektriciteit) te berekenen
Hoe maak je een goede inschatting of een exacte berekening van je gasverbruik? Je gasmeter correct aflezen en de juiste elementen analyseren zijn daarbij cruciaal. Zo vermijd je verrassingen op je facturen.
In België bepalen je verwarmingskosten voor een groot stuk je totale energiefactuur. Gelukkig bestaan er heel wat handige manieren om je gasverbruik te beperken. Maar om je budget onder controle te houden, moet je eerst weten hoeveel je precies verbruikt. Gebruik je enkel aardgas in de keuken of ook in de badkamer? Wij vertellen hoe je je gemiddelde gasverbruik correct inschat.
1. Neem de meterstand op en zet de m³ om in kWh
Je kan je gasverbruik in twee stappen berekenen. De eerste stap? Noteer de meterstand door het verschil te berekenen tussen de huidige stand en die voor de vorige periode. Dit is precies wat je distributienetbeheerder (DNB) elk jaar doet.
Je gemiddelde gasverbruik per maand nagaan
Om je uitgaven beter onder controle te houden, hou je de meterstanden best regelmatig bij, bijvoorbeeld elke maand. Gaat jouw gasverbruik opeens onverwacht de hoogte in, dan kan je bijsturen. Verwarm je op gas, wees dan niet verbaasd dat je verbruik tijdens de wintermaanden fors de hoogte ingaat.
Hoe je gasverbruik omzetten van m³ naar kWh?
Opgelet, een aardgasmeter meet de geleverde kubieke meters (m³) en dus niet de effectief verbruikte hoeveelheid energie. Om te achterhalen wat die bedraagt, is er een tweede stap nodig: de omzetting van m³ naar kWh (kilowattuur). Daarvoor vermenigvuldig je het verschil tussen de twee indexen met 10, of het gemiddelde energievermogen van gas (1 m³ = 10,3 kWh).
Voorbeeld
Stel dat je onderstaande meterstanden hebt opgenomen:
- Meterstand op 31 januari 2024: 24 000 m³
- Meterstand op 31 januari 2023: 22 000 m³
Dan hoef je enkel deze eenvoudige berekening te maken:
- Jaarlijks verbruik: 24 000 – 22 000 = 2000 m³
- Hoeveelheid energie: 2000 x 10 = 20 000 kWh
Op basis van het aantal verbruikte kWh zal je gasleverancier je jaarlijkse factuur kunnen opmaken. Hij hoeft dit cijfer enkel te vermenigvuldigen met de aardgaskost die in je energiecontract vermeld staat.
2. Bereken je gasverbruik volgens precieze criteria
Op basis van je gasmeterstand kom je te weten hoeveel energie je effectief hebt verbruikt. Maar wat als je geen beroep kan doen op je meterstand om je verbruik te berekenen? Bijvoorbeeld wanneer je je woning nog maar kort geleden op het net hebt aangesloten. In zo’n geval zit er niets anders op dan een schatting te maken van je gemiddelde gasverbruik.
Hou rekening met volgende criteria om je gasverbruik te berekenen:
- de bewoonbare oppervlakte van de woning
- het eigenlijke gebruik: voor de productie van sanitair warm water of om te koken
- het aantal bewoners
- de energiegewoontes van je huisgenoten: ben je de hele dag thuis of vaak weg
- een mogelijke bijverwarming: bijvoorbeeld een hout- of pelletkachel of een elektrische radiator
- de isolatie van de woning
Je gemiddelde gasverbruik is dus afhankelijk van de kenmerken van je woning, maar ook van je consumentenprofiel. Dat bemoeilijkt de berekening natuurlijk. Gelukkig is er hulp, bijvoorbeeld via onlinesimulaties. Of je kan de hulp van een van onze adviseurs inroepen via info@energie-vergelijker.be. Zij kunnen je meteen het voordeligste gasaanbod voorstellen.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
3. Bereken je gasverbruik voor een gemiddeld Belgisch gezin
Je verbruik van gas en elektriciteit kan je vrij accuraat inschatten zonder complexe berekeningen. Je kan namelijk uitgaan van het gemiddeld gasverbruik (in m³) van een Belgisch gezin samengsteld uit evenveel gezinsleden en met gelijkaardige energiegewoontes. 100% accuraat is het natuurlijk niet, maar het geeft je wel een goed beeld.
Om een onder- of overschatting te vermijden, kan je regelmatig je meterstand opnemen. Na enkele maanden kan dan een eventuele foutmarge blijken. Je hebt dan voldoende tijd om het voorschotbedrag bij je gasleverancier te laten aanpassen.
Wat is het gemiddelde gasverbruik in België?
Zoals eerder gezegd, is het moeilijk om een eenvoudig antwoord te geven op deze vraag. Net als alle andere energiebronnen, hangt het verbruik van gas af van tal van factoren (zie hierboven). Toch heeft de Vlaamse energieregulator, de VREG, een jaarlijks gemiddeld gasverbruik voor België opgesteld:
Type klant | Gebruik van aardgas | Jaarlijks verbruik in kWh |
---|---|---|
Kleinverbruiker | Koken en warm water | 2 326 kWh |
Relatief kleine verbruiker | Koken en warm water | 4 652 kWh |
Gemiddelde verbruiker | Koken, warm water en centrale verwarming | 17 000 kWh* |
Grootverbruiker | Koken, warm water en centrale verwarming | 34 890 kWh |
*Ter informatie, een verbruik van 17.000 kWh komt overeen met het verbruik van een particuliere klant (huishouden van drie personen).
Profiteer van promoties en kortingen!
Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.
4. Ga af op het gasverbruik van de vorige bewoner
Ben je net verhuisd? Vraag de vorige bewoner hoeveel aardgas hij (per maand of jaar) verbruikte, om een eerste idee van je factuurbedrag te krijgen. Vraag hem ook hoeveel hij de vorige jaren heeft verbruikt om het gemiddelde te berekenen.
Weet de vorige bewoner niet hoeveel gas hij heeft verbruikt? Vraag naar het bedrag van zijn maandelijks voorschot en vermenigvuldig dat getal met 12. Deel de uitkomst vervolgens door het tarief per kilowattuur om een resultaat in kWh te krijgen. Je krijgt een ruwe schatting omdat het voorschotbedrag afhankelijk is van de leverancier en het afgesloten contract. Mogelijk werd het voorschotbedrag ook niet aangepast aan het reële verbruik van de vorige bewoner.
De vorige huurder of eigenaar had misschien ook andere verbruiksgewoontes dan jij. Pas dus zeker het aantal kilowattuur aan, want een onderschat verbruik kan voor een gepeperde jaarlijkse afrekening zorgen.
Wat als je je verbruik hebt onderschat?
Was je onaangenaam verrast bij het zien van je eindfactuur? Daar zijn twee mogelijke verklaringen voor:
- Je hebt om bepaalde redenen meer gas verbruikt dan het jaar voordien: koudere en langere winter, gezinsuitbreiding, hogere temperatuur in de woning, thuiswerk…
- Jij of je energieleverancier onderschatte je gasverbruik bij het opmaken van het contract
In die gevallen zit er niets anders op dan de rekening te betalen. Doe je dit niet, dan kan de leverancier de gaskraan dichtdraaien. Je kan je leverancier wel vragen om in schijven te mogen betalen.
Voor het volgende jaar zal de leverancier dan het voorschotbedrag aanpassen, rekening houdend met het extra verbruik. De tussentijdse facturen zullen hoger zijn, maar je komt niet voor onaangename verrassingen te staan.
Verhuis op de planning of net achter de rug? Wij helpen je om je energiecontract te regelen!
Op Energie-Vergelijker.be vind je in slechts 5 minuten het voordeligste aanbod voor elektriciteit en gas.
Mogelijk een technisch probleem?
Opgelet: een abnormaal hoge aardgasfactuur kan ook te wijten zijn aan een slecht werkende meter. Dit komt eerder zelden voor, maar je kan het altijd aankaarten bij je DNB.
Andere mogelijke oorzaken zijn een lek in een aardgasleiding (fornuis, boiler, enz.) of een slecht werkende ketel. Dit laatste is meestal het gevolg van een slecht (of helemaal niet) uitgevoerd onderhoud van de gasketel of van een slechte afstelling ervan. Laat je installaties dus regelmatig nakijken, best elk jaar. Niet alleen voor je portemonnee maar ook voor je eigen veiligheid!
Hoe beperk je je gasverbruik?
In een woning gebruik je aardgas voor drie doeleinden:
- Verwarming
- Productie van sanitair warm water
- Koken
Wil je minder aardgas verbruiken? Pas dan op één van deze plekken je gewoontes aan.
Voor de verwarming kan je je woning beter isoleren, de temperatuur een graadje lager zetten en een zuinige verwarmingsinstallatie aanschaffen.
Wat warm water betreft, neem je beter een douche dan een bad en stel je de temperatuur van de gasboiler best in tussen de 55 en 60°C. Deze temperatuur is voldoende hoog om de eventuele verspreiding van bacteriën en microben te voorkomen.
En denk er ten slotte aan om slim te koken! Zet tijdens het koken een deksel op je potten en maak regelmatig de branders van je fornuis schoon.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
Wat met het gemiddeld elektriciteitsverbruik?
Om je elektriciteitsverbruik in te schatten, doe je hetzelfde als voor aardgas. Je kan beginnen met het gemiddeld elektriciteitsverbruik in Vlaanderen, dat 3.500 kWh bedraagt. Dit kan je als richtlijn gebruiken, al komen jouw energiegewoontes wellicht niet volledig overeen met die van de gemiddelde Vlaming.
Volgende criteria spelen een rol:
- De samenstelling van je gezin
- Het aantal huishoudtoestellen in je woning, hun energielabel (A voor de zuinigste en G voor de meest energieverslindende) en hoe ze gebruikt worden (verwarm je enkel op elektriciteit of heb je ook een bijverwarming?)
- Je verbruiksgewoontes
- De kenmerken van je woning qua isolatie, verwarming en elektriciteitsproductie (bijvoorbeeld met zonnepanelen)
Wist je dat er tegenwoordig domotica-apparaten bestaan waarmee je je gas- en elektriciteitsverbruik kan analyseren in real time? Die apparaten, bijvoorbeeld slimme thermostaten, maken je huis steeds slimmer en helpen je aanzienlijk te besparen. Ben je op vakantie of denk je dat je een gas- of stroomverlies hebt in je woning, dan word je ervan verwittigd dankzij je verbonden apparaten.
Conclusie
Om je gasverbruik te berekenen en snel te reageren bij een onverwachte stijging heb je dus meerdere opties:
- Neem regelmatig de meterstand op
- Vergelijk je gasverbruik met dat van een gemiddeld Belgisch huishouden: hou rekening met de grootte en de energiegewoontes van je gezin
- Raadpleeg de vorige bewoner
Je weet nu hoeveel je gasverbruik bedraagt en hoe je het kan verlagen zonder al te veel te moeten inboeten op comfort. Als je energiefacturen je budget te boven gaan, is het interessant prijzen te vergelijken en een voordeliger aardgascontract te kiezen. Energie-Vergelijker.be kan je helpen! Waar wacht je nog op?
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Inhoud
- 1. Neem de meterstand op en zet de m³ om in kWh
- 2. Bereken je gasverbruik volgens precieze criteria
- 3. Bereken je gasverbruik voor een gemiddeld Belgisch gezin
- 4. Ga af op het gasverbruik van de vorige bewoner
- Wat als je je verbruik hebt onderschat?
- Hoe beperk je je gasverbruik?
- Wat met het gemiddeld elektriciteitsverbruik?
- Conclusie
Meer lezen op onze blog
Nu de zomervakantie voorbij is en het koudere najaar eraan komt, staan heel wat consumenten stil bij hun energiebevoorrading voor …
Sinds de liberalisering van de energiemarkt kunnen alle consumenten overstappen naar een andere energieleverancier. Het doel? De c…
Op 30 september 2021 was het hoge woord eruit: gezien de ongeziene stijging van de energieprijzen besloten bepaalde leveranci…
Iedereen heeft het erover, maar weet jij ook welke 5 types hernieuwbare energie er zijn? En welke hernieuwbare energiebronnen kan …