De gasprijs per kuub verandert in België continu. Hoeveel ben je momenteel kwijt voor aardgas? Hoe berekenen leveranciers je factuur eigenlijk? Meten is weten: wie snapt hoe zijn gasfactuur is opgebouwd, kan er straks ook op besparen!


Overzicht


Als je aardgas gebruikt om te verwarmen, te koken of voor warm water voor je sanitair, heb je ongetwijfeld eerst een leveringsvoorstel moeten afsluiten. Een eenvoudige en snelle stap waarvoor je toch moet kiezen uit de verschillende aardgasleveranciers die actief zijn op de Belgische markt.

Dat verloopt vaak wat moeizaam want naast een kwaliteitsvolle klantendienst, zijn klanten doorgaans op zoek naar de laagste prijs voor een kilowattuur (kWh) aardgas. Maak daarom gebruik van een vergelijker die de verschillende energieleveranciers voor jou op een rijtje zet. En toch: je hebt er het goedkoopste aanbod uitgekozen en houdt je verbruik zo laag mogelijk. Blijkt de factuur aan het eind van de rit toch nog bizar hoog? Dan kunnen wij misschien wel uitleggen waarom.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Onderdelen van de gasprijs

Op de aardgasfactuur, de brandstof die het vroegere stadsgas heeft vervangen, staan drie grote onderdelen: de prijs per kWh voor gas, de netwerkkosten en de heffingen (btw). Als consument of verbruiker betaal je dus een vergoeding aan verschillende spelers op de aardgasmarkt. Helaas, je kan niet alle onderdelen van een gasfactuur beïnvloeden. Sommige kosten zul je dus gewoon moeten slikken.

Aardgasprijs in Vlaanderen, Brussels en Wallonië (februari 2021) - Bron: CREG
Aardgasprijs in Vlaanderen, Brussels en Wallonië (februari 2021) – Bron: CREG

1. De energieprijs, of de prijs voor het aardgas zelf

Een eerste belangrijke onderdeel van elke gasfactuur is natuurlijk de prijs voor het aardgas zelf, de energiemolecule. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, maakt de energiemolecule niét het grootste deel van je factuur uit: zoals op bovenstaand cirkeldiagram kan zien, maakt de molecule 40% van de gasprijs uit.

De gasprijs van aardgas in m3 wordt door de leverancier bepaald. Denk bijvoorbeeld aan Engie, Luminus, Lampiris of Eneco die de aardgasmarkt in Vlaanderen domineren. Naast deze reuzen zijn er ook nog andere leveranciers zoals Antargaz, en Octa+ die hun plaats op de markt proberen veroveren.

Een brede waaier aan leveranciers dus, die ook elk hun eigen criteria toepassen om de prijs voor aardgas vast te leggen. De aardgasprijs hangt niet alleen af van het bedrijf in kwestie, maar ook het aanbod dat jij er bij die leverancier uitkiest.

Om het meest interessante voorstel te vinden, houd je rekening met de twee belangrijkste prijsbepalers:

  • de prijs per kwh voor aardgas;
  • en de vaste vergoeding (die je als een soort abonnementskost kan verstaan).

Het is wel degelijk belangrijk die twee elementen in het hoofd te houden wanneer je er een tarief uitkiest. De gasprijs per kWh kan namelijk laag zijn, terwijl de vaste vergoeding aan de hoge kant is – of omgekeerd. Ondanks een zuinig gasverbruik, kan je voordeel bij zo’n aanbod tegenvallen of zelfs wegvallen.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

2. De netwerkkosten, ook wel de tarieven voor distributie en transport genoemd

De kosten voor distributie en transport maken het tweede deel van de gasprijs uit. Zo zijn er enerzijds de kosten voor de werking van Fluxys, de transportnetbeheerder (TNB) voor het hogedruknet. Hij is verantwoordelijk voor de toevoer van aardgas tot de industriële afnemers en tot de distributienetbeheerders (DNB). De laatste staan in voor de lagedruk- en middendrukgasleidingen die de verbinding vormen tussen de infrastructuur van Fluxys en de woningen.

Fluxys en de verschillende DNB‘s hebben een monopolie op het grondgebied waarvoor zij zijn aangesteld. Voor Fluxys is dit heel België, voor elke DNB een afgebakend grondgebied. Als netgebruiker kan je die kost dus onmogelijk vermijden of enigzins beïnvloeden, omdat je niet van netbeheerder kan veranderen. Benieuwd naar welke DNB actief is in jouw stad of gemeente? Maak gebruik van onze zoekmachine!

3. Heffingen en belastingen van de bevoegde overheden

Naast de prijs voor de gasmolecule zelf en de transport- en distributiekosten, ben je ook aan heffingen en belastingen elke maand geld kwijt.  Zo is er bijvoorbeeld de BTW, de energiebijdrage en de federale bijdrage. Daarbovenop komen ook nog de heffingen die door de gewesten worden geïnd.

Dat laatste element op de factuur hangt dus niet af van je energieleverancier. Hij bezorgt de factuur met de belastingen en heffingen en schrijft de verschuldigde bedragen over aan de betrokken instellingen.

Gasprijs gemeten in m³ maar gefactureerd in kWh?

Om je factuur op te stellen, baseert je leverancier zich op het aantal verbruikte kilowattuur. Dat is ook de reden waarom de tariefroosters van de leveranciers de aardgasprijzen in kWh weergeven. Op je aardgasmeter staat je verbruik echter in geleverde kubieke meter (m³). Hoe komt dat?

Gasmeter met het verbruik in kubieke meter (m3)

Het idee is dat elk huishouden de gasprijs betaalt voor de energie die ze effectief ontvangen hebben en niet voor een bepaalde hoeveelheid brandstof. Daarom moeten we de verbrandingswarmte, uitgedrukt in kWh, gebruiken die in een m³ aardgas aanwezig is. De DNB‘s berekenen dus een omrekeningskoers die kan verschillen afhankelijk van de volgende drie criteria:

  1. Samenstelling van het gas: verandert voortdurend, met name in functie van waar het aardgas werd ontgonnen. Dat verklaart waarom het arm gas, dat in België zal verdwijnen als er niet langer Nederlands gas wordt ingevoerd (2024) een andere energiewaarde heeft dan rijk gas;
  2. Hoogteligging van jouw gemeente: gas heeft minder energie op grotere hoogte omdat de luchtdruk daar lager is;
  3. Toevoerdruk: hoe hoger de druk, hoe groter ook de omzettingscoëfficiënt wordt.

Zodra de omrekeningscoëfficiënt bepaald is, wordt deze vermenigvuldigd met het gemeten gasverbruik op je meter. Je leverancier moet dat resultaat alleen nog vermeniguldigen met vermelde prijs per kilowattuur voor aardgas zoals vastgelegd in je leveringscontract om je factuur te kunnen opmaken. Ter informatie, de gemiddelde energiewaarde van 1 m3 aardgas komt overeen met 10 kWh.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Kies je best een variabele of een vaste prijs voor aardgas?

Als je kiest voor een vast tarief kan je als klant rekenen op dezelfde vaste prijs voor aardgas gedurende de volledige looptijd van je contract. Het voordeel van deze formule ligt voor de hand: je geniet van meer zekerheid en je facturen zijn makkelijk en eenvoudiger te vergelijken. Anderzijds bestaat er de variabele prijs die regelmatig verandert, omdat hij de markttrends volgt.

Momenteel werken de leveranciers met een driemaandelijkse indexering op basis van de opgelegde parameters. In januari 2018 zijn die parameters opgeheven en intussen gebeurt de indexering maandelijks. Dit nieuwe indexeringssysteem zal een vergelijking van de energieaanbiedingen dus wat ingewikkelder maken. Toch biedt aardgas een voordeel in vergelijking met elektriciteit: de prijzen zijn minder volatiel. Kiezen voor een aardgascontract met een variabele prijs betekent dus niet automatisch dat je grote prijsstijgingen moet slikken. Meer nog: in 2020 bijvoorbeeld deed de coronacrisis de gasprijs per m³ kelderen: wie toen koos voor een variabele prijs, hield aan het eind van de maand een mooi bedrag over.

>> Lees ook: Vast of variabel energiecontract – wat is het voordeligst?

Welke leverancier moet je kiezen ?

Wat voor gasprijs je ook kiest, het blijft belangrijk om je gasleverancier er goed uit te kiezen. Het gaat niet alleen om de meest voordelige prijs voor elektriciteit en aardgas, je wilt natuurlijk ook beroep kunnen doen op een vriendelijke en efficiënte klantendienst. Heb je hulp nodig om een geschikte gasleverancier te vinden? Aarzel dan niet en bel met een van onze adviseurs op het nummer 0800 37 447 of stuur een mailtje naar (info@energie-vergelijker.be).

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

De gasprijs per kWh in België: Vlaanderen vs. Wallonië

Welke aardgasleverancier is het goedkoopst? Kijk snel verder want hieronder vind je de steraanbieding tegen een vaste prijs van de vijf belangrijkste leveranciers.

LeverancierNaam van de aanbiedingKostprijs in kWh voor aardgas (c€/kWh)Bijdrage (€/jaar)
EngieEasy Fixed6,5539,99
LuminusComfy Gas6,8748,40
LampirisTop9,2769
EnecoAardgas Vast8,9660
MegaSuper Vast9,0340

De prijs van aardgas per kWh in Brussel

Woon je in onze hoofdstad, ook dan kan je natuurlijk een voordelige gasprijs vinden. Je hoeft alleen maar de prijzen te vergelijken. Hieronder vind je de beste aanbiedingen met vaste prijs van de belangrijkste energieleveranciers.

LeverancierNaam van de aanbiedingKostprijs in kWh voor aardgas (c€/kWh)Bijdrage (€/jaar)
EngieEasy Variabel8,9142,35
LampirisTip8,9239,99
Octa+Smart Variabel8,3375
MegaEasy Variabel9,5940

De evolutie van de gasprijs per kWh in België

Sinds 2007 is de energiemarkt voor heel België vrijgemaakt. Gaan de kosten voor elektriciteit en aardgas hierdoor dalen? Om dat te weten heeft de CREG, de federale regulator, onderzoek gedaan naar de evolutie van aardgasprijzen. Uit die resultaten, én vergeleken met 2007, bleek het onderdeel energie op de gasfactuur, gemiddeld 11,05% goedkoper t.o.v. eind 2019.

Ook de totale gasfactuur – incl. BTW en heffingen – is globaal gezien gedaald. Dat is natuurlijk goed nieuws! Onderstaande factuur toont de gasprijs voor de verschillende gewesten:

Evolutie van de gasprijs, incl. netwerkkosten, BTW en heffingen

*T2 is een huishoudelijke klant.

Zoals je kan afleiden uit de grafiek deed de coronacrisis de energieprijzen kelderen. Intussen zijn ze echter weer aan een gestage stijging bezig.

Zal deze dalende trend zich ook verderzetten voor onderdelen van de gasprijs die nog beïnvloed worden door monopolies? Wat betreft het tarief voor het distributienet is het antwoord neen. De CREG heeft zelfs een gemiddelde stijging vastgesteld van 32,75 % tussen 2007 en 2019.

In Wallonië was dit het sterkst merkbaar met name door de stijging van de openbare dienstverplichtingen (ODV) en de verdere uitbouw van het netwerk. Dit is een hemelsbreed verschil met Vlaanderen. Ter informatie, zowel in Vlaanderen als in Wallonië worden de openbare dienstverplichtingen gebruikt om de installatie van budgetmeters en het beheer van beschermde klanten mogelijk te maken. Met het verschil dat in het zuiden van het land de kosten voor de budgetmeters de lucht zijn ingegaan.

Houden we geen rekening met de verschillende onderdelen van de gasprijs, is de totale prijs voor aardgas met 18,70 % gestegen van januari 2007 tot december 2019.

Je factuur verlagen? Door de gasprijzen te vergelijken!

Zelfs met dalende prijzen is het belangrijk dat je minstens eenmaal per jaar een vergelijking maakt van de aardgasformules. Promoties waar je als nieuwe klant van geniet, zijn maar een jaar geldig. Zo kan je contract verlengd worden, maar kan je toch meer betalen dan aan het begin van je contract. Het zijn bovendien vaak kleine acties die grote besparingen opleveren.

Krijg je het bij de idee alleen al Spaans benauwd? Dat merken we wel vaker, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is het helemaal niet moeilijk of omslachtig  op een andere aardgasleverancier over te stappen. Het duurt letterlijk maar een paar minuutjes, je nieuwe leverancier regelt de meeste administratie voor jou. Bovendien is het ook helemaal gratis!

Heb je daar nog vragen over, dan kan je contact opnemen met één van onze medewerkers die je graag verder helpen op het nummer 0800 37 447, telkens van 9 u. tot 12.30 u en van 13.30 u tot 17.30 u. Ze zullen je vragen beantwoorden en het nodige doen om te zorgen dat je torenhoge aardgasfacturen snel tot het verleden horen.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking
Reacties9