De gasprijs per kuub verandert in België continu, evenals de prijs van elektriciteit. Hoeveel ben je momenteel kwijt voor aardgas (en stroom)? Hoe berekenen leveranciers je factuur eigenlijk? Meten is weten: wie snapt hoe zijn elektriciteits- en gasfactuur is opgebouwd, kan er straks ook op besparen!


Overzicht


Als je aardgas gebruikt om te verwarmen, te koken of voor sanitair warm water, heb je ongetwijfeld eerst een leveringsvoorstel moeten afsluiten. Een eenvoudige en snelle stap waarvoor je toch moet kiezen uit de verschillende aardgasleveranciers die actief zijn op de Belgische markt.

Daar wordt het vaak wat moeizamer want naast een kwaliteitsvolle klantendienst, zijn klanten doorgaans op zoek naar de laagste prijs per kilowattuur (kWh) aardgas. Daarvoor kun je gebruikmaken van een vergelijker die de verschillende energieleveranciers voor jou op een rijtje zet. Goed. Je hebt er het goedkoopste aanbod uitgekozen en houdt je verbruik gas zo laag mogelijk. En toch: de factuur blijkt aan het eind van de rit bizar hoog. Laten wij bekijken waarom.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Onderdelen van de gasprijs

Op de aardgasfactuur, de brandstof die het vroegere stadsgas heeft vervangen, staan drie grote onderdelen: de prijs per kWh voor gas, de netwerkkosten en de heffingen (zoals de btw). Als consument of verbruiker betaal je dus een vergoeding aan verschillende spelers op de aardgasmarkt. Helaas kan je niet alle onderdelen van een gasfactuur beïnvloeden. Sommige kosten zul je dus gewoon moeten slikken.

Energie-vergelijker-be_Prijs_aardgasprijs_Belgie_Particulier_2022_BTW-6%_NL
Aardgasprijs in Vlaanderen, Brussel en Wallonië (april 2022) – Bron: CREG

1. De energieprijs, of de prijs van aardgas zelf

Een eerst belangrijk onderdeel van elke gasfactuur is natuurlijk de prijs van het aardgas zelf, de energiemolecule. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, maakt de energiemolecule het grootste deel van je factuur niét uit: gas vormt doorgaans ongeveer 40 % van de gasprijs.

Toch is het sinds 1 april 2022 (momenteel) niet meer het geval, zoals je op bovenstaand cirkeldiagram kunt zien. Sinds die datum en tot en met 31 maart 2023 heeft de overheid immers beslist om de btw op gas van 21 tot 6 % te verlagen om de stijging van de energieprijzen in te perken.

De gasprijs per m3 wordt door de leverancier bepaald. Denk bijvoorbeeld aan Engie, Luminus, TotalEnergies (vroeger Lampiris) of Eneco die de aardgasmarkt in Vlaanderen domineren. Naast deze reuzen bestaan er ook andere leveranciers zoals Antargaz, Mega en Octa+ die hun plaats op de markt proberen te veroveren.

Een brede waaier aan leveranciers dus, die ook elk hun eigen criteria toepassen om de prijs voor aardgas vast te leggen. De aardgasprijs hangt daar niet alleen van af, maar ook het van aanbod dat jij bij die leverancier uitkiest. Dit kwam als gevolg van de vrijmaking van de energiemarkt in 2007.

Om het meest interessante voorstel te vinden, moet je rekening houden met de twee belangrijkste prijsbepalers:

 • de prijs per kwh voor aardgas;
 • en de vaste vergoeding (die je als een soort abonnementskost kan verstaan).

Het is wel degelijk belangrijk die twee elementen in het hoofd te houden wanneer je een tarief uitkiest. De gasprijs per kWh kan namelijk laag zijn, terwijl de vaste vergoeding hoog is – of omgekeerd. Ondanks een zuinig gasverbruik, kan je voordeel bij zo’n aanbod tegenvallen of zelfs wegvallen.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

2. De netkosten, ook wel tarieven voor distributie en transport genoemd

De kosten voor distributie en transport maken het tweede deel van de gasprijs uit. Zo zijn er enerzijds de kosten voor de werking van Fluxys, de transportnetbeheerder (TNB) voor het hogedruknet. Hij is verantwoordelijk voor de toevoer van aardgas tot de industriële afnemers en tot de distributienetbeheerders (DNB). Die laatste staan in voor de lagedruk- en middendrukgasleidingen die de verbinding vormen tussen de infrastructuur van Fluxys en de woningen.

Wist je dit? Het transport en de distributie van gas zijn niet geliberaliseerd. Fluxys en de verschillende DNB‘s hebben een monopolie op het grondgebied waarvoor zij zijn aangesteld. Voor Fluxys is dit heel België, voor elke DNB een afgebakend grondgebied. Als netgebruiker kan je die kost dus onmogelijk vermijden of enigzins beïnvloeden, omdat je niet van netbeheerder kan veranderen.

Benieuwd naar welke DNB actief is in jouw stad of gemeente? Maak gebruik van onze zoekmachine!

3. Heffingen en belastingen van de bevoegde overheden

Naast de prijs voor de gasmolecule zelf en de transport- en distributiekosten, ben je ook aan heffingen en belastingen elke maand geld kwijt. Zo is er bijvoorbeeld de btw, de energiebijdrage en de federale bijdrage. Daarbovenop komen ook nog de heffingen die door de gewesten worden geïnd.

Dat laatste element op de factuur hangt dus niet af van je energieleverancier. Hij bezorgt de factuur met de belastingen en heffingen en schrijft de verschuldigde bedragen over aan de betrokken instellingen.

Gasprijs gemeten in m³ maar gefactureerd in kWh?

Om je factuur op te stellen, baseert je leverancier zich op het aantal verbruikte kilowattuur (kWh). Dat is ook de reden waarom de tariefroosters van de leveranciers de aardgasprijzen in kWh weergeven. Op je aardgasmeter staat je verbruik echter in geleverde kubieke meter (m³). Hoe komt dat? En kun je dus de gasprijs per m³ toch te weten komen?

Gasmeter met het verbruik in kubieke meter (m3)

Wat is 1 m³ gas in kWh?

Het idee is dat elk huishouden de gasprijs betaalt voor de energie die het effectief ontvangen heeft en niet voor een bepaalde hoeveelheid brandstof. Daarom moeten we de verbrandingswarmte, uitgedrukt in kWh, gebruiken die in een m³ aardgas aanwezig is. De DNB‘s berekenen dus een omrekeningskoers die kan verschillen afhankelijk van de volgende drie criteria:

 1. Samenstelling van het gas: verandert voortdurend, met name in functie van waar het aardgas werd ontgonnen. Dat verklaart waarom het arm gas, dat in België zal verdwijnen als er niet langer Nederlands gas wordt ingevoerd, een andere energiewaarde heeft dan rijk gas;
 2. Hoogteligging van jouw gemeente: gas heeft minder energie op grotere hoogte omdat de luchtdruk daar lager is;
 3. Toevoerdruk: hoe hoger de druk, hoe groter ook de omzettingscoëfficiënt wordt.

Zodra de omzettingscoëfficiënt bepaald is, wordt deze vermenigvuldigd met het gemeten gasverbruik op je meter. Je leverancier moet dat resultaat alleen nog vermeniguldigen met vermelde prijs per kilowattuur voor aardgas zoals vastgelegd in je leveringscontract om je factuur te kunnen opmaken.

Ter informatie komt de gemiddelde energiewaarde van 1 m3 aardgas overeen met 10 kWh.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Kies je best een variabele of een vaste prijs voor aardgas?

Als je kiest voor een vast tarief kan je als klant rekenen op dezelfde vaste prijs voor aardgas gedurende de volledige looptijd van je contract. Het voordeel van deze formule ligt voor de hand: je geniet van meer zekerheid en je facturen zijn makkelijk en eenvoudiger te vergelijken.

Anderzijds bestaat er de variabele prijs die regelmatig verandert, omdat hij de markttrends volgt. Momenteel werken de leveranciers ofwel met een driemaandelijkse indexering ofwel met een maandelijkse.

>> Lees ook: Vast of variabel energiecontract – wat is het voordeligst?

Toch biedt aardgas een voordeel in vergelijking met elektriciteit: de prijzen zijn minder volatiel. Kiezen voor een aardgascontract met een variabele prijs betekent dus niet automatisch dat je grote prijsstijgingen moet slikken.

Welke leverancier moet je kiezen ?

Wat voor gasprijs je ook kiest, het blijft belangrijk om je gasleverancier er goed uit te kiezen. Het gaat niet alleen om de meest voordelige prijs voor elektriciteit en aardgas, je wilt natuurlijk ook beroep kunnen doen op een vriendelijke en efficiënte klantendienst. Heb je hulp nodig om een geschikte gasleverancier te vinden? Aarzel dan niet en stuur een mailtje naar info@energie-vergelijker.be.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

>> Lees ook: De onmisbare gids om je energiefactuur te begrijpen!

De gasprijs per kWh in België: Vlaanderen en Wallonië

Welke aardgasleverancier is het goedkoopst? Kijk snel verder want hieronder vind je de steraanbieding tegen een variabele prijs van de drie belangrijkste leveranciers.

LeverancierNaam van de aanbiedingKostprijs in kWh voor aardgas (c€/kWh)Vaste vergoeding (€/jaar)
EngieEasy Variabel9,0240,81
LuminusComfy Flex7,9842,40
TotalEnergiesPixel6,8425
Maart 2023

De tarieven in de tabel hierboven komen met de geschatte jaarprijzen overeen, volgens de methodologie van de VREG.

>> 5 tips om de goedkoopste energieleveranciers te vinden!

De prijs van aardgas per kWh in Brussel

Woon je in onze hoofdstad, ook dan kan je natuurlijk een voordelige gasprijs vinden! Je hoeft alleen maar de prijzen te vergelijken. Hieronder vind je de beste aanbiedingen met variabele prijs van de belangrijkste energieleveranciers.

LeverancierNaam van de aanbiedingKostprijs in kWh voor aardgas (c€/kWh)Vaste vergoeding (€/jaar)
EngieEasy Variabel9,0240,81
TotalEnergiesPixel7,7425
Maart 2023

De tarieven in de tabel hierboven komen met de geschatte jaarprijzen overeen, volgens de methodologie van de VREG.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

De evolutie van de gasprijs per kWh in België

Sinds 2007 is de energiemarkt voor heel België vrijgemaakt. Gaan de kosten voor elektriciteit en aardgas hierdoor dalen? Om dat te weten geeft de CREG, de federale regulator, elke maand een boordtabel uit die de bedragen van de jaarlijkse gasfactuur in de drie Gewesten en op het nationale niveau presenteert. Uit die resultaten blijkt ongetwijfeld dat de jaarlijkse gasfactuur van de Belgische gezinnen de laatste jaren fors is gestegen, en meer bepaald in 2021 en 2022 met het economische herstel na de coronacrisis en de invasie van Oekraïne door Rusland.

Tussen december 2021 en december 2022 is de Belgische gasfactuur dus met € 404,81 gestegen. Per regio is die stijging net zo opvallend:

 • met € 427,87 in Vlaanderen (van € 2 658,82 in 2021 naar € 3 086,69 in 2022);
 • met € 418,71 in Brussel (van € 2 750,60 in 2021 naar € 3 169,31 in 2022);
 • met € 367,85 in Wallonië (van € 2 931,21 in 2021 naar € 3 299,06 in 2022).

Hoewel de gasprijs de voorbije maanden drastisch is gestegen, blijft de gasfactuur van de Belgen nog steeds een van de laagste in Europa.

Laat ons ook niet vergeten dat de btw op gas sinds 1 april 2022 (en t.e.m. 31 maart 2023) van 21% tot 6% is verlaagd. Bovendien heeft de CREG op dezelfde datum beslist om haar gemiddelde cijfers voor het gasverbruik van een Belgisch huishouden te wijzigen: van 23 600 kWh tot 17 000 kWh per jaar. Die twee veranderingen hebben natuurlijk een impact op de schatting van de gemiddelde jaarlijkse gasprijs op een bepaalde datum.

Je factuur verlagen? Door de gasprijzen te vergelijken!

Zelfs met dalende prijzen is het belangrijk dat je minstens een keer per jaar een vergelijking maakt van de aardgasformules. Promoties waar je als nieuwe klant van geniet, zijn maar een jaar geldig. Het zijn vaak kleine acties die het dus mogelijk maken om flink te besparen op de gasfactuur.

Bovendien kan je contract stilzwijgend verlengd worden als je niet oplet. De prijzen worden aan de huidige marktprijzen aangepast en het kan dus dat je toch meer betaalt dan aan het begin van je contract.

Krijg je het bij de idee alleen al Spaans benauwd? Dat merken we wel vaker, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is het helemaal niet moeilijk of omslachtig om op een andere aardgasleverancier over te stappen. Het duurt letterlijk maar een paar minuutjes, je nieuwe leverancier regelt de meeste administratie voor jou. Bovendien is het ook helemaal gratis!

Heb je daar nog vragen over, dan kan je contact opnemen met onze medewerkers die je graag verder helpen op info@energie-vergelijker.be. Ze zullen je vragen beantwoorden en het nodige doen om te zorgen dat je torenhoge aardgasfacturen snel tot het verleden horen.

>> Lees ook: Het is hét moment om van energiecontract te veranderen

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Het is ook van cruciaal belang dat je inzicht hebt in je gemiddelde gasverbruik (evenals je sluipverbruik) om het bedrag van je maandelijkse voorschotfacturen zo nauw mogelijk te laten aanpassen. Inderdaad, hoe meer ze afgestemd zijn op je reële verbruik, hoe kleiner het risico dat je onaangenaam verrast wordt door je jaarlijkse afrekeningsfactuur.

>> Meer weten: De echte waarheid achter de schatting van je energiefacturen

Hoe zit het met de prijs van elektriciteit?

Wat de samenstelling van de prijs betreft, wordt elektriciteit op dezelfde manier bepaald als gas en deze bestaat dus uit vier onderdelen:

 • De prijs per kWh;
 • De transport en distributiekosten;
 • De federale en gewestelijke bijdragen;
 • De btw.

Het grote verschil tussen elektriciteit en aardgas is het feit dat er meerdere tarieven op eenzelfde tariefkaart kunnen staan daar er drie soorten elektriciteitsmeters zijn:

 • De enkelvoudige meter: hij geeft maar één stand weer en dus is daar de prijs per kWh altijd dezelfde mee, onafhankelijk van het moment van de dag of week;
 • De tweevoudige meter: hij toont twee standen tegelijk, namelijk ééntje voor het dagverbruik en ééntje voor het nachtverbruik. Deze optie is voordelig omdat de prijs per kWh ’s nachts lager is. Het is dus het perfecte moment om je energieverslindende apparaten te laten draaien, zoals je wasmachine bijvoorbeeld;
 • De exclusief nachtmeter, die ook maar één stand weergeeft. Dit type meter wordt doorgaans geplaatst als je elektriciteit gebruikt voor je verwarming of je warmwaterproductie (met een warmtepomp bijvoorbeeld).

De evolutie van de elektriciteitsprijs

De elektriciteit wordt helaas ook niet voor de prijsstijging gespaard, ook al is het verschil kleiner. Volgens de CREG-boordtabel is de Belgische jaarlijkse elektriciteitsfactuur met € 671,33 gestegen tussen december 2021 en december 2022.

Op het gewestelijke niveau wordt er ook een globale stijging van de elektriciteitsfactuur opgemerkt:

 • In Vlaanderen: € 585,28 meer tussen 2021 en 2022;
 • In Brussel: € 687,17 meer tussen 2021 en 2022;
 • In Wallonië: € 740,54 meer tussen 2021 en 2022.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!