Heb je net een nieuw energiecontract afgesloten? Dan zul je binnenkort waarschijnlijk je eerste voorschot voor je toekomstige verbruik moeten betalen. Maar hoe zit het nu precies met dat voorschot? Hoe wordt het berekend? Is het te hoog? Of heeft je leverancier je voorschot vanwege de stijgende prijzen aangepast, maar niet per se met jouw toestemming? Het team van Energie-Vergelijker.be beantwoordt al je vragen. Bekijk onze gids!

voorschotfactuur infographics

Waarom een voorschotfactuur?

Wanneer je een contract met een nieuwe energieleverancier afsluit, zal die je regelmatig een voorschotfactuur sturen. Het gaat dan om voorschotten op je jaarlijks energieverbruik. Met andere woorden: je betaalt vooraf een schatting van wat je in de loop van het jaar zult verbruiken.

In België is dat de voornaamste manier om het energieverbruik te factureren. Toch bestaat er ook een systeem van ‘maandelijkse afrekeningen’, waarmee u betaalt voor wat u deze maand effectief hebt verbruikt. Dat systeem is enkel mogelijk met een digitale meter en is nog niet beschikbaar bij alle leveranciers. Het voorschotsysteem heeft nochtans voordelen:

  • Als je nog geen digitale meter hebt, hoef je niet elke maand je meterstanden door te geven om voor elke factureringsperiode te bepalen hoeveel je hebt verbruikt;
  • Het stabiliseert de kosten, d.w.z. dat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt in plaats van kleine bedragen in de zomer en dan hoge bedragen in de wintermaanden;
  • Het maakt bijgevolg het beheer van je budget eenvoudiger.

Wanneer krijg je een voorschotfactuur?

De voorschotten worden doorgaans maandelijks gefactureerd (je kunt echter kiezen voor een tweemaandelijkse en zelfs driemaandelijkse factuur). Want het zou niet echt netjes zijn om je in één keer je jaarlijkse verbruik van gas en elektriciteit te laten betalen! Vind je dit net een handigere manier om af te rekenen, check dan even bij je leverancier of je die optie hebt. Leveranciers geven vaak kortingen als je dit wel doet. Aan jou om te beslissen of je die uitgave wilt doen.

Hoeveel mag een voorschotfactuur bedragen?

De som die je voor ieder voorschot moet betalen, is bovendien in principe altijd dezelfde. Bij afloop van elke termijn waarvoor je hebt gekozen (maandelijks, driemaandelijks enz.), zal je leverancier je dus vragen deze som te betalen. Meestal geeft hij de voorkeur aan domiciliëring, maar je kunt vaak ook kiezen voor bankoverschrijving, maar hier zijn soms extra kosten aan verbonden.

Het voorschotbedrag wordt eventueel aangepast bij ontvangst van de jaarlijkse afrekening van je energieverbruik. Als het totaal van je voorschotten op dat moment hoger blijkt te zijn dan je werkelijke verbruik zal je leverancier je het verschil terugbetalen. Hij kan je voorschotten voor het volgende jaar ook aanpassen aan de nieuwe gegevens. Als je verbruik je voorschot daarentegen overstijgt, dan zul jij het verschil moeten betalen.

Hoe wordt het voorschot berekend?

Iedere leverancier heeft zo zijn eigen methode om het voorschot te berekenen. Ze baseren zich wel allemaal op je verbruikshistoriek, rekening houdend met seizoensgebonden schommelingen. Aan de hand hiervan en van het tarief berekent de leverancier je toekomstige voorschotten.

>> Lees ook: Gaan mijn tussentijdse facturen stijgen als het heel koud is?

Goed om te weten:

  • Net zoals de afrekeningsfactuur, is de voorschotfactuur onderworpen aan de btw, ter hoogte van 21 % tot maart (voor elektriciteit) en april 2022 (voor gas). Gezien de forse stijging van de energieprijzen in 2021 en 2022 besliste de overheid echter om die belasting tot 6 % te verlagen, eerst slechts tijdelijk, maar vanaf 1 april 2023 wordt deze maatregel permanent.
  • Je kunt je energieleverancier vragen om het voorschotbedrag te wijzigen als je denkt dat het niet past, zolang je er een goede rechtvaardiging voor geeft. Vergeet toch niet dat wat je niet nu betaalt, je wel bij de afrekening zult moeten betalen en omgekeerd (zie verder).
  • Als gevolg van de forse stijging van de energieprijzen in 2022 zijn nieuwe manieren voor het schatten van energiefacturen van klanten ontstaan, die meer rekening houden met de geschatte toekomstige prijzen op energiemarkten (terwijl de traditionele methodologie de laatst gekende prijzen gebruikt). Dit nieuwe type berekening wordt nu toegepast door de verschillende Belgische elektriciteits- en gasleveranciers, ieder met zijn eigen methodologie. Daarom is het mogelijk dat een leverancier hogere of lagere voorschotten aanrekent dan de geschatte facturen op online prijsvergelijkers.

Hoe ontvangt de leverancier jouw verbruiksgegevens?

Alles gebeurt via de tussenpersonen. Concreet betekent dit dat de distributienetbeheerder (DNB) van je gemeente de stand van je energiemeter zal doorgeven aan je leverancier. Die laatste kan op basis daarvan dan een schatting van het verbruik voor het komende jaar opstellen.

Wat gebeurt er als er geen historiek van je energieverbruik is?

Als je verhuist naar een nieuwe woning die pas werd aangesloten op het elektriciteits- en/of gasnet en er dus geen verbruikshistoriek is, zal de leverancier zich moeten baseren op andere gegevens, zoals de grootte van de woning of het aantal leden dat je huishouden telt.

Wat als je een energiecontract met een variabel tarief hebt?

Je voorschotfacturen zullen altijd vast blijven, of je nu een contract hebt afgesloten met een variabel of vast tarief. Als je voor de eerste optie kiest, houden de energieleveranciers rekening met de speculaties op de energieprijs om het bedrag van je voorschot te schatten. Dat betekent dat als je verbruik werd geschat en de prijs van elektriciteit of gas plots naar beneden duikt, je een gulle terugbetaling kunt krijgen!

>> Vast of variabel tarief: wat is het voordeligst?

Je voorschot lijkt niet te stroken met je werkelijke verbruik. Wat doe je in dat geval?

Zoals we al uitlegden, is het voorschot niet meer dan een schatting. Het zou dus kunnen dat je werkelijke verbruik hoger of lager is. Als je het verschil te groot vindt, kun je contact opnemen met je leverancier om het bedrag van het voorschot te laten aanpassen, zolang je een goede reden geeft. Lijkt het voorschot je na die aanpassing nog te hoog? Aarzel dan niet om de prijzen te vergelijken met die van andere leveranciers van gas en elektriciteit. In het ergste geval kun je bij je leverancier of de ombudsdienst een klacht indienen over de te hoge factuur.

>> Lees ook: Waarom zijn mijn voorschotten gestegen?

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Mijn voorschotten zijn plotseling gestegen. Kan dat zomaar?

Na de stijging van de energieprijzen pasten heel wat leveranciers de voorschotten van hun klanten plots aan. In de krantenkoppen kwamen soms duizelingwekkende bedragen voorbij. De federale regering besliste dat leveranciers dit niet mochten. Heeft je energieleverancier je factuur toch eenzijdig aangepast, dan kan je dus contact opnemen om die terug te laten verlagen.

Zorg er wel voor dat je realistische voorschotfacturen betaalt en dat je bij de eindafrekening niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Voorschotfactuur: een voorbeeld

Benieuwd hoe zo’n voorschotfactuur eruit ziet? Hieronder vind je enkele voorbeelden:

Voorschotfactuur: voorbeeld voor Elegant

Voorschotfactuur: voorbeeld voor Eneco

Voorschotfactuur: voorbeeld voor Engie

Voorschotfactuur: voorbeeld voor Engie

Weet je niet helemaal hoe je een energiefactuur leest en begrijpt, bekijk dan het artikel dat we daarover schreven.

Vragen?

Het team van Energie-Vergelijker.be staat per e-mail (info@energie-vergelijker.be) voor je klaar als je nog met vragen over het voorschotsysteem in het algemeen zit. Je kunt ons ook vragen je gratis terug te bellen. Onze adviseurs helpen je heel graag met een beter beheer van je energiecontracten! Meer specifieke vragen over de berekening van je voorschot? Richt je dan rechtstreeks tot je leverancier.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

>> Lees ook: Hoe verklaar je een energiefactuur met ongerechtvaardigde bedragen?