Uiteraard moet je een energiecontract afsluiten maar niet om het even hoe! Om achteraf geen spijt te hebben en er zeker van te zijn dat je beloofde besparingen ook uitkomen, kun je best eerst de kwaliteit van de vergelijkers checken!


Overzicht


Energie is een onderwerp dat nooit ver weg is en constant voorwerp van discussie is, zowel in de media, als op internet, binnen de familie of onder vrienden. Dan gaat het over de prijzen van de leveranciers van elektriciteit en/of aardgas, de evolutie van de markten, alsmaar duurdere facturen… En wie nog steeds klant is bij zijn eerste energieleverancier krijgt vaak te horen: “Wablief, ben je nog nooit naar een andere leverancier overgestapt? Doe zoals ik, ik heb de prijzen online vergeleken en in een paar minuutjes, was de zaak beklonken!” Prima idee is dat, op één enkele voorwaarde: dat je de juiste online vergelijker hebt gebruikt.

En laat dat nu net de bedoeling zijn van dit artikel: een onderscheid maken tussen de online beschikbare vergelijkers en de voor- en nadelen ervan afwegen.

Types online vergelijkers

Er bestaan tal van websites via dewelke de actieve consument de verschillende op de Belgische markt beschikbare aanbiedingen voor stroom en aardgas kan vergelijken. Over het algemeen kunnen niet alleen particulieren die vergelijkers gebruiken, maar ook bedrijven en kmo’s, binnen een bepaalde verbruikslimiet (50.000 kWh aan elektriciteit en 100.000 kWh aan aardgas).

We maken een onderscheid tussen drie types online vergelijkers:

 1. De gewestelijke vergelijkers (Waals, Vlaams en Brussels Gewest);
 2. De door de CREG erkende vergelijkers (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) en
 3. De niet-erkende vergelijkers.

Je kiest best voor één van de eerste twee categorieën. De vergelijkers uit de eerste categorie zijn door de gewesten georganiseerd, fouten zijn dus uitgesloten. Ook die uit de tweede categorie zijn betrouwbaar omdat ze door de CREG zijn erkend, ze zijn dus verplicht de officiële prijzen van de tariefkaarten te publiceren. Met vergelijkers uit de derde categorie daarentegen kun je beter voorzichtig omspringen. Die zijn immers niet door de CREG erkend. Gebruikers moeten daar altijd rekening houden met eventuele fouten in de berekening of de prijzen.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

1. De gewestelijke vergelijkers

Elk gewest beschikt over een webportaal om de tarieven van de stroom– en gasleveranciers te vergelijken. Die komen van de gewestelijke regulatoren, waarop federale wetgeving van toepassing is.

Zowel residentiële klanten als zelfstandigen en kmo’s kunnen via deze door de CREG erkende online vergelijkers verbruiksgegevens invoeren, wat een ongefilterd resultaat van de verschillende tarieven oplevert van alle leveranciers die hun tariefkaarten publiceren.

In België wordt een onderscheid gemaakt tussen de leveringslicenties in functie van de drie gewesten. En elk gewest heeft zijn eigen simulatie- en vergelijkingsinstrument
:

 • Waals Gewest
 • Vlaams Gewest
 • Brussels Gewest

In Vlaanderen

Logo van de VREGIn het Vlaams Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt VREG, of “Vlaamse regulator van de energiemarkt”. Het is de officiële instantie die de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De online prijsvergelijker van de VREG heet “V-TEST”.

Voordeel:

 • Geeft het percentage van hernieuwbare energie aan in de energiemix

Nadelen:

 • Houdt geen rekening met de voordelen en promoties.
 • Geen begeleiding
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking
 • Het contract kan niet veranderd worden op de website

In Wallonië

Logo van de cWaPEIn het Waals Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt CWaPE, of “Commission wallonne pour l’Energie”. Het is de officiële instantie die de Waalse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De online prijsvergelijker van de CWaPE heet “COMPACWaPE”.

Voordelen:

 • Houdt rekening met promoties
 • Geeft het percentage van hernieuwbare energie aan in de energiemix

Nadelen:

 • Geen begeleiding
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking
 • Het contract kan niet veranderd worden op de website

Te Brussel

In het Brussels Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt Brugel. Het is de officiële instantie die de Brusselse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De simulatietool in het Brussels Gewest heet “Brusim”.

Logo van Brugel Voordelen:

 • Houdt rekening met promoties
 • Geeft het percentage van hernieuwbare energie aan in de energiemix

Nadelen:

 • Geen begeleiding
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking
 • Het contract kan niet veranderd worden op de website

2. De private door de CREG erkende prijsvergelijkers

Behalve de gewestelijke vergelijkers van elektriciteit en aardgas, zijn er ook de private door de CREG erkende prijsvergelijkers. Momenteel is Energie-Vergelijker.be de enige prijsvergelijker die door de CREG wordt erkend.

Voordelen

 • Door de CREG erkend
 • Gepersonaliseerde begeleiding via telefoon
 • Gesprekken via chat (online discussieforum)
 • Begeleiding via email
 • Houdt rekening met de Greenpeace-rangschikking
 • Promoties, kortingen en voordelen
 • Dienst naverkoop
 • Het contract kan veranderd worden via de website
 • Verhuisdienst

CREG-label

Het CREG-label waarborgt dat de geraadpleegde instelling onafhankelijk is t.o.v. de leveranciers van elektriciteit en aardgas.

Om van dit label te genieten, moet het platform:

 • Duidelijke informatie over de dienst verschaffen;
 • De gebruiker een intuïtieve en gebruiksvriendelijke dienst verlenen;
 • Nauwkeurig zijn en niet-misleidende, volledige, correcte, relevante en de recentste informatie geven;
 • En verantwoord omgaan met de informatie die van de gebruiker komt en de informatie die aan hem wordt overgemaakt.

Dit label garandeert dus dat de tarieven de juiste zijn, zowel de energietarieven (die verschillen al naargelang de leveranciers) maar ook de door de netbeheerders gereglementeerde transport- en distributiekosten. Je mag dus op beide oren slapen voor alle op je stroom- en/of aardgasfactuur vermelde posten.CREG kwaliteitslabel voor energie-vergelijker.be

Gepersonaliseerde begeleiding via telefoon

Bij een vergelijking kan de lijst met informatie die je te zien krijgt op het eerste gezicht een hele boterham lijken. Om je te helpen de prijzen zo goed mogelijk te vergelijken en de resultaten te identificeren die het best bij je consumptieprofiel aansluiten, is er een gratis en onafhankelijke begeleidingsdienst via telefoon. En om een echte expertise rond de Belgische energiesector te garanderen, zijn de adviseurs aan de telefoon actief in België en zijn ze speciaal opgeleid om je te helpen een energiefactuur uit te pluizen.

Een buitenkansje voor consumenten die graag de mening van de adviseurs willen. Je kunt bij de adviseurs van de telefonische dienst terecht van maandag tot vrijdag (behalve op feestdagen) van 8.45 u tot 12.30 u en van 13.30 u tot 17.30 u.

Begeleiding via chat (online discussieforum)

Heb je dringend een antwoord nodig op een van je vragen? Dan is er de eenvoudige, snelle en efficiënte online discussiedienst. Surf naar Energie-Vergelijker.be en stel je vraag rechts onder aan het scherm Of je kunt gebruikmaken van de chat via een speciaal voor deze dienst bestemde wegpagina.

Je kunt bij de adviseurs van de online discussiedienst terecht van maandag tot vrijdag (behalve op feestdagen) van 8.45 u tot 12.30 u en van 13.30 u tot 17.30 u.

Begeleiding via e-mail

Ook via e-mail kun je om hulp vragen. Stel er al je vragen en binnen de twee werkdagen krijg je een antwoord. Je kunt ook je laatste regularisatiefacturen voor stroom en/of aardgas (afrekeningen) opsturen en je krijgt een volledige vergelijking terug.

Houdt rekening met de Greenpeace-rangschikking

Elke consument die gevoelig is voor de mate waarin de stroom bij zijn leverancier hernieuwbaar is, kan ook de Greenpeace-rangschikking in aanmerking nemen. Om de quotering te kennen van je huidige of van een andere energieleverancier op het vlak van groene stroom, heeft de NGO een tool ontwikkeld.

Opdat je rekening zou kunnen houden met het ecologische aspect, hebben we dat cijfer opgenomen in onze prijsvergelijker.

Promoties en voordelen

Behalve hun tariefkaart bieden sommige leveranciers welkomstvoordelen aan om nieuwe klanten te lokken. Heel vaak gaat het om niet te onderschatten promoties op de jaarlijkse factuur van de consument en meestal zijn die exclusief (enkel beschikbaar via de online vergelijker).

Mocht je willen weten of je voor bepaalde voordelen in aanmerking komt, dan kun je steeds terecht bij de energieadviseurs, telefonisch op het nummer 0800 37 447 of via e-mail (info@energie-vergelijker.be). Ze beantwoorden graag al je vragen.

Dienst naverkoop

Heb je een vraag of wil je gewoon zeker weten dat je er goed aan doet naar een andere leverancier over te stappen? De energieadviseurs van Energie-Vergelijker.be beantwoorden al je vragen over toekomstige tarieven of de opvolging van je dossier.

Van energiecontract maar niet van platform veranderen

Via ons platform kun je een nieuw energiecontract afsluiten zodra je klaar bent met vergelijken. Zo verlies je geen tijd door met verschillende platformen of formulieren te goochelen en kun je alles op één en dezelfde plaats in orde brengen.

Verhuisdienst

Wie verhuist kan wel eens gepersonaliseerde begeleiding nodig hebben om zijn energiecontracten te beheren. Maar niet alle vergelijkers bieden de juiste hulp bij deze onderneming. Gelukkig kun je rekenen op de adviseurs van Energie-Vergelijker.be. Bij een verhuis kun je bijvoorbeeld je energieovernamedocument (PDF) opsturen om een simulatie voor je nieuwe woning te ontvangen. Heb je vragen over de energieformaliteiten die je moet regelen bij het intrekken in je nieuwe woning, laat het ons gerust weten!

3. De private, niet door de CREG erkende prijsvergelijkers

De niet door de CREG erkende vergelijkers bieden geen enkele waarborg.Zoals in zovele domeinen moet je die informatie met een korreltje zout nemen en voldoende kritisch zijn om niet te worden misleid.

Toch bieden tal van websites je de mogelijkheid de stroom en aardgastarieven te vergelijken, maar soms zit daar een bevoorrechte samenwerking achter met een of andere leverancier.

Als dit zo is, wordt die door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas bestraft met het intrekken van het label. De resultaten kunnen immers vertekend zijn en je hebt geen enkele waarborg dat de verstrekte informatie juist is.

Om onaangename verrassingen te vermijden raden we je aan je nooit te baseren op niet-gecertificeerde tarieven.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Wat je moet onthouden

Na doorlichting van alle verschillende online beschikbare vergelijkers en simulatietools voor energie staat ons besluit vast. Het lijkt nogal evident te kiezen voor de vergelijkers van de regulatoren en voor die erkend door de federale regulator CREG.

Het belangrijkste voordeel van de private vergelijkers met een CREG-label zijn de door de leveranciers voorgestelde promoties. Zo kunnen actieve consumenten aanzienlijke besparingen doen. En als je daarbij nog rekening houdt met de Greenpeace-rangschikking, zoals onze tool dat doet, kies je meteen ook voor een 100% groene leverancier. Het kan ook verstandig zijn om te kiezen voor een onafhankelijke dienst die gepersonaliseerde begeleiding biedt, per e-mail, telefonisch of via chat.

Mocht er op de online vergelijker die je raadpleegt geen CREG-label staan, wees dan op je hoede voor de resultaten. Die zouden best wel eens fout kunnen zijn.

Aan jou nu om de prijzen te vergelijken en je gas- en elektriciteitsfactuur laag te houden!

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

>> Meer weten: Energie-Vergelijker.be en CREG Scan: twee onmisbare tools bij de keuze van het meest voordelige energiecontract

Reageren!