Energie-vergelijker 16 maart 2023 • 10 minuten
Een energiecontract afsluiten is uiteraard een must, maar niet om het even hoe! Om achteraf geen spijt te hebben en er zeker van te zijn dat je beloofde besparingen ook uitkomen, kun je het best eerst de kwaliteit van de vergelijkers checken!
Overzicht
Energie is een veelbesproken en alomtegenwoordig thema, zowel in de media en op het internet als in gesprekken bij familie of vrienden. Vaak gaat het dan over de prijzen van elektriciteits- of gasleveranciers, de evolutie van de markten, de steeds hogere facturen enz. En wie nog steeds klant is bij zijn eerste energieleverancier krijgt vaak te horen: “Wat? Ben je nog nooit van leverancier veranderd? Doe zoals ik! Ik heb de prijzen online vergeleken en in enkele minuten was alles geregeld!”. Prima idee is dat, op één voorwaarde: gebruik een betrouwbare online vergelijker.
En laat dat nu net de bedoeling zijn van dit artikel: een onderscheid maken tussen de beschikbare online vergelijkers en de voor- en nadelen van elk van die vergelijkers op een rijtje zetten.
Er bestaan tal van websites waarmee de actieve consument de verschillende op de Belgische markt beschikbare aanbiedingen voor stroom en aardgas kan vergelijken. Over het algemeen kunnen niet alleen particulieren die vergelijkers gebruiken, maar ook bedrijven en kmo’s, binnen een bepaalde verbruikslimiet (50.000 kWh aan elektriciteit en 100.000 kWh aan aardgas).
We maken een onderscheid tussen drie types online vergelijkers:
Je kiest het best voor een van de eerste twee categorieën. De vergelijkers uit de eerste categorie werden immers door de gewesten geïmplementeerd, waardoor er geen fouten mogelijk zijn. Ook de vergelijkers uit de tweede categorie zijn betrouwbaar omdat ze door de CREG werden erkend. Ze zijn dus verplicht de officiële prijzen van de tariefkaarten te publiceren.
Met de vergelijkers uit de derde categorie kun je daarentegen maar beter voorzichtig omspringen. Die zijn immers niet door de CREG erkend. Gebruikers moeten bij deze vergelijkers dus altijd rekening houden met eventuele fouten in berekeningen of prijzen of een gebrek aan informatie.
Naast de gewestelijke vergelijkers van elektriciteit en aardgas zijn er ook de private, door de CREG erkende prijsvergelijkers. Ook Energie-Vergelijker.be wordt door de CREG wordt erkend. Deze vergelijker biedt je de volgende voordelen:
Het CREG-label waarborgt dat de geraadpleegde instelling onafhankelijk is ten opzichte van de leveranciers van elektriciteit en aardgas en aardgas.
Om van dit label te genieten, moet het platform:
Dit label garandeert dus dat de tarieven de juiste zijn, zowel de energietarieven (die verschillen naargelang de leveranciers) maar ook de door de netbeheerders gereglementeerde transport- en distributiekosten. Je mag dus op beide oren slapen voor alle op je stroom- en/of aardgasfactuur vermelde posten.
Bij een vergelijking kan de lijst met informatie die je te zien krijgt op het eerste gezicht een hele boterham lijken. Om je te helpen de prijzen zo goed mogelijk te vergelijken en de resultaten te identificeren die het best bij je consumptieprofiel aansluiten, is er een gratis en onafhankelijke begeleidingsdienst via telefoon. En om een echte expertise rond de Belgische energiesector te garanderen, zijn de adviseurs aan de telefoon actief in België en zijn ze speciaal opgeleid om je te helpen een energiefactuur uit te pluizen.
Een buitenkansje voor consumenten die graag de mening van de adviseurs willen. Je kunt bij de adviseurs van de telefonische dienst terecht van maandag tot vrijdag (behalve op feestdagen) van 8.45 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.
Heb je dringend een antwoord nodig op een van je vragen? Dan is er de eenvoudige, snelle en efficiënte online discussiedienst van Energie-Vergelijker.be. Stel je vragen rechts onderaan op het scherm. Je kunt de chat ook rechtstreeks gebruiken via een speciaal voor deze dienst bestemde webpagina. Je kunt de chatdienst bereiken op dezelfde momenten als de telefonische dienst.
Onze begeleiding zou niet compleet zijn zonder een e-maildienst. Stel je vragen in een mail aan ons team en je krijgt binnen de twee werkdagen een antwoord. Of stuur je laatste regularisatiefacturen voor elektriciteit en/of aardgas (afrekeningen) op en je krijgt een volledige vergelijking terug.
Voor consumenten die graag weten in welke mate de stroom bij hun leverancier hernieuwbaar is, vormt de Greenpeace-rangschikking een onmisbare bron van informatie. De ngo ontwikkelde immers een tool waarmee je kunt nagaan welke quotering je huidige energieleverancier of elke andere energieleverancier krijgt op het vlak van groene stroom.
Ook wij hebben die score opgenomen in onze prijsvergelijker, zodat je ook rekening kunt houden met het ecologische aspect.
Bovenop hun tariefkaart bieden sommige leveranciers welkomstvoordelen aan om nieuwe klanten te lokken. Heel vaak gaat het om niet te verwaarlozen promoties op de jaarlijkse factuur van de consument en meestal zijn die promoties ook exclusief (enkel beschikbaar via de online vergelijker).
Naast voordelen op vlak van prijs, bieden sommige leveranciers ook andere voordelen aan, zoals bijvoorbeeld gratis service in geval van een panne.
Wil je graag weten of je voor bepaalde voordelen in aanmerking komt, dan kun je steeds terecht bij onze energieadviseurs op het nummer 0800 37 447 of via e-mail (info@energie-vergelijker.be). Ze beantwoorden graag al je vragen.
Heb je een vraag of wil je gewoon zeker weten dat je er goed aan doet naar een andere leverancier over te stappen? De energieadviseurs van Energie-Vergelijker.be beantwoorden al je vragen over je toekomstige tarieven of de opvolging van je dossier.
Zodra je klaar bent met vergelijken kun je via ons platform een nieuw energiecontract afsluiten. Zo verlies je geen tijd met allerhande platformen of formulieren en kun je alles op één plaats in orde brengen.
Ga je verhuizen? Dan heb je misschien nood aan persoonlijke begeleiding voor het beheer van je energiecontracten. Helaas helpen niet alle vergelijkers jou bij deze stap. Gelukkig kun je rekenen op de adviseurs van Energie-Vergelijker.be. Wanneer je gaat verhuizen, kun je bijvoorbeeld je energieovernamedocument (pdf) opsturen om een simulatie voor je nieuwe woning te ontvangen. Heb je vragen over de energieformaliteiten die je moet vervullen bij een verhuizing? Laat het ons gerust weten!
Elk gewest beschikt over een webportaal om de tarieven van de elektriciteits- en gasleveranciers te vergelijken. Die tarieven komen van de gewestelijke regulatoren en vallen onder een federale regelgeving.
Deze platformen zijn zowel bestemd voor residentiële klanten als voor zelfstandigen en kmo’s. Zij kunnen hun verbruiksgegevens invoeren via deze online vergelijkers en krijgen zo de verschillende tarieven van alle leveranciers te zien. Het gaat om een ongefilterd resultaat van hun tariefkaarten.
In België wordt een onderscheid gemaakt tussen de leveringslicenties in functie van de drie gewesten en elk gewest heeft zijn eigen simulatie- en vergelijkingsinstrument
In het Vlaams Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt VREG, of ‘Vlaamse regulator van de energiemarkt’. De VREG is de officiële instantie die de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De online prijsvergelijker van de VREG heet ‘V-TEST’.
Voordelen:
Nadelen:
In het Waals Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt CWaPE, of ‘Commission wallonne pour l’Energie’. De CWaPE is de officiële instantie die de Waalse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De online prijsvergelijker van de CWaPE heet ‘COMPACWaPE’.
Voordelen:
Nadelen:
In het Brussels Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt Brugel. Brugel is de officiële instantie die de Brusselse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De simulatietool in het Brussels Gewest heet ‘Brusim’.
Voordelen:
Nadelen:
Bovenop de vergelijkers van de gewestelijke regulatoren heeft ook de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) zijn eigen online vergelijker ontwikkeld: de CREG Scan. Een interessante troef van de CREG Scan is dat deze vergelijker je huidige contract tussen de duurste en de goedkoopste aanbiedingen op de markt positioneert.
Voordelen:
Nadelen:
Zoals in veel domeinen moet je de informatie die je bekomt met een korreltje zout nemen en voldoende kritisch zijn om niet te worden misleid.
Op heel wat websites kun je de tarieven voor gas en elektriciteit vergelijken, maar soms zit daar een bevoorrechte samenwerking met een of andere leverancier achter.
Is dat het geval? Dan trekt de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas het label van die vergelijker in. De resultaten kunnen immers vervalst zijn en je hebt geen enkele garantie dat de verstrekte informatie correct is.
Om onaangename verrassingen te vermijden, raden we je aan je nooit te baseren op niet-gecertificeerde tarieven.
Na onze doorlichting van alle verschillende online vergelijkers en simulatietools voor energie, komen we tot een duidelijk besluit. Het lijkt ons vanzelfsprekend om te kiezen voor de vergelijkers van de regulatoren en voor de vergelijkers die worden erkend door de federale regulator CREG.
Het grootste voordeel van de private vergelijkers met een CREG-label zijn de door de leveranciers voorgestelde promoties. Die leveren voor de actieve consumenten een aanzienlijke besparing op. Wordt er net als in onze vergelijkingstool ook rekening gehouden met de Greenpeace-rangschikking, dan kunnen de meest milieubewuste consumenten ook in één keer kiezen voor een echt groene leverancier. Het kan bovendien nog verstandiger zijn om te kiezen voor een onafhankelijke dienst die ook persoonlijke begeleiding biedt, bijvoorbeeld per mail, telefonisch of via een chatsysteem.
Vind je daarentegen geen CREG-label terug op online vergelijker die je raadpleegt? Wees dan op je hoede voor de resultaten. Die zijn dan misschien niet helemaal neutraal of volledig.
En nu is het aan jou: vergelijk zelf en bespaar zo op je elektriciteits- of gasfactuur!