Een energiecontract afsluiten is uiteraard een must, maar niet om het even hoe! Om achteraf geen spijt te hebben en er zeker van te zijn dat je beloofde besparingen ook uitkomen, kun je het best eerst de kwaliteit van de vergelijkers checken!


Overzicht


Energie is een veelbesproken en alomtegenwoordig thema, zowel in de media en op het internet als in gesprekken bij familie of vrienden. Vaak gaat het dan over de prijzen van elektriciteits- of gasleveranciers, de evolutie van de markten, de steeds hogere facturen enz. En wie nog steeds klant is bij zijn eerste energieleverancier krijgt vaak te horen: “Wat? Ben je nog nooit van leverancier veranderd? Doe zoals ik! Ik heb de prijzen online vergeleken en in enkele minuten was alles geregeld!”. Prima idee is dat, op één voorwaarde: gebruik een betrouwbare online vergelijker.

En laat dat nu net de bedoeling zijn van dit artikel: een onderscheid maken tussen de beschikbare online vergelijkers en de voor- en nadelen van elk van die vergelijkers op een rijtje zetten.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Types online vergelijkers

Er bestaan tal van websites waarmee de actieve consument de verschillende op de Belgische markt beschikbare aanbiedingen voor stroom en aardgas kan vergelijken. Over het algemeen kunnen niet alleen particulieren die vergelijkers gebruiken, maar ook bedrijven en kmo’s, binnen een bepaalde verbruikslimiet (50.000 kWh aan elektriciteit en 100.000 kWh aan aardgas).

We maken een onderscheid tussen drie types online vergelijkers:

 1. De gewestelijke vergelijkers (Waals, Vlaams en Brussels Gewest, en voor het nationale niveau);
 2. De door de CREG erkende vergelijkers (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas);
 3. De niet-erkende vergelijkers.

Je kiest het best voor een van de eerste twee categorieën. De vergelijkers uit de eerste categorie werden immers door de gewesten geïmplementeerd, waardoor er geen fouten mogelijk zijn. Ook de vergelijkers uit de tweede categorie zijn betrouwbaar omdat ze door de CREG werden erkend. Ze zijn dus verplicht de officiële prijzen van de tariefkaarten te publiceren.

Met de vergelijkers uit de derde categorie kun je daarentegen maar beter voorzichtig omspringen. Die zijn immers niet door de CREG erkend. Gebruikers moeten bij deze vergelijkers dus altijd rekening houden met eventuele fouten in berekeningen of prijzen of een gebrek aan informatie.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

1. Private prijsvergelijkers, erkend door de CREG

Naast de gewestelijke vergelijkers van elektriciteit en aardgas zijn er ook de private, door de CREG erkende prijsvergelijkers. Ook Energie-Vergelijker.be wordt door de CREG wordt erkend. Deze vergelijker biedt je de volgende voordelen:

 • Erkend door de CREG;
 • Persoonlijke begeleiding via telefoon;
 • Gesprekken via chat (online discussieforum);
 • Begeleiding via e-mail;
 • Houdt rekening met de Greenpeace-rangschikking;
 • Promoties, kortingen en voordelen;
 • Klantendienst;
 • Verandering van energiecontract meteen mogelijk via de website;
 • Verhuisdienst.

CREG-label

Het CREG-label waarborgt dat de geraadpleegde instelling onafhankelijk is ten opzichte van de leveranciers van elektriciteit en aardgas en aardgas.

Om van dit label te genieten, moet het platform:

 • Duidelijke informatie over de dienst verschaffen;
 • De gebruiker een intuïtieve en gebruiksvriendelijke dienst verlenen;
 • Nauwkeurig zijn en niet-misleidende, volledige, correcte, relevante en recente informatie geven;
 • Verantwoord omgaan met de informatie die van de gebruiker komt en de informatie die aan hem wordt overgemaaktaakt.

Dit label garandeert dus dat de tarieven de juiste zijn, zowel de energietarieven (die verschillen naargelang de leveranciers) maar ook de door de netbeheerders gereglementeerde transport- en distributiekosten. Je mag dus op beide oren slapen voor alle op je stroom- en/of aardgasfactuur vermelde posten.

CREG kwaliteitslabel voor energie-vergelijker.be

>> Lees ook: Energie-Vergelijker.be en CREG Scan: twee onmisbare tools bij de keuze van het meest voordelige energiecontract

Persoonlijke begeleiding via telefoon

Bij een vergelijking kan de lijst met informatie die je te zien krijgt op het eerste gezicht een hele boterham lijken. Om je te helpen de prijzen zo goed mogelijk te vergelijken en de resultaten te identificeren die het best bij je consumptieprofiel aansluiten, is er een gratis en onafhankelijke begeleidingsdienst via telefoon. En om een echte expertise rond de Belgische energiesector te garanderen, zijn de adviseurs aan de telefoon actief in België en zijn ze speciaal opgeleid om je te helpen een energiefactuur uit te pluizen.

Een buitenkansje voor consumenten die graag de mening van de adviseurs willen. Je kunt bij de adviseurs van de telefonische dienst terecht van maandag tot vrijdag (behalve op feestdagen) van 8.45 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

Stel je vragen via chat (online discussieforum)

Heb je dringend een antwoord nodig op een van je vragen? Dan is er de eenvoudige, snelle en efficiënte online discussiedienst van Energie-Vergelijker.be. Stel je vragen rechts onderaan op het scherm. Je kunt de chat ook rechtstreeks gebruiken via een speciaal voor deze dienst bestemde webpagina. Je kunt de chatdienst bereiken op dezelfde momenten als de telefonische dienst.

Zet je situatie op mail

Onze begeleiding zou niet compleet zijn zonder een e-maildienst. Stel je vragen in een mail aan ons team en je krijgt binnen de twee werkdagen een antwoord. Of stuur je laatste regularisatiefacturen voor elektriciteit en/of aardgas (afrekeningen) op en je krijgt een volledige vergelijking terug.

De Greenpeace-rangschikking

Voor consumenten die graag weten in welke mate de stroom bij hun leverancier hernieuwbaar is, vormt de Greenpeace-rangschikking een onmisbare bron van informatie. De ngo ontwikkelde immers een tool waarmee je kunt nagaan welke quotering je huidige energieleverancier of elke andere energieleverancier krijgt op het vlak van groene stroom.

Ook wij hebben die score opgenomen in onze prijsvergelijker, zodat je ook rekening kunt houden met het ecologische aspect.

Promoties en voordelen

Bovenop hun tariefkaart bieden sommige leveranciers welkomstvoordelen aan om nieuwe klanten te lokken. Heel vaak gaat het om niet te verwaarlozen promoties op de jaarlijkse factuur van de consument en meestal zijn die promoties ook exclusief (enkel beschikbaar via de online vergelijker).

Naast voordelen op vlak van prijs, bieden sommige leveranciers ook andere voordelen aan, zoals bijvoorbeeld gratis service in geval van een panne.

Wil je graag weten of je voor bepaalde voordelen in aanmerking komt, dan kun je steeds terecht bij onze energieadviseurs op het nummer 0800 37 447 of via e-mail (info@energie-vergelijker.be). Ze beantwoorden graag al je vragen.

Klantendienst

Heb je een vraag of wil je gewoon zeker weten dat je er goed aan doet naar een andere leverancier over te stappen? De energieadviseurs van Energie-Vergelijker.be beantwoorden al je vragen over je toekomstige tarieven of de opvolging van je dossier.

Van energiecontract maar niet van platform veranderen

Zodra je klaar bent met vergelijken kun je via ons platform een nieuw energiecontract afsluiten. Zo verlies je geen tijd met allerhande platformen of formulieren en kun je alles op één plaats in orde brengen.

Verhuisdienst

Ga je verhuizen? Dan heb je misschien nood aan persoonlijke begeleiding voor het beheer van je energiecontracten. Helaas helpen niet alle vergelijkers jou bij deze stap. Gelukkig kun je rekenen op de adviseurs van Energie-Vergelijker.be. Wanneer je gaat verhuizen, kun je bijvoorbeeld je energieovernamedocument (pdf) opsturen om een simulatie voor je nieuwe woning te ontvangen. Heb je vragen over de energieformaliteiten die je moet vervullen bij een verhuizing? Laat het ons gerust weten!

2. De gewestelijke vergelijkers

Elk gewest beschikt over een webportaal om de tarieven van de elektriciteits- en gasleveranciers te vergelijken. Die tarieven komen van de gewestelijke regulatoren en vallen onder een federale regelgeving.

Deze platformen zijn zowel bestemd voor residentiële klanten als voor zelfstandigen en kmo’s. Zij kunnen hun verbruiksgegevens invoeren via deze online vergelijkers en krijgen zo de verschillende tarieven van alle leveranciers te zien. Het gaat om een ongefilterd resultaat van hun tariefkaarten.

In België wordt een onderscheid gemaakt tussen de leveringslicenties in functie van de drie gewesten en elk gewest heeft zijn eigen simulatie- en vergelijkingsinstrument

In Vlaanderen

In het Vlaams Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt VREG, of ‘Vlaamse regulator van de energiemarkt’. De VREG is de officiële instantie die de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De online prijsvergelijker van de VREG heet ‘V-TEST’.

Voordelen:

 • Houdt rekening met zonnepanelen in de analyse;
 • Geeft het percentage van hernieuwbare energie aan in de energiemix.

Nadelen:

 • Houdt geen rekening met voordelen en promoties:
 • Geen begeleiding;
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking;
 • Geen contractverandering mogelijk op de website zelf.

In Wallonië

In het Waals Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt CWaPE, of ‘Commission wallonne pour l’Energie’. De CWaPE is de officiële instantie die de Waalse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De online prijsvergelijker van de CWaPE heet ‘COMPACWaPE’.

Voordelen:

 • Houdt rekening met promoties;
 • Neemt je huidige leverancier op in de analyse;
 • Geeft het percentage van hernieuwbare energie aan in de energiemix.

Nadelen:

 • Geen begeleiding;
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking;
 • Neemt geen zonnepanelen op in de vergelijking;
 • Geen contractverandering mogelijk op de website zelf.

In Brussel

Logo van Brugel

In het Brussels Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt Brugel. Brugel is de officiële instantie die de Brusselse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De simulatietool in het Brussels Gewest heet ‘Brusim’.

Voordelen:

 • Houdt rekening met voordelen en promoties;
 • Neemt je huidige leverancier op in de analyse;
 • Geeft het percentage van hernieuwbare energie aan in de energiemix;
 • Past de analyse aan aan de productie van je zonnepanelen als je die hebt.

Nadelen:

 • Geen begeleiding;
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking;
 • Geen contractverandering mogelijk op de website zelf.

Voor heel België

CREG kwaliteitslabel voor energie-vergelijker.be

Bovenop de vergelijkers van de gewestelijke regulatoren heeft ook de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) zijn eigen online vergelijker ontwikkeld: de CREG Scan. Een interessante troef van de CREG Scan is dat deze vergelijker je huidige contract tussen de duurste en de goedkoopste aanbiedingen op de markt positioneert.

Voordelen:

 • Neemt je huidige leverancier op in de analyse;
 • Geeft aan hoe je huidige contract zich verhoudt tot de uitersten op de markt;
 • Verwijst je door naar een erkende vergelijker om van energiecontract te veranderen.

Nadelen:

 • Geen begeleiding;
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking of de energiemix;
 • Houdt geen rekening met voordelen en promoties;
 • Neemt geen zonnepanelen op in de vergelijking;
 • Geen contractverandering mogelijk op de website zelf.

3. Private prijsvergelijkers, niet erkend door de CREG

De niet door de CREG erkende vergelijkers bieden geen enkele waarborg.

Zoals in veel domeinen moet je de informatie die je bekomt met een korreltje zout nemen en voldoende kritisch zijn om niet te worden misleid.

Op heel wat websites kun je de tarieven voor gas en elektriciteit vergelijken, maar soms zit daar een bevoorrechte samenwerking met een of andere leverancier achter.

Is dat het geval? Dan trekt de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas het label van die vergelijker in. De resultaten kunnen immers vervalst zijn en je hebt geen enkele garantie dat de verstrekte informatie correct is.

Om onaangename verrassingen te vermijden, raden we je aan je nooit te baseren op niet-gecertificeerde tarieven.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Wat je moet onthouden?

Na onze doorlichting van alle verschillende online vergelijkers en simulatietools voor energie, komen we tot een duidelijk besluit. Het lijkt ons vanzelfsprekend om te kiezen voor de vergelijkers van de regulatoren en voor de vergelijkers die worden erkend door de federale regulator CREG.

Het grootste voordeel van de private vergelijkers met een CREG-label zijn de door de leveranciers voorgestelde promoties. Die leveren voor de actieve consumenten een aanzienlijke besparing op. Wordt er net als in onze vergelijkingstool ook rekening gehouden met de Greenpeace-rangschikking, dan kunnen de meest milieubewuste consumenten ook in één keer kiezen voor een echt groene leverancier. Het kan bovendien nog verstandiger zijn om te kiezen voor een onafhankelijke dienst die ook persoonlijke begeleiding biedt, bijvoorbeeld per mail, telefonisch of via een chatsysteem.

Vind je daarentegen geen CREG-label terug op online vergelijker die je raadpleegt? Wees dan op je hoede voor de resultaten. Die zijn dan misschien niet helemaal neutraal of volledig.

En nu is het aan jou: vergelijk zelf en bespaar zo op je elektriciteits- of gasfactuur!

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

>> Meer weten: Energie-Vergelijker.be en CREG Scan: twee onmisbare tools bij de keuze van het meest voordelige energiecontract