Het energieovernamedocument is een formulier dat de standen van de elektriciteits- en gasmeters certificeert wanneer een woning van huurder of eigenaar verandert. Maar hoe vul je het in, naar wie stuur je het en wat moet je nog doen als je verhuist? Energie-vergelijker.be maakt de balans op.

Wat is het energieovernamedocument precies?

Het energieovernamedocument is een formulier dat moet worden ingevuld wanneer een woning een andere huurder of eigenaar krijgt. Zo wordt het energieverbruik van de vorige bewoner officieel geregistreerd en weet de nieuwe bewoner zeker dat hij niet betaalt voor energie die hij zelf niet heeft verbruikt. Bovendien stelt deze procedure de vertrekkende bewoner in staat de eindfactuur van zijn leverancier te ontvangen.

Het energieovernamedocument moet in de volgende gevallen worden ingevuld:

 • Verhuizing
 • Overlijden
 • Scheiding of echtscheiding

Het bevat altijd dezelfde gegevens, namelijk:

 • De contactgegevens van beide partijen
 • Het type van woning (huis, appartement)
 • De betrokken energiebronnen (elektriciteit en/of gas)
 • De meterstanden en de nummers en EAN-codes van de meters
 • De datum en de handtekening van beide partijen

>> Waar en wanneer neem je de stand van je elektriciteitsmeter op?

Vandaag heeft het energieovernamedocument een juridische waarde. Als je het naar je leverancier stuurt om een adreswijziging door te geven of je contract te beëindigen, is deze verplicht het te aanvaarden. Belangrijk is wel om te onthouden dat dit document geen energiecontract is. Als je van leverancier wilt veranderen moet je nog steeds de gebruikelijke procedures doorlopen.

Weet je niet tot welke leverancier je je moet richten? Vergelijk in dat geval de huidige marktaanbiedingen op ons online vergelijkingsinstrument. Wij doen al het papierwerk gratis in jouw plaats.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Download ons energieovernamedocument als PDF

Ben je aan het verhuizen of moet je een energieovernamedocument invullen? Download dan hieronder ons gratis exemplaar in PDF-formaat.

>> Je verhuist? Alles wat je over je energiecontract moet weten als huurder

Opgelet: er is een specifiek document voor eigenaars van fotovoltaïsche panelen. Je kunt bijvoorbeeld een exemplaar vinden op de website van de Vreg, de ‘Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt’.

Wie moet het energieovernamedocument versturen?

Je dient dit formulier in meerdere exemplaren naar je leverancier te sturen:

 • Een voor je oude woning
 • Een voor je nieuwe woning.

Vanuit juridisch oogpunt verdient het aanbeveling dat elke partij (de oude en nieuwe bewoner van het pand) een kopie van dit formulier bewaart. Zo ben je beschermd in geval van een geschil.

Naar waar moet je het energieovernamedocument versturen?

Je kunt het volledig ingevulde en ondertekende formulier per post of e-mail naar je leverancier sturen. De meeste leveranciers hebben hun verhuisprocedures echter gedigitaliseerd. Voortaan kun je je verhuizing dus invoeren in je online klantenruimte. Wie dat verkiest, kan al deze informatie ook telefonisch doorgeven via de klantendienst. Bedenk wel dat het belangrijk is dat je een kopie van het document hebt om bij geschillen je energieverbruik te kunnen bewijzen.

>> Verhuizing: wat doe ik met mijn energiecontracten?

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Kan ik zonder document van leverancier veranderen?

Als je verhuist, ben je wettelijk niet verplicht het energieovernamedocument in te vullen. Toch raden we je sterk aan om dat wel te doen en om een kopie te bewaren, aangezien het nu echt juridische waarde heeft en je, zoals hierboven uitgelegd, kan beschermen bij een geschil.

Wat moet ik nog doen en welke documenten heb ik nog nodig als ik verhuis?

Behalve je energiecontracten zijn er nog andere administratieve taken waarmee je rekening moet houden als je verhuist. Behalve de ondertekening van je huurcontract en je inventaris van de inrichting moet je er ook aan denken om je op verschillende diensten te abonneren of om bepaalde instanties op de hoogte te brengen:

 • Je adres wijzigen
 • Een telecomcontract (internet, TV) afsluiten
 • Een woningverzekering afsluiten conform je status van huurder of eigenaar
 • Je watercontract overzetten
 • Je werkgever, bank en verzekeringsmaatschappijen op de hoogte brengen van je adreswijziging

Ben je eigenaar en volgen je huurders elkaar niet onmiddellijk op? Overweeg in dat geval een energiecontract voor leegstaande woningen af te sluiten om je energielevering te behouden. Met dat contract betaal je het verbruik aan een hoger tarief, maar je hebt meestal geen vaste vergoeding of abonnementkosten. Zodra de nieuwe bewoner in je woning is getrokken, ontvang je een eindfactuur.

>> Hoe vermijd je een stroomonderbreking als je verhuist?

Om met een gerust hart te verhuizen, aarzel niet onze checklist te downloaden, zodat je niets vergeet!

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking