Het is op de Belgische energiemarkt soms moeilijk om tussen de bomen het bos te zien. Naast voordelige prijzen of groene stroom, bieden sommige leveranciers ook bijkomende diensten, zoals een depannagedienst of andere gratis bijkomende diensten! In dit artikel zoomen we in op die bijkomende services: we bekijken de diensten die de leveranciers in kwestie aanbieden en kijken op welk vlak de leveranciers verschillen. Welk pack het voordeligst is, hangt namelijk ook af van je persoonlijk profiel: of je veel met de fiets onderweg bent bijvoorbeeld, of graag bijstand wilt voor reparaties aan je huishoudapparaten. Wij doken in de contracten en websites van de grootste marktspelers (Luminus, Eneco, Engie en TotalEnergies) om het voordeligste pack te vinden.

De Comfort Bonus van Eneco: gratis begeleiding bij elke situatie

De van oorsprong Nederlandse leverancier Eneco legt haar klanten in de watten! Aan klanten die een maand bij hen ingeschreven zijn, biedt de leverancier volledig gratis haar Comfort Bonus. Daarmee heb je recht op:

 • Technische bijstand: een loodgieter, slotenmaker, electricien… er staan talrijke professionals tot jouw beschikking;
 • Pechverhelping met de fiets over heel Europa (maximaal twee keer per jaar): pechverhelping, transport en repatriëring de belangrijkste waarden van deze service;
 • Bijstand voor elektrische voertuigen over heel Europa. Naast de pechverhelping, het transport en de repatriëring wordt jou ook een vervangwagen aangeboden (maximaal 5 dagen) bij een immobilisatie van meer dan 4 uur indien je niet in de fout was.

Er zijn nog meer voordelen. Ben je een jaar klant, dan breidt de service van de Comfort Bonus van Eneco zich uit, nog steeds helemaal gratis. Naast de drie hierboven vermelde diensten, heb je dan ook recht op:

 • Aanvullende bijstand bij witgoed (wasmachines, ovens, frigo’s…): indien het apparaat in zijn derde, vierde of vijfde levensjaar zit;
 • Energiefactuurgarantie: lijd jij onvrijwillig inkomensverlies, dan zorgt Eneco voor een gedeeltelijke terugbetaling van je factuur.

>>Meer info over de Comfort Bonus van Eneco en de algemene voorwaarden

Pechverhelping en diensten van Luminus die jou het leven makelijker maken

Naast heel wat verschillende tariefkaarten voor stroom en gas, biedt energiereus Luminus allerlei extra diensten aan haar klanten.

Electro Repair & Replace

extra service van Luminus

Luminus “Electro Repair & Replace” legt je elektrische en huishoudapparaten in de watten. In samenwerking met verzekeringen Axa, heb jij de keuze uit twee tariefformules:

Electro Repair & Replace voor 5 €/maand:

 • Verlenging van de wettelijke garantie tot 5 jaar;
 • Wasmachine, droogkast, fornuis, frigo en diepvriezer zijn gedekt;
 • Nieuw apparaat bij onherstelbare panne.

Electro Repair & Replace+ voor 6,95 €/maand:

 • Verlenging van de wettelijke garantie tot 5 jaar;
 • Nieuw apparaat bij onherstelbare panne;
 • Diagnose en gratis offerte voor apparaten ouder dan 5 jaar.

De woning pechverhelping van Luminus

Een woningverzekering is verplicht in België maar dekt niet alle mogelijke schade. In samenwerking met Axa kwam Luminus daarom met haar eigen verzekering. Voor 7,95 euro per maand kan jij rekenen op de hulp van meer dan 300 professionele technici die schade dekken als gevolg van:

 • Stroom: kortsluiting, stroomuitval, uitvallen van de verlichting;
 • Water: verstopte afvoer, geen warm water meer, lek;
 • Verwarming: panne van de centrale verwarming of de warmtepomp, panne van de ketel, lek van een pijp;
 • Dak: lek, instorting van de schouw, lek van de pijp, hangende goot;
 • Storing aan je zonnepanelen;
 • Gebroken glas, sleutels verloren of kapot slot, geblokkeerde garagepoort, juridische hulp bij conflicten.

De ketelgarantie

Bij panne of een probleem aan de verwarming, garandeert de ketelgarantie van Luminus jou een herstelling van je installatie in minder dan 24 uur. Of je nu een mazout- of gasketel hebt, om van deze extra service gebruik te kunnen maken betaal je 9,95€/maand via domiciliëring.

De ketelgarantie betaalt jou tot 500€ per herstelling terug. In dit tarief zit de handwerkkost, transportkosten en eventuele vervangingsstukken.

Herstelservice bij noodgevallen

Kies je voor Luminus, dan heb je ook recht op een herstelservice voor sanitair, verwarming of zonnepanelen voor 45€ excl. BTW/uur. Transportkosten zijn steeds 50€ excl. BTW.

Die interventies zijn alleen geldig tijdens de werkdagen en traditionele kantooruren. Bel je de service voor 10 uur, dan moet de prijs afgesproken worden met de technicus in functie van de catalogusprijs.

>> Meer info over de onderhouds- en hersteldiensten van Luminus

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

De diensten van leverancier Engie: alles voor je huis

Net als Luminus biedt Engie haar klanten verschillende diensten en hulp voor de installaties in hun huis.

De reparatiedienst voor verwarming

Je hebt een verwarmingspanne of hebt geen warm water meer? Dankzij haar netwerk van 150 verwarmingsmonteurs, kan Engie je helpen met je mazout- of gasketel, voorzover die niet onder de garantie valt. De prijs van de service hangt af van het procent van je BTW die varieert al naargelang de leeftijd van je woning (6% voor installaties ouder dan 10 jaar en 21% voor installaties jonger dan 10 jaar).

Ouder dan 10 jaarJonger dan 10 jaar
Verplaatsing: 60 euroVerplaatsing: 68,49 euro
Uurprijs tussen 8u en 16u30: 65 euroUurprijs tussen 8u en 16u30: 74,20 euro
Uurprijs ’s avonds en op feestdagen: 115 euroUurprijs ’s avonds en op feestdagen: 131,27 euro

Een plaatselijke specialist voor werken aan je woning

Of je nu problemen met je pijpen, slimme elektrische apparaten, huishoudapparaten of binnen- of buitenwerken hebt, dankzij Engie staan er meerdere specialisten tot jouw beschikking.

Om van die service te kunnen genieten, moet je online reserveren, de voorgestelde offerte aannemen en een afspraak inplannen. Betalen is bovendien niet nodig, je betaalt na de tussenkomst van een professional!

Herstelling en bijstand thuis

Een probleem met warm water? Een verwarmingspanne? Gebroken raam? Sleutels kwijt? Geen paniek! Engie voorziet meerdere formules om jou te hulp te schieten en je problemen te regelen. Dankzij haar herstel- en bijstandservice aan huis, kan een technicus jou binnen de 24 uur of zelfs 3 uur depanneren. Zonder franchise neemt Engie tot 400 euro interventie kosten voor haar rekening.

De voorgestelde formules gaan van 6,25 euro/maand tot 9 euro/ maand.

Heating assistance 6,25€/maandHome assistance 7,75€/maandHome assistance +- 9€/maandApartment assistance
+- 8€/maand
Onbeperkte interventies
Depannering voor warm water of verwarming
Waterlek, verstopt toilet, geen stromend water
Kortsluiting
Verloren of geblokkeerde sleutel
Gebroken ruit
Daklek of verstopte goot

Verlenging van de garantie op elektrische apparaten of multimedia

Panne van omvormers of zonnepanelen

Dankzij het advies op maat van een specialist, weet je snel of jij je omvormer moet vervangen of herstellen bij een panne. Is een herstelling nodig, dan zal de technicus van de gelegenheid gebruikmaken om het onderhoud te doen en de software te updaten. Bij een vervanging wordt de omvormer verlengd tot 10 jaar.

Bovendien zit in deze service voor mensen met zonnepanelen alles inbegrepen: van tips voor de installatie tot nieuwe omvormers, er is maar één tarief:

 • 609 euro voor een herstelling, inclusief een garantie van 6 maanden;
 • 1312 euro voor een vervanging, inclusief een garantie van 10 jaar.

>>Meer info over de bijstand van Engie

Energiebijstand van TotalEnergies : voor alles rondom stroom en gas

TotalEnergies biedt een “Energy Assistance” formule, voor verwarmingspannes of stroomproblemen. Kernwoord van de bijstand? Snelheid. Je kan een afspraak maken in de 4 uur na je aanvraag, ook op feestdagen en weekends.

De stroombijstand kost 2,99 €/maand en omvat:

 • Een terugbetaling van je kosten tot 400 euro;
 • Een onbeperkt aantal interventies;
 • Hulp bij panne van je stroominstallatie.

Stroom- en gasbijstand kost 4,99 €/maand en omvat:

 • Terugbetaling van de kosten tot 400 euro;
 • Een onbeperkt aantal interventies;
 • Hulp bij panne van de gas- of warmwaterketel;
 • Hulp bij een lek in de gasleidingen.

Welke optie je ook kiest, de eerste maand wordt je steeds gratis aangeboden en de telefonische klantendienst is 24 op 24 beschikbaar.

De dienst van welke leverancier is nu de beste op de markt?

Het is moeilijk om te bepalen welke leverancier hét beste aanbod voor bijstand en bijkomende diensten biedt. Om er het beste bijstandspakket uit te kiezen, neem je best je persoonlijke voorkeuren en budget onder de loep.

Voor het kleine budget is de Comfort Bonus van Eneco een uitstekende keuze want gratis en wordt automatisch geactiveerd na een maand inschrijving bij de leverancier. De aangeboden diensten in dit pack zijn wel vrij basic.

Hecht jij eerder veel belang aan het herstel en onderhoud van je elektronische apparaten, dan is de formule Electro Repair&Replace van Luminus de ideale oplossing. Ze is bovendien perfect voor zuinige mensen, want deze formule kost minder dan 10 euro per maand.

Ben je eerder bang van verwarmings- of stroompannes, dan is TotalEnergies jouw perfecte keuze. Deze optie kost maximaal 5 euro per maand, je kan hier op eendert welk moment beroep op doen en dat zovaak je wilt!

Bij Engie ten slotte zit je goed voor je zonne-installatie. Naast expertise in het domein, is deze leverancier de enige die een service specifiek voor omvormers aanbiedt.