Een geschikte energieleverancier kiezen is een belangrijke klus. Het is de kunst om een bedrijf te vinden dat een onberispelijke klantenservice aanbiedt en jou helpt mooie besparingen te realiseren op je factuur.

Overzicht

Sinds de liberalisering van de energiemarkt springen de stroom- en aardgasleveranciers als paddenstoelen uit de grond. De consument heeft dus de keuze te over. Maar hoe haalt hij er voordeel uit? Hoe vind je de beste stroom- of aardgasleverancier? Het lijkt bijvoorbeeld al een hele opgave om een vijftiental bedrijven te overlopen. In werkelijkheid valt dat reuze mee. Je moet gewoon rekening houden met de juiste factoren.

Vergelijk de aardgas- en stroomprijzen en houd rekening met eventuele promoties

In België hebben grote leveranciers als Engie, Eneco en Luminus een uitgebreid aanbod maar ook de kleine bedrijven blijven niet achter. Hoe behoud je dan het overzicht en vind je makkelijk de meest interessante stroom- en aardgastarieven?

Kijk eerst en vooral naar de energieprijs op jouw aardgas- of elektriciteitsfactuur. De andere componenten, met name de distributiekosten en heffingen, hangen af van de overheid of de organisaties die een monopolie bezitten. Je hebt dus geen enkele invloed op die kosten. "Door de prijzen voor stroom of aardgas te vergelijken, ziet u welke promoties er aangeboden worden.
De energieprijs is opgebouwd uit drie onderdelen: de prijs per kWh, de jaarlijkse vergoeding (abonnementskosten) en de kosten voor groene stroom (groenestroombijdrage). Het bedrag verschilt van leverancier tot leverancier maar ook naargelang de tariefplannen. Het is dus erg belangrijk dat je alle energieaanbiedingen op de Belgische markt vergelijkt om de meest goedkope oplossing te vinden. De eenvoudigste en snelste manier blijft het gebruik van een energievergelijker voor stroom en aardgas.

Die tool biedt je bovendien een overzicht van alle lopende promoties. Die promoties zijn meestal voorbehouden voor nieuwe klanten. Soms zorgen ze ervoor dat een aanbod dat oorspronkelijk niet interessant was plots wel erg interessant kan zijn. Ter info, kortingen worden toegepast op de energieprijs, de abonnementskosten of op beide componenten.

Wil je de huidige promoties kennen die voor jou het meest interessant zijn? Aarzel niet om onze energieadviseurs te contacteren op info@energie-vergelijker.be. Ze nemen de tijd om jouw behoeftes in kaart te brengen zodat jij de juiste aardgas- of stroomleverancier kunt kiezen.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Wil je een vaste of variabele energieprijs?

Wanneer je op zoek gaat naar de meest interessante tarieven per kWh moet je rekening houden met jouw specifieke elektriciteitsmeter (voor aardgas bestaat er slechts één meter) en hoe de prijzen evolueren.

Naargelang je installatie kan je bij een Belgische elektriciteitsleverancier een contract afsluiten met een normaal tarief, een dal-piekurentarief of uitsluitend een nachttarief. Sinds kort hebben we er een nieuw contracttype bij, namelijk het dynamisch contract.

Die keuze is eenvoudig maar dat geldt niet altijd voor de keuze van je tarieftype. Je moet namelijk kiezen voor een vaste of variabele energieprijs.

Vergeet niet dat een vast tarief jou een vorm van zekerheid biedt omdat de prijs niet wijzigt tijdens de volledige duur van het contract. Een variabel tarief wordt dan weer regelmatig geïndexeerd, met name in functie van de wisselende brandstofprijzen. Een dynamisch tarief is nog volatieler, want dan betaal je een prijs per uur volgens de prijzen op de groothandelsmarkt.

Wist je dat? Je kan een verschillende leverancier kiezen voor stroom en aardgas. Het is ook mogelijk een vast stroomtarief en variabel aardgastarief te kiezen of omgekeerd.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Informeer je over het milieubeleid van de leverancier

Groene leveranciers investeren vooral in de bouw van windturbines.Als je het milieu een warm hart toedraagt, kies dan voor een contract dat rekening houdt met je overtuigingen. Je kunt bijvoorbeeld een contract afsluiten met uitsluitend groene energie. Vandaag de dag is het geen enkel probleem om een leverancier te vinden die enkel groene stroom aanbiedt.

Er zijn echter maar weinig bedrijven die echt investeren in hernieuwbare energie. De meeste bedrijven kopen uitsluitend een certificaat van garantie van oorsprong. Raadpleeg de ranking van elektriciteitsleveranciers van Greenpeace om er zeker van te zijn dat jouw leverancier zijn steentje bijdraagt aan de energieovergang. De lijst beoordeelt alle leveranciers op basis van hun milieubeleid.

Aardgas is echter verre van groen. Wat valt eraan te doen? Zolang de productiekosten van biomethaan te hoog zijn en de productie niet voldoende is om aan de behoeftes van de consumenten te voldoen, kan je kiezen voor een aanod met ‘CO2-neutraal gas’. Het principe hierachter? De leverancier verbindt zich ertoe om de uitstoot van vervuilend gas van zijn klanten te compenseren door steun te bieden aan CO2-verminderende projecten. Houd er wel rekening mee dat het tarief van een dergelijke formule vaak iets hoger is dan bij de klassieke formules.

Kies een energieleverancier met een goede klantendienst

Uiteraard is het goed als je een goedkoop aanbod voor aardgas of stroom vindt maar prijs is niet het enige wat telt. Stel je eens voor dat er een facturatieprobleem opduikt: hoe tevreden ben je over een leverancier die je in een noodgeval niet kan bereiken?

Het is dan ook heel belangrijk dat jij je informeert over de (werking van) de klantendienst van een leverancier voordat je voor één van zijn tariefformules kiest. Let vooral op de volgende punten:

  • De bereikbaarheid en reactiesnelheid van de klantendienst: sommige leveranciers kan je zowel telefonisch als via e-mail en post contacteren terwijl anderen liever 100% online communiceren. Bovendien beslist elke leverancier over de openingsuren van zijn klantendienst en krijg je soms sneller een antwoord bij de ene leverancier dan bij de andere;
  • De facturatiefrequentie en de betaalwijze: overschrijving, domiciliëring, Zoomit, maandelijkse of trimestriële afrekening… Iedereen heeft zijn voorkeur, zoek dus een leverancier die past bij jouw behoeften;
  • Klachtenafhandeling: een conflict met je energieleverancier is gauw gebeurd. Krijg je bijvoorbeeld geen sociaal tarief, vind je dat de verbrekingsvergoeding niet rechtvaardig is of zijn de prijzen niet transparant genoeg? Het probleem kan via bemiddeling opgelost worden. Controleer dan ook of de betreffende leverancier een goede reputatie heeft en al dan niet veel klachten ontvangt door het jaarverslag van de Ombudsdienst voor Energie te raadplegen.

Vind je niet meteen bijkomende informatie over een specifieke leverancier? Wil je de sterke punten van elk bedrijf kennen om de aardgas- en stroomleverancier te kiezen die aan jouw behoeftes beantwoordt? Energie-Vergelijker.be beantwoordt met plezier je vragen.

Controleer de voorwaarden in je energiecontract

Het is belangrijk dat je de voorwaarden naleest voor je een aardgas- of stroomcontract afsluit.Je hebt een leverancier gevonden die aan al je eisen voldoet? Nu moet je alleen nog je contract ondertekenen. Ga daarbij zeker niet overhaast te werk.

Lees aandachtig de contractvoorwaarden om te controleren of de aardgas- of elektriciteitsleverancier de wettelijke bepalingen wel degelijk naleeft. Zo moet de leverancier binnen tien werkdagen gevolg geven aan elke vraag voor levering en moet hij in het contract nauwkeurige gegevens vermelden. Denk bijvoorbeeld aan de duur van het contract, de aardgasprijs of de stroomprijs maar ook aan de procedure bij verhuizingen, achterstallige betalingen of plaatsing van een budgetmeter.

Daarnaast spreek je met je leverancier ook af op welke datum je contract zal beginnen. Bovendien zorgt de leverancier er ook voor dat jouw oude contract ontbonden wordt als je van plan bent om van aardgas- of elektriciteitsleverancier te veranderen. Die regeling is bovendien gratis en je kan tot veertien kalenderdagen na de ondertekening het contract laten ontbinden.

Hoe verander je van stroom- en aardgasleverancier in België?

Zo, je hebt een energieleverancier gevonden die aan al je eisen voldoet. En nu? Simpel: het duurt slechts enkele minuten om van energieleverancier te veranderen en kost jou helemaal niets. Je moet enkel contact opnemen met jouw nieuwe leverancier, hem vertellen welk aanbod je wilt en de volgende gegevens doorgeven:

  • jouw EAN-code (nummer van 18 cijfers dat begint met 54);
  • de meterstand;
  • je bankrekeningnummer (nummer van 14 cijfers dat met BE begint) als je via domiciliëring wilt betalen.

Wist je dat? Je kan ons contacteren op info@energie-vergelijker.be als jij je niet comfortabel voelt bij de manier van werken. Onze adviseurs zijn er om je te helpen en zorgen ervoor dat je nieuwe stroom- of aardgascontract op de gewenste datum en bij de gekozen leverancier geactiveerd wordt. Wie zei er dat het ingewikkeld is om een energieleverancier te kiezen?

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro