Een energieleverancier kiezen is delicaat want de impact is groot. Het is de kunst om een bedrijf te vinden dat een onberispelijke klantenservice aanbiedt en u toelaat om een mooi bedrag te besparen.

Overzicht

Sinds de liberalisering van de energiemarkt springen de stroom- en aardgasleveranciers als paddenstoelen uit de grond. De consument heeft dan ook heel wat keuzemogelijkheden. Maar hoe haalt hij er voordeel uit? Hoe vindt u de beste stroom- of aardgasleverancier? Het lijkt bijvoorbeeld al een hele opgave om een vijftiental bedrijven te overlopen. In werkelijkheid valt dat reuze mee. U moet gewoon rekening houden met de juiste factoren.

Vergelijk de aardgas- en stroomprijzen en houd rekening met eventuele promoties

In België hebben grote leveranciers als Engie Electrabel en Luminus een uitgebreid aanbod maar ook de kleine bedrijven blijven niet achter. Hoe kunt u dan het overzicht bewaren en eenvoudig de meest interessante stroom- en aardgastarieven in kaart brengen?

Kijk eerst en vooral naar de energieprijs op uw aardgas- of elektriciteitsfactuur. De andere componenten, met name de distributiekosten en heffingen, hangen af van de overheid of de organisaties die een monopolie bezitten. U hebt dus geen enkele invloed op die kosten. "Door de prijzen voor stroom of aardgas te vergelijken, ziet u welke promoties er aangeboden worden.
De energieprijs is opgebouwd uit drie onderdelen: de prijs per kWh, de jaarlijkse vergoeding (abonnementskosten) en de kosten voor groene stroom (groenestroombijdrage). Het bedrag verschilt van leverancier tot leverancier maar ook naargelang de tariefplannen. Het is dus erg belangrijk dat u alle energieaanbiedingen op de Belgische markt vergelijkt om de meest goedkope oplossing te vinden. De eenvoudigste en snelste manier blijft het gebruik van een energievergelijker voor stroom en aardgas.

Die tool biedt u bovendien een overzicht van alle lopende promoties. Die promoties zijn meestal voorbehouden voor nieuwe klanten. Soms zorgen ze ervoor dat een aanbod dat oorspronkelijk niet interessant was plots wel erg interessant kan zijn. Ter info, kortingen worden toegepast op de energieprijs, de abonnementskosten of op beide componenten.

Wilt u de huidige promoties kennen die voor u het meest interessant zijn? Aarzel niet om onze energieadviseurs te bellen op 0800 37 447. Ze nemen de tijd om uw behoeftes te analyseren zodat u de juiste aardgas- of stroomleverancier kunt kiezen.

Wilt u een vaste of variabele energieprijs?

Wanneer u op zoek gaat naar de meest interessante tarieven per kWh moet u rekening houden met uw specifieke elektriciteitsmeter (voor aardgas bestaat er slechts één meter) en de manier waarop de prijzen evolueren.

Naargelang uw installatie kunt u bij een Belgische elektriciteitsleverancier een contract afsluiten met een normaal tarief, een dal-piekurentarief of uitsluitend een nachttarief. Die keuze is eenvoudig maar dat geldt niet altijd voor de keuze van uw tarieftype. U moet namelijk kiezen voor een vaste of variabele energieprijs.

Vergeet niet dat een vast tarief u een vorm van zekerheid biedt omdat de prijs niet wijzigt tijdens de volledige duur van het contract. Een variabel tarief wordt dan weer regelmatig geïndexeerd, met name in functie van de wisselende brandstofprijzen.

Wist u dat? U hoeft niet dezelfde leverancier voor stroom en aardgas te kiezen. U kunt bovendien een vast stroomtarief en een variabel aardgastarief kiezen, of omgekeerd.

Informeer u over het milieubeleid van de leverancier

Groene leveranciers investeren vooral in de bouw van windturbines.Als u het milieu een warm hart toedraagt, kiest u best een contract dat rekening houdt met uw overtuigingen. U kunt bijvoorbeeld een contract afsluiten met uitsluitend groene energie. Vandaag zijn er heel wat leveranciers die een dergelijk tariefplan aanbieden.

Er zijn echter maar weinig bedrijven die echt investeren in hernieuwbare energie. De meeste bedrijven kopen uitsluitend een certificaat van garantie van oorsprong. Raadpleeg de ranking van elektriciteitsleveranciers van Greenpeace om er zeker van te zijn dat uw leverancier zijn steentje bijdraagt aan de energieovergang. De lijst beoordeelt alle leveranciers op basis van hun milieubeleid.

Aardgas is echter verre van groen. Wat valt eraan te doen? Zolang de productiekosten van biomethaan te hoog zijn en de productie niet voldoende is om aan de behoeftes van de consumenten te voldoen, kunt u kiezen voor een aanbod met ‘CO2-neutraal gas’. Het principe hiervan? De leverancier verbindt zich ertoe om de uitstoot van vervuilend gas van zijn klanten te compenseren door steun te bieden aan CO2-verminderende projecten. In België kunt u enkel bij Mega en Luminus voor dergelijk aanbod kiezen. Houd er wel rekening mee dat het tarief van een dergelijke formule iets hoger is dan bij de klassieke formules.

Kies een energieleverancier met een goede klantendienst

Uiteraard is het goed als u een goedkoop aanbod voor aardgas of stroom vindt maar dat is niet alles. Stel u eens voor dat er een facturatieprobleem opduikt: zou u nog steeds tevreden zijn met uw besparing als u uw aardgas- of stroomleverancier niet kunt bereiken? Wij zijn zeker van niet!

Het is dan ook heel belangrijk dat u zich informeert over de (werking van) de klantendienst van een leverancier voordat u voor een van zijn tariefformules kiest. Let vooral op de volgende punten:

  • de bereikbaarheid en reactiesnelheid van de klantendienst: sommige leveranciers kunt u telefonisch, via e-mail of per post contacteren terwijl anderen liever 100% online communiceren. Bovendien beslist elke leverancier over de openingsuren van zijn klantendienst en krijgt u soms sneller een antwoord bij de ene leverancier dan bij de andere.
  • de facturatiefrequentie en de betaalwijze: overschrijving, domiciliëring, Zoomit, maandelijkse of trimestriële afrekening … Iedereen heeft zijn voorkeur maar biedt de leverancier van uw keuze de formule aan die u wilt?
  • klachtenafhandeling: een conflict met uw energieleverancier is gauw gebeurd. Krijgt u bijvoorbeeld geen sociaal tarief, vindt u dat de verbrekingsvergoeding niet rechtvaardig is of vindt u dat de prijzen niet transparant zijn? Het probleem kan via bemiddeling opgelost worden. Controleer dan ook of de betreffende leverancier een goede reputatie heeft en al dan niet veel klachten ontvangt door het jaarverslag van de Ombudsdienst voor Energie te raadplegen.

Vindt u niet meteen bijkomende informatie over een specifieke leverancier? Wilt u de sterke punten van elk bedrijf kennen om de aardgas- en stroomleverancier te kiezen die aan uw behoeftes beantwoordt? Onze adviseurs zijn bereikbaar op 0800 37 447 en via e-mail. Ze beantwoorden met plezier al uw vragen!

Controleer de voorwaarden in uw energiecontract

Het is belangrijk dat u de voorwaarden naleest voor u een aardgas- of stroomcontract afsluit.U hebt uw oog laten vallen op een leverancier en een specifiek aanbod voor stroom of aardgas? U moet nu enkel nog maar een energieleveringscontract ondertekenen. Maar ga niet overhaast te werk als u een contract ondertekent.

Lees aandachtig de contractvoorwaarden om te controleren of de aardgas- of elektriciteitsleverancier de wettelijke bepalingen wel degelijk naleeft. Zo moet de leverancier binnen tien werkdagen gevolg geven aan elke vraag voor levering en moet hij in het contract nauwkeurige gegevens vermelden. Denk bijvoorbeeld aan de duur van het contract, de aardgasprijs of de stroomprijs maar ook aan de procedure bij verhuizingen, achterstallige betalingen of plaatsing van een budgetmeter.

Naast die formaliteiten komt u met de leverancier ook best overeen op welke datum uw contract zal aanvangen. Bovendien zorgt de leverancier er ook voor dat uw oude contract ontbonden wordt als u van plan bent om van aardgas- of elektriciteitsleverancier te veranderen. Die regeling is bovendien gratis en u kunt tot veertien kalenderdagen na de ondertekening het contract laten ontbinden.

Hoe verandert u van stroom- en aardgasleverancier in België?

U bent eruit, u weet welke aardgas- en stroomleverancier u gaat kiezen. En nu? Simpel: het duurt slechts enkele minuten om van energieleverancier te veranderen en het kost u bovendien niets. U moet enkel contact opnemen met uw nieuwe leverancier, hem vertellen welk aanbod u wilt en de volgende gegevens doorgeven:

Wist u dat? U kunt ons bellen op 0800 37 447 als u zich niet comfortabel voelt bij de manier van werken. Onze adviseurs zijn er om u te helpen en zorgen ervoor dat uw nieuwe stroom- of aardgascontract op de gewenste datum en bij de gekozen leverancier geactiveerd wordt. Wie zei er dat het ingewikkeld is om een energieleverancier te kiezen?

Reacties4