Hoe een geschikte energieleverancier kiezen?
Een geschikte energieleverancier kiezen is geen sinecure. De inzet is immers groot. De kunst bestaat erin een leverancier te vinden die een goede klantenservice aanbiedt en je helpt om fiks te besparen.
Sinds de liberalisering van de energiemarkt zijn er heel wat gas- en elektriciteitsleveranciers bijgekomen. Als consument heb je dus keuze te over. Maar hoe vind je de beste gas- of elektriciteitsleverancier? Lijkt het een hele opgave om ze allemaal te vergelijken? Wij vertellen je op welke elementen je je best focust.
Vergelijk prijzen en hou rekening met promoties
In België hebben grote leveranciers als Engie, Eneco en Luminus een uitgebreid aanbod, maar ook kleinere bedrijven blijven niet achter. Hoe vind je makkelijk de bese elektriciteits- en aardgastarieven?
Kijk eerst en vooral naar de energieprijs op jouw aardgas- of elektriciteitsfactuur. De andere componenten van je factuur (de distributiekosten en de heffingen) hangen af van de overheid of organisaties die een monopolie bezitten. Op die laatste kosten heb je dus geen enkele invloed.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
De energieprijs bestaat uit drie onderdelen: de prijs per kWh, de jaarlijkse vaste vergoeding en de prijzen voor groene energie. De prijs hangt af van de gekozen leverancier en het gekozen tariefplan. Door het marktaanbod te vergelijken, vind je het voordeligste aanbod. Het makkelijkste is om daarvoor een prijsvergelijker voor gas en elektriciteit te gebruiken.
Die tool biedt je bovendien een overzicht van alle lopende promoties. Die promoties zijn meestal voorbehouden voor nieuwe klanten. Soms zorgen ze ervoor dat een gemiddeld aanbod plots heel interessant wordt. Ter info, kortingen worden toegepast op de energieprijs, de abonnementskosten of op beide componenten.
Wil je een vaste of variabele energieprijs?
Een vast tarief geeft je een vorm van zekerheid omdat de prijs niet wijzigt tijdens de volledige duur van het contract. Een variabel tarief wordt dan weer regelmatig geïndexeerd. Een dynamisch tarief is nog volatieler, want dan betaal je een prijs per uur volgens de groothandelsprijzen.
Volgens het type elektriciteitsmeter dat je hebt (voor aardgas bestaat er slechts één meter), heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een enkelvoudig tarief, een dal-/piekurentarief of een uitsluitend nachttarief.
Je kan trouwens een verschillend tarief kiezen voor elektriciteit en aardgas!
Kies volgens het milieubeleid van de leverancier
Als je begaan bent met het milieu, maak dan een ecologische keuze. Je kan bijvoorbeeld een contract afsluiten met uitsluitend groene elektriciteit. Vandaag de dag is het geen enkel probleem om een leverancier te vinden die uitsluitend groene stroom aanbiedt.
Er zijn echter maar weinig bedrijven die echt investeren in hernieuwbare energie. De meeste bedrijven stellen zich tevreden met de aankoop van labels van garantie van oorsprong (LGO). Raadpleeg de ranking van elektriciteitsleveranciers van Greenpeace om zeker te zijn dat jouw leverancier zijn steentje bijdraagt aan de energietransitie.
Aardgas is natuurlijk geen groene energie. Je kan wel kiezen voor een aanbod van aardgas met CO2-compensatie. De energieleverancier engageert zich dan om de uitstoot van vervuilend gas te compenseren door de ondersteuning van milieuprojecten. Doorgaans zijn dit soort aanbiedingen iets duurder dan de standaardformules.
Profiteer van promoties en kortingen!
Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.
Kies voor een goede klantendienst
Ook de werking van de klantendienst van een energieleverancier is belangrijk om je tariefformule te kiezen. Let vooral op de volgende punten:
- De bereikbaarheid en reactiesnelheid van de klantendienst: sommige leveranciers kan je zowel telefonisch als via e-mail en post contacteren, andere uitsluitend online. Ook de openingsuren en de snelheid waarmee de klantendienst antwoordt, kunnen verschillen.
- De facturatiefrequentie en de betaalwijze: overschrijving, domiciliëring, Zoomit, een maandelijkse of driemaandelijkse afrekening… Kies in functie van jouw behoeften.
- Klachtenafhandeling: een conflict met je energieleverancier is altijd mogelijk. Controleer of de leverancier een goede reputatie heeft wat betreft bemiddeling bij problemen en of hij niet te veel klachten ontvangt. Raadpleeg daarvoor het jaarverslag van de Ombudsdienst voor Energie.
Wil je de sterke punten van verschillende energieleveranciers kennen? Je kan met je vragen terecht bij een van onze adviseurs per telefoon of via info@energie-vergelijker.be.
Neem contact op met een adviseur
Check de contractvoorwaarden
Heb je een leverancier gevonden die aan je eisen voldoet? Ga niet overhaast te werk wanneer je je contract tekent.
Lees de contractvoorwaarden om te controleren of de energieleverancier de wettelijke bepalingen naleeft. Zo moet de leverancier binnen tien werkdagen gevolg geven aan elke vraag voor levering. Verder moet hij in het contract nauwkeurige gegevens vermelden, zoals de contractduur en de gas- of de elektriciteitsprijs, maar ook de procedure bij een verhuis, achterstallige betalingen of de plaatsing van een budgetmeter.
Daarnaast spreek je met je leverancier ook af op welke datum je contract ingaat. Je nieuwe leverancier moet zorgen voor de opzegging van je oude contract. Die service is gratis, en je kan het contract tot veertien kalenderdagen na de ondertekening laten ontbinden.
Hoe verander je van energieleverancier in België?
Een energieleverancier gekozen die aan al je eisen voldoet? En nu? Het duurt slechts enkele minuten om van energieleverancier te veranderen en het kost je helemaal niets. Je moet enkel contact opnemen met je nieuwe leverancier, hem vertellen welk aanbod je wil en de volgende gegevens doorgeven:
- je EAN-code (nummer van 18 cijfers dat begint met 54)
- je meterstand
- je bankrekeningnummer als je via domiciliëring wil betalen
Weet je nog steeds niet welke energieleverancier te kiezen? Contacteer ons telefonisch of via info@energie-vergelijker.be. Onze adviseurs zijn er om je te helpen!
Neem contact op met een adviseur
Inhoud
Meer lezen op onze blog
Wil je een contract afsluiten met een leverancier die in hernieuwbare energie investeert? Dan is er goed nieuws: het Greenpeace-kl…
De vaste contracten zijn terug van weggeweest. Tijdens de crisis van 2021 en 2022 waren ze bijna van de radar verdwenen, maar nu t…
De toekomst is nu: domotica is geen verre droom meer maar een dagelijkse realiteit. Hier ontdek je
Ben je niet tevreden over je energieleverancier? Wij leggen je uit welke opties je hebt om klacht in te dienen.