Alles over je energiecontract als huurder bij een verhuis
Ook als huurder van een huis of appartement is het belangrijk om bezig te zijn met je energiecontracten. Welke verantwoordelijkheden heb je zelf en wat moet de eigenaar regelen? Hoe zorg je ervoor dat je elektriciteits- en gasvoorziening in orde zijn? En waarvoor dient het energieovernamedocument eigenlijk?
Hoe voorkom je een gas- of stroomonderbreking bij een verhuis?
Als je naar een nieuwe huurwoning verhuist, wil je natuurlijk kost wat kost vermijden dat je zonder stroom of gas zit. In dit blogartikel lees je hoe je dat kan voorkomen.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
1. Bepaal op wiens naam het energiecontract zal staan
Voordat je je contract ondertekent, vraag je best aan de verhuurder op wiens naam het elektriciteitscontract (en eventueel het gascontract) zal staan.
Bij een contract op naam van de eigenaar moet je geen administratieve stappen ondernemen. Je bent dan alleen verantwoordelijk voor de betaling. Ofwel betaal je aan de verhuurder een maandelijks voorschot (gebaseerd op je daadwerkelijke verbruik), ofwel schrijf je een vast bedrag over.
Weet dat een contract op jouw naam in jouw voordeel is. Je kan dan het energiecontract kiezen dat het best past bij jouw persoonlijke verbruiksprofiel en profiteren van een voordeliger tarief. Bovendien vermijd je een eventuele stroomonderbreking mocht de eigenaar toch vergeten zijn de factuur te betalen.
Profiteer van promoties en kortingen!
Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.
2. Sluit een energiecontract af als dat nog niet gebeurd is
Verhuis je naar een woning zonder dat je een energiecontract afsloot? Dan blijft de vorige leverancier tijdelijk verantwoordelijk voor de levering van elektriciteit en/of gas.
Als je na 30 dagen nog altijd geen energiecontract afgesloten hebt, is de leverancier niet meer verantwoordelijk voor de energievoorziening en is het dus mogelijk dat de stroom afgesloten wordt! Je kan dus best een energieleverancier kiezen vóór je in de nieuwe woning trekt, tenzij de eigenaar het al deed.
Zodra je contract en de begindatum bevestigd zijn, kan je met een gerust hart van je nieuwe stekje genieten.
3. Neem de meterstand op en vul het energieovernamedocument in
Staat het contract op jouw naam? Dan heb je enkele administarieve taken te regelen op het moment dat je in je nieuwe huurwoning trekt. Kijk eerst de gas- en elektriciteitsmeter na. Daarna raden we je aan het energieovernamedocument in te vullen. Dit document geeft een duidelijk overzicht van de meterstanden op de dag van de verhuis. Om een geldig document af te leveren, moeten beide partijen het ondertekenen. Mocht er toch discussie ontstaan, dan bewijs je met dit document jouw werkelijke verbruik.
>> Energieovernamedocument standaardexemplaar
>> Energieovernamedocument hernieuwbare energie (voor eigenaars van zonnepanelen)
Wat zijn je verplichtingen tijdens de huur?
Als huurder heb je volgende verantwoordelijkheden op het vlak van je energievoorziening:
- Opname van de meterstanden: in principe ben je verplicht elk jaar de meterstand door te geven aan jouw distributienetbeheerder (DNB). Let erop dat de ruimte waar je meters staan altijd droog en voldoende verlucht is. Mogelijk neemt de eigenaar liever zelf de meterstanden op om het verbruik in de gaten te houden. Spreek dit op voorhand af. Beschik je over een digitale meter, dan neemt de DNB de meterstand vanop afstand op.
- Regelmatig onderhoud van de gasketel: een goed onderhoud verhoogt de energie-efficiëntie. Lees ons artikel over het onderhoud van je gasketel om er alles over te weten.
- Verantwoord huren: onderhoud je elektrische installatie en vervang eventuele gloeilampen door ledlampen.
Wat moet je regelen op je oude adres bij een verhuis?
Huren doe je bijna altijd voor een bepaalde duur. Er komt wellicht een moment dat je de huurwoning weer verlaat. Wat met je energie?
1. Je contract meenemen of opzeggen?
Staat je energiecontract op jouw naam? Dan heb je twee mogelijkheden:
- je contract opzeggen en er een nieuw afsluiten
- je contract behouden (en dus overzetten naar je nieuwe woning)
Kies je ervoor om je energiecontract te behouden, breng je leverancier dan op de hoogte van je verhuis en bezorg hem je nieuwe adres, de EAN-code van je leveringspunt en de verhuisdatum. Het volstaat meestal om een formulier op de site van de leverancier in te vullen.
Wij raden je aan om van contract te veranderen, of op zijn minst je huidige energiecontract te vergelijken met het marktgemiddelde. Mogelijk is je contract van enkele jaren geleden niet meer het voordeligste. Een verhuis is dan de ideale gelegenheid om van energiecontract te veranderen.
2. Neem je meterstand op en vul het energieovernamedocument in
Wanneer je een woning verlaat, ben je verplicht de meterstanden op te nemen en door te geven aan je distributienetbeheerder en je energieleverancier. Hiermee bepaal je je verbruik van elektriciteit (en gas) op het moment van je vertrek.
Verder raden we je aan om het energieovernamedocument in te vullen, samen met de eigenaar of de nieuwe huurder.
>> Energieovernamedocument standaardexemplaar
>> Energieovernamedocument hernieuwbare energie (voor eigenaars van zonnepanelen)
Door de meterstand op het moment van vertrek officieel vast te leggen, vermijd je een eventueel conflict in de toekomst. Dat is eens zo belangrijk wanneer je contract op naam staat van de verhuurder. Zo kunnen de door jou betaalde voorschotten correct worden verrekend.
Handig weetje!
Als het niet mogelijk is om de meterstandopname volgens de regels te doen met de verhuurder of nieuwe huurder, dan heb je het recht om aan je DNB te vragen om de meters af te sluiten (ze te verzegelen). Je DNB zal de meterstand dan zelf doorgeven aan je leverancier. Dit is de MOZA-procedure (Move-Out Zonder Afspraak).
3. Regel je eindfactuur
Na de laatste meterstand zal je oude leverancier berekenen hoeveel energie je effectief verbruikte tussen de laatste meteropname en je verhuis. Als blijkt dat je minder verbruikte dan wat je betaalde via de voorschotfactuur, dan ontvang je een terugbetaling. Verbruikte je meer, dan moet je het tekort aan je leverancier terugbetalen om je contract op je oude adres af te sluiten.
Staat het contract op naam van de eigenaar? Dan moet je natuurlijk anders te werk gaan. Betaalde je voorschotten gebaseerd op je effectieve verbruik? Dan moet je met hem de eindfactuur regelen. Schreef je een vast bedrag over? Dan hoef je niets meer te doen.
Conclusie: je gas- en elektriciteitslevering regelen als huurder
Hieronder vatten we de belangrijkste rechten en plichten als huurder nog even samen:
- Vóór je een nieuwe woning intrekt:
- Ga na of de verhuurder een energiecontract in jouw naam afsluit of niet.
- Is dat niet het geval? Ga dan op zoek naar een geschikte energieleverancier. Vind een voordelig contract via Energie-Vergelijker.be.
- Lees bij aankomst de meterstand af en vul het energieovernamedocument in (2 exemplaren: één voor jou en één voor de verhuurder).
- Tijdens de huur van de woning:
- Neem de meterstand op als de verhuurder dat niet regelt.
- Zorg voor het onderhoud van de gasketel, de elektrische installatie, etc.
- Bij de verhuis van een oude naar een nieuwe woning:
- Bepaal of je van contract verandert of je oude contract meeneemt naar je nieuwe adres.
- Neem bij vertrek de meterstand op, vul het energieovernamedocument in (2 exemplaren) en deel de index mee aan je leverancier en je distributienetbeheerder.
- Betaal de regularisatiefactuur zodra je ze krijgt.
Bekijk ons handig stappenplan bij verhuis. Je vindt er onder andere een checklist waarmee je geen enkel praktisch detail over het hoofd ziet!
Heb je nog vragen over je verhuis? Contacteer onze energie-adviseurs per telefoon of via info@energie-vergelijker.be. Wij beantwoorden met plezier al jouw vragen over energie!
Neem contact op met een adviseur
Meer lezen op onze blog
ENGIE biedt nu ook in Vlaanderen dynamische contracten aan. Maar zijn ze ook echt interessant en wat moeten we leren van onze buur…
Energie-Vergelijker.be is de eerste vergelijker van energieprijzen in België die erkend werd door de CREG. In juli 2018 paste de C…
Eric Houtman, federaal ombudsman voor energie, pleit voor een betere consumentenbescherming door middel van een zogenaamd vangnetm…
Beschik je al over een digitale meter? Zo ja, dan kan je distributienetbeheerder de meterstand vanop afstand opnemen. Heb je nog e…