500.000 gezinnen betalen jaarlijks 600 euro te veel voor hun energie. Voor bijna 20.000 kmo’s kan dat bedrag zelfs oplopen tot 3450 euro (bron: de CREG). De oorzaak zijn de zogenaamde ‘slapende contracten’ waarvan de tarieven een stuk hoger liggen dan bij de actieve producten. Om die meerkost te achterhalen, komt de regulator nu met de CREG Scan. Die tool is echter nog maar een eerste stap wanneer de consument van leverancier wil veranderen. Hij houdt namelijk geen rekening met de lopende promoties en via die tool is het ook niet mogelijk om van leverancier te veranderenEnergie-Vergelijker.be is de enige vergelijker die door de CREG is gecertificeerd en doet dat wel! Zo kies je in enkele klikken het beste contract op de markt.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

In 2020 bereiken de prijzen voor elektriciteit en gas historisch lage niveaus. Daar zijn verschillende verklaren voor. Er is natuurlijk de economische vertraging door de coronacrisis … Maar er zijn ook de weersomstandigheden, die heel gunstig waren voor de productie van zonne- en windenergie, een goede beschikbaarheid van de kernreactoren, een wel heel zachte winter enz. Met andere woorden: er zijn genoeg reserves en capaciteiten, terwijl de vraag daalt.

Dat betekent dus dat de Belgische huishoudens er alle belang bij hebben om op dit moment van energieleverancier te veranderen! De CREG stelde tussen september 2019 en september 2020 immers prijsschommelingen vast die duidelijk in het voordeel van de huishoudens zijn:

September 2020September 2019
Gemiddelde jaarlijkse prijs van elektriciteit€ 824.70€ 890.40
Gemiddelde jaarlijkse prijs van gas€ 867.80€ 1,031,10
Bron : CREG

In 2019 hadden 360.000 huishoudens een slapend contract. Dit aantal steeg naar 500.000 in 2020, dat is 40% meer. Zij kunnen elk jaar tot 265 € besparen op elektriciteit en tot 374 € op gas. Wat de situatie in Vlaanderen betreft, kan een gemiddeld gezin een besparing van € 162,08 op hun elektriciteitsfactuur en van € 368,11 op hun gasfactuur verwachten. Dat zijn allesbehalve kleine bedragen! 

Hoe verander je makkelijk van leverancier?

Bij de afsluiting van een nieuw contract kiest 50 tot 60% van de gezinnen een van de tien duurste producten op de markt.

“Bijna 1,8 miljoen huishoudens hebben een contract dat bij de 10 duurste variabele contracten op de markt hoort, terwijl slechts 128.000 huishoudens een contract hebben dat bij de 20 goedkoopste contracten op de markt hoort”, benadrukt de CREG.

Bron: Le Soir

Om die reden is het essentieel om de verschillende beschikbare formules te vergelijken met behulp van gecertificeerde tools. Concreet volg je deze twee stappen:

Surf eerst en vooral naar de CREG Scan om na te gaan of jouw contract bij de goedkopere of duurdere tarieven op de markt hoort. Via deze eerste stap kun je bepalen of het al dan niet interessant is om van leverancier te veranderen.

Wil je inderdaad van leverancier veranderen? Gebruik dan een gecertificeerde online prijsvergelijker om de formule te vinden die het best bij jouw verbruiksprofiel past. Via de vergelijker kun je ook effectief van leverancier veranderen.

Op dit moment telt België maar één gecertificeerde prijsvergelijker, namelijk Energie-Vergelijker.be. Met de aangename, intuïtieve en volledig gratis Energie-Vergelijker.be vergelijk je in enkele muisklikken alle 650 tariefkaarten die er zijn in België.

Het platform biedt je niet alleen exclusieve promoties, maar ook een duidelijke en transparante berekening van het factuurbedrag. Je bent dus 100% zeker dat je de juiste beslissing neemt.

Bovendien begeleiden onze energie-adviseurs je persoonlijk voor, tijdens en na je verandering van leverancier.

Tot slot kun je via Energie-Vergelijker.be in amper 5 minuten een nieuw contract afsluiten. En dat alles zonder administratieve rompslomp of verbrekingsvergoeding.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Energie-Vergelijker.be: de enige prijsvergelijker erkend door de CREG

Energie-Vergelijker.be is marktleider op de Franstalige markt voor de vergelijking van energieprijzen online. Sinds zijn oprichting in 2013 door de firma Wikipower konden meer dan 80.000 verbruikspunten van leverancier veranderen dankzij het platform. In oktober bedroeg de gemiddelde besparing geregistreerd op Energie-Vergelijker.be 288 euro op de jaarlijkse gas- en elektriciteitsfactuur. Bovendien biedt Energie-Vergelijker.be je gegarandeerd altijd de beste tarieven én relevante, objectieve en kwaliteitsvolle informatie. Om zijn CREG-certificering te behouden, verbindt het platform zich ertoe:

  • Duidelijke informatie over de service te bieden;
  • De gebruiker een intuïtieve en gebruiksvriendelijke service te bieden;
  • Nauwkeurig te zijn en eerlijke, complete, correcte, relevante en bijgewerkte informatie aan te leveren;
  • Verantwoord om te gaan met de informatie die van de gebruiker komt en de informatie die aan hem wordt overgemaakt.

Dit verscheen al in de pers:   La Libre, Le Soir, RTL, 7sur7, L’EchoTrends-Tendances, RTL, VRT, HLN, Nieuwsblad, De Morgen, De Standaard, BRF, VRT, HBVL.

> Lees ons persbericht


Archief – April 2020 (energie prijsschommelingen tussen april 2019 en april 2020):

  Evolutie met vaste prijzen Evolutie met variabele prijzen
Nationaal – elektriciteit – 13 % – 18 %
Nationaal – gas – 23 % – 30 %
Brussel – elektriciteit – 14 % – 21 %
Brussel – gas – 25 % – 30 %
Reageren!