500.000 gezinnen betalen jaarlijks 500 euro te veel voor hun energie. Voor bijna 20.000 kmo’s kan dat bedrag zelfs oplopen tot 3450 euro (bron: de CREG). De oorzaak zijn de zogenaamde ‘slapende contracten‘ waarvan de tarieven een stuk hoger liggen dan bij de actieve producten. Om die meerkost te achterhalen, kwam de regulator met de CREG Scan. Die tool is echter nog maar een eerste stap om een voordeliger contract te vinden. De CREG Scan houdt namelijk geen rekening met de lopende promoties en je kan via die tool ook niet direct van leverancier veranderen. Met Energie-Vergelijker.be kan dat wel – én wij zijn door de CREG gecertificeerd! Zo kies je in enkele klikken het beste contract op de markt én stap je meteen over.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

In 2020 bereiken de prijzen voor elektriciteit en gas historisch lage niveaus. Daar zijn verschillende verklaringen voor. Er is natuurlijk de economische vertraging door de coronacrisis… Maar er zijn ook de weersomstandigheden, die heel gunstig waren voor de productie van zonne- en windenergie, een goede beschikbaarheid van de kernreactoren, de zachte winter enz. Met andere woorden: er zijn genoeg reserves en capaciteiten, terwijl de vraag daalt. Nadat de economie zich weer begon te herstellen en na de harde winter van 2020-2021 zien we echter wel weer een geleidelijke stijging van de energieprijzen.

Dat betekent dus dat de Belgische huishoudens er alle belang bij hebben om meteen van contract te veranderen! De CREG stelde tussen september 2019 en oktober 2020 immers prijsschommelingen vast, nog steeds voor een groot deel in het voordeel van de huishoudens:

Oktober 2020September 2019
Gemiddelde jaarlijkse prijs van elektriciteit€ 902.01€ 890.40
Gemiddelde jaarlijkse prijs van gas€ 998.20€ 1,031,10
Bron : CREG

In 2019 hadden 360.000 huishoudens een slapend contract. Dit aantal steeg naar 500.000 in 2020, dat is 40% meer. Zij kunnen elk jaar tot 265 € besparen op elektriciteit en tot 374 € op gas. Wat de situatie in Vlaanderen betreft, kan een gemiddeld gezin een besparing van € 162,08 op hun elektriciteitsfactuur en van € 368,11 op hun gasfactuur verwachten.

Hoe verander je makkelijk van leverancier?

Bij de afsluiting van een nieuw contract kiest 50 tot 60% van de gezinnen één van de tien duurste producten op de markt.

“Bijna 1,8 miljoen huishoudens hebben een contract dat bij de 10 duurste variabele contracten op de markt hoort, terwijl slechts 128.000 huishoudens een contract hebben dat bij de 20 goedkoopste contracten op de markt hoort”, benadrukt de CREG.

Bron: Le Soir

Net daarom is het essentieel om de verschillende beschikbare formules te vergelijken met behulp van gecertificeerde tools. Concreet volg je deze twee stappen:

Surf eerst en vooral naar de CREG Scan om na te gaan of je contract bij de goedkopere of duurdere tarieven op de markt hoort. Zo bepaal je of het al dan niet interessant is om van leverancier te veranderen.

Wil je inderdaad van leverancier veranderen? Gebruik dan een gecertificeerde online prijsvergelijker om de formule te vinden die het best bij jouw verbruiksprofiel past. Via de vergelijker kan je ook effectief van leverancier veranderen.

Energie-Vergelijker.be is een betrouwbaar instrument. Dat zeggen niet alleen wij, ook de CREG schonk ons haar vertrouwen en bekroonde dat met het CREG-certificaat. Met de aangename, intuïtieve en volledig gratis Energie-Vergelijker.be vergelijk je in enkele muisklikken alle tariefkaarten die er zijn in België.

Het platform biedt je niet alleen exclusieve promoties, maar ook een duidelijke en transparante berekening van het factuurbedrag. Je bent dus 100% zeker dat je de juiste beslissing neemt.

Bovendien begeleiden onze energie-adviseurs je persoonlijk voor, tijdens en na je verandering van leverancier.

Tot slot kan je via Energie-Vergelijker.be in amper 5 minuten een nieuw contract afsluiten. En dat alles zonder administratieve rompslomp of verbrekingsvergoeding.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Energie-Vergelijker.be: de eerste prijsvergelijker erkend door de CREG

Energie-Vergelijker.be is marktleider op de Franstalige markt voor de vergelijking van energieprijzen online. Sinds onze oprichting in 2013 door Wikipower – organisator van groepsaankopen – konden meer dan 80.000 verbruikspunten van leverancier veranderen via ons platform. In oktober bespaarden julie op Energie-Vergelijker.be gemiddeld 288 euro op de jaarlijkse gas- en elektriciteitsfactuur. Bovendien biedt Energie-Vergelijker.be je gegarandeerd altijd de beste tarieven én relevante, objectieve en kwaliteitsvolle informatie. Om onze CREG-certificering te behouden, verbinden wij ons ertoe:

  • Duidelijke informatie over de service te bieden;
  • Jou een intuïtieve en gebruiksvriendelijke service te bieden;
  • Nauwkeurig te zijn en eerlijke, complete, correcte, relevante en bijgewerkte informatie aan te leveren;
  • Verantwoord om te gaan met de informatie die jij ingeeft en met de informatie die wij jou doorgeven.

Dit verscheen al in de pers:   La Libre, Le Soir, RTL, 7sur7, L’EchoTrends-Tendances, RTL, VRT, HLN, Nieuwsblad, De Morgen, De Standaard, BRF, VRT, HBVL.

> Lees ons persbericht


Archief – April 2020 (energie prijsschommelingen tussen april 2019 en april 2020):

  Evolutie met vaste prijzen Evolutie met variabele prijzen
Nationaal – elektriciteit – 13 % – 18 %
Nationaal – gas – 23 % – 30 %
Brussel – elektriciteit – 14 % – 21 %
Brussel – gas – 25 % – 30 %