Energiemarkt 16 mei 2022 • 2 Reacties • 5 minuten
Terwijl 2021 getekend werd door de prijsstijging van elektriciteit en gas, belooft 2022 heel wat veranderingen die de eindconsument ten goede komen. Energie-Vergelijker.be gaat na hoe de energiesector verder zal evolueren en blikt terug op de historische inflatie die we de voorbije maanden hebben gezien, zowel op de groothandelsmarkt als op residentieel niveau.
>> Lees het (in het Frans) persbericht
Volgens het maandoverzicht van de CREG, de federale energieregulator, is de gemiddelde factuur van de Belgische gezinnen tussen november 2020 en november 2021 met 452,12 euro gestegen voor elektriciteit en met 1776,19 euro voor gas. Dat komt neer op een totaal van 2.228,31 euro. Deze historische inflatie is te wijten aan de heropleving van de economische activiteiten na de lockdown, maar ook aan de afgenomen opslag van gas in Europa en aan de stijgende prijzen per ton CO₂.
Ook verschillen deze bedragen aanzienlijk van gewest tot gewest. Zo betalen Vlamingen 272,39 euro minder voor hun gas dan Walen en 91,78 euro minder dan Brusselaars. Op het gebied van elektriciteit zijn het de Brusselaars die de meest voordelige factuur genieten, want zij betalen 145,87 euro minder dan Walen en 64,37 euro minder dan Vlamingen. De verklaring voor dat fenomeen ligt voor de hand: de distributiekosten verschillen van gewest tot gewest.
Tot slot stegen de energieprijzen in België ook meer dan het gemiddelde van onze buurlanden: 2,4 procent tegen over 2,0 procent.
Dat consumenten een historische inflatie van de elektriciteits- en gasprijzen moeten slikken, komt omdat de leveranciers geen andere keuze hadden dan hun prijzen aan te passen. De groothandelsprijzen zijn namelijk drastisch gestegen en de leveranciers konden niet anders dan die prijsstijging door te rekenen.
>> Prijsstijging op de groothandelsmarkt: volgt jouw factuur?
Om geen enkel risico te nemen en zichzelf te beschermen, hebben sommige leveranciers op zeker gespeeld door hun contracten met vaste prijzen en bepaalde van hun promoties tijdelijk stop te zetten.
Helaas volstonden die aanpassingen vaak niet, want eind 2021 werden verscheidene leveranciers failliet verklaard. Dat was onder meer het geval voor Vlaamse Energieleverancier, Energy2business en recenter Watz en Aeco.
In oktober 2021 heeft het budgettair akkoord van de federale regering verscheidene cruciale hervormingen voor de energiesector voorgesteld, waarvan de meeste op 1 januari 2022 zijn ingegaan:
Aangezien de economische en energiesituatie zijn andere steunmaatregelen daarboven genomen:
Energie-Vergelijker.be biedt consumenten de mogelijkheid om hun energiecontract te vergelijken met alle geactualiseerde tariefkaarten die op de Belgische markt worden aangeboden. Als eerste online vergelijkingsinstrument voor energieprijzen dat door de CREG werd goedgekeurd, zijn onze diensten gebruiksvriendelijk en intuïtief, en bieden we duidelijke, eerlijke, relevante en up-to-date informatie.
Op onze website kun je snel en gratis een nieuw energiecontract afsluiten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de administratieve rompslomp. Onze adviseurs voeren de wijziging in jouw plaats door. Ben je niet vertrouwd met computertools? Neem dan contact met ons op via info@energie-vergelijker.be.
Ons team vergelijkt niet alleen de marktaanbiedingen maar staat ook tot je dienst om je uitgebreid advies te geven over energie. Gezien de huidige situatie adviseren we alle consumenten die voor juli 2021 een contract met vaste prijs hebben afgesloten om hun contract aan te houden tot aan de vervaldatum. Komt het contract echter op vervaldatum of gaat het om een variabel contract, dan doe je er nog steeds goed aan om je contract te vergelijken om zo de impact van de prijsstijgingen te beperken.
Dat bevestigt ook Maxime Beguin, CEO van Energie-Vergelijker.be: “De energiecrisis die we momenteel doormaken, is van een ongeziene grootorde. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor de Belgische gezinnen die hun tarief niet voor juni 2021 hebben kunnen blokkeren. Daarom is het cruciaal om ze uit te nodigen om hun tarief te vergelijken en zo de impact van de prijsstijgingen op hun factuur te beperken.” ».
Jos Aerts 0/5 • 25 februari 2022 • 09:23
Om een grondig nazicht te doen van de gasfactuur heb je als particulier een rist aan gegevens nodig, waar zijn deze gegevens te vinden en hoe ga ik tewerk?
De elementen welke de gasfactuur bepalen:
* Het contract bij de leverancier wat vast of variabel kan zijn
* De gasprijs over de verbruiksperiode = dagprijs bij variabel contract
* De verbruikshoeveelheid van meteropname tot meteropname in kWh = de totale hoeveelheid gas
* De graaddagen per dag gespreid over de verbruiksperiode
* De verbruikshoeveelheid per dag of periode
* De bijkomende kosten zijde BTW, netkosten, heffingen
Mijn inziens moet er een relatie zijn tussen de gasprijs en het verbruik per dag of periode?
Hoe maakt men de berekening verbruik per dag of periode in relatie met de graaddagen
*De meter is digitaal met automatische verbruiksgegevens of de meter is analoog met meteropname.
Vraag: hoe kan je als particulier de gasrekening grondig controleren?
Groeten Jos Aerts
Robin Heuschen 0/5 • 24 maart 2022 • 09:19
Bedankt voor je bericht.
Je moet inderdaad heel wat gegevens in het oog houden. Toch zijn de netwerkkosten en andere toeslagen door de VREG en de overheid bepaald en zijn dus voor alle consumenten dezelfde. Ze variëren alleen met uw verbruik.
De twee elementen die je dus kan controleren zijn je verbruik en het tarief van je contract (en je kan natuurlijk de tarieven op onze website vergelijken).
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be
Peter Verplaetse 0/5 • 15 maart 2022 • 22:02
Nu de BTW tarieven op elektriciteit en gas verlaagd worden vraag ik mij af hoe ze de maandelijkse korting gaan berekenen aangezien er maar 1 jaarlijkse meteropneming plaatsvind,heeft het zin om de maandelijkse voorschotten nu fors te verhogen om alzo te profiteren van de BTW verlaging of heeft dit geen zin?
mvg, Peter Verplaetse
0474 25 20 44
Robin Heuschen 0/5 • 23 maart 2022 • 18:03
Bedankt voor je bericht,
Om te weten komen wanneer hij de verlaging van de btw moet toepassen, gebruikt de DNB zogenaamde SLPs: het zijn verbruiksprofielen. Zo schatten ze wat uw verbruik is op het moment van overstap naar de 6 procent btw. Wat de voorschotten betreft, is de bedoeling om zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse factuur te komen. Het wordt aangeraden om altijd eerlijk te handelen om eventuele problemen met je DNB en leverancier te vermijden ;-)
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be