Thuiswerk: voor de ene is het een buitenkansje, voor de andere een heuse hersenbreker! Fan of niet, één ding staat vast: de elektriciteits- en verwarmingskosten die normaal gezien voor uw bedrijf zijn, zijn nu plots voor u. Wat kunt u doen om die kosten tot een minimum te beperken? Energie-Vergelijker.be geeft u 8 tips om zo energiezuinig mogelijk thuis te werken.

Gezien de jammerlijke situatie die België en de rest van Europa in 2020 en 2021 doormaken, namen veel bedrijven de wijze beslissing om hun personeel voor thuis te laten werken. Dit is immers de beste oplossing om werknemers te behoeden voor het gevreesde COVID-19-virus.

Hoewel thuiswerk niet voor alle beroepen mogelijk is, is het dat wel voor wie enkel een computer en internetverbinding nodig heeft om te kunnen werken. Maar bij thuiswerk komt meer kijken dan u zou denken … Naast logistieke uitdagingen (materiaal, verbinding, toegang tot specifieke programma’s of interne servers van het bedrijf enz.) zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden. Denk maar aan de verzekering die anders op de werkvloer geldt of de kosten van uw energieverbruik. De kosten voor het gebruik van elektriciteit en verwarming tijdens de gewerkte ‘kantooruren’ is nu dus ook voor u. Het is namelijk niet gemakkelijk om uw ‘professioneel’ verbruik in deze periode te scheiden van uw privéverbruik.

Er is echter geen reden tot paniek. Deze kosten zijn doorgaans niet erg zwaar. En als dat toch het geval zou zijn, dan is er nog altijd Energie-Vergelijker.be. Wij maakten voor u een lijst met 8 tips die u helpen uw energieverbruik tijdens uw thuiswerk zoveel mogelijk te beperken.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Voor de beperking van uw verwarmingsverbruik als thuiswerker

1. Verlucht uw woning voor u begint te werken

Het is belangrijk dat u uw huis of appartement goed verlucht om vocht af te voeren. Opgehoopt vocht in uw woning kan uw verwarming immers minder krachtig maken, aangezien warmte zich minder goed verspreid in een vochtige omgeving. We raden u dus aan uw ramen ’s morgens voor u begint te werken een kwartier open te zetten, en dan vooral in de kamer waar u uren zult werken.

2. Zet uw verwarming lager en handhaaf op een andere manier een comfortabele warmte

Eerst en vooral herinneren we eraan dat een kamertemperatuur van meer dan 19 of 20 °C af te raden is. Het menselijk lichaam past zich perfect aan deze lagere temperatuur aan, hoewel sommige koukleumen daar ongetwijfeld anders over zullen denken.

Als u om financiële of ecologische redenen zo weinig mogelijk wilt verbruiken, dan kunnen we u alleen maar aanraden uw verwarming nog wat lager te zetten. Stel uw thermostaat bijvoorbeeld in rond de 17 °C.

Om het toch nog aangenaam te houden, hoeft u dan gewoon maar een dikkere trui aan te trekken. Op mooie dagen kunt u van de natuurlijke warmte van de zon genieten door een werkplekje aan een zonnig raam in te richten.

het verwarmingsverbruik beperken door als thuiswerker een trui aan te trekken

Om uw elektriciteitsverbruik als thuiswerker toch laag te houden

3. Gebruik waar mogelijk een laptop

Een desktop of vaste computer is doorgaans krachtiger dan een laptop of draagbare computer. Bovendien blijft de stekker altijd in het stopcontact zitten. Zijn energieverbruik is dus vanzelfsprekend hoger. Gebruik in de mate van het mogelijke dus een laptop voor uw thuiswerk. Helaas is dit niet altijd een haalbare kaart. Denk maar aan kunstenaars en grafisch vormgevers. Die kunnen hun werk maar moeilijk op het beperkte scherm van een laptop uitvoeren.

Gebruikt u een laptop? Laat die dan niet voortdurend in het stopcontact zitten. Niet alleen gaat de kwaliteit van de batterij er zo op achteruit, u verbruikt ook nog eens overbodig energie wanneer uw computer maximaal is opgeladen.

4. Schakel uw scherm uit wanneer u een pauze neemt

Het heeft geen zin om het scherm van uw computer te laten aanstaan wanneer u 10 of 15 minuten uw bureau verlaat of uw middagpauze neemt. Zet hem op zo’n moment beter in waakstand. Dat doet u door uw laptop toe te klappen of uw computer te vergrendelen.

Gewoonlijk kunt u uw computer zo instellen dat hij na enkele minuten inactiviteit automatisch in waakstand gaat. Toch maakt u er best een gewoonte van om uw computer handmatig te vergrendelen zodra u hem niet gebruikt, al is het maar voor een minuut. Naast het feit dat dit zijn activiteit en dus energieverbruik vermindert, is dit ook een nuttige voorzorgsmaatregel als u aan vertrouwelijke dossiers werkt.

de computer bij thuiswerk in waakstand zetten om het energieverbruik te beperken

5. Druk enkel documenten af als dat echt niet anders kan

Die tip geldt niet alleen op kantoor maar ook thuis. Probeer zo weinig mogelijk af te drukken. De planeet zal u dankbaar zijn. Met ‘Acrobat Reader’, die pdf-bestanden kan lezen, kunt u trouwens rechtstreeks op uw computer formulieren invullen en die zelfs ondertekenen. Probeer hier dus gebruik van te maken in plaats van alles meteen af te drukken!

En het scannen van documenten? Als u maar één of twee vellen moet scannen, moet u niet speciaal daarvoor uw printer-scanner aanzetten. Er bestaan nu talloze gratis apps voor de smartphone waarmee u in hoge kwaliteit documenten kunt scannen.

6. Geniet maximaal van daglicht

Dit lijkt een vanzelfsprekend advies maar dit herhalen kan geen kwaad: gebruik minder kunstlicht. Laat uw lampen overdag niet branden en gebruik zoveel mogelijk daglicht. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk wanneer de lucht heel donker is, bijvoorbeeld tijdens een onweer. Zolang u uw ogen geen geweld aan moet doen, maakt u het best gebruik van het licht dat de zon u gratis schenkt.

7. Profiteer van thuiswerk om lekker ouderwetse koffie te maken

Deze tip richt zich in het bijzonder tot coffee addicts. Op kantoor kunt u al moeilijk de tijd nemen om op de traditionele manier lekkere koffie te gaan zetten. Maar thuis liggen de zaken anders. Wie thuiswerkt, zal wellicht meer koken en het is belangrijk om ook in de keuken op je energieverbruik te letten. Bij het koffie zetten bijvoorbeeld! Als u thuis werkt, kunt u ervan profiteren om uw French Press nog eens boven te halen. Hiermee kunt u koffie vol heerlijke aroma’s maken. Het duurt iets langer (4 tot 5 minuten) voor uw koffie klaar is dan met een gewone koffiezet. Maar het resultaat is dan niet alleen energiezuiniger (hoewel dit van het model afhangt), maar ook gewoon beter.

café à l'ancienne
Bron: Blog ‘Côté Maison’

Het enige wat u moet doen, is wat water verwarmen (we raden hiervoor het gebruik van een waterkoker aan, die sneller is en minder verbruikt dan een microgolfoven of pan op het fornuis), en dat overgieten in de French Press waarin u al de gewenste dosis koffie deed. Laat trekken en ‘pers’ de koffie.

Wie op de ouderwetse manier koffie wil maken, kan het water verwarmen met een schotelwarmer met kaarsje. Deze oplossing is het meest ecologisch en – dat moeten we toegegeven – stijlvol!

8. Trek ongebruikte elektrische toestellen uit het stopcontact

Deze laatste tip is eerder een algemene herinnering om energieverspilling tegen te gaan, en niet zozeer een specifieke tip voor thuiswerkers. Maar toch blijft hij ook in deze uitzonderlijke situatie van tel! Want aangezien uw elektriciteitsverbruik gevoelig toeneemt wanneer u van thuis uit werkt, is het nu des te belangrijker dat u onnodig energieverlies indijkt om zo een optimaal energieverbruik te handhaven. Trek elektrische toestellen die u overdag niet gebruikt, zoals uw televisie (die u anders toch alleen maar afleidt) of keukenrobot, gewoon uit de stekker. En vergeet zeker de laders van uw gsm’s, tablets of laptops niet!

>> Lees ook: 8 tips om uw elektriciteitsfactuur snel te verlagen

Laat uw energiefactuur geen bron van stress worden

Werkt u maar één of twee dagen per week thuis? Dan zult u geen grote veranderingen opmerken op uw energiefactuur. Dit kan echter keren wanneer u voor een langere periode thuis moet werken, zoals bij overmacht (zoals nu met het coronavirus) of wanneer u zich niet kunt verplaatsen (gebroken been of iets anders).

Neem in deze gevallen alle voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat het bedrag op uw energiefactuur de pan uit swingt. U kunt uw verbruik dus verminderen dankzij de bovenstaande tips … Maar u kunt uw budget misschien ook wel onder controle houden door van energieleverancier te veranderen. Daarvoor kunt u profiteren van een groepsaankoop voor energie, zoals die georganiseerd door Wikipower, om te genieten van een voordelige groepsprijs.

U kunt de energieprijzen tot slot ook zelf vergelijken via een onafhankelijke prijzenvergelijker zoals Energie-Vergelijker.be, om zo het goedkoopste elektriciteits- of gascontract te vinden.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

We wensen u een redelijk energieverbruik en aangenaam thuiswerk toe, ondanks de uitzonderlijke omstandigheden waarin we nu zitten!

Onze consulenten blijven gratis telefonisch bereikbaar op 0800 37 369.