Elektriciteit en gas: verbruik 6 oktober 2022 • 8 minuten
Thuiswerk: voor de ene is het een buitenkansje, voor de andere een heuse hersenbreker! Fan of niet: de elektriciteits- en verwarmingskosten die normaal gezien voor je bedrijf zijn, zijn in veel gevallen nu plots voor jou. Wat kun je doen om die kosten tot een minimum te beperken? Energie-Vergelijker.be geeft je 8 tips om zo energiezuinig mogelijk thuis te werken.
In de trieste omstandigheden van de wereldwijde COVID-19-pandemie moesten veel Belgen overgaan tot thuiswerk. Dit was immers de beste oplossing om werknemers te behoeden voor het gevreesde virus. Sindsdien zijn veel mensen hieraan gewend geraakt, die nu een of meerdere dagen per week van thuis uit werken.
Hoewel thuiswerk niet voor alle beroepen mogelijk is, is het dat wel voor wie enkel een computer en internetverbinding nodig heeft om te kunnen werken.
Maar bij thuiswerk komt meer kijken dan je zou denken … Naast logistieke uitdagingen (materiaal, verbinding, toegang tot specifieke programma’s of interne servers van het bedrijf enz.) zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden. Denk maar aan de verzekering die anders op de werkvloer geldt of de kosten van je energieverbruik.
Als je van thuis uit werkt, zijn de kosten voor het gebruik van elektriciteit en verwarming tijdens de gewerkte ‘kantooruren’ in principe nu ook voor je, tenzij anders overeengekomen door de werkgever. Het is namelijk niet gemakkelijk om je ‘professioneel’ verbruik in deze periode te scheiden van je privéverbruik.
Volgens een schatting van Wikipower kan het extra energieverbruik worden onderverdeeld als volgt:
Dit extra verbruik betekent een extra kost op je factuur ter hoogte van:
Die prijzen werden berekend op basis van de tariefkaart van september 2022 van ENGIE Easy Variabel voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Als je op structurele en regelmatige basis van thuis uit werkt, kan je werkgever je een forfaitaire kantoorvergoeding toekennen die de kosten die telewerk met zich meebrengt dekt.
Er is echter geen reden tot paniek. Hoewel deze kosten niet te onderschatten zijn, bestaan er toch middelen om ze tot een minimum te houden. Daarom heeft Energie-Vergelijker.be voor je een lijst gemaakt met 8 tips die je helpen je energieverbruik tijdens je thuiswerk zoveel mogelijk te beperken.
Het is belangrijk dat je je huis of appartement goed verlucht om vocht af te voeren. Opgehoopt vocht in je woning kan je verwarming immers minder krachtig maken, aangezien warmte zich minder goed verspreid in een vochtige omgeving. We raden je dus aan je ramen ’s morgens voor je begint te werken een kwartier open te zetten, en dan vooral in de kamer waar je uren zult werken.
Eerst en vooral herinneren we eraan dat een kamertemperatuur van meer dan 19 of 20 °C af te raden is. Het menselijk lichaam past zich perfect aan deze lagere temperatuur aan, hoewel sommige koukleumen daar ongetwijfeld anders over zullen denken.
Als je om financiële of ecologische redenen zo weinig mogelijk wilt verbruiken, dan kunnen we je alleen maar aanraden je verwarming nog wat lager te zetten. Stel je thermostaat bijvoorbeeld in rond de 17 °C.
Om het toch nog aangenaam te houden, hoef je dan gewoon maar een dikkere trui aan te trekken. Op mooie dagen kun je van de natuurlijke warmte van de zon genieten door een werkplekje aan een zonnig raam in te richten.
En zoals blijkt uit de cijfers van Wikipower is het duurder om op elektriciteit te verwarmen dan op gas. Vermijd dus elektrische radiatoren waar mogelijk.
>> Lees ook: 5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen
Een desktop of vaste computer is doorgaans krachtiger dan een laptop of draagbare computer. Bovendien blijft de stekker altijd in het stopcontact zitten. Zijn energieverbruik is dus vanzelfsprekend hoger. Gebruik in de mate van het mogelijke dus een laptop voor je thuiswerk. Helaas is dit niet altijd een haalbare kaart. Denk maar aan kunstenaars en grafisch vormgevers. Die kunnen hun werk maar moeilijk op het beperkte scherm van een laptop uitvoeren.
Gebruik je een laptop? Laat die dan niet voortdurend in het stopcontact zitten. Niet alleen gaat de kwaliteit van de batterij er zo op achteruit, je verbruikt ook nog eens overbodig energie wanneer je computer maximaal is opgeladen.
Het heeft geen zin om het scherm van je computer te laten aanstaan wanneer je 10 of 15 minuten je bureau verlaat of je middagpauze neemt. Zet hem op zo’n moment beter in waakstand. Dat doe je door je laptop toe te klappen of je computer te vergrendelen.
Gewoonlijk kun je je computer zo instellen dat hij na enkele minuten inactiviteit automatisch in waakstand gaat. Toch maak je er best een gewoonte van om je computer handmatig te vergrendelen zodra je hem niet gebruikt, al is het maar voor een minuut. Naast het feit dat dit zijn activiteit en dus energieverbruik vermindert, is dit ook een nuttige voorzorgsmaatregel als je aan vertrouwelijke dossiers werkt.
Die tip geldt niet alleen op kantoor maar ook thuis. Probeer zo weinig mogelijk af te drukken. De planeet zal je dankbaar zijn. Met ‘Acrobat Reader’, die pdf-bestanden kan lezen, kun je trouwens rechtstreeks op je computer formulieren invullen en die zelfs ondertekenen. Probeer hier dus gebruik van te maken in plaats van alles meteen af te drukken!
En het scannen van documenten? Als je maar één of twee vellen moet scannen, moet je niet speciaal daarvoor je printer-scanner aanzetten. Er bestaan nu talloze gratis apps voor de smartphone waarmee je in hoge kwaliteit documenten kunt scannen.
Dit lijkt een vanzelfsprekend advies maar dit herhalen kan geen kwaad: gebruik minder kunstlicht. Laat je lampen overdag niet branden en gebruik zoveel mogelijk daglicht. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk wanneer de lucht heel donker is, bijvoorbeeld tijdens een onweer. Zolang je je ogen geen geweld aan moet doen, maak je het best gebruik van het licht dat de zon je gratis schenkt.
Deze tip richt zich in het bijzonder tot coffee addicts. Op kantoor kun je al moeilijk de tijd nemen om op de traditionele manier lekkere koffie te gaan zetten. Maar thuis liggen de zaken anders. Wie thuiswerkt, zal wellicht meer koken en het is belangrijk om ook in de keuken op je energieverbruik te letten. Bij het koffie zetten bijvoorbeeld! Als je thuis werkt, kun je ervan profiteren om je French Press nog eens boven te halen. Hiermee kun je koffie vol heerlijke aroma’s maken. Het duurt iets langer (4 tot 5 minuten) voor je koffie klaar is dan met een gewone koffiezet. Maar het resultaat is dan niet alleen energiezuiniger (hoewel dit van het model afhangt), maar ook gewoon beter.
Het enige wat je moet doen, is wat water verwarmen (we raden hiervoor het gebruik van een waterkoker aan, die sneller is en minder verbruikt dan een microgolfoven of pan op het fornuis), en dat overgieten in de French Press waarin je al de gewenste dosis koffie deed. Laat trekken en ‘pers’ de koffie.
Wie op de ouderwetse manier koffie wil maken, kan het water verwarmen met een schotelwarmer met kaarsje. Deze oplossing is het meest ecologisch en – dat moeten we toegegeven – stijlvol!
Deze laatste tip is eerder een algemene herinnering om energieverspilling tegen te gaan, en niet zozeer een specifieke tip voor thuiswerkers. Maar toch blijft hij ook in deze uitzonderlijke situatie van tel! Want aangezien je elektriciteitsverbruik gevoelig toeneemt wanneer je van thuis uit werkt, is het nu des te belangrijker dat je onnodig energieverlies indijkt om zo een optimaal energieverbruik te handhaven. Trek elektrische toestellen die je overdag niet gebruikt, zoals je televisie (die je anders toch alleen maar afleidt) of keukenrobot, gewoon uit de stekker. En vergeet zeker de laders van je gsm’s, tablets of laptops niet!
>> Lees ook: 8 tips om uw elektriciteitsfactuur snel te verlagen
Werk je maar één of twee dagen per week thuis? Dan zul je geen grote veranderingen opmerken op je energiefactuur. Dit kan echter keren wanneer je voor een langere periode thuis moet werken, zoals bij overmacht (zoals toen met het coronavirus) of wanneer je je niet kunt verplaatsen (gebroken been of iets anders).
Neem in deze gevallen alle voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat het bedrag op je energiefactuur de pan uit swingt. Je kunt je verbruik dus verminderen dankzij de bovenstaande tips … Maar je kunt je budget misschien ook wel onder controle houden door van energieleverancier te veranderen. Daarvoor kun je ook profiteren van een groepsaankoop voor energie, zoals die georganiseerd door Wikipower, om te genieten van een voordelige groepsprijs.
Je kunt de energieprijzen tot slot ook zelf vergelijken via een onafhankelijke prijzenvergelijker zoals Energie-Vergelijker.be, om zo het goedkoopste elektriciteits- of gascontract te vinden.
We wensen je een redelijk energieverbruik en aangenaam thuiswerk toe!
Onze consulenten blijven gratis bereikbaar op info@energie-vergelijker.be.