Niets fijners voor veel mensen dan tijdens het weekend of zelfs op een weekavond rustig de tijd nemen om een heerlijke gerecht in elkaar te flansen en ’s avonds met familie of vrienden aan tafel te schuiven om van goed gezelschap en een lekkere maaltijd te genieten. Maar je hoort ons al komen: koken kost energie! Gelukkig zijn er heel wat manieren om ook in de keuken geld en energie te besparen.

Dat doe je door bijvoorbeeld aangepast keukengerei te gebruiken of de kooktijd te optimaliseren: ontdek hier 7 eenvoudige en efficiënte tips om tijdens het koken energie te besparen!

1/ Hoe bespaar je energie terwijl je kookt?

Je energieverbruik in de keuken beperken is makkelijk!

 • Gebruik bij het koken potten en pannen met een dikke bodem die meer warmte opslaat;
 • Wil je water aan de kook brengen, gebruik dan warm water en zet een deksel op de pot. Zo bereikt het water 3 keer sneller het kookpunt;
 • Plaats potten en pannen op de kookzones waar ze het best op passen, om onnodig warmteverlies te vermijden;
 • Gebruik zo veel mogelijk een snelkookpan, waarmee je tot 70% energie bespaart;
 • Schakel de vitrokeramische kookplaat 10 minuten voor het einde van de kooktijd uit. Gebruik je een inductiekookplaat, dan is dit niet nodig;
 • Laat je (diepgevroren) ingrediënten  eerst ontdooien vooraleer je ze bereidt;
 • Ga bij de aankoop van je fornuis voor een inductiekookplaat en/of vitrokeramische kookplaat, i.p.v. voor de ouderwetse elektrische kookplaat. Met een gasfornuis regel je makkelijker de verbruikte energie (daarom gebruiken professionele koks die meestal).
Hoe bespaar je energie door water te koken?

Goed om weten: Een elektrische kookplaat verbruikt 2 keer meer energie dan een gasfornuis en een inductiekookplaat verbruikt 20% minder energie dan een vitrokeramische kookplaat.

2 / Hoe doe je het energieverbruik van je oven dalen?

Wil je checken of je schotel al dan niet klaar is, kijk dan door het ovenraam en doe vooral de ovendeur niet open, wat voor een enorm warmteverlies zorgt! Kies eerder voor een heteluchtoven en/of “microgolfoven” (combi-oven) om de kooktijd te beperken en verschillende schotels tegelijk klaar te maken.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

3/ Gebruik een vaatwasmachine en doe de afwas niet met de hand

Goed om weten: Wie met de hand afwast verbruikt 5 keer meer water en energie, dan wie een vaatwasser gebruikt!

 • Beschik je over een tweevoudige meter, zet de vaatwasser dan ‘s avonds aan, tijdens de daluren.

Tussen 18 en 20 uur hebben we in België namelijk een verbruikspiek. Om voor die verhoging te compenseren schakelt het stroomnet op die momenten de meer vervuilende reservecentrales in. Wil je energie besparen in de keuken, dan schakel dan je dus “startuitstel”-functie van je vaatwasmachine in wanneer je niet thuis bent.

 • Zorg dat je vaatwasser volledig vol zit, om het aantal vaatwasbeurten te beperken;
 • Ontkalk je machine op milieuvriendelijke manier met witte azijn, zo vermijd je kalkaanslag (waardoor je meer tijd nodig hebt om het water op te warmen).

4/ Gebruik mechanisch keukengerei

Om eiwit te kloppen, appelsienen te persen of groentjes te snijden bestaan tal van handige huishoudtoestellen, die handig zijn maar ook energie verbruiken.

In de keuken mechanisch keukengerei gebruiken om minder energie te verbruiken

Door de mechanische versie van die apparaten te gebruiken (en wat spierkracht) zul je kosten besparen en (tegelijk) je ecologische voetafdruk verminderen!

 5/ Gebruik liever spaarlampen dan gloeilampen

Ledlampen zorgen niet alleen voor een betere verlichting, ze verbruiken veel minder energie en gaan langer mee dan klassieke gloeilampen. Spaarlampen mogen bij aankoop dan wel wat duurder zijn, op langere termijn bespaar je er heel wat geld mee.

6/ Kies voor energiezuinige huishoudtoestellen in je keuken

Een elektrisch toestel met energielabel A verbruikt minder dan een apparaat met label B, C, D, E, F of G.

Check bij aankoop het verplichte label voor koeltoestellen, vaatwassers, lampen, ovens en afzuigkappen. De labels vermelden ook het stroomverbruik in kWh/jaar en voor de wastoestellen ook het waterverbruik (in liter).

Goed om weten: Om de kWh/jaar in euro om te zetten, hoef je die enkel door 4 te delen. 1 kWh kost gemiddeld 0,25€. Gekoppeld aan een energieleverancier met een scherpe prijs per kWh levert dat je heel wat besparingen op!

7/ Draag zorg voor je diepvries en koelkast

Van alle huishoudtoestellen verbruiken koeltoestellen het meeste energie. Koelkasten en diepvriezers werken het hele jaar door en zijn dan ook goed voor zo’n 18% van het totale stroomverbruik van een huishouden! Gelukkig zijn er manieren om dat aandeel te verkleinen.

Photo by Ello on Unsplash
 • Zet je koelkast ver van een warmtebron (radiator, oven, fornuis, enz.);
 • Zorg voor minstens 10 cm vrije ruimte boven en achter je koeltoestel, zodat er rondom voldoende luchtcirculatie is;
 • Stel je koelkast in op 4 ° à 5 °C, je diepvriezer op –  18 °C;
 • Laat je warme schotels afkoelen voor je ze in de koelkast zet;
 • Ontdooi je koelkast en/of diepvriezer om de 3 maanden. Ijs van 3 mm dik zorgt voor een isolerende laag die het energieverbruik met 30 % verhoogt;
 • Maak één keer per jaar het rooster achteraan de koelkast schoon zodat het de warmteafvoer niet belemmert.
Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro