Elektriciteit en gas: verbruik 4 mei 2022 • 4 minuten
Niets fijners voor veel mensen dan tijdens het weekend of zelfs op een weekavond rustig de tijd nemen om een heerlijke gerecht in elkaar te flansen en ’s avonds met familie of vrienden aan tafel te schuiven om van goed gezelschap en een lekkere maaltijd te genieten. Maar je hoort ons al komen: koken kost energie! Gelukkig zijn er heel wat manieren om ook in de keuken geld en energie te besparen.
Dat doe je door bijvoorbeeld aangepast keukengerei te gebruiken of de kooktijd te optimaliseren: ontdek hier 7 eenvoudige en efficiënte tips om tijdens het koken energie te besparen!
Je energieverbruik in de keuken beperken is makkelijk!
Goed om weten: Een elektrische kookplaat verbruikt 2 keer meer energie dan een gasfornuis en een inductiekookplaat verbruikt 20% minder energie dan een vitrokeramische kookplaat.
Wil je checken of je schotel al dan niet klaar is, kijk dan door het ovenraam en doe vooral de ovendeur niet open, wat voor een enorm warmteverlies zorgt! Kies eerder voor een heteluchtoven en/of “microgolfoven” (combi-oven) om de kooktijd te beperken en verschillende schotels tegelijk klaar te maken.
Goed om weten: Wie met de hand afwast verbruikt 5 keer meer water en energie, dan wie een vaatwasser gebruikt!
Tussen 18 en 20 uur hebben we in België namelijk een verbruikspiek. Om voor die verhoging te compenseren schakelt het stroomnet op die momenten de meer vervuilende reservecentrales in. Wil je energie besparen in de keuken, dan schakel dan je dus “startuitstel”-functie van je vaatwasmachine in wanneer je niet thuis bent.
Om eiwit te kloppen, appelsienen te persen of groentjes te snijden bestaan tal van handige huishoudtoestellen, die handig zijn maar ook energie verbruiken.
Door de mechanische versie van die apparaten te gebruiken (en wat spierkracht) zul je kosten besparen en (tegelijk) je ecologische voetafdruk verminderen!
Ledlampen zorgen niet alleen voor een betere verlichting, ze verbruiken veel minder energie en gaan langer mee dan klassieke gloeilampen. Spaarlampen mogen bij aankoop dan wel wat duurder zijn, op langere termijn bespaar je er heel wat geld mee.
Een elektrisch toestel met energielabel A verbruikt minder dan een apparaat met label B, C, D, E, F of G.
Check bij aankoop het verplichte label voor koeltoestellen, vaatwassers, lampen, ovens en afzuigkappen. De labels vermelden ook het stroomverbruik in kWh/jaar en voor de wastoestellen ook het waterverbruik (in liter).
Goed om weten: Om de kWh/jaar in euro om te zetten, hoef je die enkel door 4 te delen. 1 kWh kost gemiddeld 0,25€. Gekoppeld aan een energieleverancier met een scherpe prijs per kWh levert dat je heel wat besparingen op!
Van alle huishoudtoestellen verbruiken koeltoestellen het meeste energie. Koelkasten en diepvriezers werken het hele jaar door en zijn dan ook goed voor zo’n 18% van het totale stroomverbruik van een huishouden! Gelukkig zijn er manieren om dat aandeel te verkleinen.