7 tips om energie te besparen in de keuken

7 tips om energie te besparen in de keuken

  • 18 november 2019
  • |
  • Laatste update op 16 december 2024
  • |
  • 6 min.

Wist je dat er tal van manieren zijn om energie te besparen in de keuken? Zo kan je aangepaste keukentoestellen gebuiken of de kooktijd verkorten: ontdek in dit artikel 7 efficiënte tips om energie te besparen als je kookt! Wees gerust, je gerechten zullen niet aan smaak moeten inboeten!

1. Optimaliseer de bereidingswijze van je gerechten

Hoe bespaar je energie door water te koken?

Wist je dat je heel wat energie bespaart door je manier van koken bij te sturen? Hier alvast onze favoriete tips. De meeste ervan zullen automatisch leiden tot een kortere bereidingstijd. Daardoor verbruik je niet alleen minder energie, maar zijn je gerechten ook sneller klaar.

  • Potten en pannen met een dikke bodem slaan meer warmte op, waardoor er minder verlies is.
  • Wil je water aan de kook brengen? Als je warm water gebruikt en een deksel op de pot zet, bereikt het water drie keer sneller zijn kookpunt.
  • Door potten en pannen op de meest geschikte kookzones te plaatsen, vermijd je onnodig warmteverlies.
  • Met een snelkookpan bespaar je tot 70% energie.
  • Een vitrokeramische kookplaat kan je 10 minuten voor het einde van de kooktijd uitzetten. Bij een inductiekookplaat is dit niet nodig.
  • Diepgevroren ingrediënten laat je best ontdooien vooraleer je ze bereidt.
  • Een inductiekookplaat of vitrokeramische kookplaat is zuiniger dan een ouderwetse elektrische kookplaat. Met een gasfornuis regel je het energieverbruik nog makkelijker.

Goed om weten: Een elektrische kookplaat verbruikt 2 keer meer energie dan een gasfornuis en een inductiekookplaat verbruikt 20% minder energie dan een vitrokeramische kookplaat.

2. Verminder het energieverbruik van je oven

Reduire consommation d'energie du four

Wellicht vraag je je af hoe je het energieverbruik van je oven kan beperken zonder dat je gerechten aan kwaliteit moeten inboeten. Deze tips kunnen helpen:

  • Met een heteluchtoven en/of microgolfoven (combi-oven) kan je de kooktijd beperken en verschillende schotels tegelijk klaarmaken.
  • Wil je checken of je schotel klaar is? Als je de ovendeur dicht laat en gewoon door het ovenraam kijkt, voorkom je warmteverlies!

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

3. Verkies een vaatwasmachine boven een manuele afwas

utiliser lave-vaisselle plutôt que laver à la main

Veel hangt natuurlijk af van hoeveel water je bij een manuele afwas gebruikt, maar algemeen genomen is het ecologischer om de vaatwasser te gebruiken. Wie met de hand afwast, verbruikt al snel tot vier keer meer water en energie! Hier enkele tips voor een optimaal gebruik van je vaatwasser.

  • Door je vaatwasmachine op een milieuvriendelijke manier te ontkalken met keukenazijn vermijd je kalkaanslag en warmt het water sneller op.
  • Door je vaatwasser volledig vol te laden, kan je het aantal vaatwasbeurten beperken.
  • Beschik je over een tweevoudige meter, zet de vaatwasser dan aan tijdens de daluren, vanaf 21 à 22 uur. Je kan dit makkelijk programmeren dankzij de startuitstelfunctie. Vermijd de uren tussen 18 en 20 uur. Dan hebben we in België een verbruikspiek en schakelt het stroomnet de meer vervuilende reservecentrales in.

Verhuis op de planning of net achter de rug? Wij helpen je om je energiecontract te regelen!

Op Energie-Vergelijker.be vind je in slechts 5 minuten het voordeligste aanbod voor elektriciteit en gas.

4. Gebruik mechanisch in plaats van elektrisch keukengerei

In de keuken mechanisch keukengerei gebruiken om minder energie te verbruiken

Om eiwit te kloppen, appelsienen te persen of groenten te snijden bestaan er tal van huishoudtoestellen, die handig zijn maar ook energie verbruiken. Door de mechanische versie van die apparaten te gebruiken (en wat spierkracht) kan je kosten besparen en (tegelijk) je ecologische voetafdruk verminderen!

 5. Verlicht je keuken met spaarlampen

remplacer ampoules incandescentes par ampoules led

Deze tip kan je natuurlijk in je hele huis toepassen! Ledlampen zorgen niet alleen voor een betere verlichting, ze verbruiken ook veel minder energie en gaan langer mee dan klassieke gloeilampen. Spaarlampen mogen bij aankoop dan wel wat duurder zijn, op lange termijn bespaar je er heel wat geld mee.

6. Verkies energiezuinige huishoudtoestellen in je keuken

Een elektrisch toestel met energielabel A verbruikt minder dan een apparaat met label B, C, D, E, F of G. Check bij aankoop het verplichte label voor koelkasten en diepvriezers, vaatwassers, lampen, ovens en afzuigkappen. De labels vermelden ook het stroomverbruik in kWh/jaar en voor de wastoestellen ook het waterverbruik (in liter).

energielabels

7. Draag zorg voor je diepvries en koelkast

economiser l'energie de votre frigo

Van alle huishoudtoestellen verbruiken koeltoestellen het meeste energie. Koelkasten en diepvriezers werken het hele jaar door. Een koeltoestel met energielabel A+ is goed voor zo’n 5% van het totale stroomverbruik binnen een gezin, een toestel met label C zelfs voor 18%! Enkele energiebesparende tips zijn dus meer dan welkom!

  • Zet je koelkast ver van een warmtebron (radiator, oven, fornuis, enz.).
  • Zorg voor minstens 10 cm vrije ruimte boven en achter je koeltoestel, zodat er rondom voldoende luchtcirculatie is.
  • Stel je koelkast in op 4° à 5°C, je diepvriezer op -18°C.
  • Laat je warme schotels afkoelen voor je ze in de koelkast zet.
  • Ontdooi je koelkast en/of diepvriezer om de 3 maanden. Een 3 mm dikke ijslaag verhoogt het energieverbruik met 30%.
  • Maak één keer per jaar het rooster achteraan de koelkast schoon zodat het de warmteafvoer niet belemmert.
  • Vervang de deurrubbers van je koelkast en/of diepvriezers als ze versleten zijn. Doe de test: plaats een stukje aluminiumfolie in de deuropening en sluit de deur. Wanneer je geen weerstand ondervindt wanneer je de aluminiumfolie probeert weg te trekken, is het tijd om de rubbers te vervangen. Het zorgt voor 10% minder elektriciteitsverbruik.

Besparen doe je natuurlijk ook met een voordelig energiecontract. Vergelijk daarom verschillende aanbiedingen voor gas en elektriciteit via Energie-Vergelijker.be!

Profiteer van promoties en kortingen!

Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.

Author

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

De energiefactuur in België vs. de buurlanden: het verdict
Prijzen en facturen
De energiefactuur in België vs. de buurlanden: het verdict

In het verleden behoorde de Belgische gasfactuur tot de minst dure in Europa. Is dat in de zomer van 2023 nog steeds het geval? En…

6 min.
Meer lezen
Alles over je energiecontract als huurder bij een verhuis
Alles over je energiecontract als huurder bij een verhuis

Ook als huurder van een huis of appartement is het belangrijk om bezig te zijn met je energiecontracten. Welke verantwoordelijkhed…

6 min.
Meer lezen
5 tips om je elektriciteitsverbruik te berekenen
Verbruik en advies
5 tips om je elektriciteitsverbruik te berekenen

Je elektriciteitsfacturen variëren in functie van de energieprijs en je elektriciteitsverbruik. Ontdek hoe je je elektriciteitsver…

8 min.
Meer lezen
Een maandelijkse afrekening voor energie: interessant om energieverbruik in te perken?
Prijzen en facturen
Een maandelijkse afrekening voor energie: interessant om energieverbruik in te perken?

Als je laatste energiefactuur te hoog was, dan kan een maandelijkse afrekening misschien redding bieden. Sinds 2024 is namelijk el…

6 min.
Meer lezen