Energie besparen in huis tijdens je vakantie: zo doe je het!
Ga je op vakantie? Als je van plan bent er een paar dagen of weken op uit te trekken, kan je enkele dingen doen om energie te besparen terwijl je weg bent. Je ontdekt het hier.
Hoe stel je je toestellen in voor je vertrekt? Met welke eenvoudige ingrepen kan je je energiefactuur verlagen? En wat moet je doen als je terugkomt? Volg de gids!
Thuis energie besparen door je apparaten correct in te stellen
Door sommige apparaten uit te schakelen als je voor korte of lange tijd weg bent, kan je je energiefactuur sterk verlagen. We zetten enkele voorbeelden op een rijtje.
Boiler
Als je langer dan drie dagen weg bent, is het een goed idee om je warmwaterboiler uit te schakelen. Er zijn echter verschillende modellen van boilers en ze worden niet allemaal op dezelfde manier ingesteld. Enkele tips volgens het type boiler:
- Elektrische boiler met natte weerstand: schakel de watertoevoer en elektriciteit uit.
- Boiler met ACI-bescherming: schakel de watertoevoer uit, maar laat de elektriciteit aan (die moet het geïntegreerde anticorrosiesysteem blijven voeden).
- Stalen watertank (zonder ACI-bescherming): laat de magnesiumanode (die je installatie beschermt tegen corrosie en de levensduur van je boiler garandeert) jaarlijks controleren.
- Intelligente elektrische, thermodynamische of zonneboilers: schakel de hoofdwatertoevoer uit en schakel de ‘vakantiemodus’ in. Programmeer het systeem zo dat het een dag voor je terugkeer opnieuw gestart wordt. Dan heb je warm water zodra je thuiskomt.
Verwarmingsketel
Heb je een stookolieketel, een warmtepomp of een gasketel? Schakel je ketel bij meer dan drie dagen afwezigheid in de zomer uit (of in de ‘vakantiemodus’ naargelang het model) en zet hem in de winter in de ‘vorstvrije stand’.
Elektrische toestellen
Of het nu gaat om je televisie, stekkerdozen of kleine elektrische toestellen zoals een broodrooster of koffiezetapparaat, je kan ze best uit het stopcontact halen als je een poosje niet thuis bent, zelfs voor een weekend.
Zelfs wanneer ze uit staan, verbruiken deze apparaten nog steeds energie omdat de stand-bymodus actief is. Geschat wordt dat sluipverbruik tussen 64 en 115 euro per jaar kost.
Airconditioning
Zet je airconditioning niet uit als je weg bent. Als de buiteneenheid niet onder spanning blijft staan, loop je het risico deze te beschadigen. Als je een omkeerbare airconditioning hebt, selecteer dan de ‘vorstvrije’ modus en houd een temperatuur van 16°C aan. Zelfs in volle zomer is deze optie voordeliger dan de uitschakeling van je airconditioning, omdat het opnieuw opstarten ervan veel energie kost. Als je airconditioning niet omkeerbaar is, kies dan voor een omgevingstemperatuur van ongeveer 16°C.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Energie besparen door enkele eenvoudige handelingen
Voor je op vakantie vertrekt, helpen enkele eenvoudige handelingen om te vermijden dat je elektriciteitsmeter blijft draaien:
- Zet de thermostaatkranen van je radiatoren maximaal open (zo voorkom je dat de klep verkalkt).
- Je koelkast verbruikt enorm veel energie en is verantwoordelijk voor 10% van je elektriciteitsrekening. Als je voor lange tijd op reis gaat, doe je er dus goed aan om ze uit te schakelen, te ontdooien en leeg te maken.
- Zoals hierboven vermeld, haal je best de stekker van al je elektrische toestellen en huishoudtoestellen uit het stopcontact.
Let op dat je de algemene elektriciteitsvoorziening niet afsluit als bepaalde apparaten constant aan moeten blijven staan (bv. aquarium, alarm, koelkast, enz.). We raden je echter aan om de water- en gastoevoer volledig af te sluiten om mogelijke overstromingen en gaslekken te voorkomen.
Als je weggaat in de zomer, sluit dan je luiken en gordijnen om het in huis koel te houden. Vergeet niet om je planten op een lichte plek te zetten en vraag iemand om regelmatig langs te komen. Een afgesloten huis is een gemakkelijk doelwit voor dieven.
Als je huis is uitgerust met een slimme thermostaat, vergeet dan niet om af en toe je mobiele applicatie te controleren terwijl je op vakantie bent. Zo kan je het verbruik op afstand regelen, bijvoorbeeld als je vergeet de verwarming uit te zetten.
Energie besparen door je toestellen te onderhouden
Profiteer zodra je terugkomt van vakantie van het feit dat je apparaten uitstaan om je cv-ketel te onderhouden, de druk in je verwarmingscircuit te controleren (deze moet tussen 1,2 en 2,5 bar zijn) en indien nodig je radiatoren te ontluchten. Zo verhoog je de efficiëntie van je apparaten omdat ze grondig worden gereinigd.
Door deze verschillende controles kan je niet alleen energie besparen, ze zijn ook essentieel voor je veiligheid. Met het wettelijk verplichte cv-onderhoud kan je de cv-ketel grondig schoonmaken (kleiner risico op explosie) en ervoor zorgen dat hij optimaal rendeert.
Wil je nog meer besparen op je energiefacturen? Vergelijk tarieven van verschillende energieleveranciers en verander makkelijk en gratis van contract! Graag advies van een van onze experts om de knoop door te hakken? Bel hen of mail naar info@energie-vergelijker.be.
Neem contact op met een adviseur
Meer lezen op onze blog
0,74% is de jaarlijkse gemiddelde inflatie in 2020 in België, volgens een bericht van Statbel. Dat wil dus zeggen dat de consumpti…
Ook als huurder van een huis of appartement is het belangrijk om bezig te zijn met je energiecontracten. Welke verantwoordelijkhed…
De prijs per kilowattuur (kWh) is een van de belangrijkste componenten van een elektriciteitsfactuur. Maar zijn er nog andere fact…
Ben je niet tevreden over je energieleverancier? Wij leggen je uit welke opties je hebt om klacht in te dienen.