Hoe werkt de facturatiedienst bij Eneco, dat als een van de toonaangevende energieleveranciers in België wordt beschouwd? Of je nu een bestaande of potentiële klant bent, we leggen je uit waaruit een typische Eneco-factuur bestaat en wat de bedoeling is van voorschotten, afrekeningen en slotfacturen.

Waaruit bestaat een factuur voor gas en elektriciteit van Eneco?

Bij Eneco, zoals bij alle energieleveranciers in België, bestaan de facturen uit vier afzonderlijke elementen:

 1. De energieprijs, uitgedrukt in kWh. Dit is het enige onderdeel van de factuur dat aan concurrentie onderhevig is, en dat door de leverancier zelf wordt bepaald. Het tarief varieert naargelang je contract en, voor elektriciteit, naargelang je metertype. Het tarief dat voor een enkele meter geldt, verschilt immers van dat van een dubbele teller. Behalve de energieprijs wordt ook de jaarlijkse vergoeding aan deze kostenpost toegevoegd.
 2. De transmissie- en distributiekosten, opgesteld door je transmissienetbeheerder (Elia of Fluxys) en je distributienetbeheerder (Ores, Sibelga, Resa, enz. naargelang je gemeente). Deze component heeft betrekking op het transport van elektriciteit en gas van het transportpunt naar het verbruikspunt, meestal je woning.
 3. Federale en regionale belastingen.
 4. De btw die vanaf 1 april 2023 permanent 6% bedraagt.

Wist je dit? Sinds 1 januari 2022 zijn de energiefacturen vereenvoudigd en nemen ze nog maximaal de twee zijden van een A4-blad in beslag.

>> De onmisbare gids om je energiefactuur te begrijpen!

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

De verschillende Eneco-facturen in België

Zoals alle leveranciers heeft Eneco drie soorten facturen. Deze worden hieronder toegelicht.

De tussentijdse factuur

Ook bekend als een voorschotfactuur. Dit is een provisie voor je jaarverbruik. Bij de beoordeling van het bedrag neemt Eneco drie elementen in aanmerking:

 1. De periode van je jaarlijkse aangifte die overeenkomt met de meteropname. Als je je contract bijvoorbeeld in oktober hebt ondertekend en je afrekening in april wordt gemaakt, berekent Eneco je termijnen rekening houdend met de winterperiode;
 2. De verbruiksgeschiedenis van je woning. Bij een nieuwbouw vraagt Eneco een schatting aan je distributienetbeheerder (DNB) naargelang de marktvoorwaarden.
 3. De distributiekosten, die van DNB tot DNB verschillen, en de belastingen.

Na elke jaarafrekening herberekent Eneco het bedrag van je voorschotten opnieuw op basis van je jaarverbruik.

ENECO-factuur-NL-Acompte-Dual

De jaarfactuur

De jaarfactuur, ook wel afrekening genoemd, wordt je na de jaarlijkse meteropname toegestuurd en biedt de mogelijkheid het bedrag van je voorschotten aan te passen aan je werkelijke verbruik. Als die facturen hoger waren dan je werkelijke verbruik, betaalt Eneco je het verschil terug. Als je voorschotten lager waren dan je werkelijke verbruik, dan moet je het verschil aan Eneco betalen.

Welke informatie vind je op deze factuur?

 1. Een overzicht van je meterstanden en verbruik
 2. Een gedetailleerde berekening van je toekomstige voorschotbedrag
 3. De facturatiedatum van je volgende voorschotten
 4. Een grafiek met de belastingen en de transport- en distributiekosten
 5. Een grafiek met je jaarlijkse verbruiksgeschiedenis

Heb je het gevoel dat je jaarlijkse afrekening te hoog is, ondanks je inspanningen om verstandig te consumeren? In dit geval kan het zijn dat je Eneco-tarief niet bij je profiel past. Je hebt de mogelijkheid om van leverancier te veranderen, mits een opzegtermijn van een maand. Om de ideale leverancier en het ideale contract te vinden, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van onze online vergelijker. Deze werd gecertificeerd door de CREG, de federale energieregulator, en helpt je om het meest geschikte contract te vinden voor je verbruik, je levensstijl en je woningtype. Ook kun je van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur gratis contact opnemen met onze adviseurs op het nummer 0800 37 369. Zij vinden niet alleen een nieuw contract voor je, maar handelen ook alle administratieve procedures voor je af.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

De slotfactuur

De slotfactuur lijkt op de afrekening, maar wordt in andere omstandigheden opgesteld. Bijvoorbeeld, wanneer je je Eneco-contract opzegt om van leverancier te veranderen. Hiermee kun je je Eneco-factuur afsluiten en je voorschotten aan je werkelijke verbruik aanpassen op het moment van de opzegging.

Ook wanneer je verhuist, wordt er een slotfactuur opgesteld, zodat je precies betaalt wat je in je oude woning hebt verbruikt. Zowel voor je oude als voor je nieuwe woning raden we je aan een energieovernamedocument in te vullen om je meterstand te certificeren en te voorkomen dat je betaalt voor verbruik dat niet van jou is.

Zo werkt de facturatiedienst bij Eneco

Om je facturen beter te beheren, kun je gebruik maken van je My Eneco-account, de online klantendienst van de leverancier. Deze is gratis en toegankelijk zodra je bij Eneco bent aangesloten. Hij biedt de volgende mogelijkheden:

 • Je persoonsgegevens wijzigen (adres, e-mail, telefoonnummer, enz.)
 • Je verhuis regelen
 • Je verbruiksgeschiedenis bekijken
 • Je rekeningen en maandelijkse voorschotten beheren

Voor dat laatste punt biedt je My Eneco-profiel de volgende mogelijkheden:

 • Het bedrag van je voorschotten aanpassen
 • Controleren wanneer je volgende meterstand moet worden doorgegeven en wanneer je afrekening wordt geïnd
 • De factuurdatum van je afbetalingen wijzigen in een van de volgende periodes: van 4 tot 11, van 11 tot 18, van 21 tot 25, van 28 tot 4
 • het bedrag van je voorschotten verlagen als je huis onbewoond is (bv. bij werken of verandering van huurder). Dit is algemeen bekend als een ‘leegstandscontract’. Eneco legt echter een minimumtarief van 10 euro op per energiebron.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking