Je trekt in een nieuwe woning in en je moet een type stroommeter kiezen. Of je wil de bestaande meter vervangen. Een woordje uitleg bij de werking van elk type is dan ook handig!

Overzicht

Enkelvoudige, tweevoudige, uitsluitend nacht of budgetmeter: bij de aansluiting van zijn huis aan het elektriciteitsnet kan de consument kiezen welke meter hij plaatst. Ook bij een verhuis is dat het geval, moest hij de aanwezige meter door een andere willen vervangen. Er hoeft trouwens niet altijd een bijzondere aanleiding te zijn, iedereen mag immers vrij zijn energiemeter vervangen wanneer hij dat wil, mits betaling van de door de distributienetwerkbeheerder (DNB) aangerekende kosten.

Vooraleer je voor een ander model kiest, moet je wel weten welk type apparaat je moet aanvragen. Maar kies er niet zomaar één: hou vooral rekening met de kenmerken van elke meter omdat dit de manier van consumeren en dus ook de aangerekende prijs per kWh zal beïnvloeden.

Wat is een elektriciteitsmeter?

Een elektriciteitsmeter of stroommeter is een instrument om het energieverbruik van je huishouden of woonst te berekenen.

De informatie op de elektriciteitsmeter is belangrijk omdat je stroomleverancier die nodig heeft om je energiefactuur te berekenen. Het opnemen van je meterstanden en het onderhoud van je meter gebeurt door de distributienetwerkbeheerder (je DNB vinden). Hij stuurt vervolgens alle informatie over je verbruik op naar je elektriciteitsleverancier, die dan je factuur kan opmaken. Wees gerust, het opnemen van de meterstanden is reeds in de factuur inbegrepen en wordt niet extra aangerekend.

De meeteenheid van de elektriciteitsmeter is de kilowattuur (kWh), of de energie die een apparaat met een vermogen van 1.000 watt verbruikt tijdens een uur.

Enkelvoudige meter: één enkele prijs

Bij een enkelvoudige meter staat slechts één enkele index op de teller. De prijs voor een kWh elektriciteit is dan ook dag en nacht dezelfde. We hebben het daarom over een normaal of enkelvoudig tarief.

Is een enkelvoudige meter financieel interessanter dan een tweevoudige? Alles hangt af van je gebruiksgewoonten. Typisch voor het enkelvoudige tarief is dat het interessanter is dan het dagtarief uit het tweevoudige systeem maar dat het duurder is dan het nachttarief. Bovendien wordt de enkelvoudige meter doorgaans aangeraden aan mensen met zonnepanelen, die voldoende energie produceren om in hun eigen behoeften te voorzien. De vaste kosten zijn er immers goedkoper dan in het tweevoudige uurtarief (dag- nachttarief).

Tweevoudige meter: ideaal voor verbruik ‘s nachts

De tweevoudige meter telt twee indexen: één voor overdag (piekuren) en één voor ‘s nachts (daluren). Het verbruik is tijdens de daluren goedkoper dan tijdens de piekuren.

Je netbeheerder bepaalt wat de piek- en daluren zijn. Maar tijdens de week zijn de piekuren over 15 uur gespreid, de daluren over 9 uur. Over het algemeen zal het verbruik van maandag tot vrijdag van 7 tot 22 uur onder het dagtarief vallen, terwijl het verbruik tussen 22 uur en 7 uur ‘s ochtends tijdens de week en het volledige verbruik tijdens het weekend, onder het nachttarief valt

Horloge waarvan de wijzers in beweging zijn.

De tweevoudige meter maakt een onderscheid tussen piek- en daluren.

Dit betekent dat het dag/nacht systeem interessant is voor mensen die vooral ‘s nachts en tijdens het weekend stroom verbruiken. Je moet er dan wel aan denken apparaten zoals de wasmachine, de vaatwasmachine of de boiler tijdens die periodes aan te schakelen. De voorwaarde is uiteraard dat de stroommeter voldoende sterk is om verschillende apparaten tegelijk te gebruiken.

Doorgaans gaat men ervan uit dat de overstap naar een meter met dubbel tarief interessant is zodra het verbruik tijdens de daluren hoger is dan de helft van het totale verbruik. Is dit niet het geval, dan blijf je beter bij een enkelvoudige meter.

Uitsluitend nachttarief: enkel voor verwarming

De uitsluitend nachtmeter werkt enkel ‘s nachts voor de boiler en/of de elektrische accumulatieverwarming. De geaccumuleerde energie kan overdag worden gebruikt maar pas ‘s nachts wordt het apparaat terug opgestart.

Je kunt er dus beter voor zorgen, niet van ‘s ochtends vroeg al zonder warm water te komen zitten! Net zoals voor het tweevoudige uurtarief moet je contact opnemen met je DNB om de exacte uren van de nachtperiode te kennen. In tegenstelling tot de tweevoudige meter worden de dagen tijdens het weekend niet als daluren beschouwd.

Technisch gesproken is het zo dat de uitsluitend nachtmeter nooit alleen wordt geplaatst en steeds moet worden gekoppeld aan een enkelvoudige of tweevoudige meter. Bovendien is de prijs per kWh doorgaans identiek aan het nachttarief van het tweevoudige systeem. De winst zit hem in de distributiekosten. Die zijn goedkoper waardoor deze stroommeter een iets interessanter alternatief is dan het systeem van daluren uit het tweevoudige systeem. In het verleden kon men er veel meer mee besparen waardoor de uitsluitend nachtmeter gedoemd is om te verdwijnen.

Budgetmeter: voorafbetaalde energie

Budgetmeter met herlaadkaart

Foto: ORES

De budgetmeter, die niet beschikbaar is in Brussel, doet net hetzelfde als de klassieke meters: het elektriciteits- of gasverbruik meten. Deze meter beschikt wel over een prepaid-functie, waardoor de gebruiker enkel energie kan verbruiken voor het bedrag dat hij heeft geladen op een chipkaart, die in de lezer van de teller zit ingebouwd. Zodra het saldo is opgebruikt moet hij de kaart heropladen, anders valt de klant zonder energie nadat hij het noodkrediet waarover hij beschikt heeft opgebruikt. De beschermde klanten, of klanten die in aanmerking komen voor het sociaal tarief, hebben drie maand lang recht op minimum 10 ampère stroom, als ze hun kaart niet opladen.

De budgetmeter wordt aangeraden en soms zelf verplicht aan klanten met een betalingsachterstand. Zo houden ze hun budget beter onder controle omdat ze hun verbruik op voorhand betalen en ze de leverancier vrij kunnen kiezen. Een ander voordeel is dat het gebruik van huishoudtoestellen of het beschikbare vermogen geen verschil maakt.

Ook de prijs per kWh blijft identiek aan die die in het leveringscontract van de klant is bepaald. Behalve voor de beschermde klanten, die in aanmerking komen voor het sociaal tarief. Een budgetmeter kan overigens ook volgens een tweevoudig systeem worden geprogrammeerd.

Prijs van een elektriciteitsmeter

Index van een energiemeter met eurobiljettenEen teller kiezen en die voor het eerst laten installeren is helaas niet gratis. Net zo min als de vervanging van een elektriciteits- en/of gasmeter. Vooraleer je dus pakweg het dag-/nachttarief aanvraagt, kun je je beter eerst bij je DNB informeren over de kosten voor de plaatsing van een tweevoudige meter.

Ter informatie, voor de levering, plaatsing en opening van een nieuwe stroommeter met een vermogen onder de 25 kVa, rekent Sibelga 70,18 euro incl. BTW aan. De vervanging van een klassieke meter kost gemiddeld tussen de 250 en 400 euro. De Brusselse DNB rekent bijvoorbeeld 361 euro incl. BTW aan. ORES laat weten dat een budgetmeter bij haar maximum 500 euro kost. Maar opgelet, deze prijzen gelden wanneer de klant laat weten dat hij wil veranderen. Wanneer het bijvoorbeeld de leverancier is die de plaatsing van een budgetmeter eist, zal dit de klant maar 100 euro kosten. En dit is niet alles, gaat het om een beschermde klant, dan betaalt die helemaal niets.

En voor het overige? Zodra de gas- of stroommeter verouderd is, is de DNB wettelijk verplicht die gratis te vervangen! En ook als de meter defect is, hoeft de klant voor een vervanging van de meter niets te betalen. Zo weet je alles over je type meter! Profiteer er misschien van om de door je energieleverancier gehanteerde prijzen te vergelijken met andere en onmiddellijk van leverancier te veranderen via onze energievergelijker, of telefonisch op het nummer 0800 37 447.

Reacties8