Elektriciteit en gas: meter 15 juli 2022 • 24 Reacties • 8 minuten
Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters. De kans is groot dat je momenteel nog een mechanische teller heeft staan, maar uiteindelijk zal die elektriciteitsmeter vervangen worden door het nieuwe type. Heb je er baat bij op eigen intiatief je elektriciteitsmeter te vervangen? En kan je distributienetbeheerder de installatie van de digitale meter verplichten?
Overzicht
Als je van plan bent je elektriciteitsmeter te vervangen, heb je ongetwijfeld nogal wat vragen. Bij wie kan ik terecht? Welke formaliteiten moet ik regelen? Wat zal me dat kosten? Wat als ik niet thuis ben wanneer de technicus langskomt? Geen paniek, alle antwoorden lees je hieronder!
Laten we eerst en vooral de redenen bekijken om een nieuwe meter te installeren.
Een defecte stroommeter is één van de redenen om hem te vervangen. Net als mensen hebben ook elektriciteitsmeters een pensioengerechtigde leeftijd, al is die wel een pak lager: ongeveer 35 jaar. Heeft hij die leeftijd bereikt, dan kan hij trager beginnen te draaien. Als het bedrag op de energiefactuur van de consument daarmee lager is dan zijn reële verbruik, dan lijkt dat alleen maar goed nieuws. Het verschil zal hij dan immers bij de vervanging van de meter moeten ophoesten, wat meestal voor een gepeperde rekening zorgt.
>> Een defecte teller? Dit zijn de alarmsignalen
Bovendien moet je ook niet hopen zo’n defecte meter definitief te installeren: de distributienetwerkbeheerder (DNB) vervangt systematisch defecte of verouderde meters. In het laatste geval is het zelfs een wettelijke verplichting. Of anders gezegd, een oude meter, ook al werkt die nog altijd naar behoren, zal worden verwijderd zodra hij niet langer aan de door de FOD Economie bepaalde vereisten voldoet. Zo wordt het energieverbruik zo nauwkeurig mogelijk gemeten. Sinds de zomer van 2019 is de nieuwe meter automatisch een digitale meter.
Ook de consument heeft trouwens alle belang bij een systematische vervanging van de meter. Een defecte meter kan immers ook voor hem nadelig uitdraaien. Stel dat de index op de meter te hoog is, dan zal hij van zijn leverancier een exorbitant hoge energiefactuur krijgen. En dan is het toch een geruststelling als je het probleem makkelijk kan regelen en ervoor kan zorgen dat het bij die ene keer blijft.
Een defecte meter is overigens niet de enige situatie waarin de elektriciteitsmeter vervangen wordt. Ook een klant kan om eender welke reden de nieuwe digitale meter willen en zelf het initiatief nemen.
Misschien ontdek je na berekening bijvoorbeeld dat een tweevoudig systeem met dal-/piekuren voor je voordeliger is en dat je er geld mee kan besparen. Of je vindt de digitale meter om een andere reden handig, bijvoorbeeld omdat je via de app meer inzicht krijgt in je verbruik.
De plaatsing van een digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie en daar is Vlaanderen geen uitzondering op. Daarom installeren de technici van Fluvius sinds juli 2019 enkel nog digitale meters, ook voor budgetmeters. Weigeren kan niet. Tegen einde 2024 moet 80 % van Vlaanderen uitgerust zijn met digitale meters en tegen 1 juli 2029 moet de uitrol voltooid zijn.
Voor de consumenten die zonnepanelen bezitten wordt de terugdraaiende meter ook geleidelijk vervangen door de digitale meter die de werkelijke afname van het net telt en waarmee je vergoed wordt voor je productieoverschot.
De stroom- en gasmeters zijn eigendom van de netbeheerder die actief is in de betroffen gemeente. Hij is het dus die instaat voor de vervanging van de meter, of eventueel voor de verplaatsing of aanpassing ervan. Zo kan het vermogen van een elektriciteitsmeter verhoogd worden (“versterking van een elektriciteitsmeter”), een aanpassing waarvoor het apparaat niet moet worden vervangen.
Doorgaans is je DNB verantwoordelijk voor de kwaliteit van het net en voor je aansluiting erop. Hij staat dus in voor de technische opvolging van je energiemeter en ziet erop toe dat je permanent bevoorraad wordt.
Doet er zich in je buurt een algemene stroom- (of gas-) onderbreking voor, neem dan contact op met je DNB.
>> Je aansluiting op elektriciteit snel geregeld in 4 stappen
Het verwijderen van een meter om er een nieuwe te installeren verloopt volgens een strikte procedure, die al naargelang de situatie soms verschilt. De twee belangrijkste zijn de volgende:
Is een oude meter aan vervanging toe, dan doet de DNB van zijn kant het nodige. Hij hoeft de consument zelfs niet te verwittigen dat hij de meter komt vervangen. Er zijn drie mogelijke scenarios:
De vervanging van een meter gaat overigens heel snel. In de praktijk zal de technicus de meterstand van uw oude meter opnemen en de energiebevoorrading onderbreken. Hij zal vervolgens de meter vervangen, de nieuwe meterstand opnemen en de stroomvoorziening herstellen. Wanneer de installatie voltooid is, kleeft hij op het nieuwe apparaat alle nodige informatie zoals datum van vervanging en nummer van de vroegere meter. Ten slotte neemt hij de oude meter mee om hem te vernietigen.
Wil je van meter veranderen, dan moet je een aanvraag tot wijziging van aansluiting bij je DNB indienen. Je zal een formulier invullen, dat je doorgaans online vindt, en er het type gewenste interventie op vermelden.
Het gaat hier meestal om de overstap van een enkelvoudig naar een tweevoudig tarief, waarbij ook het omgekeerde mogelijk is maar dan hoef je de teller niet te vervangen. Het kan ook gaan om de definitieve verwijdering van een meter, de toevoeging van een andere zoals een uitsluitend nachtmeter of ook de opening of sluiting van een meter. Je beslist, al naargelang je intenties op dat moment.
Eens je aanvraag verstuurd is, moet je nog vijf stappen doorlopen.
Sinds juli 2019 is Fluvius systematisch alle oude elektriciteitsmeters door nieuwe aan het vervangen. Dat gebeurt geleidelijk, waardoor de kosten over alle Vlamingen én meerdere jaren verspreid kunnen worden. Het wordt verrekend via de distributiekosten, op je factuur zal dit dus geen gigantische invloed hebben.
Wil je op eigen initiatief je elektriciteitsmeter vervangen en overschakelen op een digitale meter? Dat kan. Je betaalt er 88 euro incl. 21% btw voor, zonder meterkast.
Je huidige energiemeter verwijderen om er een andere te plaatsen blijft een uitzondering. In de meeste gevallen is die interventie niet nodig. Tenzij je er zelf om hebt gevraagd, je DNB het nodig acht of uw leverancier wil dat je een budgetmeter plaatst of verwijdert.
In de praktijk betekent dit dat een verhuis en het overzetten van je energiecontract naar een nieuw adres, of een overstap naar een andere stroomleverancier geen enkele impact heeft op de meter. Je leverancier, het bedrijf dus dat je elektriciteit levert, hangt immers niet af van je distributienet. Het is ook één van de redenen waarom het zeer eenvoudig en niet duur is om van leverancier te veranderen. Sinds 13 september 2012 is het namelijk zo dat particulieren en bedrijven die op het laagspanningsnet zijn aangesloten, steeds mogen opstappen en geen verbrekingsvergoeding moeten betalen.
Profiteer dus van de openstelling van de energiemarkt voor concurrentie om de door de energieleveranciers gehanteerde prijzen te vergelijken en zo op het meest voordelige aanbod op de markt in te gaan!
Hulp nodig? Bel ons dan gerust op het nummer 0800 37 447.
Pim 0/5 • 7 mei 2018 • 10:29
V.D 0/5 • 15 juni 2018 • 16:20
naar een enkelvoudige meter als dit mij beter uitkomt in mijn factuur . Wat is +- de kostprijs voor deze interventie . Hoogachtend en dank .
Ronny roelandt 0/5 • 5 december 2019 • 16:36
Océane Debeur 0/5 • 17 december 2019 • 14:37
om uw tweevoudigmeter te vervangen met een enkelvoudigmeter kost het ongeveer 250e, de prijs afhangt van uw netwerkbeheerder.
Energie-Vergelijker.be team
Sofie - DV 0/5 • 6 september 2018 • 13:31
Wat nog erger is...
1/ u schrijft dat DNB even de stroom afzet maar dan ook de stroomtoevoer MOET HERSTELLEN.
Hier hebben ze helemaal niets hersteld...een volledig appartement(verdiep 1 + 2) zit zonder stroom.
De inhoud van koelkast & diepvries is totaal verloren gegaan.
Als je dan DNB op de hoogte brengt krijgt je doodleuk antwoord dat je 3d moet wachten op een volgnummer en daarna zullen ze je klacht behandelen.
Als je de leverancier op de hoogte brengt krijg je opnieuw doodleuk antwoord dat DNB verantwoordelijk is en zij niets kunnen doen.
Enfin, een correct betalende klant wordt tijdens z'n verlof beroofd van z'n elektriciteitstoever...maar dit terug rechtzetten???
2/ Het gedrocht dat geplaatst werd is veel te groot voor de kast waarin de vorige meter stond...dus heeft met het er maar ingepropt...
en ja de deur van de kast staat nu een heel stuk open...en zo erbarmelijk laat men dan alles achter.
Er werd door de eigenares rekening gehouden met rolstoelgebruik en de inkomhal wordt nu door de openstaande kast een deel kleiner zodat de rolstoelgebruiker gehinderd wordt.
Wat was er nu zo dringend aan deze plaatsing? Moest dit nu per sé zo met binnendringen in de woning zonder de eigenares op de hoogte te brengen?
Ze is binnenkort terug van verlof...dan kon die plaatsing toch ook?
Dan zou ze er zelf kunnen aanwezig zijn...want er is iets verder dan de inkomhal een zee van plaats waar zo'n gedrocht kon geplaatst worden en dan "zonder" hinder voor een gehandicapte !
En nu...wachten maar tot het DNB belieft om de stroomtoevoer te herstellen !
wat een ellende voor die mensen.
Paul Lemay 0/5 • 21 januari 2019 • 11:02
Graag uw advies bij beslissing om te schakelen van dubbele elektriciteitsmeter (dag/nacht tarief ) naar enkelvoudige tarief na aanschaf zonnepanelen.
De zonnepanelen werden geplaatst in dec 2010 (Max AC vermogen :7,5 kW en 8,28 kWp )
Nu exact 8 jaar later heb ik op mijn dagteller een min verbruik van 1788 kw (= gemiddeld 223 kw/jaar ) maar op mijn nachtteller een positief verbruik van 21008 kW ( = gemiddeld 2626 kW/ jaar)
Gezien ik nu recent wel energie besparende maatregelen heb genomen (overal led ipv halogeenverlichting ,computers uitzetten ,slimme stopcontacten... ) hoop ik dit meer verbruik sterk te reduceren in de komende jaren om mogelijks break even te draaien ,want wij zijn een modaal gezin ,waar alle kinderen nu bijna het huis uit zijn ,en waar elektriciteit alleen verbruikt wordt voor wasmachine ,droogkast, frigo diepvries ,vaatwas ,koken ,dampkap ,computers, routers,TV, pomp visvijver(alleen 60 W)... Verwarming is op aardgas.
Hoewel in het verleden wel vrij nonchalant werd omgesprongen met computers en verlichting heb ik geen idee waar al dit verbruik (7 500 productie + 2300 meerverbruik =bijna 10.000 /jaar ) naar toegaat
,gezien ik lees dat een modaal gezin 3000-4000 nodig heeft !!!
Is er een methode om verliesstroom te detecteren ?
Doe ik er goed aan mijn dubbele teller te annuleren en wat is de meest geschikte periode om dat te doen?
met dank
Paul Lemay
De hees 7
2330 Merksplas
0475/680572
0/5 • 7 februari 2019 • 17:53
Na uw aanvraag nodig ik u uit om uw netwerkbeheerder te contacteren :
IVEG
Antwerpsesteenweg 260
2660 Hoboken
078/35.30.20
Met vriendelijke groeten,
L’équipe Comparateur-Energie.be
Andre De Coorde 0/5 • 24 januari 2019 • 13:36
ik heb een tweevoudige meter ,ik zou deze willen vervangen of aanpassen naar een enkelvoudige meter daar ik zonnepanelen heb.
Wat is de kostprijs hiervan.
Andre de coorde kouternaan 157 - 940 Denderleeuw
Vrgrt en dank bij voorbaat
0/5 • 7 februari 2019 • 17:53
Na uw aanvraag nodig ik u uit om uw netwerkbeheerder te contacteren :
Intergem
Brusselsesteenweg 199
9090 Melle
078/35.35.34
Met vriendelijke groeten,
L’équipe Comparateur-Energie.be
Elvir hodzic 0/5 • 29 augustus 2019 • 13:44
Ik zou graag van enkel naar tweevoudig meter overschakelen.ik ben klant bij Eandis (electrabel).wat gaat mij dat kosten?
Mvg
0/5 • 2 september 2019 • 12:40
Dank u voor uw commentaar op onze blog.
Ik nodig u uit om rechtstreeks contact op te nemen met uw EANDIS-netwerkbeheerder om een specifieke prijs te verkrijgen.
Energie-Vergelijker.be team
Bauters Peter 0/5 • 7 februari 2020 • 10:52
Océane Debeur 0/5 • 10 februari 2020 • 09:10
u kunt contact opnemen met uw netwerkbeheerder : https://www.energie-vergelijker.be/mijn-dnb-vinden
Energie-Vergelijker.be team
De bisschop 0/5 • 23 juni 2020 • 14:33
Océane Debeur 0/5 • 24 juni 2020 • 17:35
Deze procedure is niet gratis. U kunt contact opnemen met uw netwerkbeheerder : https://www.energie-vergelijker.be/mijn-dnb-vinden
Energie-Vergelijker.be team
Nancy Soete 0/5 • 24 juni 2020 • 04:57
Océane Debeur 0/5 • 24 juni 2020 • 17:36
U kunt contact opnemen met uw netwerkbeheerder : https://www.energie-vergelijker.be/mijn-dnb-vinden
Energie-Vergelijker.be team
Gradje 0/5 • 24 augustus 2020 • 14:57
Jullie punt 1. (laatste zin) vermeldt : "Tenslotte neemt hij de oude meter mee, om die te vernietigen."
Wanneer ik nu die oude meter zelf zou kunnen installeren, vlak voor de "bijkomende zekeringenkast" die reeds in de garage voorzien is (!), waar ik mijn hobby beoefen, zou ik netjes mijn verbruik voor mijn hobby kunnen afrekenen, aan mijn vriendin, eigenares van dat huis.
En ja, ik weet, je mag elektriciteit niet verder verkopen aan derden. Dat doen we dan ook niet. Ik zal alleen maar wat meer bijdragen aan onze gezamenlijk huishoudrekening die wij samen gebruiken voor onze dagdagelijkse kosten.
Mijn vraag is : kan/mag ik die oude meter niet zelf behouden ? Hij wordt tenslotte toch maar "vernietigd". Dank je voor een antwoord.
Uyen Nguyen 0/5 • 31 augustus 2020 • 17:14
Voor vragen betreffende elektriciteitsmeters dien je je te richten naar jouw lokale netbeheerder. Zij zullen je meer informatie kunnen bezorgen betreffende de meter. Als je nog andere vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op via het gratis nummer 0800 37 447.
Met vriendelijke groeten,
Het Energie-Vergelijker.be team
Roos 0/5 • 21 december 2020 • 05:27
Anna De Smet 0/5 • 20 mei 2021 • 09:03
Van harte bedankt voor uw reactie. Het volstaat waarschijnlijk om de meter terug om te schakelen naar dag- en nachttarief, maar u neemt hiervoor best contact op met uw distributienetbeheerder. Hier komt u te weten wie dat is: https://www.energie-vergelijker.be/mijn-dnb-vinden.
Mvg,
Anna van Energie-Vergelijker.be
Wim 0/5 • 21 december 2020 • 13:53
Waarom staan elektriciteitsmeters bij installatie/vervanging niet exact op nul? Men is zonet onze analoge meter komen vervangen door een digitale, en de meter stond op het moment dat de stroom weer werd aangezet al meteen op 1.851kWh (waarvan 1.266kWh op de nachtteller, terwijl de vervanging uiteraard overdag gebeurde!). Dit is geen grote kost voor mij, maar maal 11 miljoen Belgen is dat een mooie extra winst voor de elektriciteitsproducenten. Wat heeft het voor zin dat de meter met een precisie van 0.001kWh telt, als de startwaarde al meer dan het duizendvoud afwijkt? De installateur die de meter plaatste kon er geen antwoord op geven, maar vulde op de papieren wel gewoon meterstand "0" in.
met vriendelijke groeten
guy strobbe 0/5 • 2 december 2021 • 17:51
Uit alle gegevens weet ik nog steeds niet of het beter is de terugdraaiende meter te behouden of over te schakelen naar een digitale. Ik heb zonnepanelen.
Is hier een weg om dit te weten te komen?
Ook bij energievergelijker gebruik om een beste leverancier te vinden is het aartsmoeiijk om de berekening en vergelijking te doen als je slechts enkele maanden een digitale meter hebt:
- hoeveel is je injectie?
- hoeveel is je werkelijk verbruik?
- hoe vergelijk je hierbij leveranciers?
enz enz Een doolhof!
Robin Heuschen 0/5 • 25 februari 2022 • 16:18
De injectietarieven zijn nog niet in ons programma ingevoerd maar in de volgende versie zou dat probleempje opgelost moeten zijn. Intussen wordt het injectietarief aangegeven in alle tariefkaarten op de website van de leverancier zelf. Hoeveel stroom je op het net plaatst, zal je waarschijnlijk op je afrekeningsfactuur terugvinden. Met die twee gegevens zal je beter kunnen berekenen of je beter zo lang mogelijk blijft met de terugdraaiende meter.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be