De afgelopen jaren zijn er steeds minder stroom- en gascontracten in Brussel. Zo verliet Luminus in 2018 de Brusselse markt. Die beslissing was natuurlijk een zware slag voor de diversiteit van het aanbod in onze tweetalige hoofdstad.

Hoe zit dat in 2021? Tussen welke energieleveranciers kunnen de consumenten in de hoofdstad nog kiezen? Energie-Vergelijker.be maakt voor u de balans op.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Lijst van stroom- en gasleveranciers die actief zijn in Brussel

Nog slechts een handvol leveranciers biedt hun producten en diensten aan in Brussel. Het zijn er nog maar vijf, wat niet wil zeggen dat hun aanbod teleurstelt. Maak kennis met de stroom- en gasleveranciers die nog steeds competitieve tarieven aanbieden in de hoofdstad.

ENGIE (vroeger Electrabel), de historische leverancier

ENGIE heeft geen introductie meer nodig. Als leider van de Belgische markt, biedt het vroegere Electrabel een brede waaier aan energiecontracten om aan alle mogelijke behoeften te voldoen. Daarnaast geniet u bij ENGIE van allerlei bijkomende voordelen, zoals een slimme thermostaat (Boxx). Maar biedt deze energiereus ook het beste aanbod van de markt? Dat hangt van uw consumptieprofiel af. Even vergelijken met de andere leveranciers in regio Brussel dus voor u de knoop doorhakt.

>>Bekijk alle opties bij ENGIE

Lampiris, een leverancier met een stralende toekomst

Als er één leverancier volop profiteerde van het vertrek van Luminus, dan was het Lampiris wel. In marktaandelen is Lampiris de derde grootste speler op de markt, in Brussel staan ze tweede.

Deze van oorsprong Luikse leverancier werd overigens opgenomen bij Total, maar geeft haar lokale en milieuvriendelijke karakter niet op. Bovendien biedt ze regelmatig promoties op haar energiecontracten. Tijdelijk, inderdaad, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat u er niet alsnog uw voordeel mee kunt doen. Zijn die afgelopen, dan is het natuurlijk een wijze beslissing om de tarieven te hervergelijken om steeds van de beste prijzen te profiteren.

>> Bekijk het volledige aanbod van Lampiris

Mega, de nieuwe speler in volle groei

Mega is een vrij nieuwe speler, maar intussen al een serieuze concurrent voor ENGIE en Lampiris. Dit jong Luiks bedrijfje maakt indruk met haar lage prijzen en eenvoudige service. Klein zijn heeft natuurlijk ook zijn voordelen: Mega is flexibel en reageert snel. Ten slotte heeft Mega ook een mooie score in het klassement van Greenpeace. Voor consumenten die aan het milieu belang hechten is dat natuurlijk een niet te verwaarlozen detail.

>>Bekijk het volledige aanbod van Mega

Octa+, de specialist in mazout

Wie zich met mazout verwarmt, heeft er ook belang bij Octa+ te kiezen voor zijn elektriciteit, om de administratie simpel te houden. Dit Belgisch familiebedrijf boezemt vertrouwen in. Hoewel ze zich blijven focussen op aardolieproducten, bieden ze ook gewoon stroom en gas, met verschillende prijzen, aan vast of variabel tarief. Dat spreekt u wel aan? Maak dan gewoon gebruik van onze vergelijker om te bepalen of hun tarieven beter zijn dan die van de concurrent!

>>Bekijk het volledige aanbod van Octa+

Energie 2030, de coöperatie van groene energie

U wilt liever een actief consument zijn die deelneemt aan de groene energietransitie? Dan kan u zich bij Energie2030 voegen. Deze coöperatie van de burgers levert haar klanten 100% groene en lokale stroom, zelf geproduceerd. Daarvoor moet u zich enkel bij de coöperatie voegen door één aandeel te kopen. Daarmee investeert u heel concreet in de productie van groene energie (windenergie, waterenergie en zonne-energie). Het mag dus niet verbazen dat Energie2030 de hoogste score haalde in het klassement van Greenpeace.

>>Bekijk het volledige aanbod van Energie2030

Waarom zijn er zo weinig leveranciers in de hoofdstad?

Deze leveranciers bieden allemaal interessante contracten. Maar toch stelt zich de vraag: waarom zijn er maar vijf leveranciers in Brussel voor privéklanten terwijl er in Vlaanderen en Wallonië 2 à 3 meer zijn? Is onze bruisende hoofdstad misschien niet charmant genoeg voor de energieleveranciers? Het is natuurlijk geen kwestie van persoonlijke voorkeur maar van opbrengst. Veel leveranciers hebben niet veel zin om zo’n riskante markt te bedienen.

Te weinig marge t.o.v. wanbetalers

De eerste reden dat veel leveranciers Brussel links laten liggen, is het beschermingssysteem voor klanten. In het Brusselse gewest stellen leveranciers zichzelf aan grote fincanciële risico’s bloot wanneer klanten niet betalen. Het komt erop neer dat het in Brussel heel moeilijk is om wanbetalende cliënten van het stroom- of gasnetwerk te gooien dan elders in België.

Ten eerste bestaat de budgetmeter in Brussel niet. Betaalt een klant na meerdere herinneringen niet, dan kan de leverancier enkel aan Sibelga, de Brusselse distributienetbeheerder, vragen om een vermogensbegrenzer te plaatsen (2.300 watt). Dat wil zeggen dat de leveranciers stroom en gas moeten blijven leveren aan een klant met vermogensgrenzer. Dat zou niet gebeuren bij een budgetmeter, aangezien de klant maar zoveel energie kan verbruiken als er op zijn herlaadkaart staat.

Wanneer een leverancier de levering bovendien wil stopzetten, gebeurt dat systematisch via de vrederechter – minstens twee keer. De eerste keer voor het afsluiten van de energie en de tweede keer voor het niet betalen van de facturen. Zelfs wanneer de rechter in het voordeel van de leverancier oordeelt, kan het zijn dat die de klant energie moet blijven leveren, waar we het dadelijk nog over hebben.

De afwezigheid van een “leverancier X”

Wi in de drie gewesten heeft kunnen bewijzen dat een wanbetalend cliënt overduidelijk in het ongelijk is, kan de distributienetbeheerder zijn toegangspunt afsluiten.

Indien in Wallonië en in Vlaanderen het toegangspunt niet afgesloten kan worden, neemt de distributienetbeheerder het over van de leverancier om in stroom en gas te voorzien. Vanaf dan wordt de klant zogenaamd in energie voorzien via leverancier X, en zal hij aan de maximale marktprijs gefactureerd worden.

In Brussel bestaat het concept van leverancier X niet. Het leveringspunt blijft steeds de verantwoordelijkheid van de oorspronkelijke leverancier, ook wanneer de vrederechter het afsluiten heeft toegestaan. Die situatie kan dus bijzonder kostelijk uitdraaien voor de leverancier die ervoor koos deze klant energie te leveren.

De schuld van Sibelga?

De leveranciers klagen bovendien maatregelen aan die de verantwoordelijkheid van Sibelga, de Brusselse distributietnetbeheerder, minimaliseren. Ze hebben het dan vooral over de afwezigheid van een automatisch sociaal tarief bij de distributienetbeheerder, en zijn systeem van herfacturering.

Voor het eerste punt wil dat zeggen dat Sibelga (in tegenstelling tot andere DNB’s in ons land) de toegang tot energie voor kwetsbare consumenten niet moet garanderen. Daardoor gaan talrijke huishoudens in energie-armoede zich aansluiten bij de normale leveranciers aan de volle prijs, wat het risico op wanbetaling natuurlijk vergroot.

Wat het tweede punt betreft, is het belangrijk te onthouden dat in Brussel de leverancier en niet de DNB de facturering van de klanten bij het openen of afsluiten van een leveringspunt regelt. In concreto rekent Sibelga die onkosten bij de leverancier aan, die op zijn beurt de klant factureert. In dat systeem is de DNB er zeker van betaald te worden, wat niet per se het geval is voor de leverancier.

Vertrek van Luminus en kopzorgen bij Brugel

Bovengenoemde redenen hebben veel leveranciers – zoals Eneco en Essent – er toe aangezet Brussel over te slaan. En vooral zorgde het Brussels systeem ervoor dat Luminus in 2018 Brussel verliet, nochtans de tweede grootste energieleverancier van België.

De concurrenten hebben daar de vruchten van geplukt, maar hebben er ook een prijs voor moeten betalen. Want door de Europse hoofdstad te verlaten, liet Luminus ook heel wat wanbetalers aan hun lot over. Die zijn toegewezen aan andere leveranciers die actief zijn in het Brussels gewest. Dat moet bij de leveranciers in kwestie niet meteen voor veel enthousiasme gezorgd hebben.

De gewestelijke regulator Brugel heeft daarop zijn zorgen gedeeld in een rapport. Zij vrezen dat het gebrek aan competitie op de Brusselse privémarkt tot prijsstijgingen zal leiden, ten nadele van sowieso al fragiele klanten. Zo’n situatie doet de voordelen van een vrije markt natuurlijk teniet.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Uw leverancier kiezen met een energievergelijker

Wanneer het aanbod beperkt is, is het des te belangrijk dat de consumenten alle mogelijkheden vergelijken en de kansen grijpen wanneer die zich voordoen. De keuze van het juiste contract is inderdaad beperkter, maar het blijft mogelijk om van het meest competitieve aanbod te profiteren. Darvoor is het van essentieel belang dat u er een energieverlijker uitpikt die de tariefkaarten van de leveranciers steeds updatet. En dat is gelukkig het geval voor Energie-Vergelijker.be, de prijsvergelijker die gecertificeerd is door de CREG.

Reageren!