Na een tijdelijke dip vanwege de coronacrisis swingen de gas- en stroomprijzen intussen weer de pan uit. Die tendens heeft helaas ook zijn invloed op jouw factuur. Er zijn gelukkig mogelijkheden om die te beperken. Wie er een goedkope energieleverancier uitkiest en elektriciteit bespaart, kan elk jaar honderden euro’s overhouden. Welke maatregelen kun jij nemen om je eigen energieverbruik te verminderen? Dat leggen we met plezier uit in dit artikel.

Overzicht

  1. Slim gebruik van je elektrische verwarming
  2. Wassen en drogen op het juiste moment
  3. Correct bewaren is elektriciteit besparen
  4. Slim koken om minder stroom te verbruiken
  5. Een juist gebruik van je vaatwasser
  6. Zet de verlichting enkel aan indien nodig en investeer in zuinige lampen
  7. Kleine dagelijkse energievreters
  8. Vergelijk de stroomtarieven van verschillende energieleveranciers

De elektriciteitsfactuur bestaat in België uit drie onderdelen: de prijs voor kWh en de vaste vergoeding (soort abonnementskosten voor stroom), netkosten en ten slotte de btw en toeslagen. Als consument heb je enkel invloed op het eerste deel. Wil je besparen op elektriciteit, dan kies je er in eerste instantie een goedkoper stroomcontract uit. Zuinig omspringen met elektriciteit is het tweede luik om elektriciteit te kunnen besparen.

1. Elektriciteit besparen via de verwarming

Je verwarming is een essentieel onderdeel om je elektriciteitsfactuur onder controle te krijgen. Verwarming is goed voor ongeveer 70% van het energieverbruik van een gezin en vormt dus een uitgelezen kans om je verbruik te verminderen.

Hoe doe ik dat dan? Je kunt je verwarmingskosten op verschillende manieren verminderen. Vermijd bijvoorbeeld warmteverlies door je huis te isoleren. Of draag iets warmere kleding, waardoor je de temperatuur in de woonruimte kan verlagen tot 19 of 20 °C. Je kunt ook natuurlijk je apparaturen onderhouden.

Let ook op het gebruik van je waterboiler. Deze zorgt voor een constante watertemperatuur en is dus een grote energievreter. Om verspilling tegen te gaan, stel je de boiler best in op maximum 55-60 °C. Ook maak je hem best regelmatig schoon en haal je de stekker uit het stopcontact wanneer je meer dan 24 uur afwezig bent. De beste tip is echter om een thermodynamische boiler aan te kopen. Zo‘n boiler is zuiniger en is beter voor het milieu dan een elektrische boiler. Hij recupereert warme omgevingslucht en verbruikt daardoor minder energie.

>> Meer lezen: 5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen

2. Wassen en drogen op het juiste moment

Een van de basisregels om elektriciteit te besparen is om spaarzaam om te springen met je wasmachine en droogkast. Zet je wasmachine pas aan als hij vol zit en laat je was buiten drogen als het kan. Kies ook steeds voor een zuinige energieklasse bij de aankoop van een nieuw toestel (energielabel A). Nog een tip: vermijd wasbeurten op 60 of 90 °C. Hoge temperaturen vragen veel stroom, zijn vaak niet nodig en verslijten je kleding sneller.

Opgelet! Stroom besparen is niet hetzelfde als geld besparen! Heb je een nachtteller? Doe de was dan ‘s nachts of tijdens het weekend om van het nachttarief te genieten. Heb jij een digitale meter, dan zul jij je moeten voorbereiden op het capaciteitstarief. Vanaf 2022 wordt het voordeliger je verbruik te spreiden om zo het net te ontlasten. Het capaciteitstarief is nog niet in kannen en kruiken en stootte op kritiek van het brede publiek en de politiek – een kwestie om in de gaten te houden!

Meer info? Stel al je vragen aan onze medewerkers via e-mail.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

3. Correct bewaren is elektriciteit besparen

Een energiezuinige koelkast zorgt automatisch voor een lager stroomverbruik.Keukens zijn vaak een belangrijke bron van stroomverspilling. Grootste oorzaak: een verkeerd gebruik van koelkast of vriezer.

Toestellen met energielabel A helpen om geld te besparen. Maar dat is niet alles! Ook de grootte van je koelkast en diepvries is belangrijk. Iemand die alleen woont, heeft bijvoorbeeld geen enorme koelkast nodig, die vooral lucht koelt. Kijk daarom goed naar je behoeftes. Hoe groter het toestel, hoe hoger het verbruik. Een algemene richtlijn bij de keuze van een koelkast is 60 liter per persoon.

Ook de plaats van je toestellen heeft invloed op hun stroomverbruik. Een koelkast of vriezer die naast een oven staat, heeft natuurlijk meer energie nodig om zijn temperatuur aan te houden. Klaar met koken? Zorg dat je eten is afgekoeld voordat je het terug in de koelkast plaatst. Ontdooi ten slotte regelmatig je diepvries. Dat gebeurt best om de drie maanden. Een ijslaag van 3 millimeter zorgt voor ongeveer 30% extra stroomverbruik. Regelmatig de diepvries uitruimen en ontdooien is een saai klusje, maar een bijzonder effectieve manier om slapend elektriciteit te besparen!

4. Slim koken om elektriciteit te besparen

Voor veel mensen is koken een vorm van ontspanning. Gelukkig kun je een heerlijk potje voor je familie koken én op elektriciteit besparen. Er bestaan talrijke tips om zuinig te koken.

Enkele voorbeelden:

  • plaats een deksel op je pan wanneer je water kookt;
  • je elektrisch vuur kan je enkele minuten voordat je klaar bent al uitzetten;
  • kies de juiste kookplaat in functie van de afmeting van je pan;
  • haal je eten ongeveer een kwartier op voorhand uit de koelkast.

Heb je een stoomoven? Ideaal om elektriciteit te besparen! Met een stoomoven kan je verschillende gerechten tegelijk klaarmaken dankzij de stoom die onderaan wordt geproduceerd. Zo bespaar je elektriciteit.

Meer tips lees je in ons artikel over energiezuinig koken.

5. Een juist gebruik van je vaatwasser

Een vaatwasser wordt vaak als een luxe gezien. Als je hem niet juist gebruikt, wordt het echter al snel een dure luxe.

Kies bij de aankoop sowieso voor een energielabel om je elektriciteitsverbruik te verminderen. Let er bovendien ook op om een toestel te kopen dat aansluit bij je behoeftes. Voor een klein gezin heb je geen familietoestel nodig. Kies daarnaast voor het ecoprogramma en zet het toestel pas aan als hij vol zit. Zit hij niet vol? Gebruik dan het voorwasprogramma.

Vaak is het zelfs niet nodig om je vaatwasser te gebruiken. Bijvoorbeeld voor afwas die amper vuil is. Een vergiet, kommen, deksels… Maak ze gewoon schoon met koud water! Handig om elektriciteit te besparen!

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

6. Zet de verlichting enkel aan wanneer nodig en investeer in zuinige lampen

Je energieverbruik verminderen kan door te besparen op je verlichtingskosten.De gemakkelijkste manier is natuurlijk door maximaal gebruik te maken van het daglicht. Bij de herinrichting of indeling van je huis, let je er best op om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. Maar er bestaan ook andere handige tips, zonder dat je je huis opnieuw moet inrichten:

  • beperk decoratieve verlichting;
  • zet de lamp uit zodra je een kamer verlaat;
  • verwijder stof van je lampen en lampenkappen zodat ze efficiënter werken;
  • vervang je gloeilampen en halogeenlampen door fluorescentielampen of LED-lampen.

Wil je zeker zijn van het resultaat? Bereken nu al je elektriciteitsverbruik en herhaal dit over een maand.

 7. Kleine dagelijkse energievreters

Je gsm-lader in het stopcontact laten als je hem niet gebruikt of wanneer je gsm is opgeladen; het is maar één voorbeeld van slechte gewoontes die leiden tot stroomverlies. Idem voor toestellen die constant in stand-bymodus staan, zoals je TV, hifi-installatie of microgolf. Je kunt veel kilowattuur besparen door je toestellen volledig uit te schakelen! Wil je zeker zijn dat je het nooit vergeet? Gebruik stekkerblokken met een verlichte schakelaar. Met een druk op de knop schakel je meerdere toestellen tegelijk uit.

Ook een juiste instelling van je computer kan helpen om je elektriciteitsverbruik te verminderen. Alles wat je moet doen is de ‘energiemodus’ inschakelen. Of bijvoorbeeld de lichtsterkte van je scherm aanpassen. Dat is niet alleen beter voor je ogen, maar zorgt er tegelijk voor dat je bespaart op elektriciteit.

8. Vergelijk de stroomtarieven van verschillende energieleveranciers

Een lagere elektriciteitsfactuur krijg je niet alleen door je verbruik aan te passen. Kijk ook eens naar je contract. Vergelijking van elektriciteitstarieven van de leveranciers

Dankzij het grote aanbod aan elektriciteitstarieven in België bestaat er voor elke klant een geschikt tarief. Echter is het door het vele vergelijkingswerk vaak niet gemakkelijk.

Een vergelijkingstool voor elektriciteitsprijzen kan je hierbij helpen. Deze zijn volledig gratis en helpen je:

  1. om een goedkoop elektriciteitstarief te kennen of, indien je wenst, het beste aanbod voor groene stroom te kennen;
  2. om de huidige promoties te kennen van de energieleveranciers;
  3. om de diensten te kennen van elk aanbod (versturen van facturen per post of per mail, domiciliëring of overschrijving, volwaardige klantendienst of enkel online).

Met een voordeliger aanbod kan je veel geld besparen, op voorwaarde dat je verbruik niet stijgt uiteraard. Wens je meer info over de werking van de vergelijkingstool of heb je hulp nodig om je stroomfactuur te laten dalen? Neem dan contact op met onze adviseurs op info@energie-vergelijker.be. Wij helpen je met plezier geld te besparen.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro