Een energiecontract kiezen kan wel eens de nodige stress opleveren. Een hele boterham, zeker als je er voor het eerst mee te maken krijgt. Maar geen paniek! De stapsgewijze gids van Energie-Vergelijker.be maakt het je gemakkelijk. Elektriciteit of aardgas, vaste of variabele prijzen, binnenkort heb je het allemaal onder de knie!

Als je op dit artikel hebt geklikt, is dat waarschijnlijk omdat je voor de eerste keer een energiecontract moet afsluiten. Je wilt straks natuurlijk niet zonder elektriciteit komen te zitten, maar de energiemarkt kan ook erg verwarrend zijn Dat is niets om je voor te schamen – zelfs mensen die al jaren een energiecontract op hun naam hebben, hebben niet steeds een goed inzicht in hun factuur en hebben soms foute ideeën over het werken van de stroom- en gassector. Op basis van welke criteria kies je een contract en leverancier? Hoe vergelijk je de verschillende aanbiedingen? Welke informatie moet je geven? Onze gids werpt een licht op al deze vragen.


Overzicht:


Stap 0: enkele termen die je moet kennen voor je een energiecontract kiest

ampoules

Voor je vol vertrouwen op zoek gaat naar het geknipte energiecontract, kun je best eens nagaan hoe goed je de verschillende energietermen kent. Om de drempel laag te houden, zullen we ze in deze gids op een eenvoudige manier toelichten, zonder al te veel details. Toch verschaft deze lijst voldoende kennis om de energieaanbiedingen rustig onder de loep te nemen wanneer je je zoektocht aanvat.



Verschillende spelers in de energiesector

Eerst en vooral is het nuttig om de belangrijkste spelers te kennen die je toegang verschaffen tot energie. We houden het simpel: de twee voornaamste die je moet kennen zijn de energieleveranciers enerzijds en de distributienetbeheerders (DNB) anderzijds.

  • De energieleveranciers zijn degenen met wie je je energiecontract afsluit. Zij kopen de energie aan bij de producenten en leveren die voor een prijs per kilowattuur (hier komen we later nog op terug). Voorbeelden van leveranciers: Engie, Luminus, TotalEnergies, Eneco, Essent, Mega enz.
  • En de DNB’s, die hebben de opdracht om de energie die je kocht bij de leverancier tot bij jou te brengen. Ze voeren het onderhoud van de distributienetten uit en zorgen dat er geen problemen zijn. DNB’s kun je niet kiezen, hun activiteiten zijn gekoppeld aan hun ligging. De DNB wordt dus toegekend op basis van je gemeente. Voorbeelden van DNB’s: Fluvius in Vlaanderen en Sibelgus in Brussel.

Watt, kilowattuur of kubieke meter?

Het kan nooit kwaad om de meeteenheden van energie eens te herhalen! Sla deze pagina gerust op in je favorieten. Zo heb je ze steeds bij de hand voor het geval je ooit een black-out hebt.

  • Joule (symbool: J): joule is de eenheid van energie. Concreet, als je een voorwerp verplaatst over één meter met een kracht van één Newton, heb je 1 joule energie verbruikt (1 J = 1 N x 1 m). Deze eenheid wordt weinig gebruikt in de energielevering maar komt wel van pas om de volgende termen te begrijpen.
  • Watt (symbool: W): watt is de eenheid van energievermogen. Ze staat voor de hoeveelheid energie (joule) die in één seconde door een systeem wordt overgebracht (1 W = 1 J / 1 s). Aan de hand van deze eenheid wordt het vermogen bepaald van toestellen en voorwerpen die energie nodig hebben om te functioneren. Een lamp van 15 watt bijvoorbeeld verbruikt 15 joule per seconde om licht te geven.

Speciaal voor de rekenwonders onder jullie: post in de commentaren hoeveel energie in joule diezelfde lamp van 15 W verbruikt als je ze 10 uur laat branden (zonder te kijken naar de andere antwoorden!).

  • Kilowattuur (symbool: kWh): net als joule is kilowattuur een eenheid van energie. De prijzen van je energiecontracten zijn meestal vastgelegd per kilowattuur. Dat laatste is gelijk aan 3,6 megajoule (MJ). Een concreet voorbeeld: als je je lamp van 15 W 24 uur laat branden, zal ze 0,36 kWh energie verbruikt hebben.
  • Kubieke meter (symbool: m3 of m³): een volume-eenheid gebruikt om de geleverde hoeveelheid gas te bepalen. Met dit volume kan er een bepaalde hoeveelheid energie geleverd worden. Gemiddeld levert één kubieke meter gas 10,3 kWh energie op. Als je ooit je meterstanden opneemt, kun je zo je gasfactuur beter inschatten.

Soorten meter: word een krak in het opnemen van je stand!

Quand et comment relever l'index d'un compteur électrique - Comparateur-Energie

De meter, dat is dat kastje naast je zekeringen of je ketel dat je energieverbruik meet. Je kunt er je jaarlijkse stand (of verbruik) mee opnemen. De meter is ook heel handig bij een geschil rond de factuur.

Er bestaan meerdere soorten. We raden dus sterk aan om na te gaan welke soort meter je in huis hebt zodat je weet hoe je verbruik wordt berekend. De meter hangt vaak in de berging of de kelder van je woning. Als je hem niet vindt, vraag dan hulp aan je huisbaas.

Meer details over elke soort meter vind je in ons artikel over dit onderwerp. Wil je voorlopig maar een algemeen overzicht, onthoud dan het volgende.

Kijk eerst en vooral of je meter wel degelijkopen is, met andere woorden kijk of hij werkt. Bij een gesloten meter kan er geen gas of elektriciteit bij jou thuis worden geleverd! Als dat het geval is, neem je zo snel mogelijk contact op met je DNB! Je kunt onze tool gebruiken om de verantwoordelijke DNB in je gemeente te vinden.

Daarna ga je na of je een enkelvoudige meter, een tweevoudige meter, een uitsluitend nachtmeter hebt.

  • Bij een enkelvoudige meter krijg je één prijs per kilowattuur energie, ongeacht wanneer je hem gebruikt.
  • Bij de tweede is er een voorkeur voor nachtverbruik. De nachtperiode loopt over het algemeen van 21 u tot 8 u, maar de precieze uren verschillen van gemeente tot gemeente en van DNB tot DNB. Neem dus contact op met je DNB om er meer over te weten.
  • De derde tot slot is een ietwat speciale meter en wordt altijd gekoppeld aan een van de twee vorige meters. Hij neemt enkel het verbruik op van verwarmingstoestellen die uitsluitend ‘s nachts werken. Opgelet dus voor de koude douche ‘s morgens als je het warme water gebruikt dat ‘s nachts wordt gecumuleerd!

En er bestaan ook nog subvarianten van meters.

  • De intelligente meter of ‘smart’ meter: deze communicerende meter is in Vlaanderen de nieuwe norm. Hij verstuurt je meterstanden automatisch door naar de netbeheerder. Voor meer info over de digitale meter, kan je een kijkje nemen op de site van netbeheerder Fluvius.
  • De terugdraaiende meter: zoals zijn naam al aangeeft, draait deze meter in twee richtingen. Deze is enkel nuttig voor mensen met fotovoltaïsche panelen (de zogenaamde ‘prosumenten’ ). Wanneer die laatsten energie afnemen van het elektriciteitsnet, draait de meter door. Injecteren ze elektriciteit van hun zonnepanelen terug op het net, draait de meter terug.
  • De communicerende meter: in België zal deze meter op termijn alle terugdraaiende meters vervangen. Je kunt er de precieze hoeveelheid elektriciteit mee meten die wordt geproduceerd en gebruikt door een prosumer, alsook de elektriciteit die effectief op het net wordt geïnjecteerd. Dit instrument maakt het prosumententarief mogelijk, een bijdrage die felle kritiek krijgt van de eigenaars van zonnepanelen.
  • De budgetmeter: werkt met behulp van herlaadbare prepaidkaarten. Deze meter wordt steeds minder gebruikt maar kan opgelegd worden aan gezinnen die bij een leverancier bekendstaan als ‘wanbetalers’.

EAN-code, meternummer enz.: vergis je niet van nummer!

Tijdens gesprekken met je DNB of toekomstige leverancier kunnen sommige termen zoals ‘EAN-code’ of ‘meternummer’ wel eens aan bod komen. Om te vermijden dat je de draad kwijtraakt, geven we nog eens een kort overzicht van de belangrijkste nummers en codes:

  • EAN-code: het identificatienummer van je aansluiting op een gas- of elektriciteitsnet. Je hebt deze code nodig voor alles wat in meerdere en mindere mate betrekking heeft op je energielevering (inschrijving, opzeg of nieuw contract, storingen, verhuizing enz.). Hij is gekoppeld aan een leveringspunt, namelijk je woning. Met andere woorden, als je verhuist krijg je een andere EAN-code. Deze code bestaat uit 18 cijfers en is te vinden op je elektriciteits- of gasfactuur .
  • Meternummer: het identificatienummer van je elektriciteits- of gasmeter. Als je verandert van meter (zoals een ‘smart ‘ meter) verandert ook het meternummer maar niet de EAN-code. Die blijft gelijk. Aan de hand van het meternummer kunnen je energieleverancier en DNB je meter terugvinden, onder meer om de stand op te nemen. Je vindt dit nummer op de kast zelf. Het bestaat uit 6 tot 8 cijfers .
  • Klantnummer: wanneer je een energiecontract afsluit bij een leverancier, word je klant. Je krijgt dan een identificatienummer. Hiermee kan de leverancier snel je contract en informatie terugvinden bij een probleem. Je vindt het terug op je factuur .

Stap 1: bepaal je persoonlijke context

Nu je de basistermen onder de knie hebt, kunnen we naar de kern van de zaak gaan: een energieleverancier vinden. Om je onderzoek goed voor te bereiden, moet je eerst je situatie en je behoeften bepalen. Anders wordt het moeilijk om een onderscheid te maken tussen wat wel en niet kan en zie je misschien het bos door de bomen niet meer door de vele aanbiedingen. Dit zijn de basiscriteria waarmee je rekening moet houden: regio, grootte van je gezin en het soort energie die je nodig hebt.



Verschillende leveranciers naargelang je regio

Niets is eenvoudig in ons vlakke land. Niet verwonderlijk dus dat de gas- en elektriciteitsleveranciers (en hun aanbiedingen) variëren naargelang je woonplaats – Vlaanderen, Wallonië of Brussel. Gelukkig bestaan er online tools waarmee je snel de lijst met actieve leveranciers in je streek terugvindt. Gebruik ze om de leveranciers die niet actief zijn in je streek te schrappen van je lijstje.

Schat je verbruik op basis van de grootte van je huishouden en van je woning

Hoeveel leden telt je huishouden? Ben je alleen, met twee, of woon je samen met vrienden? Woon je in een appartement of in een huis? Je energieverbruik zal er sterk van afhangen. Logisch ook, hoe minder personen in je huishouden, hoe lager je maandelijkse factuur. Idem voor de grootte van je woning. Maar ook de leeftijd van je woning en de isolatie kunnen een invloed hebben. Deze criteria kunnen stuk voor stuk belangrijk zijn voor je budget! Hou er dus rekening mee wanneer je een contract kiest.

Elektriciteit en aardgas?

Tenzij je van plan bent om te leven zoals in de 18de eeuw (en dat siert je) of je het geluk hebt om in een autonoom huis te wonen, heeft je woning elektriciteit nodig. En wat met je verwarming? Verwarm je op aardgas of op stookolie? Of beschikt je woning over een alternatief systeem zoals een pelletketel? Als je een gasaansluiting hebt, hangt alles af van je persoonlijke voorkeur.

  • Geval nr. 1: je houdt het graag eenvoudig, dat wil zeggen één gesprekspartner voor je twee contracten. In dit geval is er keuze te over. De meeste “klassieke” leveranciers bieden zowel een elektriciteits- als een gascontract aan. Als er een probleem is met een van hen, blijft het administratief eenvoudig.
  • Geval nr. 2: je gaat voor de beste prijzen. Dan kun je de prijzen van aardgas en elektriciteit het beste apart vergelijken. Door beide contracten bij één leverancier af te sluiten, heb je nog niet de garantie dat je van de voordeligste tarieven geniet. Je zal dus wat meer moeten zoeken, maar het zal je portemonnee zeker ten goede komen.
  • Geval nr. 3: je denkt lokaal en wil graag energie van bij ons gebruiken. Weet wel dat de meeste lokale coöperaties enkel elektriciteit leveren. België heeft geen gasbronnen. Als dergelijke initiatieven belangrijk voor je zijn, zul je waarschijnlijk je gascontract moeten afsluiten bij een tweede leverancier (tenzij je kiest voor Aeco, dat gas uit Europa levert).

Stap 2: ga op zoek naar een energiecontract – waar vind je de informatie

Je bent vertrouwd met de basistermen en je persoonlijke situatie is duidelijk? Dan ben je klaar voor de volgende stap: zoeken naar een energiecontract. Je hebt meerdere mogelijkheden.



Vraag advies aan vrienden of familie

Ben je nog niet zeker? Dan kun je gerust advies vragen aan een of meerdere kennissen. Misschien kunnen ouders je verder helpen, heb je een oudere broer of zus met ervaring of hebben vrienden kennis. Vertrek vanuit hun ervaring. Als ze een goede of slechte ervaring hebben gehad met een of andere leverancier, kunnen ze die met jou delen. Maar blijf kritisch en onthoud dat het ene geval het andere niet is.

Zoek online

Als je liever zelf alle aanbiedingen op de markt onder de loep neemt, kun je de website van alle leveranciers in je regio raadplegen. Je kunt dan overgaan naar stap 3 en meer te weten komen over de criteria bij het kiezen. Als je deze optie verkiest, kun je wel eens veel tijd verliezen met vergelijken. Heel veel tijd! Een oppervlakkige zoektocht op internet kan wel je al helpen om te weten welke leveranciers voor jou geschikt zijn.

Gebruik een prijsvergelijker

Geen zin om elke leverancier een per een uit te pluizen? Er bestaat een oplossing! Gebruik een speciale tool: een prijsvergelijker. Zoals die van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas): CREG Scan. Of gebruik de V-test, het hulpmiddel dat speciaal ontwikkeld werd voor de Vlaamse markt.

Ideaal om snel een idee te krijgen van de gangbare prijzen.

Als je nog een stapje verder wil gaan met de simulatie en je geschatte verbruik erin wil opnemen, bevelen we onze vergelijkingstool aan. Dat zeggen niet alleen wij, ook de CREG bevestigde haar vertrouwen in ons met haar kwaliteitslabel. Onze tool wordt regelmatig aangevuld met de promoties van het moment. Je hebt dus steeds het betrouwbaarste overzicht van de markt.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Doe een groepsaankoop

Lijkt de zoektocht naar informatie je te ingewikkeld? Heb je liever dat iemand anders het in je plaats doet? Dan bestaat er nog een oplossing: je inschrijven voor een groepsaankoop voor energie, zoals die van Wikipower (nvdr: Wikipower is het moederbedrijf van Energie-Vergelijker.be).

Het principe is simpel: de organisator van de groepsaankoop brengt zoveel mogelijk geïnteresseerden in een aankoop van gas of elektriciteit samen en onderhandelt in jouw plaats met de verschillende leveranciers over de prijs van de contracten. Daarna kiest hij de beste aanbieding en stelt hij die voor. Je hebt dan de keuze: aanvaarden of weigeren. Meer informatie over groepsaankopen vind je op de website van Wikipower.

Stap 3: wees slim en kies je contract op basis van precieze criteria

comparateur energie

Je zoektocht heeft duizend en een mogelijkheden opgeleverd. Nu moet je dus schiften. Dit kun je het beste doen door de opties grondig door te nemen en je voorkeur voor elk van hen te bepalen. Het voordeel van een prijsvergelijker is dat die je voorkeuren opvraagt om te kunnen vergelijken. Zo zie je geen enkel criterium over het hoofd.



Duur van het contract

Een van de belangrijkste parameters bij het kiezen van een energiecontract is de duur. Naargelang de leverancier kan die gaan van 1 tot 5 jaar. In het algemeen geldt voor eenzelfde aanbieding: hoe langer het contract, hoe voordeliger de prijzen. Weet wel dat als je bijvoorbeeld een contract van 3 jaar afsluit, je het na één jaar al zonder schadevergoeding kunt opzeggen. De regulator beschermt de consumenten bij deze kwestie.

Vast of variabel?

De tweede belangrijke parameter van je contract is het type prijs: vast of variabel.

  • Contract met vaste prijs: met dit contract betaal je steeds dezelfde prijs per kWh gedurende de hele duur van het contract. Zo bescherm je jezelf tegen schommelende energieprijzen tijdens deze periode. Deze optie is ook heel interessant wanneer de gas- of elektriciteitsprijzen laag liggen. Door op dat moment een contract met vaste prijs af te sluiten, riskeer je geen eventuele prijsstijgingen.
  • Contract met variabele prijs: met dit contract varieert je prijs per kWh naargelang de prijsschommelingen op de markt. De voorwaarden zijn vaak aantrekkelijker maar houden ook meer risico’s in. Je stelt jezelf immers bloot aan eventuele prijsstijgingen. Omgekeerd, als de prijzen dalen, heb je er voordeel bij. Als je houdt van speculeren, is dit contract je op het lijf geschreven!

Administratieve opvolging: facturatie, betaling en DNV

Bij de meeste contracten kun je je voorkeuren kiezen wat betreft facturatie, betaling en klantendienst. Bij facturatie gaat het vaak om voorschotfacturen. Dit zijn bedragen die werden bepaald op basis van je geschatte energieverbruik en die je op voorhand betaalt. Die schatting is gebaseerd op meerdere factoren zoals je verbruikshistoriek en de seizoensgebondenheid.

Dit zijn de verschillende facturatiemogelijkheden (die kunnen verschillen van contract tot contract, wat ook verschillende prijzen kan meebrengen):

  • Formaat van je factuur: je kunt kiezen uit een elektronische factuur (via e-mail) of een klassieke factuur via de post. Sommige leveranciers rekenen een toeslag aan als je kiest voor de tweede optie.
  • Frequentie van de facturen: soms kun je de betalingsfrequentie kiezen (elke maand of om de drie maanden bijvoorbeeld).
  • Type betaling: je kunt ook kiezen voor een domiciliëring of een overschrijving. Omdat een overschrijving meer risico’s inhoudt, zijn de contracten vaak duurder. Een domiciliëring kan dan ook opgelegd worden voor de andere contracten, met aantrekkelijkere prijzen.
  • Klantendienst: bij problemen kun je vaak je leverancier contacteren via de gebruikelijke kanalen (telefoon, e-mail, brief). Maar sommige, ‘puur digitale’ aanbiedingen bieden uitsluitend toegang tot een online klantendienst (e-mail, chat, online klantenzone). Deze 100 % online opties bieden doorgaans interessantere prijzen.

Bijkomende opties

We zullen ons nu even buigen over minder belangrijke opties. Maar dankzij deze opties kun je je zoektocht naar het geknipte product wel verfijnen.

  • Een van de meest frequente is de mogelijkheid om 100 % groene elektriciteit te gebruiken. Een kwestie die steeds meer leeft bij consumenten, en zeker jonge consumenten. En leveranciers hebben het maar al te goed begrepen. De meesten bieden dan ook elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen aan.
  • Heb je zonnepanelen? Dan zijn er aanbiedingen op jouw maat! Sommige leveranciers bieden energiecontracten aan met extra diensten voor het onderhoud van je panelen.

Stap 4: sluit je contract af

Erreur d'index sur la facture de régularisation - Comparateur-Energie

Heb je je contract gekozen? Perfect! Nu alleen nog inschrijven.


  • Contract aanvragen
  • Ontvangstbewijs
  • Controle van je gegevens
  • Ontvangst van het contract
  • Contact met je DNB
  • Opname van je meterstand
  • Levering van energie

Je kunt alle stappen zelf ondernemen door rechtstreeks contact op te nemen met de gekozen leverancier. Of je vraagt gratis hulp aan onze energieadviseurs. Wat je ook kiest, de inschrijving gebeurt steeds op dezelfde manier:

  1. Je vraagt je contract aan via een formulier of via telefoon: hiervoor geef je je gegevens door aan de gekozen energieleverancier. Je moet dus op voorhand je naam, voornaam, EAN-code, adres enz. ingeven in een formulier.
  2. Ontvangstbewijs: het kan zijn dat je van de leverancier of van ons team een bevestiging van je contractaanvraag ontvangt.
  3. Controle van je gegevens: vooraleer het contract wordt opgesteld, wordt nagegaan of er geen fout is geslopen in je gegevens.
  4. Ontvangst van het contract: als alles in orde is, ontvang je je energiecontract met daarin de algemene verkoopvoorwaarden en een overzicht van de prijstabel.
  5. Contact met je DNB: eenmaal het contract getekend, brengt je energieleverancier je DNB op de hoogte van de situatie zodat de logistiek in orde is.
  6. Opname van je meterstand: nu je DNB weet wie je nieuwe leverancier is, zal die vragen naar een meterstand.
  7. Levering van aardgas en/of elektriciteit: nu is alles in orde! In principe begint je contract 30 dagen na de initiële aanvraag.

Voor meer informatie en advies hierover bevelen we het volgende artikel aan: een contract afsluiten.

Speciaal geval: verhuizing

Clé au bout de laquelle est attaché un papier sur lequel figure un point d'interrogation

Sta je op het punt om een nieuwe woning te betrekken? Dan moet je op de volgende twee punten letten:


  • Verplichting om binnen de 30 dagen een energieleverancier te vinden
  • Energieovernamedocument

  • Stappen ondernemen om binnen uiterlijk 30 dagen voor je verhuis een leverancier te vinden. Als je te lang wacht, loop je de kans zonder energie te vallen. Dit kan via de zogenaamde ‘MOZA-procedure‘ (Move-out zonder afspraak ).

>> Meer weten: Hoe vermijd je een stroomonderbreking als je verhuist?

  • Om conflicten rond je energieverbruik en dat van de vorige bewoner te vermijden, raden we sterk aan om een ‘energieovernamedocument’ in te vullen. Daarmee kun je je meterstand voor de verhuis ingeven zodat er geen twijfel bestaat over de effectieve begindatum van je energieverbruik. Dat document moet je samen met de vorige huurder of met de eigenaar van je woning invullen, wanneer het huur- of verkoopcontract wordt getekend of bij de overhandiging van de sleutels.

Conclusie

Proficiat! Je weet nu hoe je een energiecontract op een efficiënte en duidelijke manier moet kiezen. Misschien kwamen niet alle gevallen aan bod in deze gids. Maar je kunt ‘m wel gebruiken voor de meeste andere gevallen.

Heb je een meer specifieke vraag? Onze adviseurs staan gratis ter beschikking op het nummer 0800 37 447. We helpen je maar wat graag het beste energiecontract voor jou te kiezen.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking