Energie-vergelijker 4 mei 2022 • 6 minuten
De precieze waarde van een helpende hand inschatten is over het algemeen vrij lastig. Maar wanneer het over energiefacturen gaat, blijkt het best makkelijk. Zonder de hulp van een expert pikt slechts 27% van de Belgische huishoudens er het meest interessante energiecontract uit.
>> Ga verder naar het persbericht
Onze experts zullen het bevestigen: je energiecontract begrijpen en er het geschikte contract uitkiezen is geen sinecure. De Belgische consument moet uit zo’n 724 tariefkaarten het geschikte aanbod kiezen.
De keuze te over dus, waardoor de consument tussen de bomen al snel het bos niet meer ziet. Energie-Vergelijker.be nam 2.678 contractveranderingen onder de loep. De cijfers spreken voor zich: zonder begeleiding kiest maar 27% van de huishoudens voor een “geschikt” aanbod. Worden ze geholpen door een adviseur, dan springt dat cijfer naar 8 op 10 huishoudens.
Geen twijfel dus over de waarde van een expert. Een helpende hand is meer dan welkom om de verschillende opties te vergelijken en er het contract uit te kiezen dat het best aan de voorwaarden voldoet.
De energiemarkt is constant in verandering. Dat is logisch, want ze wordt sterk beïnvloed door externe factoren zoals de actualiteit en de weersomstandigheden. En hoewel 2020 voor veel mensen een droevig jaar was vanwege de coronacrisis, was er op vlak van energietarieven vooral goed nieuws. De energieprijzen bereikten historisch lage niveaus. De crisis heeft dus ook haar invloed op de keuze van een geschikt energie-aanbod. En de prijs van een bepaald contract is voor veel mensen één van de belangrijkste criteria bij het kiezen van een contract.
Maar een goed energiecontract biedt natuurlijk meer dan alleen een lage prijs. Daarom stelden de experts van Energie-Vergelijker.be een lijst op met belangrijke criteria die je tonen wat een gepast aanbod is. Om een aanbod als “geschikt” te beschouwen, voldoet het aan volgende voorwaarden:
Een aanbod dat wij “geschikt” noemen is perfect voor een consument met een gemiddelde risico-aversie en een gemiddeld verbruik. Zo voldoen onze voorwaarden aan de wensen van zoveel mogelijk Belgen. Maar goed dus dat 85% van de consumenten die op onze site de energieprijzen vergelijken er de wijze raad van een expert bijhalen.
15% van de consumenten kiest er dus voor om op eigen houtje een passend contract te kiezen. En dat is natuurlijk hun goede recht! Wij doen ons best om er voor jou de beste optie uit te kiezen maar de uiteindelijke knoop doorhakken doe natuurlijk jij, de consument. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat jij niet aan het standaardprofiel voldoet. Ben jij niet bang om risico’s te nemen of heb je een bijzonder laag verbruik, dan kies je wellicht liever voor een variabel tarief. Je kan ook de voorkeur geven aan een alternatieve betaalwijze (driemaandelijks of jaarlijks bijvoorbeeld). Dan is een ander contract voor jou wellicht een goede optie.
Consumenten die van energiecontract veranderen, doen dat vaak in eerste instantie omdat ze op zoek gaan naar een lagere prijs. Daarnaast zijn ook betaalwijze en de waarden van de leverancier in kwestie belangrijke criteria. Hoe vind je dan tussen honderden opties je weg? Net daarom vinden we het bij Energie-Vergelijker.be zo belangrijk dat consumenten niet twijfelen en gewoon beroep doen op de hulp van een expert. Jou het leven makkelijker maken is tenslotte onze job!
Volgens Antoine Dumont, verantwoordelijke bij Energie-Vergelijker.be, is het dan ook weinig verrassend dat de tips en professionele mening van een expert al heel wat huishoudens hielpen besparen.
“Onze sector is soms best complex en het is normaal dat consumenten hulp nodig om het overzicht te behouden. Veel tarieven zien er op het eerste zicht aantrekkelijk uit, maar zijn in de praktijk niet goedkoper. Onze consulenten weten hoe ze tussen de regels door moeten lezen om er het aanbod uit te kiezen dat écht voordelig is. Wij doen er alles aan om een service te bieden die alle opties op de markt vergelijkt, in tegenstelling tot deur-aan-deur verkopers.
Door met de consument in gesprek te gaan, kunnen onze consulenten ze in de richting sturen van een contract dat een verschil maakt voor hun factuur.”
Iedereen houdt van slapen, maar van een slapend contract blijf je maar beter ver weg. Volgens de CREG hebben ongeveer 500.000 Belgische huishoudens een slapend contract, d.w.z. een contract waarbij hun oud tarief stilzwijgend verlengd werd, terwijl dit vaak honderden euro’s duurder is dan wat er momenteel beschikbaar is op de markt.
Een spijtige zaak, want een half miljoen Belgische huishoudens betalen dus veel te veel voor hun energie. En met een dienst als Energie-Vergelijker.be, die klaar staat om jou te helpen, is de angst om te veranderen natuurlijk niet terecht.
De huishoudens die onze door de CREG gecertificeerde tool gebruiken, besparen er gemiddeld 290 euro mee. Zij voelen de waarde van onze service dus elke maand bij het betalen van hun energiefactuur! Een degelijke tool is essentieel bij het kiezen van een goed contract, net zoals professionele begeleiding.
Vanaf je eerste telefoontje tot het veranderen van contract staan onze experts voor je klaar. Zo verzekeren ze dat jij via objectieve en correcte informatie de beste tarieven krijgt. Om door de CREG gecertificeerd te kunnen worden, biedt ons platform steeds:
Dankzij de vergelijker en de gratis begeleiding van adviseurs als Saïda, Julien en David, was het nog nooit zo gemakkelijk om je energiefactuur te verlagen.
Je hebt het intussen begrepen: er gaat niets boven de mening van energie-expert om een geschikt aanbod te vinden. Wat is de volgende stap? Neem contact op met één van onze adviseurs en laat je begeleiden.
Bij Energie-Vergelijker.be kan je trouwens terecht voor méér dan alleen een nieuw energiecontract. Wij staan klaar om al je vragen rondom energie en energie besparen te beantwoorden. Zo zetten wij voor jou al handige tips op een rijtje om je gasverbruik en je elektriciteitsfactuur te doen dalen.