In de wereld van de energie is de EAN-code kostbare informatie. Zonder die code kan de consument op geen enkel aanbod ingaan. Maar waarom dan niet? En waar staat die code ergens?

Overzicht

Bij de overstap naar een andere energieleverancier of het ingaan op een aanbod, kan een aantal gegevens nuttig zijn. Een daarvan is de EAN-code. We zullen je vertellen in hoeverre die handig kan zijn om in de toekomst vlot alle formaliteiten te regelen.

Definitie van een EAN-code

In de energiesector is de, of EAN, een unieke cijfercombinatie ter identificatie van een aansluiting op het elektriciteits- of aardgasnet. Elk leveringspunt maar ook elke energiesoort heeft dus een eigen code. Dit betekent dat je een EAN-code hebt voor stroom en een andere voor aardgas. Doorgaans zijn die op de twee of drie laatste cijfers na, identiek.

Om de EAN-code makkelijk te vinden moet je onthouden dat ze uit 18 cijfers bestaat en begint met 5414. Wie al in een groepsaankoop van Wikipower is gestapt of via onze energieprijsvergelijker naar een andere leverancier is overgestapt kan zich er ongetwijfeld iets bij voorstellen. En ja, 18 cijfers is een hele boterham, zeker om via telefoon door te geven. En toch is dit voor je leverancier of voor de distributienetwerkbeheerder (DNB) de enige manier om je met 100% zekerheid te identificeren.

Een nummer gekoppeld aan een adres, en niet aan een meter of persoon

Nummer van een huisZorg ervoor dat je de EAN-code niet verwart met het klantnummer of met het meternummer. Je klantnummer krijg je van je energieleverancier (Engie Electrabel, Luminus, Eneco, enz.) op het ogenblik dat je er klant wordt. Wanneer je dus naar een andere leverancier overstapt, krijg je een ander klantnummer. De EAN-code daarentegen, die verandert niet.

Waarom? Omdat elke EAN-code gekoppeld is aan een plaats. Bijgevolg zal die uiteraard veranderen wanneer je verhuist. Het meternummer daarentegen dient om een onderscheid te maken tussen meters. Bij vervanging van je energiemeter zal de nieuwe dus een ander nummer dragen maar de EAN-code blijft dezelfde. Tenzij je een volledig nieuwe elektriciteits- of aardgasinstallatie plaatst. In dat geval krijg je mogelijk toch een nieuwe.

De DNB, de instelling die de EAN-codes toekent

Het beheer van de EAN-codes is één van de taken die aan de DNB is toevertrouwd. Het is dus de netbeheerder die in jouw gemeente actief is, die je er desgevallend een nieuwe zal bezorgen. Deze speler in de energiemarkt is het dus ook die op de energiemarkt instaat voor het onderhoud van het distributienet, dat energie vanaf het hoogspanningsnet/hogedruknet tot aan de woningen vervoert.

Trek je in een volledig nieuw huis in, dan moet je er ook een nieuwe teller plaatsen. Ook in dat geval neem je contact op met de DNB om een aansluiting aan te vragen en een EAN-code te krijgen. Vervolgens doe je het nodige voor de inwerkingstelling van de meter.

Consumenten met een exclusief nachtmeter, die steeds gekoppeld is aan een enkelvoudige of tweevoudige meter, hebben meestal één en dezelfde EAN-code. Soms kan het gebeuren dat hun netbeheerder hen een afzonderlijke EAN-code geeft voor de exclusief nachtmeter.

Wanneer heb je een EAN-code nodig?

Kartonnen verplaatsenDe EAN-code heb je nodig voor het regelen van bijna alle formaliteiten in de energiesector. Zo zullen ze je die bijvoorbeeld vragen bij het opzeggen van een contract voor aardgas of elektriciteit, of wanneer je contact opneemt met je DNB of leverancier.

De EAN-code is ook handig bij de wijziging van energiecontracten in het kader van een verhuis. Je moet de vorige bewoner van jouw nieuwe woning dan vragen je die te bezorgen. Idem dito wanneer jij vertrekt, dan bezorg jij de code aan de persoon die na jou in de woning trekt. De reden? Voor de ondertekening van een nieuw contract, of voor een adreswijziging, hebben de leveranciers die nodig om jouw woning formeel te identificeren. Het zou toch jammer zijn mochten ze die verwarren met die van je buur!

Waar vind je je EAN-code?

Je EAN-code staat op je stroom- of aardgasfactuur die je van je leverancier ontvangt. Vind je die niet onmiddellijk terug? Vraag die dan gerust op bij je distributienetwerkbeheerder. Ter info, de DNB die in jouw gemeente actief is (Eandis, Infrax, Sibelga, enz.) vind je makkelijk door je postcode in te voeren in de door Energie-vergelijker.be ontwikkelde tool. We kunnen je alvast meegeven dat je DNB o.a. je adres en meternummer zal nodig hebben.

Indien je je EAN-codes dan nog altijd niet hebt gevonden, kun je ook steeds bij ons terecht, telefonisch op het nummer 0800 37 447 of via e-mail (info@energie-vergelijker.be).