Vlamingen die willen besparen op hun stroomfactuur hebben daar sinds kort een nieuwe mogelijkheid voor: energieleverancier ENGIE biedt nu ook in het Vlaams gewest zogenoemde dynamische elektriciteitscontracten aan. Dynamische contracten bieden heel wat besparingspotentieel, maar zijn niet voor alle consumenten interessant en hebben ook hun risico’s. Hoe je bepaalt of jij in aanmerking komt en wat we kunnen leren van onze buurlanden lees je in dit artikel.

Een prijs die varieert per uur

Bij een dynamisch contract (dat zowel voor de afname als voor de teruglevering van elektriciteit afgesloten kan worden) hangt je energieprijs per kWh af van de prijzen op de groothandelsmarkt waar de leveranciers elektriciteit aankopen. Je stroomprijs wordt dus afgerekend per uur, afhankelijk van hoeveel het jouw leverancier kost om op dat moment stroom aan te kopen.

met een dynamisch contract worden de prijzen afgerekend per uur

Een dynamisch contract is niet hetzelfde als een variabel contract. Bij een variabel contract past je leverancier je energietarief maandelijks of driemaandelijks aan met een specifieke index, afhankelijk van de prijzen op de groothandelsmarkt, maar de energieprijs verandert per maand of per drie maanden, niet per uur.

Een dynamisch contract is ook niet hetzelfde als het dubbel tarief, waarbij je tijdens de daluren (‘s nachts) minder betaalt dan tijdens de piekuren (overdag). ENGIE geeft wel aan dat energieprijs van een dynamisch contract doorgaans het goedkoopst is tussen middernacht en zes uur ‘s ochtends – er is dus wel een zekere overlap met de huidige daluren.

Voorlopig enkel ENGIE

Momenteel biedt in België enkel ENGIE dynamische contracten aan, en ook enkel voor elektriciteit. Het is dus niet mogeljk om een dynamisch contract af te sluiten voor gas.

Het is waarschijnlijk dat in de toekomst ook andere leveranciers zo’n contract gaan aanbieden, maar de coronacrisis heeft een rem op die ontwikkeling gezet. Ook de uitrol van de digitale meter is nog niet rond, eenmaal die wijder verspreid is zouden dynamische elektriciteitscontracten in een stroomversnelling kunnen raken.

Heel wat besparingspotentieel

In principe kan elke Vlaming met een digitale meter (die geen exclusief nachttarief heeft) overstappen op een dynamisch contract. Je hoeft dus geen zonnepanelen te hebben.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een dynamisch contract voor iedereen ook even interessant is. Het is namelijk vooral aantrekkelijk voor mensen die actief met hun stroomverbruik bezig zijn en/of energieverslindende apparaten hebben. Denk dan aan een elektrische auto, een warmwaterboiler of warmtepomp. Als jij je auto systematisch oplaadt op een moment dat de prijzen erg laag staan, kan een dynamisch contract voor jou financieel interessant zijn. Volgens ENGIE kan iemand met elektrische wagen en een verbruik van ongeveer 7000 kWh per jaar, tot gemiddeld 15% besparen met hun Dynamic Tarief.

dynamisch elektriciteitscontract met name interessant voor grootverbruikers

Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vindt dynamische prijscontracten een erg voordelige oplossing. “Voorbeelden uit het buitenland tonen duidelijk aan dat gezinnen met een dynamisch prijscontract een lagere totaalfactuur hebben.”, gaf zij aan in een commissievergadering van het Vlaams Parlement in januari 2021.

Dit natuurlijk op voorwaarde dat je de energieprijzen in de gaten houdt en je verbruik er op afstemt. ENGIE publiceert elke dag om 14u de prijzen voor de volgende dag op hun website. De digitale meter zal op dat vlak hopelijk bijkomende mogelijkheden genereren. Het verbruik zou bijvoorbeeld automatisch gestuurd kunnen worden op momenten met lage prijzen.

Niet alleen maar voordelen

Er moeten trouwens ook wat kanttekeningen bij dynamische contracten gemaakt worden. Zo waarschuwt de VREG: “Bij dit type afnamecontract wordt u verondersteld om actief bezig te zijn met uw elektriciteitsverbruik en om bereid te zijn om dit verbruik af te stemmen op de uurprijzen, of minstens om een verbruiksprofiel te hebben dat afwijkt van het gemiddelde (bv. hoog verbruik tijdens de nacht en laag verbruik overdag, wat afwijkt van het gemiddelde van laag verbruik ’s nachts en hoog verbruik overdag). Een gezin of bedrijf dat veel verbruikt op momenten met hoge uurprijzen loopt bij dit type contract namelijk het risico om een hogere energiefactuur te krijgen.”

Dynamische prijscontracten hebben in andere landen ook hun problemen. België is namelijk relatief laat bij de digitale meters en dynamische contracten, want in o.a.Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje en de Scandinavische landen maken dynamische contracten al jaren een groot deel van het totaal aantal contracten op de markt uit. De BEUC – The European Consumer Organisation – publiceerde in april 2019 een studie over die dynamische prijscontracten in de E.U. Dynamische contracten zijn volgens hen inderdaad een positieve ontwikkeling, maar zij gaven de energieleveranciers ook kritiek op verwarringen rondom het prijsbeleid, inbreuken op de GDPR en een gebrek aan flexibiliteit bij het veranderen van of het beëindigen van een contract.

Hoe weet ik of een dynamisch contract interessant voor mij is?

Een genuanceerd verhaal dus, met heel wat voordelen maar ook risico’s. Hoe bepaal je dan of een dynamisch prijscontract interessant is of niet? Hier blijft het klassieke devies gelden: vergelijken, vergelijken, vergelijken! Bij Energie-Vergelijker.be updaten wij onze vergelijkingstool elke maand, zodat jij steeds de meest recente prijzen op de markt kan vergelijken met je huidige aanbod. En kom je er toch even niet uit, dan kan je altijd beroep doen op het gratis advies van één van onze energie-experts.

naast dynamische elektriciteitscontracten zijn er nog heel wat andere voordelige opties op de markt
Energiecontracten vergelijken blijft de beste manier om te besparen

Kortom

Dynamische elektriciteitscontracten zijn nog niet wijdverbreid in België, maar sinds 2021 wel een mogelijkheid. Voor Vlamingen met een digitale meter zonder nachttarief, die bereid zijn hun elektriciteitsverbruik nauw in de gaten te houden, kan een dynamisch contract een interessante optie zijn. Inwoners van Wallonië en Brussel moeten nog wat afwachten. Kom je niet in aanmerking voor een dynamisch contract, dan kun je nog steeds mooie besparingen op je factuur realiseren door zuinig om te springen met stroom en gas én je contract regelmatig te vergelijken.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Bronnen:

  • Selleslagh, D. S. (2021, April 8). Voor het eerst particulier stroomcontract met prijs die per uur verschilt. De Tijd. https://www.tijd.be/netto/energie/voor-het-eerst-particulier-stroomcontract-met-prijs-die-per-uur-verschilt/10296685.html
  • Veelgestelde vragen over dynamische contracten. (n.d.). VREG. Raadgepleegd op 7 Juni 2021, via https://www.vreg.be/nl/faq/dynamische-contracten
  • Eerste dynamisch contract in V-Test®. (11 februari 2021). VITO. https://emis.vito.be/nl/artikel/eerste-dynamisch-contract-v-testr
  • Dynamic, het energietarief waarbij je enkel de marktprijs betaalt. (n.d.). ENGIE. Raadgepleegd op 7 Juni 2021, via https://www.engie.be/nl/dynamic-tarief/
  • BEUC. (2019, April). Fit for the consumer? Do’s and don’ts of flexible electricity contracts. https://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2019-016_flexible_electricity_contracts_report.pdf
  • Vlaams Parlement. (2021, Januari). Vraag om uitleg over het terugleveringscontract voor prosumenten [Commissievergadering] https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1465330/verslag/1467254