Onder een “slim huis” of “smart home” verstaan we een woning waar alle elektrische apparaten, verlichting, verwarming etc. geprogrammeerd en gecontroleerd wordt vanop afstand, of zelfs volledig automatisch. Wat 5 of 10 jaar geleden nog als futuristisch aanzien werd, is intussen steeds normaler en populairder. Waarom en voor wie?

Domotica heeft zijn redenen

Door je huis te verbinden en het in de “smart home” modus te zetten kun je:

  • het verbruik van je apparaten in de gaten houden; je kunt die in real time volgen;
  • je energieverbruik verlagen: je krijgt het overzicht over je gas- en stroomverbruik en kan bij bepaalde types domotica zelfs je waterverbruik bijhouden of van lekken op de hoogte blijven. Je kan zelfs van op afstand elektrische apparaten uitzetten, mocht je dat vergeten zijn bij vertrek;
  • domotica kan je ook helpen besparen op je stroom- of gasfactuur;
  • je helpen je energie duurzaam te managen: van het instellen van apparaten tot het regelen van de temperatuur of het automatiseren van je luikjes… technologie stelt zich in dienst van welzijn. Een serieuze vooruitgang, met name voor ouderen of mensen met een beperking;
  • de woning en zijn inwoners beveiligen: CO-melder, een rookmelder of bewegingssensor kunnen aangesloten worden om de eigenaar zo op de hoogte te brengen van alle eventuele gevaren in zijn woning. Is hij/zij niet aanwezig (bijvoorbeeld tijdens een vakantie), dan is het mogelijk om je verlichting en andere apparaten zo te ‘programmeren’ dat het lijkt alsof er iemand thuis is.

Zo kan het “Internet of Things” de manier veranderen waarop we wonen en zelfs leven. Na de “NWoW” ‘new ways of working’ kunnen we dus gerust ook spreken over NWoL (New Ways of Living).

Hoe werkt een huis dat aangesloten is op domotica?

In een smart home kan jij apparaten programmeren, met elkaar laten praten, met de bewoners of een eventueel geautomatiseerd besturingssysteem. Dat noemden we in eerste instantie “domotica”. Met de komst van het internet kwam daar de term “smart home” bij.

De verschillende aangesloten apparaten krijgen signalen van bijvoorbeeld de afstandsbediening, de vaste computer of apps op tablet of smartphone. Die signalen kun je bedienen van binnen in het huis zoals de tuin, zelfs op afstand. Specifieke geïntegreerde zenders helpen om de verlichting aan – en uit te schakelen, of de intensiteit van de verlichting te regelen gewoon door in de handen te klappen. Luidsprekers reageren dan weer op stemgeluid.

Die aangesloten oplossing werken via kabel – met name voor de eerste generatie intelligente oplossingen – of, het vaakst, zonder kabel. Zulke apps kennen we allemaal wel. Denk maar aan radiostralen, infraroofstralen, het ethernet, BUS, ZigBee of Wi-Fi, dat we natuurlijk niet meer uit ons leven zouden kunnen wegdenken.

Sommige eigenaars zijn helemaal weg van domotica, anderen blijven sceptisch

1 Belg op 5 heeft al één of meerdere slimme apparaten, waarvan de meest populaire audiovisuele systemen zijn (audioboxen, aangesloten TV-apparaten,…), alarmsystemen, thermostaten en verlichting. Millenials en generatie Y (25 tot 39 jaar) zouden het meest geneigd zijn te investeren in domotica. Eigenaars die nog weigerachtig staan t.o.v. slimme technologie hebben daar doorgaans volgende redenen voor: de kost of de complexiteit van de installatie, angst voor de elektromagnetische stralen of de betrouwbaarheid wat betreft gegevens en beelden die domotica opslaan.

Wie interesse heeft in domotica, maar toch nog wat terughoudend is, houdt best een aantal best practices in gedachten: update regelmatig je paswoorden, beveilig je Wi-fi en update je systeem regelmatig. Geef ten slotte de voorkeur aan producten met certificering en schakel je domotica uit wanneer je ze niet nodig hebt of wanneer je slaapt. Bij een slim huis hoort natuurlijk ook een slimme eigenaar: ken je systeem en de verschillende functies, zo houd jij je systeem onder de hoogte en blijft het steeds voor jou werken. Bij Energie-Vergelijker.be helpen we jou daar graag bij. In onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes en trends rondom energie.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!