Is je elektriciteits- of gasfactuur abnormaal hoog? Misschien is je teller wel stuk! Maar hoe weet je dat? En wat doe je in dat geval? Welke risico’s loop je? Dankzij Energie-Vergelijker.be weet je voortaan wat je moet doen wanneer je twijfelt aan je teller.

Ook een elektriciteits- of gasteller blijft niet altijd gespaard van kleine storingen. Zo kan hij bijvoorbeeld te snel beginnen te draaien (of te traag!). In ieder geval heb je er alle belang bij om hem snel te laten vervangen. Want als je de situatie laat aanslepen, staat je misschien wel een onaangename verrassing te wachten wanneer je energiefactuur in de bus valt! Bespaar jezelf die stress en ontdek hoe je een slecht werkende teller herkent en wat je in dat geval moet doen.

Wanneer mag je beginnen te vrezen voor een defecte teller?

Het is niet vanzelfsprekend om de signalen te vinden die wijzen op een defecte teller. Je hebt uiteindelijk wel wat beters te doen dan dagelijks controleren of je teller nog wel goed werkt. Daarom raden we je aan goed op te letten in de volgende situaties:

Eerste geval: je verbruik is niet veranderd maar je factuur is verdubbeld of zelfs verdrievoudigd.

Zo’n situatie moet altijd een lichtje doen branden. Probeer te achterhalen waar dat verschil vandaan komt: is het plots of geleidelijk? Zijn de energieprijzen onlangs drastisch gestegen? Is er een elektriciteitslek en verbruik je dus meer dan je dacht? Als je factuur plots is gestegen terwijl je verbruik en prijzen stabiel zijn gebleven, dan moet je niet meteen een klacht indienen bij je leverancier – het probleem zou bij je teller kunnen liggen!

Tweede geval: je verbruikte minder elektriciteit of gas maar je factuur is ongewijzigd gebleven. Of erger: ze is gestegen!

Als je ons advies voor een vermindering van je verbruik van elektriciteit of gas volgde, zou je een positieve impact moeten zien op je facturen. Als dat niet zo is, zijn je energieprijzen misschien gestegen. Als de prijzen daarentegen stabiel zijn gebleven, is het tijd om toch eens die elektriciteits- of gasteller onder de loep te nemen, want het zou kunnen dat hij te snel draait.

Derde geval: er zitten geen enorme variaties in je factuur, maar ze lijkt je toch abnormaal hoog (of laag).

Soms moet je niet op een opvallend verschil op je factuur wachten om je zorgen te maken. Als je de indruk hebt dat je verbruik hoger is dan gewoonlijk terwijl je gewoonten niet zijn veranderd, kan het nuttig zijn om na te gaan of je teller wel normaal draait.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Hoe kijk je je teller na op een defect?

Wat verstaan we onder ‘je teller nakijken‘? Want uiteindelijk zijn we niet allemaal techniekers bij een netbeheerder. Weerhou je ervan zelf je teller uit elkaar te halen, want je zou het zo alleen maar erger kunnen maken. Gelukkig kun je je wel beroepen op externe indicatoren:

Je teller maakt een geluid

Je teller hoort geruisloos te werken. Als je hoort dat je teller een geluid maakt, is hij waarschijnlijk aan vervanging toe. Roep de hulp van een professional in om het probleem te onderzoeken.

Je teller draait te snel of onregelmatig

compteur électrique

Voor een elektriciteitsteller ga je als volgt te werk. Hou je teller enkele minuten in de gaten zonder lampen of elektrische apparaten aan of uit te schakelen. Als je in die tijd vaststelt dat de cijfers van je teller abnormaal snel of onregelmatig draaien, dan is je elektriciteitsteller waarschijnlijk defect.

Voor een gasteller moet je gewoon je verwarming en fornuis uitschakelen. Als je desondanks ziet dat je teller blijft draaien, is er ofwel ergens een lek (verwittig in dat geval meteen de brandweer en je netbeheerder!), ofwel is je teller stuk.

Wat met de digitale teller?

Bovenstaande informatie is van toepassing op de analoge teller. De digitale meter is in Vlaanderen een vrij recent fenoomeen, maar voorlopig lijkt er van klachten over defecte digitale tellers nog geen sprake te zijn.

Heb je toch een vermoeden dat je digitale meter het niet doet, neem dan contact op met je distributienetbeheerder.

Wat doe ik als mijn teller defect is?

Als alles op een storing of defect wijst, neem je contact op met de distributienetbeheerder (DNB) die jouw gemeente bedient. Weet je niet wie dat is? Je kunt hem terugvinden met onze gratis tool ‘Vind uw netwerkbeheerder’.

Je DNB zal dan een technieker sturen om je teller na te kijken. Als de storing wordt bevestigd, zul je afspraken over de installatie van een nieuwe teller moeten maken.

>> Lees ook: Wanneer en hoe vervang je je elektriciteitsteller?

Als je ondertussen torenhoge facturen hebt moeten betalen, moet je leverancier je het bedrag dat door het probleem met de teller te veel werd gefactureerd terugbetalen.

Opgelet: ga voor je een technieker belt na of je overdreven energiefactuur niet te wijten is aan een groter verbruik door je huishouden! Want als die technieker geen defect aan je teller vindt, kan hij je die controle aanrekenen voor een afschrikkend bedrag, legt Sibelga uit. Als daarentegen blijkt dat je teller wel degelijk defect is, zal je niets worden aangerekend, zelfs niet de nieuwe teller die je dan krijgt.

Speciaal geval: je energieleverancier weigert je het verschil terug te betalen

relevé index du compteur

In sommige gevallen kan het zijn dat je niet kunt bewijzen dat je teller gedurende een bepaalde factuurperiode defect was. Je leverancier zou dan ook kunnen weigeren om een kredietnota op te stellen om je verbruik te corrigeren. Als dat het geval is, neem je het best contact op met de bemiddelingsdienst om een klacht in te dienen. Je krijgt dan hulp bij het opeisen van je terugbetaling.


Heb je nog andere vragen over je teller? Raadpleeg onze FAQ of stel ons je vragen via de chatbox, e-mail of telefonisch.

Andere artikels over de tellers: