Op 7 december werd de elektriciteits- en gasleverancier Vlaamse Energieleverancier, die sinds 2019 op de markt is, failliet verklaard. De oorzaak? De historisch hoge energieprijzen die de markt sinds enkele maanden teisteren. Wat gebeurt er nu met de klanten van deze Vlaamse leverancier en welke oplossingen worden hen aangeboden? Energie-vergelijker.be maakt de balans op en geeft advies om de meest geschikte oplossing te vinden.

Waarom is de Vlaamse Energieleverancier failliet gegaan?

faillissement van vlaamse energieleverancier

De belangrijkste oorzaak van het faillissement is zonder twijfel de drastische stijging van de energiekosten waar de sector sinds deze zomer mee kampt. Stijn Lenaerts, CEO van de onderneming, verklaarde het volgende:“De uitdagingen om de wintermaanden door te komen zijn helaas te groot geworden. Daarom hebben we de moeilijke beslissing moeten nemen om onze activiteiten te staken en de boeken toe te doen.”

De beslissing werd dan ook genomen in overleg met de VREG, de Vlaamse energieregulator, Fluvius, de Vlaamse distributienetbeheerder, en de privésector. Op 7 december heeft de Brusselse Handelsrechtbank uitspraak gedaan en de leverancier officieel failliet verklaard.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Wat gebeurt er met de klanten?

Door het faillissement komen 70.000 klanten van de ene dag op de andere zonder elektriciteits- en/of gasleverancier te zitten. Zuhal Demir, de Vlaamse minister van Energie (N-VA), heeft de getroffen huishoudens echter gerustgesteld dat niemand het deze winter zonder verwarming of elektriciteit zal moeten stellen.

Fluvius neemt de fakkel tijdelijk over

De Vlaamse distributienetbeheerder Fluvius zal de klanten van de Vlaamse Energieleverancier tijdelijk van energie voorzien. Dankzij dat systeem zullen de consumenten altijd over de nodige energie beschikken.

Door het dringende karakter van deze situatie moest Fluvius echter snel elektriciteit en gas inkopen op de groothandelsmarkten, en dat in een periode waarin de energieprijzen op hun hoogst zijn. De door de beheerder voorgestelde tarieven zijn dan ook hoger dan het huidige gemiddelde, dat nochtans al buitensporig is.

>> Ontdek de tarieven die Fluvius aanbiedt

Indien je niet binnen 25 dagen na het faillissement overstapt naar een nieuwe leverancier, heeft Fluvius als ‘noodleverancier’ het recht om gedurende maximaal 60 dagen energie te leveren. Als je bij de gedupeerden bent, raden we je daarom aan snel een nieuw contract af te sluiten bij de energieleverancier van je keuze. Weet je niet tot welke leverancier je moet richten? Ga naar onze online vergelijker om een nieuw contract aan te gaan

Hoe werkt het facturatiesysteem van Fluvius?

In tegenstelling tot traditionele leveranciers stuurt Fluvius geen voorschotfactuur maar enkel een eindfactuur die overeenstemt met je verbruiksperiode bij Fluvius.

Als je je echter voor 7 januari 2022 aanmeldt bij een commerciële leverancier (Engie, TotalEnergies , Mega, enz.) en hen vertelt dat je klant was van de Vlaamse Energieleverancier, kun je hen vragen de begindatum van de levering vast te stellen op 7 december 2021. In dat geval hoef je geen facturen aan Fluvius te betalen en kun je direct profiteren van een lager tarief en maandelijkse termijnfacturen.

>> Lees ook: de onmisbare gids om je energiefactuur te begrijpen!

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Krijgen klanten van de Vlaamse Energieleverancier de reeds betaalde voorschotten terug?

Helaas verliezen klanten bij een faillissement alle aan het contract verbonden voorwaarden en dus ook al hun reeds betaalde voorschotfacturen. Je kunt echter steeds een claim sturen naar Regsol, het centrale solvabiliteitsregister, om te proberen je voorschotten terug te krijgen. Als je verbruik lager ligt dan de maandelijkse voorschotten die je aan de Vlaamse Energielever hebt betaald, is het echter niet zeker dat je het verschil kunt recupereren. Anderzijds is het erg waarschijnlijk dat de Syndicus jou wel het verschil zal aanrekenen indien je voorschotten lager waren dan je werkelijke verbruik.

Wat kan je doen als je leverancier failliet gaat?

faillissement-leverancier

Vanaf het moment dat het faillissement officieel is gemaakt, heb je 25 dagen de tijd om een nieuwe leverancier te vinden en een contract af te sluiten. Als deze termijn niet in acht wordt genomen, zal het Gewest je een vervangende leverancier toewijzen:

  • In Brussel is dat Engie.
  • In Wallonië hangt het af van je netwerkoperator: Engie zal je leverancier vervangen als je aangesloten bent bij Ores, terwijl Luminus de leveringen zal overnemen als je bij Resa bent.
  • In Vlaanderen wordt Fluvius je nieuwe leverancier, zoals we eerder in dit artikel al aangaven.

>> Wie is mijn distributienetbeheerder?

Gezien de huidige energiesituatie doe je er goed aan de verschillende aanbiedingen en tariefkaarten op de markt te vergelijken alvorens een contract af te sluiten. Dat kan op verschillende manieren:

  • Ons vergelijkingsinstrument helpt je om het meest geschikte aanbod te vinden op maat van je verbruik, je huishouden en je woning.
  • Met de vergelijker van de federale regulator, de CREG Scan, kun je het contract dat je met je leverancier had, analyseren volgens de huidige marktprijzen.

Wist je dit? Energie-vergelijker.be werd als eerste website gecertificeerd door de CREG, de federale energieregulator. Dit kwaliteitslabel garandeert gebruikers een gebruiksvriendelijke en intuïtieve dienstverlening, evenals duidelijke, ondubbelzinnige, relevante en actuele informatie.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Worden andere leveranciers ook bedreigd door een mogelijk faillissement?

De inflatie van de energieprijzen kan twijfel doen rijzen over andere mogelijke faillissementen op de Belgische markt. Na het faillissement van Energy2Business in september jongstleden, is de Vlaamse Energieleverancier al de tweede leverancier in ons land die het faillissement aanvraagt.

De afgelopen weken heeft ook het Luikse bedrijf Mega heel wat inkt doen vloeien in verband met zijn financiële situatie, nadat het had besloten de voorschotten voor zijn klanten met een vaste tariefformule te verhogen. Heel wat media verspreidden toen het gerucht van een mogelijk faillissement. Michaël Crohay, gedelegeerd bestuurder van Mega, ontkende deze informatie echter:“Onze groep staat financieel sterk en we hebben de steun van onze banken en aandeelhouders voor de liquiditeiten die we deze winter nodig hebben voor onze activiteiten. Onze groep is solvabel en we verwachten in 2022 winst te maken.”

>> Stijging van de energieprijzen: wat leveranciers hebben gedaan