De Colruyt Group biedt vanaf nu ook groene stroom en aardgas aan de Walen en Vlamingen. Haar filiaal DATS 24 zal die nieuwe service gaan aanbieden. DATS 24 was al brandstofspecialist en neemt nu haar plekje in bij de energieleveranciers.

Vlaams en Waalse huishoudens hebben vanaf nu nog meer keuze. Op 6 april 2021 maakte de Colruyt Group een bekendmaking van formaat: vanaf levert zij ook energie aan particulieren via haar filiaal DATS 24. Ze beloven een simpele, variabele formule voor 100% groene en Belgische energie, die ze zelf zal aanmaken. Energie-Vergelijker heeft voor jou dit nieuwe stroom- en aardgasaanbod gecheckt.

Servicestations voor de levering van stroom en aardgas voor particulieren

DATS 24 staat niet bepaald in haar kinderschoenen. Want wie kent die blauw-groene tankstations niet? Colruyt Group is in de éérste plaats een brandstofspecialist. De groep onderscheidde zich van de concurrentie door te investeren in alternatieve brandstoffen CNG (natuurlijk aardgas voor wagens) en waterstof én in duurzaam vervoer (installatie van veel elektrische laadpalen).

En daarom waagt DATS 24 in 2021 dus de stap: ze levert nu ook energie aan particulieren. In eerste instantie was DATS 24 vooral voor de medewerkers van de Colruyt Group, maar de groene stroom en gas van DATS 24 is nu dus ook beschikbaar voor een groot publiek.

Een logische stap voor de Colruyt Group

Colruyt als energieleverancier, dat kan misschien verrassen. En nochtans is het geen onlogische stap voor deze Belgische groep. Dankzij haar windmolens op de Noordzee, haar zonnepanelen op de daken van de supermarkt en haar groene waterstofprojecten, draagt Colruyt al lang haar steentje bij aan de duurzame energietransitie. In 2019 kon Colruyt 270% van haar eigen jaarlijkse energieconsumptie zelf opwekken, en de bekende supermarktketen heeft dus eigenlijk gewoon een logische kans gegrepen.

«Heel goedkope» groene en Belgische stroom, zegt Colruyt over haar energie

DATS 24 biedt haar klanten de keuze uit drie producten: uitsluitend groene stroom, uitsluitend aardgas of een combinatie van die twee.

Het belangrijkste voordeel van dit nieuwe aanbod is dat je kunt rekenen op 100% groene en plaatselijke energie. Dat komt dankzij de vele hernieuwbare energiebronnen die Colruyt zelf bezit: een windpark op zee (Parkwind), een windpark op land (in Halle) en een biogascentrale (in Quévy, in Henegouwen). De klanten die kiezen voor DATS 24 hebben voor hun energie overigens de keuze uit deze drie opties.

Over het aardgas moeten we wel zeggen dat dit geen plaatselijke en hernieuwbare energiebron is. Dat is geen verrassing, want België produceert geen aardgas.

Wat betreft de tariefformule belooft de woordvoerder van DATS 24: “aantrekkelijke, lage prijzen“. Concreet bestaat er maar één tarieftype: een contract met variabele prijs op lange termijn, zowel voor elektriciteit als voor gas. Je tarief varieert m.a.w. mee met de evoluties op de markt. Een interessante optie wanneer de prijzen laag staan, maar je neemt ook het risico dat je tarief weer stijgt.

>>Meer leze: Vast of variabel tarief? Wat is het voordeligst?

Welke energieleverancier past het best bij jou? Dat ontdek je door te vergelijken!

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Een momenteel nog beperkt aanbod in België

Ben jij overtuigd door het contract dat DATS 24 jou aanbiedt, dan maak je er snel maar meteen gebruik van: hun aanbod is momenteel beperkt tot 134.000 huishoudens. Dat is het nadeel wanneer je maar kan rekenen op 3 bronnen voor je energieproductie.

Er is overigens niet alleen een kwantitatieve, maar ook geografische limiet op de voorgestelde contracten. Het aanbod van DATS 24 zal enkel beschikbaar zijn in Vlaanderen en Wallonië. Huishoudens die in Brussel gedomicilieerd zijn moeten dus nog even afwachten. In de tussentijd kunnen zij al het voordeligste contract kiezen bij de leveranciers die wel actief zijn in onze hoofdstad.

De Colruyt Group is wel van plan haar capaciteit te verhogen en DATS 24 sluit Brussel niet uit in haar toekomstplannen.

Vergelijk Colruyt en andere groene energieleveranciers via Energie-Vergelijker.be

DATS 24 lijkt dus perfect in staat om haar klanten groene energie te leveren zonder groenstroomcertificaten te hoeven kopen. Daarmee zijn zij verre van de enige leverancier in België. Vanwege de steeds groeiende vraag naar schone energie maken ook andere leveranciers van lokale groene stroom een prioritei zoals bijvoorbeeld Aeco, Aspiravi, Eneco, Cociter of Ecopower.

Hoe kies je er dan de leverancier uit die het best bij je past? Naast de specifieke waarden van elke leverancier en het type services die ze aanbieden, blijft ook een ander criterium erg belangrijk: de prijs. De slimste manier om het voordeligste tarief te vinden is door de prijs per kilowattuur te vergelijken.

Om in die oefening te slagen gebruik je het best een prijsvergelijker voor de energieprijzen. Daarom ontwikkelde Energie-Vergelijker.be een vergelijkingstool die jou helpt bij het vinden van de perfecte groene leverancier. Wij kregen het vertrouwen van nationaal regulator de CREG, en zo garanderen wij je objectieve, transparante en kwalitatieve informatie. Waarop wacht je nog om de ideale groene stroomleverancier te vinden?

Je weet niet helemaal wat je energiebehoeften zijn en welk contract je best kiest? Wij kunnen helpen! Neem gratis telefonisch contact op met één van onze experts voor een audit van je energiebehoeftes.