Elektriciteit en gas: meter 22 februari 2023 • 8 minuten
Het gaat om een speciaal type gas- of stroommeter waarmee je energie via een prepaid systeem aankoopt. Om in stroom en gas voorzien te worden, hoef je alleen maar op een kaart een bepaald bedrag te laden via een oplaadpunt. De opgeladen kaart stop je daarna in de budgetmeter om zo evenveel energie te kunnen verbruiken als je op je kaart hebt geladen. Zo houd je je budget onder controle, want als je het opgeladen bedrag overschrijdt wordt je stroom of gas automatisch afgesloten.
In Vlaanderen en Wallonië wordt dit type meter soms automatisch geïnstalleerd bij wanbetalers. In Brussel bestaat de budgetmeter niet.
Er bestaan twee types budgetmeters: de klassieke en de digitale.
De klassieke budgetmeter werkt met een oplaadkaart. Deze is in Wallonië nog gangbaar. In Vlaanderen wordt deze vervangen door de digitale budgetmeter.
De digitale budgetmeter is in feite dezelfde als de andere digitale meters. Enkele dagen na de plaatsing wordt op de digitale meter de budgetfunctie geactiveerd.
>> Ook lezen: welke types elektriciteitsmeters zijn er?
De distributienetbeheerder heeft geen toestemming nodig van de eigenaar van een woning om een budgetmeter te plaatsen. Het is dus mogelijk dat er in jouw woning of in je huurwoning een analoge budgetmeter hangt die jij niet nodig hebt. Je kan die laten deactiveren of laten verwijderen.
Het is over het algemeen slimmer de budgetoptie te desactiveren en de meter niet gewoon weg te halen. Je budgetmeter zal dan werken zoals elke andere stroommeter.
Om een budgetmeter te vervangen moet je namelijk betalen, terwijl desactiveren helemaal niets kost. Bovendien is Fluvius sinds de zomer van 2019 bezig alle analoge meters gemeente per gemeente te vervangen door digitale meters. Als er bij jou nog geen digitale meter hangt, dan zal dit vast niet lang meer duren.
Het kan toch in bepaalde gevallen wel nuttig zijn om de vervanging van je oude budgetmeter al aan te vragen, met name in de volgende gevallen:
Sinds 2023 is de plaatsing van de digitale meter op aanvraag trouwens helemaal gratis!
De procedure voor het deactiveren van een klassieke budgetmeter is relatief simpel. Hieronder leggen wij je alle stappen uit.
Al naargelang je situatie m.b.t. het leveringspunt zijn er bepaalde dingen die je moet checken voor je een deactivering aanvraagt.
Als je net verhuisd bent moet je ten eerste een energiecontract afsluiten met een leverancier naar keuze. Om dat te vergemakkelijken kun je de hulp inschakelen van een gecertificeerde online prijsvergelijker zoals bijvoorbeeld de onze. Energie-Vergelijker.be helpt je om in enkele muisklikken het stroom- of gascontract te vinden dat zo goed mogelijk aan jouw criteria voldoet. Je kan het contract ook meteen op onze website afsluiten en dat is natuurlijk heel efficiënt. Al je administratie rondom energie op één website, wat wil je nog meer?
Van zodra jij je inschrijving bevestigd hebt en je contract gekregen hebt, kun je de aanvraag uitvoeren.
Is de budgetmeter jouw opgelegd vanwege wanbetaling, dan zal je eerst al je schulden moeten inlossen om je dossier in orde te kunnen brengen, voordat de procedure voor het deactiveren van de budgetfunctie kan worden gestart.
Heb je al deze voorwaarden gerespecteerd, dan kun je de deactivering nu aanvragen bij je energieleverancier. Je geeft het meternummer en je EAN-code door.
NB: Heb je een geschiedenis van wanbetaling en is je distributienetbeheerder ORES, dan zal je jouw energieleverancier ook de meterstand moeten doorgeven.
Na je aanvraag zal je leverancier jouw distributienetbeheerder (DNB) op de hoogte brengen en hem vragen je een deactiveringkaart op te sturen.
Het duurt tussen 24 en 72 uur na je aanvraag om de kaart aan te maken. Zodra de kaart klaar is, kun je ze gaan ophalen bij je distributienetbeheerder.
Je weet niet wie je DNB is? Neem dan een kijkje op deze pagina.
En dan heb je dus de beroemde deactiveringkaart. Nu hoef je enkel nog de deactiveringstappen te volgen bij jou thuis. Afhankelijk van of het over elektriciteit of gas gaat, verloopt dat anders.
Je vindt de stappen hieronder.
Zo: je hebt je budgetmeter niet verwijderd, maar je budgetmeter nu omgezet naar een gewone meter.
Al naargelang de optie die je koos (factuur per mail of papier en betaling via overschrijving of domiciliëring), ontvang je de voorschotfactuur binnen de 14 dagen na het ingaan van je energielevering, in plaats van je kaart opnieuw te laden.
Als deactiveren voor jou niet volstaat, wil je de budgetmeter misschien vervangen. Het proces verloopt dan wat anders.
In dat geval neem je geen contact op met je leverancier maar direct met je DNB. Sinds 2023 is de digitale meter helemaal gratis zelfs op aanvraag, dus zal Fluvius er je niets voor factureren.
>>Wie is mijn distributienetbeheerder?
Sinds de zomer van 2019 plaatst Fluvius geen analoge tellers meer. De digitale meter gaat het aflezen van de meters een pak makkelijker maken én jou meer inzicht geven in je factuur, aldus Fluvius. Hoe zit het dan met de budgetmeters? Worden die ook digitaal?
Ja, inderdaad. Er is ook een digitale budgetmeter. Fluvius geeft aan dat die ‘niets dan voordelen’ heeft.
Qua uiterlijk ziet de digitale budgetmeter er hetzelfde uit als de gewone digitale meter. De budgetfunctie kan op afstand geactiveerd worden. De digitale budgetmeter voor elektriciteit en aardgas kan je beheren via een online platform. Ook dat is een voordeel: je kan de energie online aankopen en hoeft dus niet fysiek je kaart op te laden. En omdat er minder middelen voor nodig zijn, worden de kosten bij die budgetfunctie tot een minimum beperkt.
Voor meer details en info over de digitale budgetmeter neem je een kijkje in de handleiding die Fluvius schreef over de digitale budgetmeters.
>>Meer lezen: Mag jij de digitale budgetmeter zomaar weigeren?
Een meter met een prepaid kaart heeft een negatieve reputatie, omdat hij je limieten oplegt. Je moet je bovendien fysiek naar het oplaadpunt begeven telkens wanneer je saldo op dreigt te raken.
Een budgetmeter heeft echter ook bepaalde voordelen. Sommige mensen kiezen ervoor het systeem met de herlaadkaart te behouden, zelfs wanneer ze dat technisch gezien niet meer nodig hebben.
Wie op voorhand zijn energie betaalt legt zichzelf inderdaad een limiet op… maar je ontsnapt ook aan voorschot- en regularisatiefacturen. Net als bij een prepaid telefoonkaart houd je meer controle over je budget en je energieconsumptie. Als je een behoorlijk bedrag op je kaart zet, hoef je naar je energiefacturen dan ook een tijdje niet om te kijken.
Onthoud ook dat het tarief per kWh van je leverancier niet verandert, of je nu een budgetmeter hebt of niet.
Je trekt in je nieuwe woning en wilt de budgetmeter behouden? Dan vraag je bij de leverancier een kaart op jouw naam aan. Hij zal je DNB contacteren, die er voor jou één aanmaakt. Dat duurt doorgaans niet te lang.
Eenmaal je zo’n kaart hebt kun je ze opladen bij één van de voorziene laadpunten. Hier vind je die voor elke Belgische DNB:
Voor meer info over de werking van budgetmeters, kun je ook één van volgende documenten raadplegen:
Je merkt het, of je een budgetmeter al dan niet deactiveert of niet hangt ook af van jouw persoonlijke voorkeur. Als je het niet erg vindt om een paar keer per jaar je kaart te gaan opladen en je graag de controle houdt over je budget, is het wellicht interessant om hem te bouden.
Vind je het net een onaangenaam idee dat je kaart straks misschien op is, dan is het een goed idee contact op te nemen met je energieleverancier om de budgetmeter te laten deactiveren. Hij zal je DNB contacteren om het deactiveringsproces in gang te zetten.
Je vond deze gids nuttig? Onze newsletter helpt jou beter je stroom en gas te managen. Abonneer je meteen en je krijgt elke maand een overzicht van de belangrijkste energienieuwtjes in België!