Hoeveel betaal jij elk jaar voor je gas en elektriciteit? Vind je dat bedrag te hoog? Dan ben jij misschien wel één van de ongelukkige Belgen die een energiecontract heeft dat bij de top 10 duurste contracten in België hoort.


Overzicht


In januari 2021 publiceerde de CREG haar rapport over de samenstelling van de productportefeuille per leverancier. Daaruit kwam een opmerkelijke statistiek naar voren: aan beide kanten van de taalgrens heeft 1 op 2 Belgische huishoudens één van de 10 duurste energiecontracten die beschikbaar zijn op de markt.

Hoe komt het dat de Belgisch consument een te duur contract kiest? Gaat het hier wel om een bewuste keuze, of heeft de situatie meer met een gebrek aan kennis over de energiemarkt te maken? Het gaat hier om letterlijk miljoenen euro’s die wij als Belgen te veel betalen. Meer dan de moeite dus om deze situatie te analyseren.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

5 leveranciers zetten de toon in België… en niet de goedkoopste

Vlaanderen, Wallonië, Brussel of de Oostkantons: dezelfde leveranciers zetten in ons landje de toon. Dat zijn Engie (het vroegere Electrabel), Luminus, TotalEnergies, Eneco en Essent (dat recent werd overgenomen door Luminus). Dit zijn dus niet per se de goedkoopste leveranciers. Dat wordt ook duidelijk wanneer we de grafieken van de CREG erbij nemen. De grootte van de cirkel staat voor het respectievelijke marktaandeel van elke leverancier, het cijfer in de cirkel het gewogen gemiddelde van haar producten.


Vlaanderen

Aardgas in Vlaanderen – marktaandeel per leverancier
Elektriciteit in Vlaanderen – marktaandeel per leverancier

Wallonië

Aardgas in Wallonië – marktaandeel per leverancier
Elektriciteit in Wallonië – marktaandeel per leverancier

Brussel

Aardgas in Brussel – marktaandeel per leverancier
Elektriciteit in Brussel – marktaandeel per leverancier

Het valt meteen op dat de leveranciers met het grootste marktaandeel ook de duurste zijn!

Ongelooflijk: de duurste producten domineren

Hoewel de vijf belangrijkste leveranciers voordelige opties in hun aanbod opnemen, overheersen bij hen de dure contracten. Zowel voor elektriciteit als voor gas slokken zij dus de helft van het totale marktaandeel op. Concreet komt dat neer op 2,23 miljoen Belgische huishoudens die met één van de 10 duurste contracten opgezadeld zitten. Voor aardgas gaat het om 1,19 miljoen huishoudens.

Elektriciteit – marktaandeel van de 10 duurste contracten

ProcentAantal huishoudens
Vlaanderen45%1.177.387
Brussel*49%235.946
Wallonië57%821.392

Aardgas – marktaandeel van de 10 duurste contracten

ProcentAantal huishoudens
Vlaanderen40 %713.434
Brussel*50%166.174
Wallonië55%312.230

*N.B.: Gezien de beperkte grootte van de Brusselse markt, hield deze studie van de CREG voor het Brussels Gewest rekening met de 5 duurste en 5 goedkoopste contracten. In Vlaanderen en Wallonië hielden ze dus wel degelijk rekening met de 10 duurste en goedkoopste contracten.

Minder dan 1 op 10 huishoudens kiest het voordeligste contract

Ter vergelijking: slechts 5 à 8 % van de Belgische huishoudens kiezen voor één van de 10 voordeligste energiecontracten (286.000 huishoudens voor elektriciteit en 172.000 huishoudens voor gas).

Elektriciteit – Marktaandeel van de 10 voordeligste contracten

ProcentAantal huishoudens
Vlaanderen6 %168.284
Brussel*6 %29.856
Wallonië5 %70.106

Aardgas – Marktaandeel van de 10 voordeligste contracten

ProcentAantal huishoudens
Vlaanderen6 %105.979
Brussel*8 %25.961
Wallonië7 %39.869

Mega verslaat met gemak de concurrentie als het gaat om voordelige contracten. In elk van de drie gewesten komen zij voor zowel gas als elektriciteit steevast als de voordeligste uit de bus. Enkel in Vlaanderen biedt Essent voor gas een nog goedkopere optie aan.

Het is belangrijk hierbij op te merken dat de CREG geen rekening houdt met tijdelijke promoties en kortingen die leveranciers vaak aanbieden. Die tijdelijke kortingen kunnen betekenen dat jij op het moment van vergelijken een nog goedkoper contract kan vinden. Om te weten of Mega nu echt de goedkoopste is, doe je er goed aan een prijsvergelijker te gebruiken die rekening houdt met die tijdelijke kortingen.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Besparingen tot 1.164€

Tussen het goedkoopste en duurste energiecontract zit dus een grote kloof. Dat zorgt ook voor een gigantisch besparingspotentieel voor klanten met een te duur contract. Door naar het goedkoopste contract te switchen, kunnen inwoners van elk gewest volgende bedragen besparen:

Besparingspotentieel voor elektriciteit:

  • In Vlaanderen: 340 € (en minstens 240 € voor 600.000 huishoudens)
  • In Brussel: 329 € (en minstens 230 € voor meer dan 200.000 huishoudens)
  • In Wallonië: 330 € (en minstens 240 € voor 350.000 huishoudens)

Besparingspotentieel voor gas:

  • In Vlaanderen: 824 € (en minstens 390 € voor 60.000 huishoudens)
  • In Brussel: 824 € (en minstens 320 € voor 175.000 huishoudens)
  • In Wallonië: 864 € (en minstens 300 € voor 350.000 huishoudens)

Vlamingen met het duurste contract kunnen dus 1.164€ besparen door van contract te veranderen!

Om van mooie besparingen te kunnen profiteren moet je overigens niet per se van leverancier veranderen. Soms kan je bij dezelfde leverancier overstappen op een ander contract om van voordeligere tarieven te profiteren.

Hoe valt de passiviteit van de Belgische consument te verklaren?

Het gaat dus om fikse bedragen die we elk jaar zouden kunnen uitsparen, gewoon door een goedkoper energiecontract te kiezen. Je betaalt géén verbrekingsvergoeding, en van contract veranderen valt ook administratief goed mee. Hoe komt het dan dat zoveel Belgen bij hun huidige, veel te dure contract blijven? Een gebrek aan kennis en bewustzijn over de energiemarkt spelen zeker een rol. Maar dat niet alleen, want ook de energieleveranciers zelf dragen een stukje verantwoordelijkheid.

1. Slapende contracten

De CREG gaat jaar na jaar de strijd aan tegen slapende contracten. Hoewel consumenten steeds meer bezig zijn met hun energiecontracten, blijft het aantal slapende contracten erg hoog. In 2020 zouden 470.000 huishoudens de ongelukkige bezitters zijn van een slapend contract.

Ter herinnering, een slapend contract is een contract dat automatisch en stilzwijgend verlengd werd, terwijl er intussen voordeligere tarieven beschikbaar zijn op de markt. Ze zijn doorgaans duurder dan het marktgemiddelde.

Deze producten zijn dus niet bijzonder transparant, omdat ze niet bij de “officiële” opties van de leverancier horen. De consument stemt in met de verlenging, vaak omdat hij geen idee heeft dat de leverancier ook veel goedkopere contracten aanbiedt. De CREG pleit daarom voor een permanente afschaffing van die slapende contracten.

Huishoudens met een slapende contracten kunnen serieuze sommen besparen door over te stappen op een ander contract. Voor elektriciteit bijvoorbeeld kunnen Walen 320€ besparen, Vlamingen 324€ en Brusselaars 314€. Voor gas is het bedrag in elk gewest hetzelfde: 824€.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

2. Hebben Belgen te weinig kennis over de energiesector?

Binnenkort is het 15 jaar geleden dat de energiemarkt vrijgemaakt werd. En toch hebben veel Belgische huishoudens een beperkte kennis over de energiesector en welke voordelen er te halen zijn. Sommigen staan zelfs huiverachtig tegenover het idee van contract of leverancier te veranderen, omdat ze bang zijn voor de administratieve rompslomp. Onterecht, want in België werd er alles aan gedaan om dit proces zo makkelijk te maken.

De administratieve stappen zijn zeer beperkt.

Om van contract te veranderen hoef je er alleen maar een nieuw af te sluiten en je meterstand door te geven. Dat is het! Het zijn de energieleveranciers die achter de schermen jouw papierwinkel in orde zullen brengen.

Je kan van contract veranderen wanneer je maar wilt, zonder verbrekingsvergoeding te moeten betalen.

Je hebt een contract van 3 jaar afgesloten? Maakt geen enkel verschil. Het staat je vrij van contract of leverancier te veranderen wanneer het je goeddunkt.

Je kan met je gewestelijke vergelijker de tarieven vergelijken wanneer je maar wilt.

Alle energieleveranciers zijn verplicht op hun facturen te vermelden dat je met één van de gewestelijke vergelijkers (CREG, CWaPE, VREG of Brugel) op elk moment de tarieven kunt vergelijken. Zo check je de huidige tarieven van de energieleveranciers wanneer jij daar zin in hebt.

Om rekening te houden met huidige tarieven en kortingen, is het een goed idee ook eens een kijkje te nemen op een andere gecertificeerde prijsvergelijker zoals de onze.

>> Ik vergelijk

3. Belgen zijn trouw

Veel Belgen weten wel dat ze niet het allergoedkoopste contract hebben, maar zijn toch bang voor het onbekende. Kan ik die nieuwe leverancier wel vertrouwen? Waarom zou ik veranderen als ik momenteel geen problemen ervaar? Dat zijn de vragen die consumenten ervan weerhouden van contract te veranderen. En de energieleveranciers verdienen heel wat geld aan die twijfels. Want als je jaarlijks tot meer dan 1.000€ kan besparen op je factuur, waarom zou je dan te veel blijven betalen?

4. Ook de kwaliteit van de service speelt mee

Wanneer mensen een leverancier kiezen, letten ze niet alleen op het tarief maar ook op de kwaliteit van de service of andere extraatjes (zoals gratis onderhoud van de verwarming, een slimme thermostaat etc.). Andere consumenten hechten aan een groene toekomst veel waarde en zijn dus bereid voor een groene leverancier wat meer te uit te geven.

Je moet bovendien niet vergeten dat je voor de laagste prijs soms op andere vlakken compromissen maakt. Zo is de kwaliteit van de klantenservice soms wat minder of kan je de factuur enkel elektronisch raadplegen.

Veel huishoudens zijn bereid waar te betalen voor bepaalde kwaliteitscriteria. Niet als kip zonder kop van leverancier veranderen dus, maar er een contractvergelijker uitkiezen die naast een voordelig tarief ook rekening houdt met andere criteria die er voor jou toe doen. Bij Energie-Vergelijker.be hebben we ons best gedaan om rekening te houden met de voorwaarden die de meeste Belgen stellen aan hun energiecontract: facturering, tarieftype, groene energie, en nog veel andere opties.

Welke oplossingen zijn er voor huishoudens?

De CREG pleit voor een aantal intiatieven zoals:

  • De afschaffing van slapende contracten;
  • Dat de leveranciers in hun brieven een QR-code gebruiken zodat klanten met een snelle scan hun contractvoorwaarden kunnen raadplegen;
  • Initiatieven op lokaal niveau die consumenten beter informeren over hun energiecontract.

1. Word wakker en vergelijk

Daarnaast ligt er natuurlijk ook bij de consumenten een zekere verantwoordelijkheid. Meten is weten: check of je meer betaalt dan het marktgemiddelde en zoja, hoe dat komt. De CREG-scan is daar ideaal voor. Selecteer je contract in de lijst met producten en je ziet meteen hoe je contract het doet i.v.m. duurdere en minder dure contracten van hetzelfde type.

2. Vind een betere formule

Is je tarief effectief aan de hoge kant, ga dan op zoek naar waarom. Is dit tarief gepast, rekening houdend met de voorwaarden die ik aan een contract stel? Zijn er misschien voordeligere contracten met gelijkaardige voorwaarden – bij je huidige leverancier of een andere? Een goede prijsvergelijker is daarbij onmisbaar.

>> Meer lezen: Energie-Vergelijker.be en CREG Scan: twee instrumenten die onmisbaar zijn bij het kiezen van een voordelig contract

3. Draai de geldkraan toe en verander van contract!

Aan jou de keuze of je al dan niet van contract verandert via het een prijsvergelijker! Neem rustig de tijd voor je de knoop doorhakt. Maar als je onnodige uitgaven eindelijk wilt doen stoppen wacht je er beter niet té lang mee.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Je hebt toch nog vragen voor je de stap waagt? Onze energie-experts staan voor je klaar! Bel gratis naar 0800 37 447, ons team helpt je met plezier verder!


Bron: CREG