Volgens de recentste maandelijkse vergelijkingen van de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, hebben Belgen de minst hoge gasfactuur van heel Europa.

Sinds de maand juli krijgen Belgen gemiddeld een lagere gasfactuur dan hun Europese buren. Die vaststelling deed de CREG in haar laatste maandelijkse vergelijking. De gasprijzen zitten op hun laagste niveau in Europa en daar profiteren de Belgische consumenten nog meer van dan hun Europese buren, lazen we in De Standaard. De factuur die Belgische gezinnen vandaag ontvangen voor hun aardgasverbruik was de voorbije tien jaar immers nooit zo laag.

Laurent Jacquet, Directeur van de CREG, legt in een filmpje uit waar die daling van de gastarieven vandaan komt:

Vóór juli 2019 waren de Britten recordhouder en hadden zij sinds enkele jaren de laagste gasfactuur van Europa. Vandaag betaalt een gemiddeld gezin in België jaarlijks 1.031 euro, terwijl een gezin in het Verenigd Koninkrijk 1.167 euro betaalt. Nederlandse consumenten betalen meer dan 2.000 euro, terwijl het land zijn eigen gas produceert. Een verklaring daarvoor is dat de consumentenbelasting er een stuk hoger ligt dan in andere landen.

Volgens Laurent Jacquet zijn er drie redenen waarom de gasprijzen dalen:

  • Eerst en vooral zijn de marktomstandigheden extreem gunstig voor de Europese landen. De prijzen zijn gedaald omdat de winter van 2018 bijzonder zacht was en omdat de Aziatische landen consequent met een teveel aan aardgas zaten.
  • België is bovendien nog extra bevoordeeld omdat de leveranciers verplicht zijn om hun variabele tarieven te koppelen aan de prijsvariaties op de markten. In onze buurlanden is dat niet altijd het geval!
  • Tot slot wordt België beschouwd als een draaischijf op de internationale gasroute. Via de haven van Zeebrugge kunnen lng-transporteurs uit de hele wereld bij ons terecht. Laat de winter dus maar komen!

Waaruit bestaat de prijs van gas?

De prijs van gas wordt bepaald aan de hand van drie componenten:

  • De energieprijs: deze wordt vrij bepaald door de leverancier en kan dus verschillen van leverancier tot leverancier. Over dit tariefelement kan bijgevolg worden onderhandeld, afhankelijk van de noden en het verbruiksprofiel van de klant.
  • De tarieven voor het transport en de distributie van de energie: dit element is de verloning van de transportnetbeheerder (TNB) en de distributienetbeheerder (DNB). In tegenstelling tot de energieprijs zijn de transporttarieven niet onderhandelbaar en moeten ze worden goedgekeurd door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG). Ze kunnen evenwel verschillen van regio tot regio, afhankelijk van de bevolkingsdichtheid. Het is immers altijd goedkoper om gas te leveren in een stad dan aan een handjevol gezinnen op het platteland.
  • Belastingen en heffingen: dit laatste element wordt berekend op regionaal of federaal niveau en is vanzelfsprekend niet onderhandelbaar.

> Meer weten over de prijs van gas?

aardgas in vlanderen - particulier

De verschillende componenten van een gasfactuur in Vlaanderen op 1 oktober 2019. Bron: CREG.


Bron:

Reageren!