Wil je op een andere manier energie verbruiken? Dat komt goed uit want dat is precies wat de alternatieve groenestroomleveranciers aanbieden. Deze duurzame en lokale ondernemingen op mensenmaat komen bijzonder creatief uit de hoek om de platgetreden paden te verlaten en je te betrekken bij de energietransitie. Maar wie zijn ze en waar komt hun hernieuwbare energie vandaan? Wij namen ze onder de loep.

Alle energieleveranciers zijn hetzelfde,” wordt wel eens gezegd. Maar klopt dat wel? Op het eerste gezicht lijkt dat vanzelfsprekend. Het ligt immers niet voor de hand om creatief te zijn op het gebied van energie. Grote corporaties produceren elektriciteit of gas met hun enorme productie- of ontginningsunits, de leveranciers kopen die energie in het groot aan om deze vervolgens door te verkopen aan hun klanten (gezinnen of ondernemingen).

Hoe kan je in hemelsnaam onderscheid maken tussen een ENGIE of een Luminus als hun hoofdactiviteit nagenoeg identiek is? Toegegeven, ze bieden niet dezelfde tariefformules of dezelfde bijkomende services, maar hun manier om energie te leveren is niet fundamenteel verschillend.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Wat is een alternatieve energieleverancier eigenlijk?

In België bewijst een handvol alternatieve energieleveranciers toch dat het ook anders kan. Zij zijn op de markt gekomen na de vrijmaking van de energiemarkt. Ze zijn jong en ambitieus en bieden consumenten bovendien andere manieren om energie aan te kopen. Daartoe beloven ze hun klanten groene energie die lokaal wordt geproduceerd en organiseren ze zich vaak in coöperaties. Zo richten ze zich tot de meest milieubewuste en ecologisch verantwoorde consumenten.

Wat er ook van zij, deze alternatieve energieleveranciers doen de dingen niet meer op de klassieke manier. Wij maken even nader kennis.

‘Made in local’, een concept dat veel bijval geniet in Vlaanderen

Tal van energieleveranciers op de Belgische markt zijn in realiteit niet Belgisch. Ze maken deel uit van internationale groepen. Denk maar aan ENGIE (vroeger Electrabel), dat tot de gelijknamige Franse groep behoort, of aan TotalEnergies, ook een filiaal van het Franse TOTAL.

Als tegenreactie zijn er al snel ondernemingen opgedoken die 100 procent lokaal beweren te zijn. Dat is met name het geval in Vlaanderen, waar verscheidene leveranciers zich op de niche van lokaal geproduceerde elektriciteit hebben gestort. Dat geldt onder meer voor Elegant, Trevion, en de inmiddels failliet gegane Vlaamse Energieleverancier.

lokale alternatieve leveranciers

Hun belofte? Groene energie aankopen bij Vlaamse producenten om deze vervolgens te verdelen aan Vlaamse klanten. Ze engageren zich ook om het circuit voor de elektriciteitslevering kort te houden.

>> Vergelijk je lokale energieleveranciers

Lokale energie à la carte: de gedurfde weddenschap van Bolt

Hoewel de drie hierboven vermelde leveranciers enkel met lokale producenten werken, vertellen ze niet noodzakelijk wie dat zijn. Dat is perfect begrijpelijk als je rekening houdt met de concurrentiestrijd. Toch is het niet de keuze van Bolt, een van de jongste leveranciers op de Belgische markt.

Bolt, dat eerst actief was in Vlaanderen en vandaag de dag ook Wallonië bedient, publiceert zonder complexen de lijst van elektriciteits- en gasproducenten waar de onderneming haar energie aankoopt. Zo kunnen klanten zelfs de producent van hun keuze ondersteunen, door te opteren voor windenergie van een Antwerps windmolenpark of zonne-energie van een Luiks koppel. Of die strategische positionering haar vruchten zal afwerpen? Dat moet de toekomst uitwijzen. In afwachting daarvan kunnen we de originaliteit van het concept enkel toejuichen.

energieleverancier Bolt

Bijdragen tot de verandering in samenwerking met de coöperaties

Groene en lokale energie aankopen is een mooi initiatief maar wist je ook dat je nog verder kunt gaan? Wat zou je ervan denken om niet gewoon een consument te zijn maar actief bij te dragen tot de verandering? Dat wordt in België mogelijk gemaakt door vier burgercoöperaties, die tevens als leveranciers fungeren:

Maar wat houdt zo’n burgercoöperatie voor energie nu precies in? Hoewel zo’n onderneming alle klassieke functies van een energieleverancier vervult, onderscheidt ze zich door de juridische vorm van een coöperatie aan te nemen. Dat betekent dat klanten zelf aandeelhouder van de onderneming kunnen worden door aandelen te kopen.

Zo helpen ze productie-eenheden voor groene elektriciteit te financieren: windmolens, fotovoltaïsche zonnepanelen, waterkrachtcentrales, enz. De energie geproduceerd door deze eenheden wordt dan rechtstreeks verbruikt door de klanten/coöperanten.

burgercoöperaties voor energie

>> Bekijk de tarieven die deze coöperaties aanbieden in onze prijsvergelijker

Waarom zou je een alternatieve leverancier kiezen?

Voor een alternatieve energieleverancier kiezen is niet altijd vanzelfsprekend. Deze ondernemingen beschikken uiteraard niet over dezelfde financiële middelen als de grote energiegroepen en dat uit zich in verschillende aspecten (geen promoties of aanvullende diensten, geen online klantenruimte of een klantenruimte met beperkte mogelijkheden, enz.).

Toch bieden ze een voordeel dat de klassieke leveranciers niet hebben: een betere traceerbaarheid. De meeste van hen maken er namelijk een erezaak van om lokaal geproduceerde groene stroom aan te kopen.

>> Lees ook: Een groenestroomcontract, bedrog of wel degelijk milieuvriendelijk?

De uitdaging om biogas te leveren, is nog groter maar Trevion slaagt daarin dankzij zijn installaties, terwijl Aeco dit gas aankocht bij Europese producenten, toen deze coöperatie nog elektriciteit en gas leverde.

Uiteraard zijn er ook klassieke leveranciers die waardevolle inspanningen leveren om hun energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Zij kunnen echter niet schermen met een lokale verankering.

Wist je dit? Als je wilt nagaan welke leveranciers het meest investeren in de energietransitie, kun je op het Greenpeace-klassement klikken. Energie-vergelijker heeft de indicatoren van de NGO trouwens bij wijze van aanvullende informatie geïntegreerd in onze leveranciersfiches.

Moet je je dan echt laten verleiden door een van deze alternatieve leveranciers? Die keuze moet je zelf maken op basis van je persoonlijke behoeften. Toch staat het team van Energie-vergelijker.be steeds tot je dienst voor advies. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een van onze energiedeskundigen om te weten of een alternatieve leverancier geschikt is voor jouw verbruik.

Hoe kies je een nieuwe elektriciteitsleverancier en verander je van energiecontract?

Hoe ga je te werk als je een nieuw contract bij een alternatieve energieleverancier wilt ondertekenen? Controleer eerst of de groenestroomleverancier van je keuze daadwerkelijk energie kan leveren in je gemeente. Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, kun je de klassieke stappen voor een contractwijziging ondernemen:

  1. Vraag je nieuwe contract aan via een online formulier of via telefoon: dat kan via de energieleverancier zelf of rechtstreeks op Energie-Vergelijker.be. Tijdens deze stap moet je je persoonsgegevens opgeven (naam, voornaam, adres, EAN-nummer, enz.). Belangrijk: je kunt ook een sociaal aandeel kopen als je beslist om coöperant te worden in een energiecoöperatie.
  2. Je ontvangt de ontvangstbevestiging van je aanvraag: naargelang het geval zal de leverancier of ons team je informeren over de goede ontvangst van je contractaanvraag.
  3. De leverancier controleert je gegevens: alvorens je abonnement te bevestigen, controleert de leverancier of er geen fouten in je dossier zijn geslopen.
  4. Je ontvangt je contract: zodra dat gebeurd is, ontvang je je nieuwe energiecontract. Daarom vind je de algemene verkoopvoorwaarden, evenals een samenvatting van de tariefkaart die betrekking heeft op je contract.
  5. Je leverancier brengt je distributienetwerkbeheerder (DNB) of je intercommunale op de hoogte: na een wettelijke termijn van 14 kalenderdagen na je aanvraag, zal je leverancier de DNB op de hoogte brengen van de contractwijziging en zal het contract met je oude leverancier worden beëindigd.
  6. Noteer je meterstand en geef hem door aan je DNB: zodra je DNB op de hoogte is van je situatie, dien je de meterstanden door te geven alvorens je nieuwe contract in werking treedt. Zo kan precies worden berekend hoeveel je nog verschuldigd bent aan je ouder leverancier.
  7. Begin van de elektriciteitslevering door de nieuwe energieleverancier: je dossier is in orde en 30 dagen na je oorspronkelijke aanvraag kan je groenestroomcontract worden geactiveerd.

Besluit

Droom je ervan om meer te doen voor het milieu door op een andere manier energie te verbruiken? Dan vind je wellicht je gading bij de verschillende alternatieve energieleveranciers waar België rijk aan is.

Hoewel de keuze in het noorden van het land uitgebreider is, begint er ook in Wallonië een en ander te veranderen, dankzij Cociter en Bolt. Houd er echter rekening mee dat deze leveranciers doorgaans een beperkter serviceaanbod hebben dan de klassieke leveranciers aangezien het om kleinere structuren gaat.

Welke keuze maak jij? Ben je klaar om je te laten overtuigen door een lokale leverancier of coöperatie?

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!